21 Eylül 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 

Sergey Mironov

Sergey Mironov: Abhazya Ve Güney Osetya'nın BM'e tam üye olacaklarından şüphem yok""

 ITAR-TASS Haber Ajansı’nın bildirdiğine göre, RF Parlamentosu Başkanı Sergey Mironov, Güney Osetya Cumhuriyeti’nin ilanının 20. yıl dönümü törenlerine katılmak amacı ile geldiği Tsinval’de Güney Osetya Devlet Başkanı Eduard Kokoyti ile yaptığı görüşmede “Abhazya ve Güney Osetya Birleşmiş Milletlerin (BM) tam ütesi olacaktır ve bizler onların bağımsızlıklarını desteklemeyi sürdüreceğiz” dedi.

Sergey Mironov, toplantı sonrasında gazeteciler ile yaptığı görüşmede “Geçen son yirmi yıl, sıradan bir süreç içerisinde yaşanmadı. Bağımsız bir devlet olmak ve yaşamak hakkını elde etmek için mücadele içerisinde geçen zorlu yıllar. 2008 Ağustos ayında Gürcistan’ın Güney Osetya’ya olan saldırısı hatırlansın” vurgulamasında bulundu.

Sergey Mironov“Bugün için sadece yaşamı ve barışı sağlamak, sosyal, ekonomik alt yapıyı kurmak sıradan bir olay değildir RF’nun bu bağlamda Kardeş Güney Osetya halkına yardımcı olacaktır ve yardımcı olmayı sürdürecektir” dedi.

Sergey Mironov“Bugün için Güney Osetya’da yeni evlerin ve sosyal tesislerin inşa edildiğini görmekten dolayı memnunuz” açıklamasında bulundu.

Sergey Mironov, iki ülkenin uluslar arası alanda tanınmasının sürekliliği konusunda ki umutlarının ne olduğu sorusuna verdiği yanıtta “Zaten dört devlet / RF Federasyonu, Nikaragua, Venezuela ve Nauru Cumhuriyeti artık bağımsızlıklarını tanıdı. Benim Abhazya ve Güney Osetya’nın BM’e tam üye olacaklarından dolayı şüphem bulunmuyor. İki yıl geçti, tabii ki beklediğimizden az, daha da artması gerekir. Ben ülke ekonomisinin en kısa süre içerisinde düzeleceğinden ve en kısa süre içerisinde normal yaşama geçileceğinden eminim” dedi.

Sergey Mironov, Tiflis’in Moskova’yı suçlarken 1965 yılı Her türlü Ayrımcılığın ortadan kaldırılması uluslar arası sözleşmesini ihlal ettiğini öne sürerek Lahey Uluslar arası Hukuk Mahkemesine başvurusunu yorumlarken “Hırsız, hırsızı yakalayın diye bağırıyor” “Gerçeğin ise olduğu yerde durduğundan eminim” dedi

Sergey Mironov“ RF milletvekilleri olarak yabancı meslektaşlarımıza Gürcistan’ın Güney Osetya’ya olan saldırgan tavırları hakkında ki gerçekleri anlatmaya çalışıyoruz. Meslektaşlarımız eski tavırlarını değiştirmeye başlıyorlar. Kim ne derse desin, zaten uluslar arası toplum 2008 Ağustos ta kimin saldırgan olduğunu biliyor” dedi.

Sergey Mironov; RF ve Gürcistan arasında ki ilişkilerin gelecekteki durumu hakkındaki soruya ise “SAAKAŞVİLİ, Gürcistan halkının kendisi hakkında vereceği mahkeme kararından kaçamayacaktır” dedi. (Abhazyam.com)
 

Sergey Şoygu

Şoygu: Kutuplar eriyor, yüz milyonlar tehdit altında
 
Sıcak yaz mevsimleri ve yangınlarla yorucu bir kış geçiren RF, şimdi de kutuplardan eriyen buzulların baskın tehlikesini tartışıyor. RF Olağanüstü Hal Bakanı Sergey Şoygu'ya göre, hava sıcaklıklarında yaşanan artış durdurulamazsa en az 800 milyon kişi sular altında kalacak..

Moskova'da düzenlenen ve iki gün sürecek Arktik Forum öncesi basına açıklamada bulunan Şoygu, "İklim değişiklikleri ve küresel ısınma durdurulamazsa, en az 800 milyon kişinin yaşamı sona erebilir" uyarısı yaptı..

22-23 Eylül tarihlerinde yapılacak foruma 15 ülkeden sivil toplum örgütleri, akademisyenler, siyasetçiler ve çevre örgütlerinden 400'den fazla katılımcının yer alacağı bilgisini veren Şoygu, "Arktik bölgesinde işbirliği ve uluslararası güvenlik konuları öncelik." dedi..

RF'nun kutuplarda silahlanma gibi bir planı olmadığına da dikkat çeken RF Dışişleri Bakanı temsilcisi Anton Vasilev de, RF'nun bölgede denizcilik işletmelerinin güvenli bir şekilde sürdürülmesinden yana olduğunu söyledi..

Buzullarda erime durdurulamıyorr

RF meteoroloji servisinden geçen hafta yapılan açıklamaya göre Kuzey Kutbu son üç yılda 600 bin kilometre kare küçüldü. RF Meteoroloji Servisi Başkanı Aleksander Frolov verdiği bilgide, "Kuzey Kutbu arktik buzul alan 2007'den bu yana 600 bin kilometre kare küçülerek 4,8 milyon kilometre kareye düştü" ifadelerini kullanmıştı..

Ria Novosti haber ajansına açıklamada bulunan Frolov, "Arktik bölgenin özellikle batı bölümleri hala çok sıcak. Hala buzullar erimeye devam ediyor..." uyarısında bulunmuştu. Frolov, gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda kutup bölgesinde önümüzdeki 30-40 yıl içinde buzul kalmayacağını iddia etmişti..

Şubat ayında bölgede incelemelerde bulunan Kanada Manitoba Üniversitesi bilim adamlarından David Barber, buzullarda erimenin karamsar hesaplamaların çok çok ötesinde olduğunu, bunun sonucunda neler yaşanabileceğinin öngörülmesi gerektiğini hatırlatmıştı. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) iklim uzmanı Jay Zwally, “Erime bu hızla sürerse Kuzey Buz Denizi, beklentilerden çok daha yakın bir dönemde, 2012 yazı sonunda buzdan tamamen arınmış hale gelebilir” uyarısında bulunmuştu. (AA)
 
 
ABD ekonomisi yüzde 1,5 büyüyecek

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), ABD ekonomisi için 2010 yılı büyüme beklentisini yüzde 1,5'e, 2011 yılı içinse yüzde 2,3'e indirdi..

Merkezi Paris'te bulunan OECD Mayıs ayında yaptığı açıklamada, dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin Gayri Safi Yurt içi Hasılasının (GSYH) bu yıl yüzde 3,2, gelecek yıl ise yüzde 3,6 büyüyeceğini tahmin ediyordu..

OECD açıkladığı raporda, canlandırma paketleri sayesinde ABD ekonomisinin, bugüne kadar yaşanan en ciddi krizin ardından tekrar büyümeye başladığına dikkati çekti..

ABD ekonomisinin yüksek bir kamu borcu ve bütçe açığıyla birlikte durgunluktan çıktığına işaret eden OECD, ülke ekonomisinin ilerleme kaydettiği ancak sorunları çözmesinin yıllar alacağını belirtti..

OECD'nin raporunda, ABD ekonomisinin yaşanabilir bir bütçeye ulaşması için harcamaların kontrolünün yeterli olmayabileceği vurgulanarak, hükümetin durgun bir ekonomik toparlanmayı canlandırmak için çabalarken aralarında işsizliğin de bulunduğu bir dizi zorlukla karşı karşıya olduğu ve işsizlik oranlarının kriz öncesi seviyelere dönmesinin zaman alacağı ifade edildi. (Dünya Gazetesi)
 
 
Rus kültüründe ilginç yemek kuralları ve inançlar; "Masada köşeye oturma dul kalırsın!"

Rusya'da eskiden bu yana batıl inançlar hayli yaygın. Kapının eşiğinde vedalaşmayı uğursuzluk sayan Rus kültürü, parayı elden almayı da istemez. Masanın üzerine konmasını ve üstünü de o şekilde vermeyi tercih eder. Yemek masasının köşesine oturan genç kızların dul kalabileceğine inanan Ruslar, tabakta kalan yemeğin güçsüzlük getireceğini düşünüyor..

Evden çıkıp giderken unutulan eşya için geri dönmeyi uygun görmeyen RF kültürüne göre, bu durum bir daha dönmeye engel olabilir. "Önünden kara kedi geçmişse sırtını dön ve tersine yürü!", "Unuttuğun eşyalar için eve geri dönmüşsen, mutlaka aynaya bak!", "Evde biri vefat etmişse bütün aynaları tülle ört!" ve "Evde ıslık çalma, fakir kalırsın!" gibi yüzlerce inanç var..

Yemek kültürünün ilginç inançlarından birisi de masadan çatal ya da kaşık düşmesi. Çatal düşmüşse bir bayan, kaşık düşmüşse bir erkek misafir gelecek. Yoldan misafir bekliyorsan evde temizlik yapma, misafirinin başına sıkıntı gelebilir..

Uzak bir yola çıkacaksan, öncesinde bir iki dakika oturman gerekir. Davranışların iki de kalmasını istemeyen Ruslar, kucaklaşırken de üçe tamamlar. Rus Ortodoks inancına göre Tanrı üçü sever. Kedin yalanarak temizleniyorsa hazırlıklara başlamalısın, zira misafirlerin geliyor. (CHA)Uzak bir yola çıkacaksan, öncesinde bir iki dakika oturman gerekir. Davranışların iki de kalmasını istemeyen Ruslar, kucaklaşırken de üçe tamamlar. Rus Ortodoks inancına göre Tanrı üçü sever. Kedin yalanarak temizleniyorsa hazırlıklara başlamalısın, zira misafirlerin geliyor. (CHA)
 
 
İsrail'den RF'na tehdit: Biz de senin düşmanlarına silah satarız

İsrail'in uzun bir süredir engellemeye çalıştığı RF'nun Suriye'ye gelişmiş, süpersonik Yakhont füzeleri satma kararı, İsrail'de öfke ve tepkilere sebep oldu..

İsrail'de yayınlanan Yedioth Ahronot gazetesi, Savunma Bakanı Ehud Barak'ın 1,5 hafta önce Moskova ziyaretinin ardından gelen kararı, "İsrail'in yüzüne bir tokat" olarak nitelendirdi. Gazeteye konuşan İsrailli bir yetkili de Moskova'ya gözdağı vererek, "RF düşmanlarımıza silah satıyorsa biz de RF'nun stratejik önem verdiği bölgelere satarız." şeklinde konuştu. RF'nun Suriye'ye füzeleri satmakla çok ileri gittiğini öne süren İsrailli yetkili, bu şekilde RF ile yaptıkları işbirliğine bağlı kalamayacaklarını söyledi. Kendilerinin şu ana kadar RF ile yaptıkları anlaşmalara bağlı kalarak RF'nun düşmanı konumundaki ülkelere stratejik silahlar satmadığını ifade eden İsrailli yetkili, RF'nun ise bu anlaşmaya sadık kalmadığını savundu. Dünkü bakanlar kurulu toplantısında konuya değinen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da "yoğun diplomatik çabalara rağmen, RF'nu, Suriye'ye füze satışını durdurma konusunda ikna edemediklerini" söyledi. Satışı, İsrail için bir "sorun" olarak nitelendiren Netanyahu, İsrail'in kısa süre önce hava kuvvetlerini ABD'de yeni geliştirilen F-35 uçaklarıyla güçlendirme kararında, Suriye füzelerinin etkili olduğunu sözlerine ekledi..

RF, Suriye ile 2007 yılında yaptığı anlaşma çerçevesinde bu ülkeye 300 km menzilli P800 Yakhont füzeleri vermeyi kararlaştırmıştı. Washington'da açıklamalarda bulunan RF Savunma Bakanı Anatoli Serdyukov, ABD ve İsrail'in 'adil olmayan' tepkilerine rağmen, anlaşmalarına bağlı kalacaklarını ve Suriye'ye füzeleri vereceklerini açıklamıştı. İsrail, Suriye'ye satılacak bu füzelerin rahatlıkla Lübnan'da faaliyet gösteren Hizbullah örgütünün eline geçebileceğini öne sürüyor. İsrailli yetkililere göre Hizbullah bu tür füzelerle başkent Tel Aviv'i de rahatlıkla vurabilir. İsrail anlaşmanın yürürlüğe girmemesi için büyük bir gayret göstermiş, Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Ehud Barak, RF yetkililer nezdinde girişimlerde bulunmuştu. Denizden fırlatılan bu füzeler hızları ve alçak irtifada hedefe yönelebilmelerinden dolayı dünyanın en gelişmiş füzeleri arasında yer alıyor. Soğuk Savaş döneminden beri Suriye Ortadoğu'da RF'nun en önemli müttefikleri arasında yer alıyor. Suriye silahlarının önemli bir kısmını RF'ndan ithal ediyor. (AA))