18 Eylül 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
 
"Türkiye, RF’ya üzüm satabilmek için Gürcü-RF kapısını kapattırdı"

Ermenistan’ın haber portalı PanArmenian, Türkiye ile ilgili ilginç bir iddiada bulundu. Sitede yayınlanan habere göre, Türkiye RF pazarında üzüm satışını sağlayabilmek için Ermeni üzümünün pazara girişini engelledi. İddialara göre Ankara, RF-Gürcü sınır kapısı Verhnıy Lars’ı Gürcistan’ın aracılığıyla kapattırdı. RF ile direkt kara bağlantısı olmayan Ermenistan için bu sınır kapısı “Hayat yolu” sayılıyor.

Ermenistan, geçtiğimiz aylarda yeni hizmete açılan Gürcü-RF sınır kapısı Verhnıy Lars’ta RF’na çeşitli meyve ve sebze ürünleri taşıyan 15 Ermeni kamyonetinin bekletilmesine tepkili. PanArmenian’a konuşan Ermenistan Tarım Bakanlığı yetkilileri, RF-Gürcü kapısında durumun kitlesel nitelik taşıdığına da dikkat çekiyor. Durum Ermenistan Başbakanlığı’na ve daha sonra Cumhurbaşkan Serj Sakisyan’a da aktarıldı. Ermenistan Tarım Bakanlığı Basın Bürosu ise olayın siyasi nitelik taşıdığını iddia ediyor.

Sınır kapısında üzüm dolu 10 kamyonetin bekletildiğine işaret eden Ermeni diplomatik kaynaklar olayın iki nedeni olabileceğini belirterek çarpıcı ve komik iddialarda da bulunuyor. Kaynaklara göre, öncelikle sınırı kapatmakla Tiflis Erivan’dan intikam alıyor. Gerekçe de şu: Ermenistan Birleşmiş Milletler’de (BM) Gürcistan ile ilgili karara red oyunu kullanmıştı. İkinci neden de Türkiye olabilir. Türkiye, Ermeni üzümünü RF piyasasından çıkarmaya çalışıyor. Bunun için de Ankara Tiflis’e istekte bulunarak sınır kapısını kapattırdı. (AA)
 

Anatoli Serdyukov

İsrail ve ABD, RF'yı ikna edemedi; Suriye füzeleri alacak

RF'nun Suriye'ye vermeyi planladığı P-800 Yakhont füzeleri ile ilgili RF Savunma Bakanı Anatoli Serdyukov son noktayı koydu. Washington'da basına açıklamada bulunan Serdyukov, Suriye ile imzalanan anlaşmayı yerine getireceklerini söyledi.

Itar-tass'ın bildirdiğine göre, anlaşmanın 2007'de imzalandığını kaydeden Serdyukov, "İsrail ve ABD bizden füzeleri Suriye'ye vermememizi istiyor. Ancak füzelerin terör grupların eline geçeceği ile ilgili iddialarını doğru bulmuyoruz... Biz Yakhont füzelerini Suriye'ye vereceğiz. İmzalanan anlaşmanın gereği yerine getirilecek" dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun RF Başbakanı Vladimir Putin'i arayarak Suriye'ye gelişmiş P-800 Yakhont füzelerini vermemesini istemesi kamuoyunda geniş yankı bulmuş, ardından İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak Moskova'ya gelerek baskı uygulamaya çalışmıştı. "İsrail varlığını RF'na borçlu" iltifatında bulunan Barak, RF'nın verdiği füzelerin Hizbullah ya da Hamas'ın eline geçeceğini, bunun da İsrail'in güvenliği açısından büyük tehdit oluşturacağını savunmuştu.

RF ile Suriye arasında imzalanan son askeri anlaşma 2009 sonunda basında gündeme gelmiş ve pakette P-800 model süpersonik füzeler de yer aldığı kaydedilmişti. Çok gelişmiş olan P-800'ler 300 kilometre menzile sahip ve 200 kilogram savaş başlığı taşıyabilir. Suriye'nin elinde bulundurduğu C-802'ler ise 120 kilometre menzile sahip ve çok daha küçük savaş başlığı taşıyabiliyor. (CHA)
 

Murat Ersoy

Atlasjet’e havada ve karada RF ortak

Atlasjet, Omsk bölgesinde havalimanı işletmesi ve havayolu hizmeti vermek üzere RF şirketi ile ortak oldu. Resmi olarak yıl sonuna kadar kurulacak olan yeni şirket ilk aşamada 110 milyon dolarlık yatırım yapacak.

Atlasjet, RF’nda havayolu taşımacılık hizmeti sunmak, havalimanı ve kargo terminali inşa etmek ve işletmek üzere NPO Mostovik ve Omsk Bölge Valiliği’yle ortak şirket kurdu. Havayolu ve havalimanı işletmesi için iki ayrı şirket kurulduğunu dile getiren Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, “İki şirkette de büyük ortak biziz” dedi.

Noktalardan biri Türkiye olacak

İlk etapta 110 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını anlatan Ersoy, ortaklık teklifinin RF tarafından geldiğini dile getirdi. RF’nun güneyinde, Kazakistan sınırında bulunan Omsk bölgesinde 1 milyon yolcu kapasiteli havalimanı yapacaklarını anlatan Ersoy, şunları söyledi: “İlk aşamadaki yatırım planında, havalimanı ile kargo terminalleri olacak. Türkiye’de de olduğu gibi RF’nda pistler devlet tarafından yapılıyor. Havalimanı her ne kadar bizim daha önce tecrübe ettiğimiz bir şey olmasa da bu zamana kadar pek çok otel yaptık. Terminal yapmanın da otelden çok farkı yok. Bu bizim ilk pilot projemiz. Hedefimize ulaşırsak projeyi büyütmeyi düşünüyoruz.

Tüm dünyaya tarifeli uçacak

Önümüzdeki Mayıs ayından itibaren üç uçaklık filoyla yolcu taşıyacaklarını dile getiren Ersoy, RF’nun çok büyük bir pazar olduğunu, buna bağlı olarak uçak sayısının da kısa zamanda artacağını söyledi. İlk etapta tek koridorlu uçaklarla yolcu taşıyacaklarını anlatan Ersoy, şöyle devam etti: “Önümüzdeki aylarda uçuş hatları için müracaatlarımızı yapacağız. RF’nun her bölgesine tarifeli iç hat taşımacılığının yanı sıra yine RF’ndan dünyanın her noktasına tarifeli ve tarifesiz yolcu taşıyacağız. RF şirketi ile yaptığımız bu anlaşma bizim için tarihi bir öneme sahip; bizim için bir dönüm noktası. 10 yıllık deneyimimizi şimdi RF’na taşıyacağız.”

Ortaklığa Türk şirketi Atlasjet olarak katıldıklarını vurgulayan Ersoy, bu nedenle uçuş noktalarından birinin mutlaka Türkiye olacağını söyledi. 14 Eylül’de işbirliği protokolünü imzaladıklarını anlatan Ersoy şirketin resmi kuruluşunun bu yılın sonuna kadar tamamlanacağını, Mayıs 2011’den itibaren de yolcu taşımaya başlayacaklarını kaydetti. Omsk-Federovka Uluslararası Havalimanı ile Kargo Terminali ise 2013 yılından itibaren hizmet vermeye başlayacak.  (HT)
 
 
RF 3,7 milyar dolara 50 adet Boeing satın alıyor

ABD havacılık devi Boeing RF ile 3,7 milyar dolar değerinde 50 adet yeni nesil Boeing 737 model uçak satış anlaşması imzaladı. RF'nun Karadeniz tatil kenti Soçi'de gerçekleşen yatırım formunda anlaşmayı Boeing Başkanı Jim Albaugh ile RF Teknoloji Şirketi Başkanı Sergey Çemezov parafe etti.

RF dev alımı hayolu şirketi Aeroflot'un kapasitesini artırmak için gerçekleştirdi. Albaugh anlaşma ile ilgili yaptığı açıklamada, RF'nun alımının şirketleri için önemli bir adım olduğunu kaydederek, "Bu bizim uzun vadeli ortaklığımız için de önem arzediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Boeing'in sipariş miktarı 2 bine ulaşırken, şirketin 2013'ten itibaren aylık üretim kapasitesini 38 uçağa çıkarmayı planladığı belirtiliyor. (RR)
 
 
42 bin Kırgız RF vatandaşı oldu

Geçtiğimiz yıl Kırgızistan vatandaşı 42 bin kişinin RF vatandaşlığına geçtiği bildirildi.

RF basınında yer alan haberlerde, 2009'da Kırgızistan vatandaşı 42 bin kişinin RF vatandaşlığına geçtiği belirtildi.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Asein İsayev, RF'nda çok sayıda Kırgızistan vatandaşının olduğunu ve her yıl bunlardan çok sayıda kişinin RF vatandaşlığına geçtiğini kaydetti.

Resmi verilere göre iş amacıyla RF'nda bulunan Kırgızistanlıların sayısı 340 bin dolayında.. Gayri resmi veriler ise bu rakamın çok daha yüksek olduğuna gösteriyor.

Kırgız yetkililer, RF'nda iş amacıyla bulunan Kırgızistanlıların sayısının ise net bilinmediğini dile getiriyor.

Öte yanda Kırgızistan'da 10 Ekim'de yapılacak parlamento seçimleri nedeniyle RF genelinde 20 ayrı noktada seçim sandığı kurulacak. (CHA)
 

Angel Gurria

Toparlanma beklenenden zayıf

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria, yılın ikinci yarısında küresel ekonomideki toparlanmanın beklenenden daha zayıf olduğunu bildirdi.

Gurria Viyana'da katıldığı konferans sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, yılın ikinci yarısında küresel ekonomide toparlanmanın zayıflayacağı tahminlerini hatırlatarak, asıl sorunun zayıflamanın derecesi olduğuna ve bunun beklenenden fazla olduğuna dikkat çekti.

OECD Genel Sekreteri hafta başında yaptığı açıklamada, ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya ve Japonya'nın oluşturduğu G7 ülkeleri için yılın ikinci yarı büyüme tahminlerini yıllık bazda yüzde 1,75'ten yüzde 1,5'e indirdiklerini belirtmişti. (Dünya Gazetesi)
 
 
Elektrik indirimi onaylandı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Türkiye Elektrik Ticaret A.Ş.'nin 1 Ekim 2010 tarihi itibariyle uygulamaya başlayacağı toptan elektrik satış tarifesine onayladı.

EPDK dün gerçekleştirdiği Kurul toplantısında TETAŞ'ın 1 Ekim 2010 tarihinden itibaren 3 ay süreyle elektrik dağıtım şirketlerine uygulayacağı elektrik toptan satış fiyatını, TETAŞ'ın istediği yüzde 20,35 indirim çerçevesinde aynı şekilde onayladı.

21 elektrik dağıtım şirketinin uygulayacağı Ekim, Kasım, Aralık aylarını kapsayan elektrik perakende satış fiyatları, onaylanan TETAŞ, EÜAŞ ve PMUM maliyetlerini de dikkate alınarak önümüzdeki hafta yapılacak Kurul toplantısında değerlendirilecek. (AA)