03 Eylül 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
 
Vyacheslav Chirikba: Abhazya-Gürcistan sınırında küçük bir BM Gözlem Noktası bulunabilir

 İnterfaks. Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı’nın uluslar arası İlişkiler Danışmanı ve Cenevre Görüşmeleri Temsilcisi Wacheslav Chirikba tarafından Salı günü yapılan açıklamada “Abhazya yetkilileri olarak, Cenevre Görüşmelerinde kuvvet kullanımının engellenmesi amacı ile yeni bir anlaşma taslağı sunacağız. Bu proje dört tarafı doğrudan ilgilendirecektir. RF, Abhazya, Güney Osetya ve Gürcistan.. Abhazya tarafının teklifi iki önemli hüküm oluşturuyor – Bunlar, karşılıklı kuvvet kullanımının engellenmesi ve ayrıca bölgede ki barış ortamının korunmasıdır” dedi.

Wacheslav Chirikba “Bu Anlaşma koşullarının Abhazya ve Gürcistan Sınırında ki uygulamalarının denetiminin sağlanması için sınırın her iki tarafında da uluslar arası gözlemcilerin bulunması düşünülebilir. Bu uluslar arası barış gücü anlamına gelmez. Bizim tarafımızda BM Gözlem Noktası, Gürcistan tarafında da AB Gözlem Noktası bulunabilir, bunlar süreç içerisinde raporlarda ve görüşmelerde belirtildi. Eğer gerginliklerde tırmanma yaşanırsa bu mekanizma çalışır. En azından onların yaşanan ihlaller ile ilgili olarak bir başvuru mercileri bulunuyor” dedi.

Wacheslav Chirikba “Abhazya tarafı olarak bütün alternatifleri düşünmeye ve tartışmaya hazırız. Ayrıca Suhum olarak, Abhazya toprakları üzerinde küçük bir BM Gözlem gücü’nün bulunmasına da karşı değiliz. Suhum ve Tiflis arasında ki aracılara da bu konuyu açıkladık, ayrıca RF tarafı ile de bu konuda bağlantı sağladık. Suhum olarak AB Gözlem Gücü’nün topraklarımızda bulunmasına karşıyız, çünkü AB Cenevre görüşmelerinde Abhazya’nın bağımsızlığının tartışıldığı konularda karşı tavrını sert olarak göstermiştir” dedi.

Güney Kafkasya’nın güvenlik sorunlarının tartışıldığı Cenevre Görüşmelerinin 13. raundu 14 Ekimde yapılacaktır. (Abhazyam.Com)
 
 
Amerika Birleşik Devletleri’nden RF’na eleştiri

RF’nda 31 Ağustos’ta gerçekleşen izinsiz gösteri sırasında polisin gerçekleştirdiği tutuklamalara Amerika’dan tepki geldi. Birleşik Devletler Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, RF’na insanların gösteri yapma hakkının, en temel insan haklarından olduğunu hatırlatırız denildi. Dışişleri Bakan yardımcısı Philip Crowley: “Birleşik Devletler, ifade özgürlüğü ve toplanma özgürlüğü gibi RF anayasasında da kutsallığı belirtilmiş olan özgürlüklere, riayet edilmesini bekliyoruz.” dedi.

RF’nda 31 Ağustos’ta gerçekleşen izinsiz gösteri sırasında polisin gerçekleştirdiği tutuklamalara Amerika’dan tepki geldi. Birleşik Devletler Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, RF’na insanların gösteri yapma hakkının, en temel insan haklarından olduğunu hatırlatırız denildi.

Dışişleri Bakan yardımcısı Philip Crowley: “Birleşik Devletler, ifade özgürlüğü ve toplanma özgürlüğü gibi RF anayasasında da kutsallığı belirtilmiş olan özgürlüklere, riayet edilmesini bekliyoruz.” dedi.

Crowley konuşmasında ayrıca RF yönetimi tarafından son yıllarda sivil hayatı daraltmaya yönelik alınan kararlardan endişe duyduklarını, ülkenin vatandaşlarına, gazetecilerine ve sivil toplum kuruluşlarına karşı yürütülen yıldırma politikasından vazgeçilmesi gerektiğini belirtti. Crowley, RF ile sürmekte olan görüşmeler de bu konularında masaya yatırıldığını dile getirdi.

31 Ağustos’ta gerçekleşen gösterilerde St.Petersburg ve Moskova kentlerinde, aralarında muhalefet liderleri de bulunan toplam 200 kişi polis tarafından göz altına alınmıştı.

Dün New York, Londra, Berlin ve Tel Aviv’de de 31 Ağustos’ta RF’nda düzenlenen gösterilere destek yürüyüşü yapıldı. (RR)
 
 
Petrol fiyatları geriliyor, dolar yıl sonuna 33 ruble olacak

New York borsasında petrol varil fiyatlarının 64 dolara kadar gerileyeceğini öngören uzmanlar, rublenin de dolar karşısında zayıflayacağını tahmin ediyor. Dolar yıl sonuna kadar 33 rubleye kadar güçlenecek.

MIG Bank uzmanı Howard Friend petrol varil fiyatlarının 64,24 dolarla yılın en düşük rakamına gerileyeceğini, doların da ruble karşısında bir kaç ay içinde yüzde 7 oranında güçleneceğini açıkladı. Euro da 41-42 ruble aralığına yükselecek.

Dün piyasalar kapanırken yüzde 0,2 değer kazanan ruble 30,72 rubleden işlem gördü. Euro da yüzde 0,7 güçlenerek 39,44 rubleye yükseldi.

Ruble geçen ay yüzde 1,6 dolar karşısında değer kaybederken, yatırımcılar ekonomik krizden toparlanma sürecini riskli gördükleri için dolarda durmayı tercih ediyor.

Bloomberg rakamlarına göre, 10 Ağustos'tan bu yana petrol varil fiyatları yüzde 13 oranında geriledi. 4 Ağustos'ta 82,97 dolara çıkan petrol varil fiyatları, 25 Ağustos'ta 70,76 dolara düştü. Friend'e göre petrol varil fiyatları 64,24 doları test edecek. (CHA)
 

Aliyev-Medvedev

Medvedev, Azerbaycan'da

RF Devlet Başkanı Dmitry Medvedev ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Bakü’de bir araya geliyor. Dmitry Medvedev’in 2 gün süreyle Azerbaycan’a yaptığı ziyaret çerçevesinde biraraya gelen liderler, askeri ve teknolojik konulardaki işbirliği üzerine görüşecek.

RF Devlet Başkanı Dmitry Medvedev ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Bakü’de bir araya geliyor. Dmitry Medvedev’in 2 gün süreyle Azerbaycan’a yaptığı ziyaret çerçevesinde biraraya gelen liderler, askeri ve teknolojik konulardaki işbirliği üzerine görüşecek.

Kremlin’den bir yetkili, tarafların RF-Azerbaycan arasında askeri ve teknolojik ortaklık konularının görüşeceğini söylerken, askeri alanda ortaklığın hangi yönlerine yoğunlaşılacağı soRFuna bir cevap vermedi.

Aynı kaynaktan alınan bilgiye göre, geçtiğimiz günlerde RF’nun Ermenistan'da bulunan Gyumri askeri üssünün kullanım süresinin uzatılması, toplantıda önemli bir gündem oluşturmayacak. Yetkili, toplantının ana maddesinin, Dağlık Karabağ’da bulunan yerleşimler olduğunu ifade etti.

Son olarak, Azerbaycan’ın, RF’nun Ermenistan’a yaptığı askeri yardımlar konusunda bir endişesi bulunmadığını dile getiren Kremlin görevlisi, tüm gelişmelerden iki tarafı da eşit şekilde bilgilendiriyoruz diyerek sözlerini noktaladı.

Ziyaret çerçevesinde ayrıca, iki ülke arasında doğalgaz anlaşması imzalanacağı, Gazprom’un Azerbaycan’ın sahip olduğu tüm doğalgazı satın alarak, Nabucco projesinin önüne geçmek istediği öğrenildi. (AA)
 

Onur Öymen

Onur Öymen Abhazya hakkında soru önergesi verdi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Onur Başaran Öymen tarafından 14 Temmuz 2010 tarihinde TC. Dışişleri Bakanı Ahmet DAVUTOĞLU tarafından yanıtlanması amacı ile KKTC, Abhazya ve Azerbaycan'a uygulanan ambargolara ilişkin soru önergesi verildi. TC. Dışişleri Bakanı sayın Ahmet Davutoğlu, 19/08/2010 Tarihinde Soru önergesine yazılı olarak yanıt vermiştir. Aşağıda CHP Bursa Milletvekili Onur Başaran Öymen 'in soru önergesi ve TC. Dışişleri Bakanı sayın Ahmet Davutoğlu tarafından verilen yanıt bulunmaktadır.

Sevgili Abhazyam.com üye ve izleyicileri, sayın Ahmet Davutoğlu tarafından verilen yanıt, bugünkü TC. Yönetiminin Abhazya Sorunu'na nasıl baktığını bizlere net olarak göstermektedir. Gürcistan'ın toprak bütünlüğünün desteklendiği açıkı olarak görülmektedir, Ayrıca Gürcistan tarafından el konulan gemilerin ve içerisinde ki malların sorunlarının hala çözülemediği de net olarak belirtilmektedir. Daha geçtiğimiz günlerde Ukrayna'dan Ermenistan'a mal götüren gemiye el koyan Gürcistan Yönetimi'nin uygulamış olduğu yöntem ile "stratejik ortağı" (!) Türkiye'ye uyguladığı politikalar arasında ki "ciddi" farklılığı da sizlerin görüşlerinize ve yorumlarınıza bırakıyoruz.

Aslında AKP Hükümeti'nin Uygulamış olduğu Abhazya Politikası sayın Ahmet Davutoğlu'nun yanıtının son paragrafı olan "Ülkemiz Gürcistan’ın toprak bütünlüğünü tanıdığı cihetle, sözkonusu gemi seferlerinin yeniden başlatılması için tarafların mutabakatına ihtiyaç bulunmaktadır." yazısında net olarak görülmektedir.

Abhazyam.com olarak CHP Bursa Milletvekili Onur Başaran Öymen'e konuya karşı göstermiş olduğu duyarlılıktan dolayı teşekkür eder. AKP hükümetinin politikalarının peşinden giden Abhaz - Kuzey Kafkasya Diasporası insanlarına da TC. Dışişleri Bakanı sayın Ahmet Davutoğlu tarafından verilen yanıt yazısını çok dikkatli bir biçimde okumalarını öneririz.

Saygılarımla.

A'TANBA Fatih Atan
Abhazyam.com Yayın Sorumlusu
 

Sergey Lavrov

RF Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran’ı nükleer çalışmalarının tümünde şeffaf davranmaya çağırdı.

Lavrov: “Nükleer alandaki bu şeffaflık gerekli olduğu kadar, İran’ın kendi çıkarlarına da hizmet eden bir gelişme olacaktır." dedi ve ekledi: "İran'a uygulanacak yaptırımlar istenmeyen sonuçlara yol açabilir."

RF Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran’ı nükleer çalışmalarının tümünde şeffaf davranmaya çağırdı. Lavrov: “Nükleer alandaki bu şeffaflık gerekli olduğu kadar, İran’ın kendi çıkarlarına da hizmet eden bir gelişme olacaktır.” dedi.

Lavrov İran’ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ile işbirliği içerisinde çalışarak gerekli şeffaflığı sağlaması gerektiğini söyledi.

İran, defalarca barışçıl amaçlarla kullanılmak üzere nükleer enerji elde etme amacında olduğunu tekrarlasa da, batılı güçler İran’ın bu maske altında nükleer silah elde etme çabasında olduğundan şüpheleniyor.

Lavrov konuşmasında ayrıca, İran’la yaşanan problemin çözümün aşamasında yaşanan bazı aksaklıkların, yürürlükte olan nükleer silahsızlanma anlaşmasındaki eksikliklerden kaynaklandığını belirtti ve İran’la görüşmelerin sistematik, uluslararası hukuka uygun bir çerçeve içerisinde gerçekleştirilmesi gerektiğini dile getirdi.

RF Dışişleri bakanı son olarak, İran’a uygulanması kararlaştırılan yaptırımların, istenmeyen sonuçlara sebep olabileceğini sözlerine ekledi. (RR)
 
 
Putin’in kullandığı Lada-Kalina otomobil fuarının gözdesi oldu

RF Başbakanı Vladimir Putin’in ülkenin uzak doğu bölgesinde iki bin kilometreden fazla tur attığı sarı renkli Lada Kalina markalı araba, Moskova otomobil fuarının gözdesi oldu. Araba formula-1 pilotları da Putin’in sayesinde Lada markalı otomobillerin dünya piyasasında ün kazanacağına inanıyor.

Moskova’nın Krokus-Ekspo salonunda açılan Uluslararası Moskova Otomobil Fuarı’nda son yabancı ve yerel markalı arabalar görücüye çıkarıldı. Fakat, RF markalı arabalar arasında, Başbakan Putin’in uzak doğu bölgesinde kullandığı Lada Kalina markalı araç fuar katılımcıların daha fazla ilgi odağı oldu. AvtoVAZ standına konulan Putin’in sarı renkli Lada Kalina’sının yanında vatandaşların fotoğraf çektirmesi de gözlerden kaçmadı.

AvtoVAZ yetkilileri, bu markadan almak isteyenlere “2011 yılından itibaren siparişleri kabul etmeye hazırız” diye duyuruda da bulundu. Lada Kalina’nın fiyatı yaklaşık 370 bin ruble. Uzmanlar, Putin’in kullandığı sarı renkli arabaların kapış kapış satılacağını tahmin ediyor. AvtoVAZ yetkilileri, Lada Kalina’nın daha dayanıklı ve kaliteli olduğunu belirterek, “Başbakan’ın uzak doğu gezisi de buna sağlam bir örnek” diye espri yapmayı ihmal etmiyor.

Uluslararası Moskova Otomobil Fuarı'nda 5 Eylül'e kadar kalacak Putin imzalı parlak sarı renkli Lada-Kalina, AvtoVAZ’ın kendi müzesine gönderilecek.

RF araba formula-1 ünlü pilotu Vitali Petrov da, Putin’in sayesinde Lada markalı arabaların dünya sektöründe ve spor sahalarında ün kazanacağına inanıyor. Petrov, “Putin RF araba üreticilerine mükemmel bir şans verdi. Belki dünya Formula-1 ekibinin en güçlü takımı RF olacak” dedi.

Geçtiğimiz günlerde RF Başbakanı Putin 2 bin kilometreden fazla yolu Lada-Kalina kullanarak kat etmiş ve uzak doğu bölgesinde bir dizi temaslarda bulunmuştu. (CHA)
 

Ali Babacan

Vergi ve prim borçlarına kolaylık

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, vergi ve prim borçlarıyla ilgili yeniden yapılandırma kararı aldıklarını, ancak bunun bir af olmadığını söyledi.

İzmir Ticaret Odası özel meclis ve meslek komiteleri toplantısına katılarak bir konuşma yapan Bakan Babacan, İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ın vergi barışı talebini iletmesi üzerine, bu konuda bir çalışma yapıldığını söyledi.

Babacan, şunları söyledi: "Vergi ve prim borçlarıyla ilgili yeniden yapılandırma kararı aldık. Başbakanımız bir akşam programında açıkladı, ama basında çok fazla yer bulmadı. Hem Gelir İdaresi, hem Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından çalışma yapılıyor. Özellikle krizin etkisiyle ödeme sıkıntısı çeken mükellefler için bir yeniden yapılandırma programı olacak, ancak bu bir af değil. Ne olacak? Faizlerde indirim, taksitlerde kolaylık.

Öbür türlü ödeyenle ödemeyen arasında adaletsizlik oluyor. Biliyoruz ki çok zor şartlarda, bankalardan para çekmenin çok zor olduğu dönemlerde o yüksek maliyete katlanıp malını satıp ödeyen mükellefler de var. Orada adaleti mutlaka korumamız gerekiyor.