15 Eylül 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
 
Duma, bölgesel liderlerin "sıfatını" görüşüyor

Ağustos ayında Çeçen lider Ramzan Kadirov'un "başkan" sıfatını kullanmak istemediğini belirtmesinin ardından RF'nda konuyla ilgili düzenlemeler hızlandı. Bir devletin, bir başkanı olacağı yönünde sesler yükselirken, Duma parlamentosu, bölgesel liderlerin "başkanlık" sıfatını kullanmasını yasaklayacak tasarıyı görüşmeye başlıyor.

Duma, bölge liderlerinin “başkan” sıfatını kullanmasını yasaklayacak tasarıyı görüşmeye başlıyor.

Bölgesel liderlerin birçoğu “vali” olarak tanınıyor. Fakat 21 bölgeninki başkan sıfatını kullanıyordu. İlk olarak Kuzey Osetya, başkanlık sıfatının kullanılmamasına karar vermişti.

Geçtiğimiz Ağustos ayında, Çeçenistan’ın lideri Ramzan Kadirov, “başkan” ismini değiştirme yönündeki kararını açıklamış, Inguşetya lideri Yunus-bek Yevkurov’da Kadirov’u takip etmişti.

Tüm bölge liderleri için ortak bir isim kullanma fikri, uzun süredir tartışılan bir konuydu. Kremlin, bu süreç içerisinde bu fikrin, bölge liderlerinin de gönüllü katılımı içerisinde gerçekleştirilmek istendiğini belirtiyor.

Duma Bölgeler Komitesi Başkanı Viktor Usachev: “Şahsi fikrime göre, bu konuda bir birliğe ihtiyaç var. Bölgesel liderlere farklı bir isim bulunması gerekir.” Dedi ve ekledi: “Bir devletin, bir başkanı olur.”

RF Devlet Başkanı Dmitry Medvedev de geçtiğimiz yıl bu konuya değinmiş, ve bu tarz bir düzenlemenin teorik olarak mümkün olduğunu, fakat öncelikli olarak yerel boyutta tartışılması gerektiğini söylemişti. (RR)
 

Roza Otunbayeva

Kırgızistan'da genel seçime doğru

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva, seçim kampanyası sırasında siyasi partilerin, etnik ayrımcılık ve ülkenin kuzey ve güney olarak bölünmesine karşı uyardı. Otunbayeva, haziranda etnik çatışmanın yaşandığı güneydeki Oş kentini ziyaretinde yaptığı açıklamada, seçim dönemi uyarılarını dikkate almayan siyasi partilerin kampanyalarının durdurulabileceğini söyledi.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva, seçim kampanyası sırasında siyasi partilerin, etnik ayrımcılık ve ülkenin kuzey ve güney olarak bölünmesine karşı uyardı.

Otunbayeva, haziranda etnik çatışmanın yaşandığı güneydeki Oş kentini ziyaretinde yaptığı açıklamada, seçim dönemi uyarılarını dikkate almayan siyasi partilerin kampanyalarının durdurulabileceğini söyledi.

Roza Otunbayeva, toplu kıyıma, gerginliklere ve etnik çatışmaların yaşanmasına izin verilmeyeceğini belirterek,  Haziran ayındaki olaylar çok hızlı başladı, hükümet anında müdahale edemedi. Ancak, bugün her türlü olumsuz olayı bastırma gücümüz var. Buna polisimiz ve askerimiz hazır olduğunu söyledi" dedi.

Roza Otunbayeva, güvenliği üst düzeye çıkarttıklarını belirterek halktan endişelenmemesini istedi.

Oş kentinde, Otunbayeva?nın başkanlığında yapılan güvenlik toplantısında da, haziran olaylarına bakan yargı personelinin güvenliğinin artırılması gerektiği vurgulandı. Polisten ayrıca, etnik çatışmaların seçimden sonra tekrarlanacağı dedikodularını yayan kişilerin tutuklanması için talimat verildi.

Ülkede son 4 ayda meydana gelen olaylarda yaklaşık 500 kişi ölmüş bin 500'den fazla kişi yaralanmıştı.  (AA)
 
 
RF'da yine tavuk tartışması: Klorlu Amerikan tavuğu üçüncü ülkeler üzerinden geliyor

RF'nun aşırı klorlu ve sağlığa zararlı olduğu gerekçesi ile ithalatını yasakladığı Amerikan tavuğu RF'na üçüncü ülkeler üzerinden girmeye devam ediyor. RF Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in ABD ziyaretinde yasak kaldırılmış olsa da, klor seviyesini koruyamayan Amerikan tavuklarının RF'ya girmesine izin verilmiyor.

RF Halk Sağlığı Dairesi Başkanı Gennadi Onişenko kaynağını belirtmeden yaptığı açıklamada, "Klorlu Amerikan tavukları üçüncü ülkelerde yeniden paketlenerek RF'ya sokuluyor" uyarısında bulundu. Onişenko ülke ismi vermezken, gümrük birliği uygulamasının başladığı Kazakistan ve Belarus'u işaret etti.

Amerikan tavuğuna getirilen yasak ve kuraklıklar nedeni ile iç piyasada tavuğun tonu 2 bin dolardan 3 bin dolara kadar çıkarken, ilk Türk tavuk ürünleri Banvit ve RF'nda taze et tedarikçiliği yapan Çalkan grup tarafından Moskova'ya getirildi. RF'nda Türk tavuğunun geleceği Amerikan tavuğunun piyasaya girmesinin gecikmesine ve hükümetin sağlayacağı destek programlarına bağlı.

Eylül ayında RF, 83 ayrı Amerikan tavuk şirketinin RF'na ihracat yasağını kaldırdı. RF tavuk ithalatının yüzde 80'ini Amerika'dan gerçekleştiriyor. 2010 için ABD'nin kotası 600 bin ton. Türkiye ise 150 bin tonluk diğer ülkeler kotasında yer alıyor. Türk tavuğunun RF'na geliş maliyeti ton başına 2 bin 800 doları bulması nedeni ile yeterince cazip bulunmuyor. (RR)
 

Nikolay Tokarev

"Samsun-Ceyhan petrol boru hattı görüşmeleri durdu"

RF'nun petrol taşımacılık şirketi Transneft Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayacak Samsun-Ceyhan petrol boru hattı ile ilgili görüşmelerin durduğunu açıkladı. Moskova'da basına açıklamada bulunan Transneft Başkanı Nikolay Tokarev, rakip proje trans-balkan geçişli Burgas-Dedeağaç petrol boru hattı projesinin daha cazip olduğunu savundu.

"Elbette, Burgas-Dedeağaç petrol boru hattı projesi çok uygun... bu konuda bir çok çalışma yaptık. Fizibilite çalışmaları tamam. Bu yıl bile hattın inşasına başlayabiliriz..." değerlendirmesinde bulunan Tokarev, Samsun-Ceyhan petrol boru hattında bir çok sorunun olduğunu iddia etti. Samsun-Ceyhan'da bir çok zor soru olduğunu ve cevap bulunamadığını kaydeden Tokarev, taşımacılık ücretleri için öngörülen rakamların Boğaz geçişli maliyetlerin üzerinde olduğunu söyledi.

Putin, Erdoğan'a söz verdiğini açıklamıştı

RF Başbakanı Vladimir Putin, İstanbul ve Çanakkale boğazlarının yükünü hafifletmesi beklenen Samsun-Ceyhan petrol boru hattının başarıya ulaşacağını umduğunu söylemişti. Karadeniz tatil kenti Soçi’de 6 Eylül'de Uluslar arası Valday Düşünce Kuruluşu üyeleri ile bir araya gelen Putin, “Bu projenin verimli olduğunu düşünüyorum... Erdoğan'a bu projeye katılacağımıza söz verdik, öyle de yapacağız" taahhüdünde bulunmuştu

Türkiye’den Çalık grup, İtalyan Eni enerji şirketi, RF’nun dev petrol şirketleri Rosneft ve Transneft, Samsun-Ceyhan petrol boru hattı projesi ile ilgili 2009’da ilk protokolü imzalamıştı. RF Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’in Mayıs ayında gerçekleşen Türkiye ziyaretinde imzalanan hükümetler arası anlaşma ile de desteklenen proje ile yıllık 60-70 milyon ton petrol taşınacak.

1,5-2 milyar dolara mal olacak proje ile ilgili son günlerde RF’nda tartışmalar yaşanıyor. Transneft Başkanı Nikolay Tokarev Türkiye’yi suçlayarak masada RF’nın kabul edemeyeceği teklifler olduğunu söylemişti. Sürdürülen müzakereleri yetersiz bulan Tokarev, “Gerçeklerden hareket ederek sorunu çözmeliyiz ya da bu saçmalığa bir son vermeliyiz…” eleştirisi getirmişti.

Bulgar hükümeti çevre nedeni ile rakip projeye karşı

Bulgaristan'da 2007'de yönetimde bulunan Sosyalist hükümet RF ile Burgas-Dedeağaç petrol boru hattı ile ilgili anlaşma imzalamıştı. Ancak Haziran'da değişen yeni yönetim çevre ve yeterince ekonomik olmadığı gerekçesi ile 1,29 milyar dolara mal olması beklenen projeye olumlu bakmadığını açıklamıştı.

Burgas-Dedeağaç petrol boru hattının yüzde 33'üne Transneft'in sahip olması öngörülürken, Rosneft ve Gazprom Neft de önemli ölçüde ortak oluyordu. Projeye Bulgaristan ve Yunanistan enerji şirketlerinin de ortak olması öngörülüyordu. (AA)
 
 
Aeroflot, Rus oligark Berezovski'den 52 milyon doları geri aldı

RF'nun devlet havayolu şirketi Aeroflot kaçak oligark Boris Berezovski'nin zimmetine geçirdiği 52 milyon doları kurtardı. RF Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada RF-İsviçre adli makamlarının çalışması sonucunda Berezovski lehine dondurulan Aeroflot'un İsviçre hesaplarındaki 52 milyon dolar banka hesaplarına aktarıldı. Rus havayolu şirketi paranın alındığını doğruladı.

Berezovski, Aeroflot Genel müdür yardımcısı Nikolay Gluşkov'la birlikte İsviçre merkezli hayali şirketler Forus ve Andava'ya 1996-1999 yıllarında yasal olmayan yollarla 200-300 milyon dolar para transferi gerçekleştirdiği tespit edildi. RF devlet şirketi Aeroflot yönetimi 1999'da ticari şirketlere gelirlerin aktarıldığını öğrenince, RF Başsavcılığı'na başvurdu.

İsviçre adli makamları ile işbirliği yapan RF başsavcılığı hayali şirket hesapların bir kısmının dondurulmasını sağladı. Ardından devam eden davalar da Aeroflot'u haklı bulan İsviçre mahkemeleri, 27 Ağustos'ta paranın Aeroflot'a aktarılmasına karar verdi. İsviçre adli makamları 11 Temmuz ve 27 Ekim 2008'de aldıkları kararla Aeroflot'un iddialarını incelemeye almışlardı.

Rus oligark Berezovski 2003'ten bu yana kaçak olarak bulunduğu İngiltere'de yaşamaya devam ederken, Kasım 2007'de Moskova mahkemesi kaçak oligarkı gıyabında yargılayarak Aeroflot'un 215 milyon rublesini (70 milyon dolar) zimmetine geçirmek suçundan 6 yıla mahkum etmişti. Londra, Moskova'nın Berezovski'nin iadesi ile ilgili talebine şimdiye kadar olumlu karşılık vermiş değil. (CHA)
 
 
RF'da tahılda ihraç yasağı sürecek

RF Başbakanı Vladimir Putin, bu yaz aşırı sıcaklar yüzünden çıkan yangınlar ve kuraklık sonucu ekinlerin beklenenin çok altında olmasıyla nedeniyle alınan tahıl ürünleri ihracatı yasağının gelecek yıl ekinlerin toplanma zamanına kadar devam edeceğini bildirdi.

Putin, iktidardaki Birleşik Rusya Partisi'nin (BRP) Nijni Novgorod kentindeki yerel kongresinde yaptığı konuşmada, bu yıl tahıl ürünlerindeki düşüşün ardından yerel yetkililerin, fiyat spekülasyonlarını önlemesi ve kuraklıktan zarar gören çiftçilerin yaralarının sarılmasına yardımcı olması talimatı verdi.

Kuraklığın ve yangınların ülkedeki tarıma çok ciddi bir darbe vurduğunu anlatan Putin, "Volga bölgesi beklediği ürünün yarısından fazlasını kaybetti. Ülke genelinde şu ana kadar 30 milyon ton tahıl toplanmış durumda. Ancak bir kez daha ülkede yeterli tahıl olduğunu vurgulamak istiyorum. İç ihtiyacı fazlasıyla karşılayabilecek durumdayız" dedi.

Ancak ürün kaybının yine de son derece ciddi bir sorun olduğunu ve bu durumda yetkililerin iki ana görevi bulunduğunu dile getiren Putin, "Öncelikle gıda piyasasındaki spekülasyonları engellemeliler. Bu zor durumdan para kazanma girişimleri ciddi bir şekilde bastırmalıyız. İkinci olarak da, çiftçilere kuraklık yüzünden yardım edilmeli" diye konuştu.

Putin, çiftçilerin hayatlarını sürdürebilmeleri için 35 milyar rublelik (yaklaşık 1,75 milyar lira) bir fon oluşturduklarını belirterek, "12 milyar rublelik (600 milyon lira) miktar Volga bölgesine gönderildi. Tarım şirketleri için daha önce vadesi uzatılan imtiyazlı tahvillerin süresi 3 yıl daha uzatılacak" dedi.

Hükümetin aldığı tahıl ürünleri ihracatı yasağına da değinen Putin, "En önemli önlemimiz de tahıl ürünleri ihracatına yönelik yasağın gelecek yıl ekinlerin toplanma zamanına kadar sürecek olmasıdır. Elbette hükümet için böyle bir kararı almak kolay değildi. Ama biz mücbir sebep koşullarında hareket ediyoruz. Piyasa toparlanır toparlanmaz ve tahıl dengesi netleşir netleşmez kısıtlamaları anında iptal edeceğiz. Bu kısıtlamaları gelecekte tekrar yürürlüğe koymak zorunda kalmayacağımızı umarım" ifadesini kullandı.

Putin, ihracat yasağının ciddi sonuçlara yol açtığını çok iyi anladıklarını da dile getirerek, "Ancak mevcut durumda başka türlü hareket edemeyiz. Çünkü öncelikle vatandaşlarımızın çıkarlarını ve RF'ndaki sıradan tüketiciyi korumalıyız" diye konuştu.

RF Tarım Bakanlığı bu yıl 90-95 milyon ton olan tahıl ürünleri üretiminin yaklaşık 60 milyon tona düşeceğini açıklamıştı. Tahıl ürünlerindeki bu düşüş üzerine Putin, 15 Ağustostan itibaren tahıl ürünleri ihracatını geçici olarak yasaklamıştı. RF'nun yasağı ardından dünya piyasalarında tahıl ürünlerinin fiyatları artmıştı. (Dünya Gazetesi)