06 Ekim 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 

Aleksandr Ankvab

Aleksandr Ankvab görevine başladı

Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkan Yardımcısı Aleksandr Ankvab, bugün görevinin başına dönerek çalışmalarına başladı. Aleksandr Ankvab, Apsnypress Haber Ajansına verdiği demeçte kendisini çok iyi hissettiğini belirtti.

Aleksandr Ankvab, 23 Eylül 2010 tarihinde Lıhnı köyünde bulunan evine yapılan roketatar saldırısı sonrasında kol ve bacaklarından yaralanmıştı. Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkan Yardımcısı’na yapılan saldırı Abhazya Cumhuriyeti Ceza Kanunu’nun 275. Maddesi’ne göre “Abhazya Devleti Yöneticilerine öldürmek amacı ile yapılan saldırılar” statüsünde değerlendiriliyor.  (Abhazyam.com)
,
 
Yeni Türkiye - RF ekseni

Neoconların Ortadoğu ve Orta Asya’yı Amerikan imparatorluğunun uysal uydularına dönüştürme planı dirilen bir Türkiye’yle, Osmanlının vârisleriyle karşı karşıya...

Neoconların Ortadoğu ve Orta Asya’yı Amerikan imparatorluğunun uysal uydularına dönüştürme planı ve ABD’nin Ortadoğu’daki tek demokrasisi [İsrail] artık çok farklı bir oyun sahasıyla karşı karşıya. Filistinlilere, Afganlara ve Iraklılara karşı yürütülen savaşlar ancak bata çıka ilerlemekle kalmayıp bölgesel tüm oyuncuların öngörülmemiş hamleler yapmasına da yol açtı.

Makalenin devamı için
tıklayınız
,

 

Türk ve Rus İş adamları anlaştı

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) ile RF Federasyonu Ticaret ve Sanayi Odası (TPP), iki ülke arasındaki ticaret hacminin geliştirilmesi ve karşılıklı yatırım potansiyellerinin değerlendirilmesi amacıyla işbirliği anlaşması imzaladı.

TUSKON'dan yapılan açıklamaya göre, Moskova'daki TPP'nin merkez binasında gerçekleştirilen törende TPP Başkanı Yevgeni Primakov ve TUSKON Başkanı Rızanur Meral tarafından imzalanan anlaşma, iki ülke arasındaki ticaret ve ekonomik alanında işbirliğinin geliştirilmesini öngörüyor.

TPP Başkanı Yevgeni Primakov, konuya ilişkin değerlendirmesinde, RF-Türkiye arasındaki ilişkinin ümit verici olduğunu belirterek, ''2009'da kriz nedeni ile ticaret hacmi düşünce endişelenmiştik. Ancak 2010'da ticaret hacminde başarılı bir grafik gözlemliyoruz. RF'ndan Türkiye'ye giden turist sayısında da hayli artış var. Türk yatırımcıların RF'ndaki rakamları 6 milyar doları aşmış durumda. Farklı alanlarda üretim yapan ve yüksek KDV ödeyen şirketler bunlar'' dedi.

RF Başbakanı Putin ile Türkiye Başbakanı Erdoğan'ın Ocak ayında yaptıkları görüşmede ticaret hacmini 5 yıl içerisinde 100 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini hatırlatan Primakov, bu hedefin ulaşılabilir olduğunu kaydetti.

RF'nun krizin en sert dönemini geride bıraktığını düşündüklerini ifade eden Primakov, bu açıdan TUSKON ile imzaladıkları anlaşmanın özel bir öneme sahip olduğunu, bu anlaşmanın ikili ilişkileri ilerletmeleri açısından çok ciddi katkı sağlayacağını vurguladı.

''RF, Türkiye ve Tuskon için öncelikli bir ülke”

TUSKON Başkanı Rızanur Meral de Rus ve Türk dünyasına büyük katkı sağlayacak bir anlaşmanın imzalandığını belirtti.

RF'nun Türkiye ve TUSKON için öncelikli bir ülke olduğunu vurgulayan Meral, şunları kaydetti.

'İlişkilerin gelişmesi için TUSKON olarak büyük çaba harcıyoruz. Bunun sonuçlarını da görüyoruz. İlk 7 aylık toplam ticaret hacmimiz bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 43,7 artmış durumda. Üyelerimizin teşebbüs yeteneklerinin RF'nun hızlı kalkınma hamlesine destekte bulunabileceğine inanıyoruz. İş adamlarımızı RF'nda fabrika kurmak ve üretim yapmaya teşvik ediyoruz.''

İki ülke arasındaki olumlu havanın devam ettirilmesi durumunda yüksek hedeflere ulaşılabileceğini ifade eden TUSKON Başkanı, ''RF'nun diğer 12 bölgesi ile de ilişkileri geliştirmek için iş adamlarımızı yönlendiriyoruz. Bunun için Primakov ve arkadaşlarının da desteğini bekliyoruz'' dedi. (AA)
,

Alexey Erkhov

Rus akademisyenler: RF ve Türkiye birbirine muhtaç

İstanbul Üniversitesi ve RF Saint Petersburg Politeknik Üniversitesi öğretim görevlileri "Tarih boyunca Türk–Rus ilişkileri" adlı yuvarlak masa toplantısında bir araya geldi. RF ile Türkiye İş ve Dostluk Derneği (RUTİD) tarafından organize edilen toplantıya, RF İstanbul Başkonsolosu Alexey Erkhov, üniversite öğrencileri ve gazeteciler katıldı.

İki ülkenin komşu olmasına rağmen, tarih boyunca sürekli rekabet halinde olduğunu dile getiren konuşmacılar, son 15 yıl içerisinde ilişkilerin olumlu yönde hızla ilerlediğini söyledi. Akademisyenlere göre ilişkiler henüz istenilen seviyede değil.

Toplantıya Petersburg Politeknik Üniversitesi'nden katılan Prof. Dr. Valeriy Gorünov yaptığı konuşmasında, iki ülkenin birbirleriyle rekabette olmasının haklı yönlerine değindi. Gorünev, "Geçmişte her iki ülke büyük imparatorluklar kurmuştu. Karadeniz, Balkanlar, Kafkaslar ve İstanbul boğazının stratejik konumları rekabete yol açmıştı. Bu durum ilişkileri en alt seviyeye indirgemişti." diye konuştu. Ayrıca, Gorünev RF ve Türkiye'nin birbirine muhtaç olduklarının altını çizdi.

İki ülke ilişkileri savaş tarihinden oluşmuyor


Petersburg Politeknik Üniversitesi'nden Doç Dr. Yevgeniy Rostovtsev ise iki ülke insanın birbirine olan önyargısının nedenlerini aktardı. Rus halkının tarihi genelde edebiyattan öğrendiğini ifade eden Rostovtsev, "Ünlü Rus yazarlarının eserlerinde Türk–Rus savaşından sıkça bahsedilir, bu durum insanların kafasındaki imajı olumsuz yönde şekillendiriyor" ifadesini kullandı. Uzmanlara göre iki ülke artık savaş tarihi anlatmaktan kurtulmalı.

Öte yandan, romanlarda Türkiye'den bir masal ülkesi olarak bahsedildiğini belirten Rostovtsev, "Bu durum da Rus halkı arasında benimsenmiş. Örneğin, Türk kahvesi, Türk pantolonu, Türk tabancası ve buna benzer ifadeler kullanıyoruz" dedi.

Oturum Başkanı Petersburg Politeknik Üniversitesi'nden Doç. Dr. Aleksey Muçurin de her iki ülke arasındaki ilişkilerin hızlı bir şekilde ilerlediğini belirterek, bunun yetersiz olduğunu vurguladı. Siyasi ve ekonomik alanda yakın ilişkiler olduğunu hatırlatan Muçurin, "İnsanların birbirini tanıması ve ilişkiler kurabilmesi açısından ortak çalışmalar şart. Bilim adamları birbirleriyle sıkça görüşmeli, fikirlerini paylaşmalı. Gerekirse kültürel etkinlikler yapılmalı." dedi. (CHA)
,

Vladimir Putin

Putin, GSMH'nin yüzde 20'sine çıkması beklenen kamu borcunu az buldu

RF Başbakanı Vladimir Putin, Vneşniy Torgoviy Bank (VTB)'nin düzenlediği Yatırım Formu'nda RF makroekonomik veriler, yatırım imkanları, dış borç yapısı, bütçe durumu ve inşaat sektörü ile ilgili açıklamalarda bulundu. Önümüzdeki dönemde bütçe açığını kapatmaya çalışan RF'nun 2013'e kadar kamu borcunun gayri safi milli hasılanın (GSMH) yüzde 17,4'üne kadar ulaşması beklenirken, Putin bunun çok yüksek olmadığını söyledi. Yukos petrol şirketinin eski sahibi Mihail Hodorkovski ile sıraya kızan Putin, "Bu özel bir durum, kriminal bir olay" şeklinde konuştu.

Yıl sonuna kadar kamu borcunun gayri safi milli hasılanın yüzde 11'ine ulaşacağını ifade eden Putin, bu rakamın yüzde 20'nin altında kalması için çalışacaklarını söyledi. RF Maliye Bakanlığı'na göre 2011 sonuna kadar borç yüzde 13,6'ya, 2012 sonuna kadar yüzde 15,7'ye ve 2013 sonuna kadar da yüzde 17,4'e çıkacak.

Dünyanın önde gelen ekonomilerinde kamu borcu gayri safi milli hasılanın tamamına ulaşacak şekilde. Uluslararası Para Fonu'nun verilerine göre ABD'nin kamu borcu gayri safi milli hasılanın yüzde 97'sine, İngiltere'nin yüzde 84,8'ine, Fransa'nın yüzde 88,6'sına ve Almanya'nın da yüzde 79,6'sına ulaşmış durumda. Kamu borcunun yüzde 20'inin altında kalması için çalışılacağını ifade eden Putin, dünya genelindeki verilere göre bu rakamın çok düşük olduğunu kaydetti. (RR)
,
 
RF'nun demir çelik devi Norilsk Nickel yüzde 400 kar artışı açıkladı

Sanayi üretiminde kriz sürecini geride bırakan RF'nda olumlu haber demir çelik devi Norilsk Nickel'den geldi. İlk altı aylık dönemde karını yüzde 400'e yakın artıran şirket 2,3 milyar dolar net kar açıkladı.

2010'un ilk altı aylık döneminde gelirlerini yüzde 68 artıran şirket 6 milyar 837 milyon dolarlık ciroya ulaştı. Şirketin toplam karı yüzde 160 artarak 3,4 milyar doları bulurken, vergi öncesi kazanç yüzde 380 artışla 3 milyar doları yakaladı.

Nikel fiyatları yüzde 83 artarken, bakır fiyatları yüzde 77 yükseldi. Fabrika verilerine göre paladyum yüzde 100, platin yüzde 44 ve altın da yüzde 25 oranında 2010'un ilk çeyreğinde arttı.

30 Haziran 2010 tarihi itibari ile de Norilsk Nickel'in borçları yüzde 38 gerileyerek 3 milyar 282 milyon dolara düştü. 31 Aralık 2009'da fabrikanın borçları 5 milyar 317 milyon dolara ulaşmıştı.

Şirketim toplam değeri de ilk altı aylık dönemde yüzde 0,3 artarak 22 milyar 697 milyon dolara ulaştı. (Dünya Gazetesi)