08 Eylül 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 

David Bakradze

David Bakradze: ABD, Abhazya ve Güney Osetya'nın "İşgal Altindaki Toraklar" olduğunu belirlemelidir

Gürcistan Parlamentosu Başkanı David Bakradze ile ABD Parlamento Heyeti ile 06 Eylül Akşamı yapılan toplantıda Gürcistan ile ABD arasında var olan ilişkiler görüşüldü. Gürcistan Parlamentosu Basın Servisi tarafından verilen bilgide, taraflar arasında, ülkenin anayasası, seçim reformları, ekonomi politikaları, güvenlik ve konumu sorunları ve çatışma bölgeleri hakkında ayrıntılı bir biçimde görüştükleri belirtildi.

David Bakradze, ABD’li Kongre Üyelerine “Gürcistan Topraklarının işgal altından kurtarılması için yasal olarak müdahale edilmesi gerekir” dedi.

ABD’li konuklar “ABD, Gürcistan’ın toprak bütünlüğü ve egemenlik haklarını destekliyor ve bu konuda güvence veriyor. Gürcistan’ın barış girişimlerine verdiği desteğe önem veriyoruz, özellikle NATO’nun Afganistan’da ki barış girişimlerine verdiği desteği önemsiyoruz. Yeni yapılacak olan anayasa ve yeni reform yasaları çalışmalarını destekliyor ve bu çalışmaların sonuçlanması ile toplumun muhalefet kesiminin politik sürece daha fazla katılımı sağlanmış olacaktır” açıklamasında bulundular.

David Bakradze “Taraflar arasında yapılan bu toplantı bizler açısından önem taşımaktadır. Tiflis ile Washington arasında bu tür ziyaretler sürekli olarak düzenli bir biçimde sürdürülmelidir” dedi. (Abhazyam.com)
 

Bernard Kouchner

Fransız Bakan: Abhazya'da Rus S-300 füzeleri bölge için tehdit değil

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, RF'nun Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgesi Abhazya'ya S-300 füze savunma sistemleri yerleştirmesinin bölge için tehdit oluşturmadığını söyledi. Paris'te RF Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la ortak bir basın toplantısı düzenleyen Kouchner, "RF Abhazya'ya füze savunma sistemleri yerleştirdi. Ben bunun bölgede herhangi bir denge bozucu etkisi olacağını düşünmüyorum. Onlar kimse için tehdit oluşturmuyor..." değerlendirmesinde bulundu.

Ağustos 2008'de Gürcistan'la gerçekleşen savaşın ardından RF, ayrılıkçı bölgeler Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlıklarını tanıdı. Bölgede askeri üsler kuran RF, Ağustos ayında Abhazya'ya S-300 füze savunma sistemi yerleştirdiğini de açıkladı. Tiflis'i kızdıran girişim, ABD açısından da sürpriz olarak görüldü.

Fransa'nın Washington'un doğu Avrupa'ya yerleştirmeyi planladığı füze kalkanı ile yakından ilgili olduğunu ifade eden Lavrov da, "Fransa, Euro-Atlantik alanında herhangi bir güvenlik açığına yol açmayacak şekilde sorunun çözülmesinden yana. Biz silahların yayılması ve oluşabilecek riskler çerçevesinde konunun değerlendirilmesini istiyoruz" dedi.

Kremlin, ABD Başkanı Barack Obama'nın RF ile yeni sayfa açma politikalarına rağmen Washington'un füze kalkanı ile ilgili programını iptal etmemesi Moskova'yı rahatsız ediyor. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski 3 Temmuz'da bölgeye füze kalkanı yerleştirilmesi ile ilgili anlaşmayı yenilemişti.

ABD'nin Polonya'da bulunan geçici askeri üssü ile ilgili 2012'ye kadar anlaşması bulunuyor. Moskova, RF'nun hemen yanı başında ABD'nin askeri üs kurmasına tepki gösteriyor. ABD'nin Çek Cumhuriyeti ve Polonya'ya alternatif olarak Bulgaristan ve Romanya ile füze kalkanı ile ilgili görüşmelerde bulunması RF'nda tedirginlikle karşılanıyor.

Lavrov, İran nükleer programı ile ilgili altılı grubun (RF, Çin, ABD, İngiltere, Fransa, Almanya) önerisinin yeniden ele alınabileceğini söyledi. RF Dışişleri Bakanı Ortadoğu'da da BM Güvenlik Konseyi bünyesinde oluşturulan altılı gruptaki ülkelerin daha aktif politikalar üretmesi gerektiğini vurguladı. (AA)
 

 

Açlık sınırı 921 lira

Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen), açlık sınırını 921 TL 781 kuruş, yoksulluk sınırını ise 2 bin 477 TL 428 kuruş olarak hesapladı.

Memur-Sen'den yapılan yazılı açıklamada, Ağustos ayında gerçekleştirilen açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına yer verildi.

Buna göre, Temmuz ayında 912 TL 409 kuruş olan açlık sınırının 9 TL 372 kuruş artarak 921 TL 781 kuruşa yükseldiği kaydedildi. Yoksulluk sınırı ise 39 TL 735 kuruş artarak 2 bin 477 TL 428 kuruş oldu.

Ağustos ayında bir önceki aya göre, gıda fiyatlarında ortalama yüzde 1,97'lik bir artış gözlemlendi. Gıda fiyatlarında en büyük artış yüzde 59,94'le salatalıkta olurken, bunu yüzde 58,11 ile karpuz, yüzde 40,19 ile fasulye, yüzde 31,20 ile kabak, yüzde 24,14 ile şeftali ve yüzde 14,53 artışla da kuru sarımsak izledi. Patates, kuru soğan, armut ve çarliston biber fiyatlarında ise düşüş yaşandı.

Ağustos ayında giyim madde fiyatlarında ortalama yüzde 2,56 azalma yaşandı. Isınma madde fiyatlarında ortalama yüzde 0,11 artış gerçekleşirken, aydınlanma fiyatları değişmedi.

Barınma fiyatlarında ortalama yüzde 0,30, ulaşım madde fiyatlarında ortalama yüzde 0,04, haberleşme madde fiyatlarında ortalama yüzde 0,53, çevre ve su madde fiyatlarında ortalama yüzde 0,07'lik bir artış olurken, sağlık madde fiyatlarında ortalama yüzde 1,19, temizlik madde fiyatlarında ortalama yüzde 0,19 ve eğitim-kültür madde fiyatlarında ortalama yüzde 0,16'lık bir azalış tespit edildi. (DünyaGazetesi)
 

Vladimir Putin

Putin: RF, Samsun-Ceyhan boru hattı inşaatına katılacaktır

RF Başbakanı Vladimir Putin, “Valdai” tartışma kulübünde yapılan toplantıda, “RF, Samsun-Ceyhan boru hattı inşaatına katılacaktır” dedi. Nabucco'nun gerçekçi bir proje olmadığını söyleyen Putin, Nabucco için gerekli olan rezervin sağlanamayacağını, Kazakistan ile ortak çalışan ve geçtiğimiz günlerde Azerbaycan ile de anlaşmaya varan RF'nun Samsun-Ceyhan boru hattını dolduracak kapasiteye sahip olduğunu söyledi.

RF Başbakanı Vladimir Putin, “Valdai” tartışma kulübünde yapılan toplantıda, “RF, Samsun-Ceyhan boru hattı inşaatına katılacaktır” dedi.

Türkiye Uluslararası ilişkiler ve Stratejik Analizi Merkezi'nin başkanı Sinan Ogan’ın sorduğu soruya Putin: “Biz Erdoğan’a bu çalışmayı katılacağız diye söz verdik ve bunu yapacağız.” diyerek yanıt verdi.

Nabucco projesinin gerçekçi olmadığını, RF’nun kesinlikle bu projeye katkı sağlamayacağını ve bu hattın çalışmasını sağlayacak rezervin bulunamayacağını belirten Putin, Samsun-Ceyhan boru hattı için: “ Bur gerçekleştirilebilir bir proje diye düşünüyorum, ve eminim ki Türkiye’nin işbirliğiyle bu projeyi olumlu sonuçlandıracağız” diyerek, RF’nun bu konudaki görüşünü dile getirdi.

Konuyla ilgili geçtiğimiz hafta da RF’nun devlete ait boru hatları şirketi Transneft’in başkanı Nikolay Tokarev konuşmuş ve görüşmelerden memnun olmadıklarını, “Türkiye’nin işi yokuşa sürdüğünü” söylemişti. (AA)
 

Andrey Fursenko

RF Eğitim Bakanı: 200 bin öğretmenin işine son verilebilir, İngilizce eğitim gerekli

RF Eğitim Bakanı Andrey Fursenko 200 binden fazla öğretmen fazlaları olduğunu, önümüzdeki günlerde bunların işine son verilebileceğini söyledi. İngilizce eğitimin ortaokul ve üniversitelerde gerekli olduğunu kaydeden bakan, okulların programlarını gözden geçirmelerini istedi.

RF'nda son 10 yıl içinde demografik sorununun yaşanması nedeniyle Eğitime yapılan harcamalarda opitimizasyonun yapılacağını kaydeden Fursenko, 1998 yılında 22 milyon öğrenci bulunurken 2009 verilerine göre sayılarının 13 milyona düştüğünü ifade etti. Öğretmen sayısında ise azalmanın aynı oranda gerçekleştirilmediği anlatan Fursenko, öğretmen azalma konusunun güncel olduğunu belirtti. Fursenko, “Şu anda 9-10 öğrenciye bir öğretmen denk geliyor. Öğretmen sayımız 1 milyon 200 bin iken, ihtiyacımız 1 milyon. Yani yaklaşık 200 bin öğretmen işten çıkartılabilir. Okullara öğretmenlerin sayısını azaltma teklifinde bulunacağız, sadece öneri mahiyetinde. Ancak, zorlama olmayacak.” dedi.

Fursenko ayrıca yakın yıllarda 2015-2016'da öğrenci sayısının tekrar yükselişe geçeceğini belirtti. Şu anda bunun hissedildiğini ve okul öncesi eğitim için elemanlara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Vedomosti gazetesine söyleşi veren Eğitim Bakanı RF eğitimi konusunda bilgileri paylaştı. Ortaokul ve üniversitelerde İngilizce eğitimin önemine vurgu yapan bakan Fursenko, RF'nda eğitimin iki dile geçmesi gerektiğini vurguladı. Bunun için gereken standartların hazırlandığını ifade eden Fursenko, “Özellikle İngilizce dili için bu çalışmaları sürdürüyoruz, çünkü dünya genelinde öğrenciler bu dilde daha çok anlaşıyor. Bir çok ülkede akademik yayınlar İngilizce basılıyor Ve RF'nda bir çok üniversitemiz için bu dile geçilmesi zorluk oluşturmayacak. Üniversite hocalarımızın bir çoğu yurtdışında İngilizce ders vermekte. Tahminime göre yakın 2-3 yıl içinde RF'nda İngilizce programının olduğu bölümler açılacak. Yabancılar da bu dersleri alabilir” şeklinde konuştu. (RR)
 
 
Kremlin süvarileri Kızıl Meydan'da tozu dumana kattı

Kremlin Süvari Okulu öğrencileri 'Spaskaya Kulesi' uluslararası askeri bando takımları festivali kapsamında Kızıl Meydan'da nefes kesen bir gösteri düzenledi.

'Geleneğin canlandırılması' adı verilen gösteri bir saat boyunca sürdü. At hareket halindeyken zor akrobasi hareketlerini sergileyen süvariler, ayrıca kılıç kullanma yeteneklerini de gösterdi.

Gösteride yer alan hareketlerin Kazaklar tarafından savaşlarda kullanıldığını anlatan Kremlin Süvari Okulu öğretmeni Yuliya Kalinina, “En sık kullananlar arasında ayakta at sürme, hızlı hareket etme esnasında kılıçla nesneleri kesme gibi hareketler bulunuyor” dedi.

Süvariler gösteri esnasında at üzerinden yerde bulunan şapkayı aldı, pet şişeleri kılıçla doğradı, at üzerinde üç katlı insan piramidi kurdu ve ateş üzerinden atladı. Ayrıca iki taraftan tutulan değnek üzerinde atlar hareket halindeyken atlılar tehlikeli ve aynı anda göz kamaştırıcı akrobasi hareketi gerçekleştirdi.

Atlı gösterinin mümkün olması için Kızıl Meydan'a kumdan oluşan özel saha kuruldu. Arnavut taşlarla kaplı meydanda atların gösteri yapması zorlaşıyor, hatta atlar zarar bile görebiliyor. Kurulan özel alan sayesinde süveriler rahatça tüm hareketlerini gerçekleştirebiliyor. (CHA)
 

Jose M. Barroso

AB'de toparlanma hızlanıyor

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, "AB'de ekonomik toplanmanın hızlandığını" söyledi.

Avrupa Parlamentosu'nda konuşan Barroso, AB'deki ekonomik büyüme hızının beklenenden daha fazla olacağı tahmininde bulundu.

Barroso, AB içinde yapısal reformların önümüzdeki 12 ay içinde hızlandırılması çağrısı yaptı ve birlik üyelerinin dayanışma içinde olmasını istedi.

Barroso, "AB, 27 farklı ulusal çözümden oluşmadığını göstermeli, ya hep birlikte yüzeceğiz, ya da ayrı ayrı batacağız" dedi.

AB Komisyonu Başkanı, hükümetleri daha sıkı para ve mali denetim konusunda istekli gördüğünü ifade etti.

AB Komisyonu'nun para piyasalarındaki spekülatörlere karşı önlem alma hazırlığı içinde olduğunu kaydeden Barroso, bu konudaki önerilerini ay sonuna kadar sunacaklarını ifade etti.

Barroso, özellikle kredi borçları faizleri takaslarında suiistimalde bulunanlarla ilgili daha etkili önlemleri ortaya koyacakları sözünü verdi. AB Komisyonu Başkanı, AB'de işsizlik sorunun hala çok büyük olduğunu uyarısında bulundu. (AA)