06 Eylül 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
 
ETA ateşkes ilan etti

BBC, ayrılıkçı Bask örgütü ETA'nın ateşkes ilan eden bir video kaset yayımladığını duyurdu.

BBC, video kasette maskeli üç militanın görüldüğünü ve ETA'nın silahlı saldırılar yapmamaya karar verdiğini açıkladığını bildirdi. Ancak haberde, ateşkesin daimi olup olmadığına ve barış görüşmeleri yapılıp yapılmayacağına açıklık getirilmediği yazıldı.

Bask dilinde yayınlanan Gara gazetesi de ETA'nın artık silahlı saldırı yapmamaya karar verdiğini yazdı.

ETA, İspanya'nın kuzeyiyle Fransa'nın güneybatısında bağımsızlık için mücadele ediyor.
 
 
Rusya bankacılık sektörü toparlandı, artık desteğe gerek yok

Rusya Merkez Bankası irili ufaklı binden fazla kurumun faaliyette bulunduğu bankacılık sektörünün artık toparlandığını, daha fazla mali destek programlarına ihtiyaçları olmadığını açıkladı. Kriz sürecinde önemli kayıplar yaşaması beklenen sektör sağlanan mali desteklerle ayakta kalmayı başardı. Sektörün 2010'u karla kapatması bekleniyor.

Kommersant gazetesine açıklamada bulunan Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Aleksey Ulyukayev, "Merkez Bankası kriz döneminde bankacılık sektörünü desteklemek için yeni formüller geliştirdi. Mevcut enstrümanlar modernize edildi. Ancak bunlara şimdi sektörden talep azaldı" dedi. Merkez bankası kriz döneminde oluşturulan korumacı yapıları aşamalı olarak kaldıracak.

/Ulyukayev daha önce yaptığı değerlendirmede de Rusya'da ikinci bir ekonomik kriz ve resesyon süreci beklemediklerini ifade etmişti. Sektörün korunması için 2009'un üçüncü çeyreğinde uygulamaya konulan enstrümanların 2010'un üçüncü çeyreğinde kaldırılmaya başlandığını ifade eden Merkez Bankası Başkan Yardımcısı, ekonomik büyümeyi engelleyecek kırılganlıklara karşı da her zaman temkinli davrandıklarını söyledi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) 2010'da Rusya ekonomisinin büyüyeceğini, ancak bütçe harcamalarının kontrol altına alınması ve yapısal reformlar yapılmasının zorunlu olduğuna işaret etti. IMF'ye göre bankacılık sektörü halen kırılgan yapısını sürürüyor.

Kuraklık ve yangınların baskısına rağmen yıl sonu ekonomik büyüme beklentisi yüzde 4, enflasyonda yüzde 7-8. Petrol varil fiyatlarının ortalamada 75 doların üzerinde olması bütçe denkliği açısından olumlu görülüyor.

2009 sonunda Rusya’nın en büyük 100 bankası net aktiflerini bir önceki yıla göre yüzde 3,2 artırarak 24 trilyon 66 milyar rubleye (791 milyar dolar) ulaşmıştı. Rusya bankacılık sektörünün yüzde 83’lük kısmını oluşturan yüz bankanın 60’ı artı değer açıklarken, sadece 7’si küçülmüştü.

Yüzden fazla banka sektörden çekilse de, binin üzerinde irili ufaklı bankalar kriz sonrasında ayakta kalmayı başardı. Batık kredilerin azalmasında yaşanan gecikme sektörde tedirginliğe yol açarken, en büyük tehdit küresel toparlanmanın zaman alması ve enerji fiyatlarında muhtemel düşüş olarak öngörülüyor.
 

Avigdor Lieberman

"Münhasır ekonomik bölgenin tespiti için diyaloğa hazırız"

Kıbrıs Rum kesiminde bulunan İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, İsrail'in, Kıbrıs Rum kesimi ile denizde "münhasır ekonomik bölge"nin sınırlarının tespiti için diyaloga hazır olduğunu belirtti.

Rum basınına göre, Kıbrıs Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu ile görüşmesinden sonra açıklama yapan Lieberman, "münhasır ekonomik bölge"nin sınırlarının tespit edilmesi için en kısa zamanda Güney Kıbrıs ile müzakerelere başlayacaklarını ve ilk hedefin, bu konudaki teknik problemlerin aşılması ve iki ülkenin menfaatine olacak bir anlaşma sağlanması olduğunu kaydetti.

Kiprianu da söz konusu meseleye iki ülkenin olumlu yaklaştığını ifade ederek, Lieberman ile en kısa zamanda bir anlaşmaya varma konusunda hemfikir olduğunu söyledi.

Rum basınında daha önce, iki ülke arasındaki denizde zengin petrol ve doğalgaz yatakların tespit edildiği haberleri yer almıştı.

Rum Fileleftheros gazetesi, "İsrail'in, Kıbrıs Rum yönetimi ile enerji alanında daha ileri düzeyde işbirliği istediğini ve petrol ile doğalgaz araştırmalarının, araştırmaların yapıldığı bölgedeki ülkeleri ilgilendirdiğine inandığını" yazdı.

İsrail ile Kıbrıs Rum yönetimi arasındaki yakınlaşmanın, İsrail ile Türkiye arasındaki krizle birlikte, Rum yönetiminin tutum değiştirmesinden kaynaklandığını iddia eden gazete, İsrail'in AB içerisinde destek toplamak amacıyla Kıbrıs Rum yönetimi, Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya ile olan ilişkilerine "yatırım yaptığı" yorumunda bulundu.
 
 
Otuz yıllık yasak sona erdi, ilk Türk tavuğu Moskova'da

Sovyetler Birliği'nin son döneminde şap hastalığı olduğu gerekçesi ile Türk tavuğuna getirilen ithalat yasağı resmen sona erdi. Rusya'nın en büyük taze et tedarikçilerinden Çalkan grup ve Banvit ilk Türk tavuğunu Moskova'ya getirdi. Rusya piyasasında rekabet şansı yeterli olmayan Türk tavuğu, siyasetçilerden destek bekliyor.

Rusya ve Türkiye arasında son iki yılda elde edilen siyasi başarılar ekonomik alanda da yansımaya devam ediyor. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in Mayıs ayında gerçekleşen Türkiye ziyaretinde 6 tavuk üreticisi şirkete verilen uygunluk sertifikası, 13 şirkete çıkarıldı. Rusya pazarında fiyatların düşük olması, ithalatçı Rus firmaların Türk tavuğunu tercih etmemesi nedeni ile tavuk üreticileri için Rusya pazarı henüz cazip değil.

Türk tavuğu pahalı olduğu için rekabet şansı yok

Rusya pazarına ilk tavuğu getirerek 'yol açmak' isteyen Çalkan Grup Başkanı Mustafa Çalkan, 500 bin tonluk kota ile ilgili haberlere açıklık getirdi. Bu rakamların doğru olmadığını, Rus tarafı ile yapılan toplantılarda 50-60 bin ton gibi kotaların telaffuz edildiğini kaydeden Çalkan, "Rus yetkililer Türkiye'ye özel kota vermek yerine 18 ülkenin yer aldığı 150 bin tonluk kota içine dahil etti. Rekabet edilebilmesi durumunda bunun tamamını da Türkiye getirilebilir. Ancak Türk tavuğunun fiyatı Rusya için pahalı" dedi.

Rusya'nın 2010'da 3 milyon 300 bin tonluk tavuk ihtiyacı olduğunu, bunun 800 bin tonunu dışardan alacağını ifade eden Çalkan, "En uygun fiyatı ABD veriyor. Amerikan tavuğunun tonu bin 500 dolara Rusya pazarına ulaşıyor. İç piyasada tavuğun tonu yaklaşık 2-3 ay önce 2 bin dolardan satılıyordu. Türkiye'den getirilen tavuk ise ulaşım ve vergiler dahil 2 bin 800 doları buluyor. Bu durumda rekabet etmek mümkün değil. Brezilya ton başına ihracatçı firmalara 500 dolar, Avrupa ülkeleri 200 euro destek sağlıyor" şeklinde konuştu.
 
 
Hazine bu hafta iki ihale düzenleyecek

Hazine Müsteşarlığı, yarın bono, salı günü ise tahvil ihalesi düzenleyecek.

Hazine, yarın 6 ay (182 gün) vadeli Türk Lirası cinsinden iskontolu referans bono ihalesi gerçekleştirecek. İhalede satılan kağıtların geri ödemesi 9 Mart 2011 tarihinde yapılacak.

Hazine, 7 Eylül Salı günü de Türk Lirası cinsinden 20 ay (595 gün) vadeli iskontolu tahvil ihalesi düzenleyecek. İhalede satılan kağıtların geri ödeme tarihi 25 Nisan 2012 olarak belirlendi.

Her iki ihalenin valör tarihi ise 8 Eylül 2010 olarak belirlendi. 8 Eylül Çarşamba günü öğleden sonra resmi tatil olması nedeniyle piyasa yapıcı bankalar valör günü saat 11.30'a kadar ihale sonrası teklif verebilecek.