05 Ekim 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 

Dmitri Medvedev

RF'ndan, Belarus'a sert çıkış

Dmitri Medvedev video blogundan yaptığı açıklamada Osetya ve Abhazya'yı tanımayan Belarus'a "RF'nu 'büyük düşman' ilan etmek istiyor" diye çıkıştı.

Sovyetler Birliği’nin dağılmasından beri ‘Birlik Devlet’i kurma çabaları olan RF ve Belarus arasında gerilim yaşandı. Gürcistan’ın ayrılıkçı bölgeleri Güney Osetya ve Abhazya’yı tanıyacağı sözünü yerine getirmeyen Belarus, Kremlin tarafından sert bir dille eleştirildi. RF Aralık ayında yapılacak seçimlerde Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko'nun değişmesini istiyor.

Belarus yönetiminin her zaman bir dış düşman yaratmak amacıyla hareket ettiğini söyleyen Medvedev: “Halkın bilincinde bir dış düşman oluşturma çabası var. Önceden ABD, Avrupa ve batılı ülkeler dış düşmandı, şimdi de RF dış düşman ilan edildi” dedi

Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlıklarını tanıyacağı yönündeki sözün tutulmamasının güvensizlik oluşturduğunu ve bunun iki ülke ilişkilerinde dikkate alınacağını kaydeden Medvedev, "Bu tür davranışlar saygısızca. Ortaklar bu şekilde hareket etmemeli" ifadelerini kullandı.

İki ülke halklarının ortak geçmişine vurgu yapan Medvedev, "İki ülke 'Birlik Devleti' kurmak için çalışmalarını sürdürüyor. Bağımsız Devletler Topluluğu, Avrasya Ekonomik Topluluğu, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü ve gümrük birliği çerçevesinde birlikte hareket ediyoruz... Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından sürekli olarak biz Belarus halkına yardım ettik... Sadece bu yıl petrolde yapılan ayrıcalıklı sevkıyatla 2 milyar dolar destek sağlandı. Doğalgazda benzer ayrıcalıklar sürüyor. Bunu halklarımızın ayrılmaz bağları olduğu için yapıyoruz..." dedi.

Belarus yönetiminin 'RF karşıtı' bir seçim kampanyası yürüttüğünü söyleyen RF lideri, "Belarus yönetimi iç sorunları ile uğraşmalı... Bu anlamsız gerginliğin sona ereceğinden eminim” şeklinde konuştu.

RF ve Belarus'da kim yönetime gelirse gelsin, iki ülke halkının kardeşliğinin baki olduğunu belirten Medvedev: “Halklarımızın korkuyla yaşamasını istemiyoruz. Özgürlük ve demokrasi içinde yaşamak için, Belaruslu dostlarımızla birlikte yürümeye hazırız” dedi.

RF'nun Ağustos 2008 savaşının ardından tanıdığı iki ayrılıkçı bölgeyi şimdiye kadar Venezüella, Nikaragua ve Nauru tanıdı.

RF ile Belarus arasında yaşanan gerginliğin nedenlerinden birinin de Belarus’ta Aralık ayında gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de etkisi olduğu söyleniyor. Tarım ürünlerini RF pazarına sokmakta sorun yaşayan Belarus, çiftçilerden oy alan Lukaşenko yönetimi nedeniyle, Moskova karşıtı bir pozisyona geçiyor. (AA)
,

Antti Turunen

Morel ve Turunen Abhazya’yı ziyaret etti.

Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Basın Bürosu tarafından yapılan açıklamaya göre, Güney Kafkasya’nın Güvenlik ve İstikrar Sorunları'nın tartışıldığı Cenevre görüşmeleri eş başkanları olan Pierre Morel (AB) ve Antti Turunen (BM) Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Maksim Gividjiya ile bir sonraki tur görüşmelerinin gündemi hakkında görüşme yapmak üzere 1 Ekim’de Suhum’a geldiler.

Taraflar arasında yapılan toplantıya Abhazya Devlet Başkanı’nın Uluslar arası İlişkiler Baş Danışmanı ve Cenevre Görüşmeleri Abhazya Cumhuriyeti Baş Temsilcisi Wacheslav Chirikba ve Abhazya Dışişleri Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Daire Başkanı Lana Agırba’da katıldılar.

Pierre Morel, “Gündemin en önemli konusu, uluslar arası arabulucuların taraflar arasında siyasi diyalogun yeniden başlatılması ve karşılıklı anlayışın sağlanması olacaktır” dedi.

Taraflar arasında yapılan görüşmelerde ayrıca, 2010 yıl içerisinde kalan turlar ve 2011 yılının tur planları üzerinde de görüş alışverişinde bulundular. On üçüncü Turun 13 Ekim tarihinde, On dördüncü Turun 16 Kasımda ve On beşinci turunda 2011 Mart başında yapılacağı belirtildi.
Abhazya tarafı toplantıda, Cenevre görüşmelerinin yapıldığı birinci ve ikinci gurup toplantılarında kilit noktanın arabulucu görevinde bulunan temsilcilerin tarafsız olarak görev yapacaklarını umduklarını vurguladılar. (Abhazyam.com)
,

James Appathurai

NATO'dan RF'na yeni ortak füze kalkanı önerisi

RF ile NATO ülkeleri ve ABD arasında tartışmalara neden olan 'füze kalkanı' ile ilgili taraflar yeni uzlaşı arıyor. ABD'nin doğu Avrupa'ya yerleştirmeyi planladığı füze kalkanına sert tepki gösteren Moskova, Euro-Atlantik bölgesinin ortak savunmasının değerlendirilmesini istiyor.

20 Kasım'da Lizbon'da yapılacak RF-NATO Konseyi zirvesinde Moskova'ya yeni bir füze kalkanı projesi sunulacak. NATO sözcüsü James Appathurai basına yaptığı açıklamada zirvede önerinin RF'na sunulacağını doğruladı ve ortak projelerin tarafları birbirine yakınlaştıracağına dikkat çekti.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen Euro-Atlantik alanında yeni füze kalkanı ile ilgili açıklamasında, projede Avrupa Birliği ile ABD arasındaki ortaklığın yanı sıra RF ile ilişkilerin de dikkate alınacağını kaydetmişti. Rasmussen, Kasım zirvesinde 28 NATO ülkesinin RF'nu ortak füze kalkanı projesine davet etmesini istiyor.

ABD'nin doğu Avrupa'ya yerleştirmeyi planladığı füze kalkanı ise taraflar arasında tartışma konusu olmaya devam ediyor. ABD İran'dan gelecek muhtemel tehditlere karşı NATO bölgesinin korunmasının hedeflendiğini belirtirken, RF Tahran'ın herhangi bir tehdit oluşturmadığını savunuyor. (RR)
,
 
TUSKON, 'RF Sanayi ve Ticaret Odası' ile işbirliği anlaşması imzaladı

RF ve Türkiye siyasi alanda stratejik ortaklığa doğru giden işbirliği çalışmalarını ekonomik alanda atılan adımlarla perçinliyor. Bir aylık sürelere kadar ziyaretlerde vizeleri kaldırmaya hazırlanan iki ülke, Mersin Akkuyu Nükleer Santral, Samsun-Ceyhan petrol boru hattı ve diğer ortak yatırım projelerini uygulama aşamasına taşıdı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Ocak ayında gerçekleştirdiği Moskova ziyaretinde RF Başbakanı Vladimir Putin'le belirledikleri 'beş yılda 100 milyar dolarlık' ticaret hacmi hayal olmaktan çıkıyor. İki ülke iş adamlarını bünyesinde barındıran dev kuruluşlar Moskova'da bir araya geldi ve işbirliği anlaşması imzaladı. (CHA)
,
 
ABD'de konut satışları arttı

ABD'de Ağustos ayında bekleyen konut satışları yüzde 4,3 arttı.

Ulusal Emlakçılar Birliği'nden yapılan açıklamaya göre, bekleyen konut siparişleri endeksi yüzde 4,3 artarak 82,3'e ulaştı. Buna karşılık, endeks hala geçen yıl Ağustos ayının yüzde 20 altında seyrediyor.

Öte yandan, Ağustos ayında fabrika siparişleri yüzde 0,5 geriledi.

Ticaret Bakanlığının açıkladığı verilere göre, ticari uçak talebindeki büyük düşüşün etkisiyle fabrika siparişleri yüzde 0,5 düştü. Böylece, fabrika siparişleri son dört ayda üçüncü kez gerilemiş oldu. Siparişler, sadece Temmuz ayında yüzde 0,4 artmıştı.

Ulaşım sektörü dışarıda bırakıldığında fabrika siparişleri, ağustos ayında, yüzde 0,9 artış göstermiş oldu. (CC-W)
,

Nihat Ergün

Enflasyon ekimden sonra düşer

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, "Eylül ayı enflasyon rakamı beklentisi biraz daha yüksekti. Ekim ayından itibaren tekrar aşağıya doğru döneceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Bakan Ergün, Eylül ayı enflasyon rakamlarının Merkez Bankası raporlarında da yer aldığı gibi biraz daha yüksek beklendiğini belirtti.

Bu artışta işlenmemiş gıda fiyatlarındaki yükselişin, tekstil, giyim eşyalarında yeni sezon nedeniyle yeni fiyatların etkili olduğunu ifade eden Ergün, şöyle devam etti:

"Tabii sepet içerisinde bunların ağırlığı var. Alkollü içeceklerdeki vergi düzenlemelerinin de bir etkisi olduğu görülüyor. Ancak yıllık enflasyon hedefinde büyük bir sapma olmayacak. Bu Eylül ayı itibariyle bir yükselme trendidir. Ekim ayından itibaren tekrar aşağıya doğru döneceğini tahmin ediyoruz. Enflasyon yıllık hedefler istikametinde ilerleyecek, muhtemelen 7,5 civarında olacak."

Ergün, Eylül ayında yıllık enflasyonun yüzde 9'u geçmiş olmasının, "Eyvah enflasyon yeniden çift haneli rakamlara gidiyor" endişesini ortaya koymak için yeterli olmadığına işaret ederek, endişe edecek bir durumun görülmediğini söyledi.
(Dünya Gazetesi)
,

Joseph Stiglitz

Kemer sıkma resesyonu tetikleyebilir

Nobel ekonomi ödülü sahibi Joseph Stiglitz, Avrupa geneline yayılan kemer sıkma dalgasının, yeni bir resesyonu tetikleyebileceği konusunda uyarıda bulundu.

Stiglitz "Freefall/Serbest Düşüş" adlı kitabının güncellenmiş baskısında, Euro'nun geleceğinin şüpheli olduğunu ifade ederek, spekülatörlerin yakın zamanda uzun süreli daralmadan sonra toparlanmakta zorlanan İspanya'yı hedefleyebileceklerini vurguladı.

Çok sayıda ülkenin erken şekilde harcamaları kısmasıyla birlikte küresel talebin düşebileceğine ve büyümenin yavaşlayabileceğine dikkat çeken Stiglitz, bunun, belki de çift dipli bir resesyona neden olabileceğine işaret etti. Stiglitz, ABD'nin küresel bir resesyona neden olmuş olabileceğini, ancak Avrupa'nın da aynı şekilde sorumlu olduğunu kaydetti.

Joseph Stiglitz, İspanya'nın büyük çaplı harcama kesintilerinin, ülkedeki işsizlik oranını artırabileceğine ve ülke ekonomisini yavaşlatabileceğine işaret ederek, ülkeyi Arjantin'in 10 yıl önce yaşadığına benzer bir ölüm sarmalına girebileceği konusunda uyardı. Stiglitz, İspanya'nın şu anda spekülatörlerin saldırısına uğramadığını ancak bunun yalnızca bir zaman meselesi olduğunu ifade etti.

Euro'nun geleceğine de değinen Stiglitz, Euro ve İspanya'nın, Euro Bölgesi hükümetlerinin bütçe açığını azaltmak amacıyla uygulamaya koyduğu tasarruf planlarının tehdidi altında olduğunu vurguladı. (AA)