22 Eylül 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 

Sergey Şamba

Sergey Şamba Marcel Chappie ile görüştü

Apsnypress Haber Ajansı'nın Abhazya Hükümeti Basın Bürosu'ndan aldığı bilgiye göre, Abhazya Cumhuriyeti Başbakanı Sergey Şamba, bugün Avrupa'dan gelen Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Marcel Chappie ve Avrupa Birliği Demokrasi ve Politik İlişkiler Genel Müdürlüğü Temsilcisi Alen Petsu ile başbakanlıkta görüşmelerde bulundu.

Avrupa Konseyi Temsilcileri tarafından yapılana açıklamaya göre, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tarafından Ağustos 2008 olaylarından sonra bölgedeki insan haklarının son durumu hakkında bir rapor hazırlandığı belirtildi. Bu çerçeve ışığında yapılan toplantıda Abhazya Hükümeti Yetkilileri, Avrupalı temsilcilere Abhazya'da ki insan hakları, güvenlik sorunu ve mültecilerin durumları hakkında bilgi verdiler. (Abhazya.com)
 
Putin memleketinde Hyundai fabrikasını açtı, araçlara tam puan verdi

RF Başbakanı Vladimir Putin, memleketi St.Petersburg'da Hyundai Motor'un fabrika açılışına katıldı. 2012'de yapılacak başkanlık seçimlerine yeniden aday olması beklenen Putin, yurt gezilerini sürdürüyor.

Fabrika avlusunda Putin kendisi yeni Hyundai Solaris markalı arabaya atlayarak direksiyona geçti. Arabayı kullanan Putin’e Hyundai Motor Başkanı Chong Mong Ku da eşlik etti. Fabrika çevresinde kırmızı renkli arabayla tur atan Rus Başbakan’a Hyundai Motor Başkanı Ku yol boyunca bilgi verdi.


Daha sonra Putin ve Güney Koreli işadamı arabanın üzerine imza atti. Putin’in denediği Hyundai Solaris, RF tüketicileri için üretilmesi öngörülüyor. Yaz ayında 27 binden fazla kişinin verdiği oyla söz konusu marka en iyi araba seçilmişti. Ağustos ayında da Moskova’da Hyundai Solaris sergilendi. Arabanın seri üretimine Mayıs 2011’de geçilmesi planlanıyor. (CHA)
 
 
ABD'de konut inşaatları yüzde 10,5 arttı

ABD'de geçen ay, yeni konut inşaatları yüzde 10,5 oranında artış kaydetti.

ABD Ticaret Bakanlığı, Ağustos ayında yeni konut inşaatlarının beklentilerin üstünde yıllık bazda 598 bin adet olduğunu açıkladı. Yeni konut inşaatlarının 550 bin adet olması bekleniyordu.

Yeni konut inşaatlarındaki artış, Nisan ayından bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti. İnşaat ruhsatları ise geçen ay 569 bin oldu.

Daha önce Temmuz ayında 546 bin adet olarak açıklanan yeni konut inşaatları 541 bin olarak revize edildi.  (Dünya Gazetesi)
 

Yelena Skrınnik

Tahıl krizi sona erdi, RF'nın rezervleri 90 milyon tona ulaştı

Aşırı sıcak geçen yaz mevsimi ve kuraklıklar nedeni ile tahıl hasadında önemli kayıplar yaşayan RF krizden çıkmak üzere. Dünyanın önemli tahıl ihracatçısı ülkeleri arasında yer alan RF, ürün daralması nedeni ile 31 Aralık 2010'a kadar ihracat yasağı getirmişti. RF Tarım Bakanı Yelena Skrınnik 90 milyon tonluk tahıl rezervine ulaştıklarını, bu rakamın iç talepten 13 milyon ton daha fazla olduğunu söyledi.

Hükümet toplantısında açıklamada bulunan Bakan, "Şu anda 54 milyon ton tahıl toplanmış durumda. Sibirya ve Urak bölgesinden 10 milyon tonluk daha hasat bekliyoruz. Mevcut 26 milyon tonluk rezervle birlikte toplam 90 milyon tona ulaşmış bulunuyoruz" dedi.

Farklı bölgelerdeki hasatların RF'nun orta bölgelerine taşınarak fiyatlarda yaşanan dalgalanmanın da önüne geçilebileceğini kaydeden RF Tarım Bakanı, ülkenin toplam yıllık ihtiyacının 77 milyon ton olduğu bilgisini de verdi.

RF kurak geçen yaz mevsimleri nedeni ile 10,8 milyon hektarlık alanda hasat gerçekleştiremedi. 2009'a göre yüzde 38 düşen rekolte nedeni ile bu yıl 60 milyon tonluk hasat yapılabildi.

RF Devlet Başkanı Dmitri Medvedev hükümete verdiği talimatta tarımdan zarar gören çiftçilere destek sağlanmasını istedi. Buna göre bütçeden 35 milyar ruble (1,1 milyar dolar) destek fonu ayrıldı.

RF'nda yaşanan kuraklıklar nedeni ile gıda ürünlerinde yüzde 15-30 oranında zamlar yaşandı. RF'nun uzak doğu bölgesinde pirinç ve greçka fiyatları iki katına çıktı. Vladivostok bölgesinde iki ürün perakende satış fiyatları 1,1 dolar (35 ruble) iken, şimdi 2 dolardan (60 ruble) satışa sunuluyor.

Moskova'da bulunan Sedmoy Kontinent süper market zincirinde de greçka (siyah buğday) fiyatı tavan yaptı. Ağustos başında 22 ruble olan greçka, şu anda 45 rubleden tüketiciye sunuluyor. Süt ürünlerinde de yüzde 15'lere varan oranda artış gözleniyor. (CHA)
 
 
Avrupa ile Gümrük Birliği daha etkili çalıştırılacak

Avrupa Parlamentosu, AB ve Türkiye arasındaki Gümrük Birliği anlaşmasının daha etkili çalıştırılmasını istedi.

Avrupa Parlamentosu'na Bulgaristan'dan seçilen Türk asıllı Liberal Grup üyesi Metin Kazak'ın, "AB ve Türkiye arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler" konulu hazırladığı rapor ve buna bağlı karar tasarısı oy çokluğuyla kabul edildi.

Kararda, "AB ve Türkiye arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi" istenirken Türkiye'nin, Rum bandıralı gemilere limanlarını açmaması eleştirildi ve bunun, Türkiye'nin üyelik sürecine zarar vereceği öne sürüldü.

Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'ndaki oylamada kabul edilen bir değişiklik önergesiyle de, "Türkiye'de anayasa değişikliğiyle ilgili referandum sonucunun memnuniyetle karşılandığı" ifade edildi.

Gümrük Birliği ile ilgili sorunlar

Kararda, Türkiye ve AB arasındaki gümrük birliğinin önündeki engellerin kaldırılması, prosedürlerden ve bürokrasiden kaynaklanan sorunların çözülmesi, tarife dışı engellerini kaldırılması istendi.

Türkiye'nin, kendi topraklarında yatırım yapan yabancı firmalara ayırımcılık yapmaktan çekinmesi istenen kararda, Türk firmalara kamu ihalelerinde yüzde 15 oranında fiyat avantajı sağlanmasına son verilmesi çağrısı yapıldı.

Yine kararda, başta kozmetik ürünler olmak üzere taklit mal üretiminin önüne geçilmesi için aktif çaba gösterilmesi istendi.

AB'nin üçüncü ülkelerle imzaladığı serbest ticaret anlaşmaları (STA) nedeniyle Türkiye'nin yaşadığı sıkıntıların farkında olunduğu belirtilen kararda, bu sıkıntıların ana nedeni olarak bağlayıcı mekanizmaların bulunmaması gösterildi.

Raporda, AB'de iş yapmak isteyen Türk işadamlarının karşılaştığı vize sorunu eleştirildi.

Türkiye'nin bölgede ve dünyadaki ekonomik rolüne ve aktif ticaret potansiyeline geniş yer verilen raporda, Türkiye ve AB arasındaki yoğun ticaret hacmi konusunda da ayrıntılı bilgi verildi. (AA)