08 Ekim 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 

Sergey Bagapş

Bagapş ve Şamba, Putin’in 58. yaş gününü kutladı

RF Başbakanı Vladimir Putin, 07 Ekim’de 58. yaş gününü kutluyor. Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş ve Başbakanı Sergey Şamba Vladimir Putin’e kutlama mesajı gönderdiler.

Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanlığı Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre, Sergey Bagapş Kutlama mesajında; “Bizim ülkemiz üzerinde sizin özel bir yeriniz bulunuyor. Bizler, her zaman için RF-Abhazya arasındaki kardeşlik, dostluk, iyi komşuluk ilişkilerine vermiş olduğunuz desteği takdir ediyoruz, her zaman için RF’nun bize vermiş olduğu desteği omuzlarımızda hissediyoruz.
Ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki ilişkileri karşılıklı saygı temeli üzerinde geliştirmeyi sürdüreceğiz.

Bu değerli gününüzde, aileniz ile mutlu ve sağlıklı bir biçimde yaşamanızı, ülkenizin yeni zafer ve başarıları için çalışacağınıza olan inancımı en içten dileklerimle kabul ediniz” dedi.

Abhazya Cumhuriyeti Başbakanlık basın Bürosu tarafından yapılan açıklamaya göre Sergey Şamba Kutlama mesajında “Abhazya Cumhuriyeti olarak RF tarafından devletimizin bağımsızlığının tanınmasında sizin büyük bir rol oynadığınızı kabul ediyor ve minnet duyuyoruz. Bütün Abhazya Halkı RF’nun vermiş olduğu güçlü destek ile bugün için geleceğine gevenle bakıyor. Bizler, sizin Abhazya-RF arasındaki dostluk ilişkilerinin geliştirilmesi için yapmış olduğunuz kişisel katkılarınızı takdirle karşılıyoruz.

RF Devleti'nde, ülkenizin yararına yapmış olduğunuz zorlu çalışmalarınızda başarılar ve Kafkaslılar gibi uzun ve sağlıklı bir yaşam diliyorum. (Abhazyam.com)
,

Dimitriy Medvedev

Medvedev: Kıbrıs'ta dış baskılara hayır

Kıbrıs Rum kesimini ziyaret eden RF Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, ''Kıbrıs sorununun dıştan baskılar olmadan, hazır reçeteler veya suni takvimler dayatılmaya çalışılmadan, toplumlararası görüşmelerle çözülmesinden yana olduklarını'' belirtti.

RF Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Kıbrıs Rum kesiminde yayımlanan Fileleftheros gazetesinde bugün çıkan makalesinde, Kıbrıs sorununa ve Rum-Rus işbirliğine değindi.

Makalesinde Güney Kıbrıs'dan ''tescilli dostumuz ve ortağımız'' diye bahseden Medvedev, ''Avrupa Birliği'nin (AB) tam üyesi olarak (Güney) 'Kıbrıs', RF ile AB arasındaki stratejik işbirliğinin geliştirilmesinde çok şeyler yapıyor'' ifadesini kullandı.

Güney Kıbrıs'ın yatırımlar alanında RF'nun en önemli ortaklarından biri haline geldiğine işaret eden Dimitriy Medvedev, ''En büyük 5 yatırımcı arasındadır ve RF ekonomisine doğrudan yatırımlar alanındaki hacmiyle birinci sırada bulunuyor'' diye yazdı. Medvedev, ''Güney Kıbrıs'ın, küresel ekonomik krize rağmen bu yılın ilk 6 ayında RF'na yaptığı toplam yatırımların 1 milyar dolar gibi etkileyici bir seviyede gerçekleştiğini'' kaydetti.

Hazır reçeteler, takvimler, dıştan hakemliğe ret

''Kıbrıs'ın 1974'te cereyan eden ve etkileri bugün bile giderilemeyen trajedisini izlerken kalbimiz sızladı'' ifadesini kullanan Medvedev, makalesinde şu görüşlere yer verdi:

''RF, BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi olarak Kıbrıs sorununa adil ve yaşayabilir bir çözüm bulunması çabalarına sürekli destek veriyor. Bu çözümün kapsamlı ve bütün Kıbrıslıların çıkarına olmasını istiyoruz. Kıbrıs sorununa dıştan baskılar olmadan, hazır "reçeteler' ve suni takvimler dayatılmadan, toplumlararası görüşmeler yoluyla çözüm bulunmasını sarsılmaz bir şekilde destekliyoruz. Dahası, müzakerelerin tamamlanmasına ilişkin takvim belirlenmesi ve dıştan hakemlik sonuca aykırıdır.''

Medvedev, ''Kıbrıs Cumhuriyeti'' olarak nitelediği Kıbrıs Rum yönetimi için, ''tescilli dostumuz ve ortağımız oldu, öyle olmaya devam ediyor'' ifadesini kullanarak şöyle devam etti: ''Avrupa Birliği'ne tam üye olarak 'Kıbrıs', RF ile AB arsındaki stratejik kalkınma için, eşitlik ve karşılıklı fayda ilkeleri temelinde çok şeyler yapıyor.''

Güney Kıbrıs ile RF'nun, ''uluslararası politikanın ana meselelerine ilişkin görüşlerinin birbiri ile örtüştüğünü'' kaydeden Medvedev, ''Avrupa güvenliği için yeni sözleşme yapılmasına ilişkin Rus inisiyatifine Kıbrıs (Rum) liderliğinin verdiği desteğe müteşekkiriz'' diye yazdı. (AA)
,

Anatoli Serdyukov

Rus Savunma Bakanı: Gürcistan savaşından ders çıkardık

RF Savunma Bakanı Anatoli Serdyukov, Ağustos 2008’te yaşanan Rus-Gürcü savaşının ardından orduda reform sürecinin hızlandırılması dersini çıkardıklarını söyledi. Serdyukov, bu bağlamda ülkenin nükleer silah, uzay, füze kalkanı sistemi, havacılık ve ulaştırma alanlarında önemli miktarda yatırım yapacaklarını kaydetti.

Newsweek dergisinin Rusça versiyonu Russki Newsweek’e özel konuşan Rus Savunma Bakanı Serdyukov, Rus-Gürcü savaşından ciddi ders çıkardıklarına işaret etti. Serdyukov, “Bu savaştan şöyle bir ders çıkardık: Ordunun yeniden kurulması gerekiyor. Bunu hemen ve kararlılıkla gerçekleştirmek lazım. Savaş şunu ortaya koydu. Ordunun ciddi olarak çağdaş sistem ve teknolojiye ihtiyacı var. Subay, çavuş ve erlerin hazırlanmasıyla ilgili sistemi top yekun değiştirmek lazım... Savaş orduda reform sürecini hızlandırdı ve ordunun yeniden oluşturulması gerektiğinin ikna edilmesinde yardımcı oldu. Biz burada reform sözcüğünü kullanmamaya çalışıyoruz. Biz ordunun yeni yüzünü oluşturuyoruz. Muazzam bir çalışmalar yaptık. İsrail, ABD, Almanya, Fransa, İtalya gibi ülkelerin ordu deneyimini inceledik. Jeopolitik ve ekonomik olanakları da hesaba katarak özel modeli oluşturmak için bu yabancı orduları ele aldık. Ama önce temel şeylerden başladık... Uzun zamandır ki biz ordunun silahlandırılması için para ayırmamıştık” şeklinde konuştu.

ABD’nin askeri harcamaları ile kıyaslama yapan  bakan, “ABD’nin askeri bütçesi 719 milyar dolar, bizde ise 50 milyar dolar. Kriz döneminde yeniden silahlandırılma konusu kapatıldı. Şimdi durum kolaylaştı. Ve ordunun etkili şekilde kalkınması açısından gerekli harcamaların artırılması için karar alındı. Silahlandırma programında öncülüğümüz şunlar: nükleer silah, uzay, füze kalkanı sistemi, havacılık ve ulaştırma alanları” dedi.

NATO başlıca düşman diye bir şey belirtmedik

Serdyukov, RF’nun yeni askeri doktrini ilgili kamuoyunda yanlış değerlendirmelerin bulunduğunu ifade ederek, “Doktrinde direkt, “NATO başlıca düşman” diye bir tasdik yok. Ama NATO’nun RF’na doğru ilerlemesi ve nüfuz alanımıza ilgisini sergilemesi bizi tedirgin ediyor. Fakat doktrin genelde savunma niteliğini içeriyor” diye konuştu. (RR)
,

Dimitriy Medvedev

Medvedev: Ankara ile gelişen ilişkilerimiz Kıbrıs Rum yönetimi ile ilişkilerimizi etkilemez

RF Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'la ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından ekonomik ve siyasi alanda ilişkilerin gelişimi için 15 ayrı anlaşma imzaladı. İmza töreninin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Medvedev, Ankara ile Moskova arasında gelişen ilişkilerin Kıbrıs Rum yönetimi ile olan ilişkilere olumsuz etkisi olmadığını söyledi. Medvedev Kıbrıs sorununun çözümünde Moskova'nın tutumunun değişmediğini, iki toplumlu tek ve bağımsız bir Kıbrıs'a desteklerinin sürdüğünü söyledi.

Kıbrıs Rum yönetiminden basın mensuplarının 'Moskova ile Ankara arasında gelişen ilişkilerin Kıbrıs Rum yönetimi ile RF arasındaki ilişkileri tehdit edebileceği' yönündeki sorusunu yanıtlayan RF lideri, "Bunun cevabı açık: Kıbrıs'ı hiç bir şey tehdit etmez. RF-Kıbrıs ilişkileri dostça ve karşılıklı çıkara dayalı bir şekilde sürüyor" dedi.

Kıbrıs sorunun çözümünde RF'nun yaklaşımının değişmediğini ifade eden Medvedev, "İki toplumlu tek ve egemen bir Kıbrıs devleti. Bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz" değerlendirmesinde bulundu. Rum Kesimi'nde yayınlanan Fileleftheros gazetesine bir makale kaleme alan Medvedev, adil ve yaşayabilir bir çözüm için çalıştıklarını, bunun tüm Kıbrıslıların çıkarına olması gerektiğini söyledi. Dışarıdan baskı uygulanması ve takvimle sınırlandırılmasına karşı çıkan RF lideri, sorunun toplumlar arası görüşmeler yoluyla çözülmesini desteklediklerini ifade etti. (CHA)
,

Sergey Fursenko

Rus Bakan: Türkiye’deki gibi futbolu canlandıralım

RF Futbol Federasyonu Başkanı Sergey Fursenko, Türk taraftarlarının futbola olan ilgisini ve finans sistemini överek, Rus futbol sisteminde de benzer gelişmeleri görmek istediklerini belirtti. Fursenko, RF’nda da bir futbol sanayisi ve futbolun finanse edilmesiyle ilgili şeffaf sistemi kuracakları vaadinde bulundu.

Newsweek dergisi Rusça versiyonu Russki Newsweek’e özel konuşan RF Futbol Federasyonu Başkanı Fursenko, televizyon ekranlarından izlenilen maçlardan az para kazandıklarından yakınarak karlı bir finans sisteminin oluşturulması gerektiği üzerinde durdu. Fursenko, “Bence futbol profesyonel olarak kurulmalı. Yatırımcıları katmakla, televizyonlardan izleme haklarından yararlanmakla ve abone sayısıyla futbolu desteklemeliyiz. Özellikle televizyon haklarını örnek verelim. Avrupa’da bu gelir bir futbol takım bütçesinin üçte biri. Bizde ise yüzde 10. İngiltere’de televizyon futbol için 1 milyar Avro ödüyor. Türkiye’de bu rakam 250 milyon Avro, bizde 25 milyon dolar. Önümüzdeki yıldan itibaren RF’nda bu rakam iki kat artabilir. Ama buna rağmen bu rakam da bizi tatmin etmiyor. 600 milyon Avro'luk gibi bir rakama ulaşmamız lazım.” dedi.

Türkiye’de futbol için her evde çanak anten var

Rus taraftarları futbola yönelik fazla ilgiye davet eden Fursenko, konuyla ilgili Türkiye’yi örnek verdi. Rus Futbol Federasyonu Başkanı, “Türkiye’de yediden yetmişe herkes futbol taraftarı. Türkler futbolu hem canlı yayından izliyor hem de yayın parasını ödüyor. Orada her evde çanak anten var! Bizde ise futbola fazla değer verilmiyor. Reyting rakamlarına bakıyorum: taraftarlarımızın herhangi bir ciddi ilgisi yok. RF’nda Türkiye’deki gibi bir futbol izleme geleneği de yok, bizde bu farklı. Biz her şeyi ücretsiz izlemek istiyoruz. Ve tabii ki ücretsiz izlemeden ücretli sisteme geçmek de çok zor, bu da öncelikle zihniyetle ilgili” diye konuştu. (RR)
,

Jean Claude Trichet

Yapısal reformlar acil uygulanmalı

Avrupa Merkez Bankası Başkanı (ECB) Jean Claude Trichet, “Yapısal reformların acil şekilde uygulanması zorunlu" dedi.

Trcihet, “Ülkeler bütçe açıklarını kapatmak için GSYH'de toparlanmaları kullanmalı. Devletlerin bütçeler konusunda hemen ve cesur adımlar atmaları gerekli. Tüm ülkelerin 2011 yılı bütçelerinin iddialı mali konsolidasyon taahhüdü vermesi gerekli" dedi.

Trichet yaptığı açıklamada bankaların özel sektöre kredilerini genişletmesi gerektiğini söyledi.

ECB Başkanı, “Bankalar karlarını ellerinde tutmalı, piyasalardan veya devletlerin destek tedbirlerini kullanmayarak yeniden sermayelenmeli” dedi ekledi: “Bazı ülkelerin büyük zorlukları var. Onların bütçe konusundaki açıklamalarını not ettik. Ayrıca pozitif mali gelişmeler, mali konsolidasyon için kullanılmalı" dedi.  (Dünya Gazetesi)
,

Binali Yıldırım

Çinliler Türkiye'nin demiryollarını yenileyecek

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yarın Çin Halk Cumhuriyeti ile Türkiye arasında demiryolları alanında işbirliğine yönelik bir anlaşma imzalanacağını bildirerek, "Bu anlaşma, Türkiye Cumhuriyeti demiryollarının altyapısını modernleştirme projesidir" dedi.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın davetlisi olarak yarın Ankara'da resmi temaslarda bulunacak Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Ven Ciabao'nun heyetinde yer alan Çin Demiryolları Bakanı Liu Zhijun ile makamında görüştü.

Görüşme sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Yıldırım, Zhijun ile bir yıl içerisinde üç kez bir araya geldiklerini, iki ülke arasında demiryolları alanında artan ilişkilere paralel olarak karşılıklı ziyaretlerin de arttığını söyledi.

Ağustos ayında Çin'e ziyarette bulunduğunu anımsatan Yıldırım, "Ulaştırma alanındaki en büyük projelerimizden birisi Ankara-İstanbul hızlı tren projesinde Çin ile işbirliğimiz söz konusudur. Eskişehir-İstanbul kısmından oluşan ikinci etabın inşası Çinli firmaların da bulunduğu bir konsorsiyum tarafından sürdürülmektedir. Ankara-Sivas Demiryolu Projesi'nin Yerköy-Yozgat-Sivas hattının altyapı inşaatı yapım işi de Çinli bir şirketin içinde bulunduğu konsorsiyuma verilmiş olup bu hatta da çalışmalar devam ediyor" diye konuştu.

Yıldırım, iki ülke arasındaki mesafe uzak olsa da işbirliği çalışmalarıyla Türkiye-Çin ilişkilerinin stratejik bir boyut kazandığını söyledi.

Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Ciabao ile Başbakan Erdoğan'ın yarın gerçekleştirecekleri görüşme sonrasında Çinli Bakan Zhijun ile demiryolları alanında işbirliğine yönelik bir anlaşma imzalayacaklarını söyleyen Yıldırım, ulaştırma ve denizcilik ile bilgi ve iletişim teknolojileri alanlarında iki ayrı anlaşmanın da imzalanacağını bildirdi.

Yıldırım, Çin işbirliğinde yapılması planlanan 8 proje bulunduğunu, 4 bin 500 kilometreye yakın demiryolunun bu kapsamda yapılacağını anlattı. "Bu anlaşma, Türkiye Cumhuriyeti demiryollarının altyapısını modernleştirme projesidir" diyen Yıldırım, anlaşmanın yürürlüğe girmesinden sonra projelerin hızlı bir şekilde başlayacağını kaydetti.

Konuk Bakan Zhijun ise demiryolu alanındaki işbirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bu işbirliğinin tarihi bir öneme sahip olacağını belirten Zhijun, bu çalışmanın sadece demiryollarında değil, farklı alanlarda da katkı sağlayacağını söyledi.

Konuşmaların ardından iki bakan birbirine çeşitli hediyeler sundu. (RR)