02 Eylül 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
 
Abhazya Cumhuriyeti'nde eğitim yılı açıldı

Abhazya Cumhuriyeti’nde 1 Eylül günü 169 okulda eğitim maratonu başladı. Bugün iki bin den fazla öğrenci ilk kez birinci sınıfları doldurdu.

Apsnypress Haber Ajansı’nın Eğitim Bakanı İndira Vardaniya’dan aldığı bilgiye göre, öğretime başlanan 169 okulda 149’ u ortaokul, 15’i tamamı ortaokul olmayan ve 5’i ilkokul olmak üzere eğitim görülecek. Abhazya’da 129’u köy okulları, 40’ı da şehirlerde olmak üzere 3506 öğretmen tarafından eğitim sürdürülecektir.

Abhazya Cumhuriyeti’nde 2009 – 2010 Öğretim Döneminde 1700 öğrenci mezun oldu ve ilk verilere göre 1300’ü kolej ve Üniversite öğrenimi için kayıtlarını yaptırdılar.

Abhazya Cumhuriyeti’nde ilköğrenime hazırlık döneminde okul öncesi eğitim için 2294 çocuk 23 okul öncesi eğitim kurumunda öğrenim sürdürecekler. Abhazya Cumhuriyeti’nde Suhum, Kaldahuarsky ve Tamyshsky Yatılı Liselerinde de eğitim görülmektedir.

Başaran Kolej, öğrenim sürecine başlama sürecini ileriki bir tarihe erteledi. Lise Müdürü Mustafa Baştuk’un belirttiğine göre “Türkiye’den eğitim dönemi için gelecek olan öğretmenlerin Abhazya’ya gelememeleri nedeninden dolayı erteleme yaşanmıştır. Öğretmenler geldiğinde eğitim başlayacaktır.

Başşehir Suhum’da «Свет» ve «Альфа» adında iki adet ilköğretim okulu eğitim yapacaktır.

İndira Vardaniya “Bu yıl Abhazya Devlet Üniversitesi’ne 530 öğrenci kaydını yaptırdı. Suhum Devlet Enstitüsü’nde de 140 yeni öğrenci eğitim görecektir. Bu rakamlar bizim eğitim kurumlarımız açısından önemli bir göstergedir. Eğitim ve mezun düzeyi düşük olan okullarda ki eğitimin kalitesi de tartışılırdı” dedi.

İndira Vardaniya “İlköğretim düzeyinde ki öğrencilerin sayısında ki artıştan dolayı oldukça memnun olduk. Bu yıl ilk kez 2300 çocuk okula başladı. Kmu oyunda Abhazya2da ki okullardaki mezun sayısında azalma yaşanıyor biçimindeki algılamaları da kabul etmiyorum” dedi.

İndira Vardaniya “Savaş ve savaş sonrası yıllarda bariz nedenlerden dolayı kalitede düşme yaşanmıştır. Yavaş, yavaş eğitim düzeyinde kalite artmaya başlamıştır. İlköğrenime başlayan öğrencilerin sayısında ilk dönemlere nazaran artış yaşanmaktadır, demografik gerileme konusunda ki karamsar görüşler kesinlikle haklı değildir” dedi.

İndira Vardaniya “Cumhuriyetimiz içerisinde bulunan okulların tamamında son yıllarda onarım çalışmaları yapıldı. Sadece bu yıl 25 okul onarımdan geçti. Son on yıl içerisinde çatısı onarılmayan, su şebekesi vb. konularda tamir görmeyen okul kalmadı” dedi.

İndira Vardaniya “Anaokullarında ki onarım çalışmalarımız sürüyor. Anaokulu konusunda ki yetersizlik bugün için varlığını sürdürüyor. Suhum’da bulunan dört adet anaokulunda ki onarım çalışmaları sürdürülüyor, nerede ise bitmek üzeredir. Bütün bu okullar yeni binaları ile hizmetlerini sürdürecektir” dedi. (Abhazyam.Com)
 
 
Medvedev markette fiyat denetimi yaptı: Karaborsacıların ellerine vurmak lazım

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Orenburg kentinde bir markete girerek fiyat denetimi yaptı.

Medvedev, Orenburg kentine yönelik ziyareti sırasında arabayı durdurarak yol üzerindeki ufak bir markete girdi. Orenburg Valisi Yuri Berg’in eşlik ettiği mağaza ziyaretinde vatandaşlar ve mağaza yetkilileri karşılarında Medvedev’i görünce şaşkına uğradı. Rusya Başkanı, mağazayı dolaşarak gıda ürünlerini ve fiyatları inceledi. Vatandaşlara da yaklaşan Medvedev kendilerine fiyat artışını da sordu. Bir bayan alıcı, “fiyatların biraz arttığını” belirtirken, diğer bayan ise müdahele ederek, “Fiyat artışı yok” dedi.

Üç dondurmaya 77 ruble ödedi

Daha sonra Medvedev yerel fabrika üretimi bir kaç porsiyon dondurma alarak 77 ruble ödedi. Satıcılara teşekkür ederek mağazadan ayrılan Rusya lideri, Orenburg süt fabrikasını da ziyaret etti. Fabrika Müdürü Fayzullah Tulebov’dan üretim hakkında bilgi alan Medvedev daha sonra fabrika üretim tesislerini de gezdi. Medvedev, kefir üretilen tesisi dolaşırken kefirin tadına da baktı. Medvedev, kefir içerken kadehini, “Tarım sektörünün kalkınması şerefine” kaldırdı.

Medvedev: Karaborsacıların ellerine vurmak lazım

Medvedev mağaza ve süt fabrikasına yaptığı gezisinin sonuçlarını değerlendirerek Tarım Bakanlığı ve Federal Tekelle Mücadele Servisi’ne gıda ürünleri fiyatının artmaması için sert önlemlerin alınması talimatını verdi. Medvedev, "Karaborsa girişimlerini ortadan kaldırmak için elimizde hangi tahıl stokunun bulunduğunu söylememiz, izah etmemiz lazım. Çünkü bu durumdan istifade edecek insanlar var. İzah etmek lazım, ihtirasları pompalayanların ise ellerine vurmak lazım." dedi.

Medvedev, “Greçka (kara buğday) fiyatının artması için hiçbir gerekli neden yok. Bu sadece karaborsacıların işi. Bizde yeterince greçka var. Valiler durumu takibe alması lazım.” dedi. (CHA)
 
 
Rusya’da havayolu kullanımı %30 arttı

Ulusal Hava Ulaştırma Ajansı tarafından bir açıklama yapılarak, 2010 yılının ilk 7 aylık rakamları baz alındığında, Rusya’da havayolu ulaşımındaki yolcu sayısının %30 artış gösterdiği açıklandı. Geçtiğimiz yıl aynı periyotta taşınan yolcu sayısı 24 milyonken, bu yılın ilk 7 ayında bu rakam 31.2 milyona ulaştı.

Ulusal Hava Ulaştırma Ajansı tarafından bir açıklama yapılarak, 2010 yılının ilk 7 aylık rakamları baz alındığında, Rusya’da havayolu ulaşımındaki yolcu sayısının %30 artış gösterdiği açıklandı.

Geçtiğimiz yıl aynı periyotta taşınan yolcu sayısı 24 milyonken, bu yılın ilk 7 ayında bu rakam 31.2 milyona ulaştı.

Ulaştırma konusunda analiz çalışmaları yapan Andrey Rojkov, rakamlardaki bu yükselişin, Rusya’nın krizden hızlı bir şekilde çıktığının göstergesi olduğunu söyledi.

Yolcu sayısındaki bu artışa bir diğer neden olarak da, benzin fiyatlarındaki düşüşün uçak bileti fiyatlarına da yansıyarak, havayolu taşımacılığının, demir yollarıyla rekabet edebilir hale gelmesi gösteriliyor.

İnsanların havayolunu daha çok tercih etmesiyle beraber, hava ulaşımını sağlayan şirketlerde hızlı bir büyüme yakaladı. Ekonomi uzmanları, Rusya’nın önde gelen havayolu şirketlerinden Transaero’nun gelirinin bu dönemde yaklaşık 7 katlık bir artış gösterdiğini belirtti. (AA)
 
 
Vergi borçluları 7 bin 500'ü geçti

Türkiye'de devlete 850 bin lira ve üzerinde vergi borcu bulunan 7 bin 552 mükellef var. Borçlular listesinin zirvesinde ise Marmaris'in su ve kanalizasyon altyapısını işleten Mariç-Belbir yer alıyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı, 30 Haziran 2010 tarihi itibariyle ödenmemiş ve toplam miktarları 850 bin lirayı aşan vergi ve ceza listesini açıkladı. Listenin ilk sırasında 1 milyar 209 milyon 458 bin 175 liralık vergi borcu ile Marmaris'te suyun toplanması, arıtılması ve dağıtılması konusunda faaliyet gösteren Mariç-Belbir Marmaris Çev. Kor. Tes. İşt. Birliği yer aldı.

Bu kuruluşu 600 milyon 935 bin 521 liralık yargı harcı borcuyla Hilmi Başaran, 451 milyon 847 bin 325'er liralık yargı harcı borcuyla da müteselsil sorumlu sıfatıyla Yeşim Öztürk, Mustafa Akar ve Bahattin Uzan takip etti.

İmar Bankası Off Shore Ltd, 424 milyon 967 bin 727 liralık borç ile devletin en fazla vergi alacağı olan 6'ıncı kuruluş olurken, İmar Bankası Ankara Şubesi 387 milyon 886 bin 193 lira, İmar Bankası İzmir Şubesi 264 milyon 479 bin 537 lira, İETT Genel Müdürlüğü 259 milyon 119 bin 888 lira, İmar Bankası Antalya Şubesi de 256 milyon 84 bin 741 lira vergi borcuyla İmar Off Shore'un ardında sıralandı. (Dünya Gazetesi)
 
 
Turkcell’den avantajlı Rusya paketi

Turkcell Rusya’da bulunan kullanıcıları için özel bir paket hazırladı. Rusya paketi kapsamında çok daha uygun fiyatlarla iletişim kurmak mümkün. Kampanyalı paketi satın alanlar, tüm vergiler dahil ayda 49 liraya, 30 gün boyunca 180 dakika konuşma imkanı bulacak.

Turkcell Rusya için özel paket hazırladı. Kampanyalı paketi satın alanlar, tüm vergiler dahil ayda 49 liraya, 30 gün boyunca 180 dakika konuşma imkanı bulacak

Rusya Paket’inden tüm bireysel faturalı hat sahibi Turkcell müşterileri faydalanabiliyor. Pakete abone olmak içinse, ABONE RUSYA yazıp 2222’ye göndermek yeterli oluyor.

SMS’in yanı sıra, Turkcell internet sitesinden online işlem yaparak, ya da 444 0 532 numarasını arayarak da pakete abone olmak mümkün.

Dakikası ortalama 27 kuruştan konuşturan Rusya paketinin ücretlendirme periyodu ise 60 saniye.

Turkcell, bir diğer hizmeti olan Bağımsız Devletler Topluluğu paketi ile de, tüm vergiler dahil ayda 30.30 liraya 25 dakika arama, 25 dakika da aranma imkanı sunuyor.

BDT paketinden de sadece faturalı hat sahipleri faydalanabiliyor ve paketin geçerliliği Rusya paketi gibi 30 günle sınırlı.
 
 
Coca-Cola, Rusya’nın en büyük meyve suyu şirketini satın aldı

Amerikan Coca-Cola, Rusya'nın en büyük meyve suyu şirketlerinden Nidan Soki’yi satın aldı. Şirketler satış bedeli hakkında bir açıklama yapmasa da Dov Jones'un bedelin 250-300 milyon dolar arasında olduğunu öngörüyor. Şirket Rusya'nın meyve suyu piyasasının yüzde 14'ünü elinde bulunduruyor. “Moya Semya”, “Da” ve “Caprice” gibi tanınan markalı meyve su içecekler üreten Nidan Soki, Rusya’nın dört lider meyve suyu üreticisi arasında yer alıyor. Rusya'da büyümeyi hedefleyen Coca-Cola, önümüzdeki beş yıl içinde bir milyar dolarlık yatırım yapmayı planlıyor.

The Coca-Cola Company şirketinden yapılan yazılı açıklamada, Rus Nidan Soki meyve suyu şirketinin satın alındığı duyuruldu. Anlaşmanın gazsız içecekler sektörüne yönelik açılım politikası çerçevesinde gerçekleştirildiği de belirtildi. Anlaşmanın kazanç açısından şirketin Rusya faaliyetine olumlu katkı sağlayacağı da vurgulandı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Coca-Cola Rusya, Ukrayna ve Belarus Bölge Başkanı Zoran Vuçiniç, “Bu Coca-Cola için önemli bir anlaşma. Biz Rus piyasasında yüksek değerli içeceklerle ilgili daha geniş bir tercih yaparak ün kazandık. Şimdi biz burada kendi çeşitliliğimizi daha da artırabiliriz. Rusya’daki uzun vadeli stratejimiz satışı artırmaya, yatırımı hızlandırmaya ve yeni işyerleri açmaya yöneliktir.” dedi.

Nidan Soki şirketi Başkan Yardımcısı Mihail Podlazov da yeni anlaşmayla ilgili yaptığı açıklamada, “Firmamızın, sektörün dünya lideri olan Coca-Cola tarafından alınması, şirketimizin güçlü konumunu ve Rus piyasasındaki potansiyelini ortaya koyuyor. Bu anlaşma bize tam güven sağlayacak.” diye konuştu.

Coca-Cola şirketi, Nidan Soki’yi satın almakla Rus piyasasında emin şekilde yürüyeceklerini de belirtiyor. 90’lı yıllarından bu yana Rusya’da iki milyar dolarlık yatırım yapan Coca-Cola, önümüzdeki 3-5 yıl içinde bir milyar dolarlık yatırım yapmayı da hedefliyor. (CHA)
 
 
ABD verisi piyasaları coşturdu

Gün içinde yükseliş eğilimini koruyan İMKB, gün sonuna doğru yurtdışı endekslerin atağa kalkmasıyla çıkışını hızlandırdı. Bileşik Endeks, günü 712 puan ve yüzde 1.19 değer artışla 60.685 puandan tamamladı. Endeks, en son 29 Temmuz'da 60.737 puana ulaşarak tüm zamanların rekoruyla kapanmıştı.

Bu sabah Çin'de imalat sanayinin daha hızlı artması ve Avustralya ekonomisinin beklenenden daha hızlı büyümesi piyasalara destek verirken, ABD ISM verisinin beklentileri aşması piyasaları gün sonuna doğru hareketlendirdi. ABD'de ağustosta ISM İmalat Endeksi 52.8 beklentisine karşın 56.3 olarak açıklandı. Yurtdışında değer artışları yüzde 2.5'leri aşarken, İMKB de 60.761 puanı gördü. Gün sonunda borsada 2 milyar liralık işlem hacmi kaydedildi.

Uluslararası piyasada Euro/Dolar 1.28'in üzerine çıkarken, Dolar/Yen 84.5 seviyesinde işlem görüyor. Dolar 1.5135 liradan, Euro 1.9430 liradan el değiştiriyor.

Diğer yandan 25 Nisan 2012 vadeli kıymette bileşik faiz yüzde 8.08 ile dünkü kapanışının altında günü tamamladı. (Dünya Gazetesi)
 
 
Hız sınırı yükseldi

Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle, araçların hız sınırları yeniden düzenlendi. Düzenleme ile ceza puanları da değişti.

Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmeliğe göre, araçların cinslerine, kullanım amaç ve şekillerine göre muayene süreleri, Ulaştırma Bakanlığınca araç muayenesi ile ilgili olarak çıkarılan yönetmelikte belirlenecek. Arazi vitesi olmayan otomobillerle zirai traktörler dışındaki her cins aracın fenni muayeneleri yapılırken, aracın sefer görev emri belgeleri kontrol edilecek. Taşıt Sefer Görev Emri verildiği halde tatbikat çağrısına uymayan veya adresinde bulunmayan taşıtlar fenni muayene istasyonuna bildirilecek ve bu tür araçların muayenesi yapılmayacak.

Hız sınırları

Yönetmelikte araçların hız sınırları yeniden düzenlendi. Yapılan düzenlemeyle motoru araçların yerleşim yeri içindeki hız sınırları değiştirilmedi. Yerleşim yeri dışında ise araçların hız sınırları ''şehirlerarası çift yönlü karayolları'' ve ''bölünmüş yollar'' olarak ikiye ayrıldı.

Buna göre, otomobillerin hız sınırları, şehirlerarası çift yönlü karayollarında saatte 90 kilometre, bölünmüş yollarda saatte 110 kilometreye, otoyollarda 120 kilometreye çıkartıldı. Minibüs ve otobüslerin hız sınırları ise şehirlerarası çift yönlü karayollarında saatte 80 kilometre, bölünmüş yollarda saatte 90 kilometre, otoyollarda saatte 100 kilometre olarak belirlendi.

Hız sınırlayıcı cihaz bulundurma ve kullanma zorunluluğu olan araçlarda, yol ayrımı yapılmaksızın M3 sınıfı otobüslerde hız sınırı ayarlaması saatte 110 kilometre, N3 sınıfı kamyon ve çekicilerde ise saatte 90 kilometre olacak. Bu araçlar şehir içi yollarda ise, diğer araçların tabi olduğu azami hız sınırlarına uyacak.

Zorunlu haller dışında şehirlerarası karayolunu kullanan motorlu araçlarda araç cinsi gözetilmeksizin asgari hız sınırı saatte 15 kilometre, otoyollarda ise saatte 40 kilometre olarak belirlendi.