04 Eylül 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 

İlham Aliev

Azerbaycan ile RF bugün imzaları atıyor

Azerbaycan ve RF, daha fazla Azeri gazını RF’na ulaştırabilmek amacıyla, gümrük sınırlamalarını kaldıran anlaşmayı imzalamaya hazırlanıyor. Azerbaycan’ın RF’ya ihraç ettiği gazın miktarı iki katına çıkartılıyor.

2010 yılında RF’na gaz ihraç etmeye başlayan Azerbaycan, Gazprom’la yaptığı görüşmelerin ardından taraflar, gaz ihracatının iki katına çıkarılması üzerinde fikir birliğine varmıştı.

Gazprom, iki katına çıkacak ihracatı karşılamaya yetersiz olan pompaları yenilemek için de çalışmalara başladı. Sınırda bulunan gaz pompalarının çalışma kapasitesi de, bu çerçevede iki katına çıkarılacak.

İki ülke arasında ilk kez imzalanacak sınır anlaşmasıyla birlikte, uzun zamandır ilişkilerde pürüz yaratan, Samur nehrinin paylaşımı konusuna da büyük oranda çözüm getirileceği belirtildi.

Kremlin’in dış politika görevlilerinden Sergey Prikhodko, konunun eşitlik ilkesine dayalı olarak çözüleceği ve suyun iki ülke arasında yarı yarıya paylaşılacağını söyledi. Prikhodko, bu anlaşmanın RF ile Azerbaycan arasındaki stratejik ortaklığın bel kemiğini oluşturacağını ifade etti. (RR)
 
 
Enflasyondaki artış beklentiyi aştı

Enflasyon, ağustos ayında piyasa beklentisinin üzerinde yükseldi. TÜFE yüzde 0.40 artış gösterirken, yıllık enflasyon ise yüzde 8.33'e çıkmış oldu.

TÜİK, ağustos ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre; geçen ay Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) yüzde 0,40, Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) yüzde 1,15 arttı. Yıllık enflasyon TÜFE'de yüzde 8,33, ÜFE'de yüzde 9,03 artış gösterdi. Piyasa beklentisi TÜFE ve ÜFE'de yüzde 0.22 artış olacağı yönündeydi. Temmuz ayında ise TÜFE yüzde 0.48 ve ÜFE yüzde 0.16 gerilemişti.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, enflasyonun ağustos ayında temelde meyve fiyatlarındaki hızlı yükseliş nedeniyle belirgin bir artış sergileyeceğini, son çeyrekte ise gıda fiyatlarının geçtiğimiz yıl oluşturduğu baz etkisinin tersine dönmesinin de katkısıyla düşüş kaydedeceği açıklamasında bulunmuştu.

En yüksek aylık artış yüzde 2,95 ile gıda ve alkolsüz içeceklerde

2010 yılı Ağustos ayında 2003 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Endeksi'nde bir önceki aya göre yüzde 0,40, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 3,50, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,33 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 7,83 artış gerçekleşti.

Ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 2,95 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşti. Ağustos ayında endekste yer alan gruplardan lokanta ve otellerde yüzde 0,47, konutta yüzde 0,15, eğitimde yüzde 0,14, eğlence ve kültürde yüzde 0,10 artış, ev eşyasında yüzde -0,02, ulaştırmada yüzde -0,17, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde -0,22, sağlıkta yüzde -0,67, haberleşmede yüzde -0,96, giyim ve ayakkabıda yüzde -4,79 düşüş gerçekleşti. Alkollü içecekler ve tütün grubunda değişim gözlenmeti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre TÜFE'de en yüksek artış yüzde 26,72 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. Gıda ve alkolsüz içecekler (yüzde 10,37), lokanta ve oteller (yüzde 9,91) artışın yüksek olduğu diğer harcama grupları oldu. (AA)
 

Gennadi Zyuganov

Zyuganov oligarklardan para, hükümetten istifa istedi

RF'nda muhalefet 2011'de yapılacak parlamento seçim kampanyalarına başladı. Yangınlarla mücadelede hükümetin yetersiz bulan RF Komunist Partisi Lideri Gennadi Zyuganov, oligarklardan gelirlerini halkla paylaşmalarını istedi.

İnterfaks haber ajansında basın toplantısı düzenleyen Komunist Parti Lideri, hükümetin özellikle Ağustos ayında ve halen bazı bölgelerde yaşanan yangınlara yeterince müdahalede bulunamadığını, politikalarının iflas ettiğini vurguladı. Zyuganov, “Biz Duma'da (parlamento) hükümetin gelip hesap vermesini istiyoruz. Hükümet değişmeden ve güçlenmeden artık devam edilmesi mümkün değil” şeklinde konuştu.

Yeni dönemde yangınlar için mevcut hükümetten hesap soracaklarını belirten Zyuganov, Sovyetler Birliği döneminde doğru organizasyon sayesinde yangınlarla mücadelenin başarılı olunduğunu, ancak hükümetin bu tecrübeyi görmezlikten geldiğini kaydetti.

Komunist Parti Lideri ayrıca konuşmasında zengin RF vatandaşlarından, oligarklardan gelirlerini vatandaşla paylaşmaları çağrısında bulundu. RF'nun kriz içinde ve doğal afetlerin beklenmedik zorluklar oluşturduğunu ifade eden Zyuganov, zenginlerin tüm gelirlerinden yüzde 50 oranında vergi ödemelerini istedi.

Kendilerine ait televizyon stüdyosu açarak, burada hazırlayacakları çalışmalarını da internet üzerinden halka ulaştırmayı planladıklarını açıklayan Zyuganov, “Biz bunu telafi etmeyi kararlaştırdık. Yakın günlerde kendimize ait bir televizyon stüdyosu açıyoruz. Burada bizim yayınlar hazırlanacak. Daha sonra da partimizin internet sitelerinde bu yayınlarımızı sunacağız. Bugün biz site ağımızı genişletiyoruz. Yaklaşık 70 yerel bölge teşkilatının kendisine ait internet sitesi var. ” dedi.

Komünist Partisi Sekreteri ve parlamento alt kanadı Duma Milletvekili Sergey Obuhov da diğer siyasi partilere resmi televizyon kanallarında daha fazla yayın hakkının tanındığını iddia ederek, “Hem Putin’i, hem Mironov’u hem de başkasını gösteriyorlar.” diye konuştu. (CHA)
 

Nikolay Tokarev

RF, Türkiye’nin Samsun-Ceyhan tutumundan memnun değil

RF’nun petrol boru hattı tekel şirketi Transneft, Ankara’nın Samsun-Ceyhan projesiyle ilgili tutumundan memnun olmadığını belirtti. Rus tarafının iddiasına göre, Türkiye projede kendi ağırlığını koymaya çalışıyor.

Moskova’da basına konuşan Transneft Başkanı Nikolay Tokarev, Samsun-Ceyhan projesiyle ilgili Türkiye ile yürütülen görüşmelerden memnun kalmadıklarını kaydetti. Transneft Başkanı, “Türkiye tek taraflı olarak kendisine üstünlük sağlamaya çalışıyor. RF Federasyonu’na verimli olmayan şartlar öneriyor. Hükümetlerarası anlaşma yapılması için öneri geliyor (Türkiye’den), burada da çok sertçe verimli olmayan ekonomik çerçeveye sıkıştırmaya çalışılıyor. Tabii ki biz buna razı olamayız” dedi.

Tokarev, 1 Temmuz’da İstanbul’da uluslararası yuvarlak masa toplantısının yapıldığını da hatırlattı. Transneft Başkanı, “Burada boğazlardan geçişlerin artırılması perspektifini ele alırken, ekonominin bir bölümünde bir pozisyon hazırladılar. Her şey yeniden salıveriliyor ve yeniden tekrar başa almayı öneriyorlar. Açıkça söylemek gerekirse bu bizi geriyor, biz bu tür görüşme tarzı yanlısı değiliz. Biz gerçeklerden yola çıkarak ya çözmemiz lazım ya da mantıksızlığı sona erdirmemiz lazım... Bu benim şahsi görüşüm.” diye konuştu.

Samsun-Ceyhan petrol boru hattı projesi, Türk Karadeniz kıyısı Samsun’dan Akdeniz kıyısı Ceyhan’a kadar uzanıyor. Boğazları devre dışı bırakacak boru hattından yılda 60-70 milyon ton petrol taşınması planlanıyor.

Tokarev basına yaptığı açıklamalarda özelleştirmelere de sert bir şekilde karşı çıktı. Transneft için yapılacak en kötü şeyin özelleştirme olduğunu kaydeden Tokarev, hükümetin buna müsade etmeyeceğini belirtti. Hükümetin bütçe açığını kapatmak için kaynak oluşturma programında Transneft'in yüzde 25'inin özelleştirilmesi yer alıyor. (RR)
 
 
Zebra gibi boyanan atlarla Moskova'da trafik dersi

RF'nun başkenti Moskova'da sürücülerin yaya geçitlerine dikkatini çekmek için atlar zebra gibi boyandı. Okulların açılışının ilk günlerinde sürücüleri çocuklara yol vermeleri konusunda uyaran trafik polisi, farklı bir kampanyaya imza attı.

Moskova sürücüleri bugün yollarda ilginç uygulamayla karşılaştı. At ve poniler zebralara benzeyebilmeleri için siyah ve beyaz çizgilerle boyandı. 'Dikkat çocuklar' kampanyası çerçevesinde düzenlenen 'Güvenli zebralar' uygulamasıyla sürücülerin dikkatleri çekilmeye çalışıldı.

Siyah beyaz boyalı atlar özellikle çocukların yoğun şekilde yaya geçitlerini kullandığı caddelerde yer aldı.

Moskova'nın en yoğun trafiğin yaşandığı saat aralarından biri olan 11.00 ile 14.00 arasında polis memurları boyalı atların üzerine 'Dikkat, çocukları okula gidiyor' yazılı pankartlar asarak geçitlerde poz verdi. Çocukları da atlara bindirerek oynatan polis memurları sürücülere yollarda dikkat olma çağrısı yapan çıkartmalar da hediye etti. Çıkartmalarda 'Ben yayaları seviyorum', 'Benim tercihim – güvenli zebra' ve 'Çizgili yolu görmezsen, çizgili gökyüzünü (hapishane) görürsün' şeklinde mesajlara yer verildi. (CHA)