31 Ağustos 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 

Aleksandr Tkaçov

Krasnodarskiy Kray Valisi Aleksanndır Tkaçov’a “Abhazya Onursal Vatandaşı” unvanı verildi

Devlet Başkanı Sergey Bagapş’ın talimatı ile, Krasnodarskiy Kray Valisi Aleksandr Tkaçov’a Abhazya ile Krasnodarskiy Kray arasındaki iyi komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesindeki kişisel emekleri ve savaş sonrasında Abhazya’nın gelişiminde bulundukları ekonomik katkılardan dolayı “Abhazya Onursal Vatandaşı” unvanı verildi. (Abkhaziagov.Org)
 
 
RF gümrüğü 10 milyon rublelik kaçak Türk tekstiline el koydu

RF’nun Kursk bölgesinde, gümrük yetkilileri Türkiye’den getirilen 10 milyon rublelik kaçak tekstil ürününe el koydu. Kamyon şöferinin elindeki ürüne dair belgenin sahte çıktığı da belirtildi.

Kursk bölgesindeki Rılski Gümrük Kapısı’nda, RF gümrük yetkilileri Reno markalı kamyon durdurarak arama yaptı. Yapılan aramada, arabada Türkiye’den getirilen kaçak tekstil ürününün bulunduğu tespit edildi. Kursk Gümrük Dairesi Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamada, “Arabanın şoförü Ukrayna vatandaşı. Ve elinde 3,2 milyon rublelik Ukrayna üretimli çocuk tekstil ürününü taşıdığına dair belge vardı.

Aramada araba ve kendisine bağlı ek araçta içinde tekstil ürünü bulunan 282 çuval ortaya çıkarıldı. Bu çuvalların 130’nde de Türk tekstil ürünü olduğu tespit edildi. Fakat, Türk ürünlerinin üzerinde hiçbir belge bulunmuyordu. İlk belirlemelere göre, Türk tekstil ürünü 10 milyon ruble değerinde. Kamyon şoförü arabanın hangi ürünlerle yüklü olduğundan haberdar olmadığını da izah etti.” denildi. Olayla ilgili RF Federasyonu Ceza Kanunu 188. maddesi “Kaçakçılık” suçundan dolayı soruşturma açıldı. (AA)
 

Yuri Lujkov

RF'nın en zengin politikacısı Lujkov

Forbes dergisi, RF’nda politikacıların, yıllık kazançlarını gösteren bir liste hazırladı. Listede birincilik koltuğunu, yangın krizinde büyük eleştiriler alan Moskova belediye başkanı Yuri Lujkov aldı.

Forbes dergisi, RF’daki siyasetçilerin gelirleri üzerine bir çalışma hazırladı. Listeye göre RF’nun en fazla gelire sahip politikacısı, 30.94 milyar ruble (1 milyar dolar) yıllık gelirle, Moskova belediye başkanı Yuri Lujkov.

Forbes’un RF’da yayınlanan versiyonunun ilk olarak yaptığı çalışma da RF’nun en zengin politikacısı görülen Lujkov’un gelirinin büyk bir kısmının, “ZAO Inteko” holdingin sahibi olan eşi, Yelena Baturina tarafından sağlandığı yazıyor.

Lujkov’un 47 yaşındaki eşi Batarina, yurt dışında yayınlanan Forbes ve diğer finans dergilerinde hazırlanan RF milyarderleri listelerinde yer alan tek RF işkadını olarak biliniyor.

Listenin ikinci sırasında Federasyon Konseyi üyesi Sergey Pugaçev, üçüncü sırada ise milletvekili Vladimir Gruzdev yer alıyor.

RF’da kamu görevlileri, yolsuzlukların önüne geçebilmek için, mal beyanında bulunmak zorundalar. Devlet başkanı Dmitry Medvedev geçtiğimiz yıl gelirini 3.3 milyon ruble olarak bildirirken, Başbakan Vladimir Putin 3.9 milyon ruble geliri olduğunu açıkladı.
 

Vladimir Putin

Putin'den Batı'ya sert eleştiri: Sözlerinde durmadılar

RF Başbakanı Vladimir Putin, 'yeni bir sayfa açma sürecinde Batılı ülkeleri hile ve sözlerinde durmamak dahil her türlü adil olmayan siyasi yöntemleri kullanmakla suçladı. Kommersant gazetesine özel bir röportaj veren Putin, NATO'nun eski Sovyet ülkelerine doğru genişlemesine tepki göstererek "Onlar kaba bir şekilde bizi aldattı" dedi.

Batılı ülkeleri sert bir dille eleştirdiği Münih Güvenlik Konferansı'nda 2007'de yaptığı konuşmayı hatırlatan Putin, "O konuşmayı bir çok batılı politikacı Soğuk Savaş'ın yeniden canlandırılması olarak gördü ve hala bir kısım batılı ülkeler RF ile ilişkilerinde adil olmayan yöntemler takip ediyor" değerlendirmesinde bulundu. "Sovyetler Birliği Doğu Avrupa'dan çekilirken NATO Genel Sekreterliği sınırların değişmeyeceği ve genişletilmeyeceği konusunda söz verdi..." iddiasını dile getiren RF Başbakanı, "Şimdi neredeler? Ben bunu NATO yetkililerine sordum. Onlar söyleyecek bir şey bulamadı. Onlar bizi kaba bir şekilde aldattı." ifadelerini kullandı.

RF ve ABD ilişkilerinde bir çok sorun olduğunu kaydeden Putin, "Polonya'da füze savunma sistemlerinin yerleştirilmeyeceği konusunda yeni anlaşma sağlamışken... Birden aynı füze savunma sistemlerinin bir başka Avrupa ülkesine yerleştirileceğini deklere ettiler." şeklinde konuştu.

Münih Konferansı'ndaki konuşmasının çok faydalı olduğunu düşündüğünü ifade eden Putin, "Ben orada doğruları konuştum... Onlar bize bir şey söylüyor, ancak uygulamada farklı şeyler yapıyor. Bizi kandırıyorlar.." dedi.

Obama samimi

Liberya'da uyuşturucu kaçakçılığından tutuklanan ve Mayıs 2010'da ABD'ye iade edilen RF pilot Konstantin Yaroşenko olayını hatırlatan Putin, "Onun avukatı açık bir şekilde soruyor? RF vatandaşı olan bir kişi Afrika ülkesinde bir suç işlediğinde, ABD'nin çıkarları bu resme nasıl giriyor? Hiç bir kimse tam olarak bir şey söyleyemiyor. Yabancı birini gizlice alıyorsun... Bu nedir?" sorusunu yöneltti.

"Münih'de konuştuklarım günümüzde yaşananlarla paralellik arzediyor" değerlendirmesinde bulunan RF Başbakanı, ABD Başkanı Barack Obama'nın ilişkilerin gelişmesindeki niyeti ile ilgili de şu değerlendirmelerde bulundu: "Onun bunu yönetip yönetemeyeceğini görmek istiyorum. Ancak o istiyor. Benim duygularım onun pozisyonunun samimi olduğunu söylüyor."

Obama 2009'da göreve gelmesinin ardından Nisan 2010'da da Moskova'ya bir ziyaret gerçekleştirmiş, RF-ABD ilişkilerinde yeni bir sayfa açılmasında öncülük etmişti. ABD yönetiminin, RF Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'le 5 Aralık'da süresi dolan START-1 anlaşmasının yerini alacak yeni bir anlaşma imzalaması, ilişkilerde normalleşme sürecinin başlaması olarak yorumlanmıştı. Füze kalkanı ile ilgili sürecin sonlanmaması ve NATO'nun genişleme politikalarını sürdürmesi Moskova'da endişelere neden olmaya devam ediyor.

2012 seçimleri ile herkesten çok ilgili

RF’nda 2012'de yapılacak başkanlık seçimleri ile herkesten daha çok ilgili olduğunu ifade eden Putin, "Ülkemiz istikrarlı bir şekilde büyüyor. Önümüzde büyük bir problem görmüyorum. Ekonomik kriz bir miktar bize zarar verdi. Ancak diğer taraftan önceliklerimizi belirleme imkanı bulduk..." dedi.

Seçimlerin ülkeyi istikrarlı gelişim yolundan başka bir yöne taşımaması açısından önemli olduğunu ifade eden RF Başbakanı, orman yangınları ve ekonomik kriz nedeni ile halkın bir miktar desteğini çekmesini de anlayışla karşıladığını söyledi. Putin, "Reytingleri takip etmiyorum, ancak bir miktar dalgalanmasını anlıyorum. Kriz sürecinden geçiyoruz. Bir çok insan sıkıntı içinde kaldı. Onları anlıyorum..." ifadelerini kullandı. (CHA)
 
 
RF’nda bilim adamları yangınlarla mücadele için yapay bulut kullanacak

Moskova Bölgesi Deneysel Meteoroloji Enstitüsü hava süreçlerini araştırmak için yapay bir bulut oluşturdu. Bilim adamları yapay bulutları kullanarak doğa yangınları ile mücadele etmeyi amaçlıyor.

Yağmur, fırtına, kuraklık ve diğer doğa olayları genellikle dünyada afetlere neden oluyor. Teknolojik ilerlemeye rağmen insanoğlu hava değişiklikleri karşısına güçsüz kalmaya devam ediyor. İşte bu durumun üstesinden gelebilmek için yoğun araştırmalar içinde olan Deneysel Meteoroloji Enstitüsü bilimadamları yeni icatları olan 'yapay bulut' üzerinde çalışıyor. Bulutların fiziksel oluşumunu, yoğunlaşma, katılaşma ve süreçlerini izlediklerini belirten Deneysel Meteoroloji Enstitüsü müdürü Anatoliy Savçenko, “Benzeri araştırmalar 1950'lerden bu yana yapılıyor. Şu anki çalışmalarımızda ise oluşturduğumuz yapay bulutun açık havada davranışını anlamaya yönelik deneyler safhasına geldik” diye konuştu.

Bulutun üretildiği oda Enstitü personelinin gurur kaynağı, çünkü o dünyada kendi türünde tek örnek olma ayrıcalığını taşıyor. Yapay bulut içinde saklanacak ve görülmeyecek kadar kalın. Bir bulut oluşturmak için laboratuar uzmanları sadece 40 dakika harcıyor. Ancak, doğal koşullar altında yapay bulutun oluşmasını sağlamak daha karmaşık süreçler gerektiriyor.

Bilim adamları, tamamen berrak gökyüzünde bulut oluşturmanın mümkün olmadığını kabul ediyor, fakat böyle durumların da doğada sık görülmediğini kaydediyor. Bulutlu gökyüzü sayesinde yağmurun durdurulması mümkün olduğunu öne süren bilimadamları doğa ile bu tür değişiklikler sayesinde bir çok kazancın sağlanabileceğini ifade ediyor.

Deneysel Meteoroloji Enstitüsü laboratuar şefi Aleksey Şilin "RF’nda son orman yangınlarının meydana geldiği haritaya baktığımda elimizin altında bulunan teknolojiler sayesinde yangınlara daha etkin mücadele edebileceğimizi anladım. 20 ve 40 kilo arasında reaktif madde kullanılarak yaklaşık 50 bin ton yağışı sağlayabiliriz" diyor.

Araştırmalara göre yağmur tetiklemenin en basit yolu tuz tabanlı reaktif madde kullanmak. Bu yöntem hem ucuz hem çevreye zarar vermeyen bir yapıya sahip. Çeşitli başarılı deneylerden geçen bu yöntem bilimadamlarını daha büyük projelere yönlendiriyor.

Savçenko, "Şu anda hava ile olup biten gelişmeler anormal olarak nitelendiriliyor. Bu nedenle, uzun vadeli görevimiz iklimin stabilize edilmesini sağlamak. Küresel ısınma devam ediyor. Tüm okyanusların su seviyeleri artmaya, buzullar da erimeye devam ediyor. Bundan dolayı bu süreçlere hazır olmalıyız." şeklinde konuştu.

RF'nun başkenti Moskova'da atmosferik manipülasyonlar sadece ulusal bayramlarda gökyüzünü temizlemek için kullanılıyor. Ancak bilimsel ilerleme gelecekte iklimin insanoğlu tarafından istenmeyen sürprizlerden kaçınmak için kontrol edilebileceği umudunu veriyor. (AA)