23 Eylül 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
 
İçişleri Bakanlığı görevine Leonid Dzyapşba atandı

Apsnypress Haber Ajansı’nın Abhazya Devlet Başkanlık Basın Bürosu’ndan aldığı bilgiye göre, Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sergey Bagapş Başkanlığında yapılan devlet yönetimi toplantısında Leonid Dzyapşba, Abhazya İçişleri Bakanlığı görevine atandı. Devlet başkanı ayrıca yaptığı açıklama ile Ramin Hable’nin İçişleri Bakanlığı 1. Yardımcılığı görevini sürdürecek ve İçişleri Bakanlığı’nda yapılacak olan reform çalışmalarına devam edilecektir dedi.

Leonid Dzyapşba, Vergi ve Harçlar Bakan Yardımcılığı görevini sürdürüyordu. Ayrıca, Abhazya Cumhuriyeti Futbol Federasyonu Başkanlığı görevini sürdürüyor.

Eski İçişleri bakanlığı görevini sürdüren Otar Hetsiya, 12 Ağustos 2010 tarihinde Abhazya Cumhuriyeti Güvenlik Konseyi Sekreterliği görevine atanmıştı. (Abhazyam.com)
 

Yuri Trutnev

RF topraklarının Kuzey Kutbu bölümünde 100 milyar ton petrol ve gaz olabilir

RF Doğal Kaynaklar Bakanı Yuri Trutnev, Kuzey Kutbu'nun RF'nın sınırları içinde kalan kesiminde yaklaşık 100 milyar ton gaz ve petrol olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

RF Doğal Kaynaklar Bakanı Yuri Trutnev, bugün Moskova'da gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Kuzey Kutbu'nda bize ait bölgede 100 milyar ton civarında kaynak olduğu tahmini yapılıyor'' ifadesini kullandı.

Kuzey Kutbu'ndaki Lomonosov Yakası'nın sahipliği konusunun BM tarafından karar verileceğinin hatırlatılması üzerine, ''Davayı kazanmamız halinde bölgede enerji kaynaklarının araştırılması konusunda acele etmeyeceğiz. Lomonosov, gelecek için çalışma konusu. Bu bölgenin geliştirilmesi çalışmasına hemen başlayacağımızı düşünmüyorum'' dedi.

Trutnev, bu bölgenin kendilerine ait olduğunu BM'ye ispat etmek amacıyla RF'nun, önümüzdeki 3 yıl içinde yapılacak araştırmalar için yaklaşık 100 milyon TL ayıracağını da sözlerine ekledi.

RF'nun, dünyadaki keşfedilmemiş petrol ve gaz kaynaklarının yüzde 25'inin bulunduğuna inanılan Kuzey Kutbu'ndaki Lomonosov Yakası'nın sahipliği konusunda çalışmalarını her alanda artırması bekleniyor. Küresel ısınma yüzünden buzulların erimesi nedeniyle RF, ABD, Kanada, Danimarka ve Norveç, Kuzey Kutbu'nun belirli bölgeleri üzerinde hak mücadelesi yürütüyor.

Kanada, RF ve Danimarka, Kuzey Kutbu'nda sular altındaki dağlık bir alanı oluşturan Lomonosov Yakası ile ilgili sahiplik iddiasını BM gündemine taşımayı planlıyor. RF bu konuda BM'ye ilk başvurusunu 2001 yılında yapmış ancak bu başvurusu yetersiz delil yüzünden geri çevrilmişti.

Kremlin'den yetkililer, RF'nun Lomonosov Yakası hak sahipliği için önümüzdeki 3 yıl içinde delil toplayacağını ve bunu 2013 yılında BM'ye sunmayı planlarken, Kanada'nın da aynı bölge için benzer bir başvuruyu BM'ye gelecek yıl yapması bekleniyor.

RF ve Norveç kendi bölgelerinde sınır anlaşmazlığı konusunda geçen hafta bir anlaşmaya vararak bölgede petrol ve gaz araştırmalarının önünü açmış, iki ülke Barents Denizi'nin yüzeyinde bulunan madenleri önceden çıkarmaya başlamıştı.

RF 2008 yılında Kuzey Kutbu Strateji belgesini imzalarken, Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev de kutupların 2020 yılında RF'nun en önemli stratejik kaynak üssü haline gelmesi gerektiğini söylemişti. (RR)
 

Nikolai Makarov

RF’ndan, İran’a kötü haber: S-300 satmayacağız

RF Genelkurmay Başkanı Nikolai Makarov, İran'a, uçaksavar füze sistemleri S-300 satılmayacağını açıkladı.

Makarov, “S-300’lerin teslimi, İran’a karşı uygulanan Birleşmiş Milletler ambargosuna uygun değil” diyerek, füzelerin İran’a verilmeyeceğini ifade etti.

2007’de RF ve İran arasında imzalanan füze anlaşmasına göre bu yıl içinde uçaksavar füze sistemlerinin teslimatının tamamlanması gerekiyordu. İsrail ve ABD, füzelerin İran’a verilmemesi için uzun süredir girişimlerde bulunuyordu.

2007 sonunda imzalanan anlaşmayla, İran’a 800 milyon dolar değerinde S-300PMU-1 savunma füzeleri satılması kararlaştırılmıştı.

İran'ın bu açıklamaya tepkisi merakla bekleniyor. (AA)
 

Anatoliy Nagovitsin

Tacikistan'a barış gücüne onay yok

RF'nun öncülüğünde kurulan bölgesel güvenlik teşkilatı Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü, son dönemde çatışmaların arttığı Tacikistan'a barış gücü askeri göndermeyecek. Örgüt üyesi ülkelere üçüncü ülkelere karşı koruma sağlayan teşkilat, Kırgızistan'da meydana gelen iç çatışmaya da müdahalede bulunmamıştı.

Moskova'da bir basın toplantısı düzenleyen KGAÖ Birinci Başkan Yardımcısı Anatoliy Nagovitsin, Tacikistan'ın bu yönde bir başvurusu olmadığını ve bu ülkeye herhangi bir barış gücü askeri göndermeyi düşünmediklerini söyledi. Tacikistan Savunma Bakanlığı'nın ülkede kontrolü sağladığı yönünde açıklama yaptığını hatırlatan Nagovitsin, "Onlar sorunlarının üstesinden gelebiliyor. Sekreterya'nın mevcut yapısına göre barış gücü askeri gönderebilmek için ilgili ülkenin talepte bulunması gerekiyor..." dedi. Tacikistan'da hafta başında radikal grupların askeri konvoya yönelik gerçekleştirdikleri saldırıda 25 asker ölürken, 20 kadar asker de yaralanmıştı.

KGAÖ'ye üye ülkelerden barış gücü askerleri, savunma bakanlığı çalışanları ve içişleri bakanlığı çalışanlarının katılımı ile Moskova'da ilk eğitim merkezi açıldı. Açılışta konuşan Nagovitsin, KGAÖ'nün kendi bölgesindeki çatışmalarla yakından ilgili olduğuna değindi.

Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından 1992 yılında kurulan KGAÖ, Rus NATO'su olarak biliniyor. RF'nun dışında Kazakistan, Belarus, Kırgızistan, Tacikistan, Ermenistan ve Özbekistan örgüte üye. Özellikle Yukarı Karabağ sorununda örgüt üyesi olan Ermenistan, Azerbaycan'a karşı önemli bir güvenlik kalkanı sağlıyor. (CHA)
 

Vladimir Putin

Putin: RF 2011’e kadar Dünya Ticaret Örgütü’ne giremez

Dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olan RF, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyeliği için çalışmalarını 17 yıldır sürdürüyor. RF Başbakanı Vladimir Putin, üyelik için hedeflenen 1 Ocak 2011 tarihine kadar DTÖ üyeliğinin gerçekleşme ihtimalinin olmadığını söyledi.

Kısa vadede üyelik konusunda iyimser olmadığını kaydeden Putin, “Biz DTÖ’ye üye olmak istiyoruz. Bunu başarmak için de her şeyi yapıyoruz… Tüm çabalara rağmen, bunun 1 Ocak’a kadar gerçekleşeceğine inanmıyorum” dedi.

RF Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, RF’nun örgüt üyeliği ile ilgili çalışmaları yıl sonuna kadar tamamlayacağını ifade etmişti. RF DTÖ müzakere grubu başkanı Maksim Medvedkov et ithalat ürünlerine uygulanan kotalar, devlet şirketlerinin yapısı ve yerli tarım sektörüne sağlanan destek nedeni ile anlaşmazlıklar olduğunu kaydetti. Telif hakkı ve fikri mülkiyet haklarında yaşanan ihlaller de RF’nun örgüt üyeliği önünde büyük engel olarak görülüyor.

Ancak RF’nda ekonomi çevreleri örgüte üye olan ülkelerin ortalama 5-7 yıl içinde süreci tamamladıklarını, RF’nun 17 yıldır bekletilmesinin arkasında siyasi bir gerekçe olduğunu savunuyor. 153 ülkenin üye olduğu örgüte girebilmek için RF 60 ülke ile ikili görüşmeleri tamamlamış durumda. Ağustos 2008’de beş günlük savaşın gerçekleştiği Gürcistan gibi ülkeler RF’nun örgüt üyeliğine karşı çıkıyor. ABD’den olumlu sinyaller gelmesine rağmen, RF ekonomisinin dış yatırıma açılmasını sağlayacak DTÖ üyeliği için Moskova iyimser değil. (Dünya Gazetesi)
 

Lawrence Summers

Obama'nın ekonomi danışmanı istifa ediyor

ABD Başkanı Barack Obama'nın Ulusal Ekonomi Komisyonu Başkanı Lawrence Summers, yıl sonunda istifa edeceğini açıkladı.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, "Summers, Harvard Üniversitesindeki profesörlük görevine dönme planlarını ilan etti" ifadesi kullanıldı.

Amerikan ekonomisinin 1930'dan beri en kötü resesyonunun etkilerinin hala görüldüğü bir dönemde istifa niyetini açıklayan Summers, üç ayda Beyaz Saray'ın ekibinden ayrılan üçüncü kişi olacak. (AA)
 
 
Büyük güçlerden İran'a görüşme çağrısı

BM daimi üyesi 5 ülke ile Almanya'dan oluşan büyük güçler, nükleer programı kaygı yaratan İran'a görüşme çağrısında bulundu.

Çin, Fransa, RF, İngiltere, ABD ve Almanya tarafından hazırlanan ve Reuters haber ajansının ele geçirdiği açıklama taslağında, İran'ın nükleer programıyla ilgili sorunun biran önce görüşmeler yoluyla çözülmesinin ümit edildiği belirtildi.

İran'ın, olası bir yakıt takası planıyla ilgili olarak da yeni görüşmelere davet edildiği açıklamada, İran'ın nükleer programının barışçıl yapısıyla ilgili uluslararası güveni geri getirecek, kapsamlı uzun süre müzakere edilmiş çözüm için hedefin devam ettiği kaydedildi. (RR)