13 Ekim 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
 
Sharatin Güney Kore'de birinci oldu

Apsnypress Haber Ajansının Abhaz Televizyon Muhabiri Madina Bganba’dan Seul’dan aldığı bilgiye göre Abhazya Devlet Halk Dansları Topluluğu “Sharatın” Güney Kore’de düzenlenen Uluslararası “Chonan Huntairion” Halk Dansları Festivali’nde birinci oldu.

Sharatın Halk Dansları Topluluğu finali “Huap Yöresi Koşara” dansı ile yaptı.

Madina Bganba “Sanatçılarımız, göstermiş oldukları performansları ile seyirciden büyük alkış aldı. Sharatın ekibi, Türkiye, İsrail, Mısır, Filipinler, Hindistan, Çin ve diğer ülke ekiplerini geçerek birinci oldu. Festivale 21 ülkeden halk dansları topluluğu katıldı. Bulgaristan Ekibi’nin de Jüri Büyük Ödülünü kazandığı “Chonan Huntarion” Uluslar arası Halk Dansları Festivali'nde derece kazanan ekiplere ödülleri, Belediye Başkanı Чонан Сон Му Ион tarafından verildi" dedi.

Abhazya Televizyonu’na demeç veren Belediye Başkanı Сон Му Ион “Abhaz ekibinin ilk kez katıldığı bu festivalde en yüksek derecede ki ödülü kazanmasında dolayı çok mutlu oldum. Sharatın ekibine Chonan Şehri adına çok teşekkür ederim ve çalışmalarında başarılar dilerim” dedi.

“Chonan Huntarion” Uluslar arası Halk Dansları Festivali Jüri üyeleri olan Dieter Wagner (Almanya), Gülhan Özden Çolak (Türkiye) “Sharatın Ekibi çok güzel bir performans sergiledi. Onlar Festivalin en iyi ekibi olarak yerlerini korudular” vurgulamasında bulundular. Bu arada Bulgaristan ekibi 2009 yılında İspanya’da katılmış oldukları uluslar arası festivalde Büyük Jüri ödülünü kazanmıştı.

Sharatın Ekibi’nin Güney Kore’de ki festivale katılmasında yardımcı olan Seul Üniversitesi’nde görev yapan Profesör Nodar Çanba, ekibi başarısından dolayı tebrik ederek “Bu benim için özel bir sevinç kaynağıdır. Böyle zor bir festivalde başarıyı kazanması çok önemlidir” dedi.
Madina Bganba’nın açıklamasına göre, Sharatın Halk Dansları Topluluğu Sanat Yönetmeni Ruslan Bebiya “Sonucun açıklanmasından sonra gözyaşlarımı tutamadım. Gösterinin sonuna kadar ekip oyuncuları performanslarını en üst düzeyde gösterdiler, hepsine teşekkür ederim” dedi.
Güney Kore’yi ziyaret eden heyet başkanı olan Abhazya Kültür Bakanı Nugzar Logua “Bu zafer sadece Sharatın ekibinin değildir. Tüm Abhazya Halkınındır” dedi.

Sharatın Halk Dansları Topluluğu, 21 Ekim’de Huandji Şehrinde yapılacak olan Devlet Festivali'ne katılmak üzere davet edildi. (Abyazyam.com)
,

 Arnold Schwarzenegger

Schwarzenegger Moskova Belediye Başkanlığı teklifi aldı

RF Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'i Gorki'deki devlet rezindansında ziyaret eden Arnold Schwarzenegger burada beklemediği bir teklifle karşılaştı. Medvedev, Moskova Belediyesinin başkansız kaldığını söyleyerek, “Bildiğim kadarıyla sizin göreviniz Ocak ayında bitiyor. RF vatandaşı olsaydınız size birlikte çalışmayı teklif edebilirdik” dedi.

Yakın zamanda Moskova'nın yeni başkan adayını açıklaması beklenen Medvedev'in bu önerisi, halk arasında espri konusu oldu.

Medvedev'in geçtiğimiz yaz California'yı ziyaret ettiğini hatırlatan Schwarzenegger, “O zaman Medvedev'e geri döneceğim demiştim. Ve işte geldim yanımda bir çok iş adamıyla buradayım” dedi.

“Medvedev'in RF'yı geliştirebilecek, vizyon sahibi bir başkan olduğunu söyleyen Schwarzenegger, RF'nun Silikon Vadisine benzer yüksek teknoloji merkezini kurmasını çok olumlu bulduğunu belirtti.

Daha sonra Schwarzenegger, Medvedev'in sürdüğü 60. yılların Çayka modeli otomobil ile Skolkova'ya kadar gitti. Moskova metrosuna inerek fotograf çektiren Schwarzenegger, fotograflarını twitter sayfasında yayınladı.

Sabah saatlerinde de RF'ndaki Amerikan Ticaret Odası üyelerinin düzenlediği toplantıda konuşan ünlü aktör, “Birlikte çalışmalıyız. RF'nun teknoloji üretme ve geliştirme alanında, yüksek bir potansiyele sahip olduğunu düşünüyorum, bu potansiyelin tamamen hayata geçirilmesini görmek isterim” dedi.

Schwarzenegger, Moskova'ya 10-14 Ekim tarihleri arasından düzenlenen 'Küresel İnovasyon Ortaklığı' forumuna uluslararası girişimciler ve yatırımcılar ile birlikte geldi.

Forumun amacı Skolkovo'nun ABD'de bulunan Silikon Vadisi'ni taklit etmeden, Rus yüksek teknolojisini, aynı düzeye getirebilmek. (RN)
,
 
Avrasyalı örgütler uyuşturucuya savaş açtı

RF’nun başkenti Moskova’da bir araya gelen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ), Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ), Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ve Avrasya Ekonomik Topluluğu Genel Sekreterleri uyuşturucuya karşı savaş açtı. KGAÖ’nün önerisi ile yapılan zirvede Avrasya bölgesinde uyuşturucu ile mücadele çerçevesinde alınacak önlemler ve bölgesel işbirliği çalışmaları ele alındı.

ŞİÖ, KGAÖ, BDT ve Avrasya Ekonomik Topluluğu Genel Sekreterleri Moskova’da ilk kez ortaklaşa zirve toplantısı yaptı. Toplantıyla ilgili gazetecilere konuşan KGAÖ Genel Sekreteri Nikolay Bordyuja amaçlarının yasadışı uyuşturucu ticaretine yönelik mücadeleyi koordine etmek olduğunu kaydetti. Bordyuja, “Afganistan kaynaklı uyuşturucu trafiği başta olmak üzere yasadışı uyuşturucu ticaretine yönelik mücadele çerçevesinde çalışmalarımızın koordine edilmesi hususunda anlaştık.” dedi.

Dörtlü zirve toplantısında, ayrıca ortak açıklama da yapıldı. Açıklamada, dört kurum arasında işbirliğin geliştirilmesi ve Avrasya coğrafyasında istikrarın sağlanması için çalışmalar yapması vurgusu yapıldı. Özellikle de bu çalışmalar bağlamında KGAÖ, ŞİÖ, BDT ve Avrasya Ekonomik Topluluğu’nun uluslararası saygınlığının artırılması gerektiği de önemle ifade edildi.

BDT Sekreteri Sergey Lebedev de yaptığı açıklamada, “Ortak çalışmalar için Çalışma Grubu oluşturulmasını da kararlaştırdık” dedi. (CHA)
,
 
Petrol 82 doların altında

Uluslararası piyasalarda ABD ham petrolünün varil fiyatı 82 doların altına geriledi. ABD ham petrolünün varil fiyatı, Kasım ayı teslimi Asya'daki işlemlerde şu sıralar 61 sent değer kaybederek 81,60 dolardan satılıyor. ABD ham petrolünün varil fiyatı dün 45 sentlik düşüşle 82,21 dolardan kapanmıştı.

Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı da 49 sentlik düşüşle 83,32 dolar oldu. (Dünya Gazetesi)
,

Aleksey Kudrin

Moskova’da özelleştirme adımları

RF Maliye Bakanı Aleksey Kudrin yaptığı açıklamada, bankalar ve havayolları da dahil olmak üzere Moskova’daki bir dizi şirketin hisselerinin belli bir bölümünün satılabileceğini belirtti.

İnterfaks ajansının haberine göre, Kudrin Rossiya televizyonuna yaptığı açıklamada: “Burada az bir meblağdan değil milyar dolarlardan bahsediyoruz, satışlardan elde edilen gelir pek çok farklı alana aktarılabilir” dedi.

Moskova Mülkiyet Departmanı, Moskova bankasının %46.8’i ve Atlant - Soyuz Havaalanı da dahil olmak üzere şehrin en değerli kuruluşlarının kontrolünü elinde bulunduruyor.

Kudrin, konuyu ilk defa eski belediye başkanı Lujkov’un görevden ayrılması sonrası, Moskova Belediyesi yönetim kuruluyla yapılan ekonomik durum değerlendirmesinin ardından dile getirmişti.

Moskova Bankası sözcüsü ise satışla ilgili güncel bir bilginin kendilerine iletilmediğini söyledi.

Geçtiğimiz hafta Moskova Bankası Başkanı Andrey Borodin Kommersant gazetesine verdiği röportajda şirketin geleceğine yönelik kaygılarını dile getirdi.

Finans uzmanları ise bu hamlenin federal hükümetin benimsemiş olduğu gelecek yıllara dönük özelleştirme politikalarının çizgisinde verilmiş bir karar olduğu düşüncesinde.

Hükümet 2011 yılında gerçekleştirilmesi planlanan satışlardan 10 milyar dolar civarında bir gelir beklerken, hala özelleştirilecek şirketlerin tam listesini belirlenemedi. (The Moscow Times)
,

Vladimir Putin

Putin’den iş adamlarına destek şartı

RF Başbakanı Vladimir Putin iş adamlarının yasal düzenlemelere uygun hareket etmeleri ve vergi kaçakçılığına kalkışmamaları durumunda, iş hayatının önündeki engelleri kaldıracaklarını söyledi.

Delovaya Rossiya iş konseyi toplantısında konuşan Putin, yatırım ikliminin çift yönlü olduğunu, her şeyin sadece hükümete bağlı olmadığını ifade etti. “Elbette hükümet önemli rol oynuyor. Oyunun kurallarını belirliyor…” tespitinde bulunan RF Başbakanı, iş dünyasının da bu çerçevede sağlıklı bir iş ortamının oluşmasına katkı sağlaması gerektiğini hatırlattı.

Rus şirketlerin yasalara kesin bir şekilde uyması gerektiğini vurgulayan Putin, “İş dünyası kaçakçılıktan sadece yakalanmamak için değil, tüketiciyi, çalışanını aldatmamayı ve vergi kaçırmamayı anlayış haline getirmeli…” dedi.

Şirketlerin kendi standartlarını ve sosyal programlarını geliştirmeleri gerektiğini söyleyen Putin, ancak bu durumda hükümetin bürokratik engelleri ortadan kaldırarak, vergi indirimleri yaparak iş dünyasının yolunu açabileceğini vurguladı.
,
 
En düşük emekli maaşı 80 lira zamlandı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, en düşük emekli maaşının 80 lira zamlandığını açıkladı.

Erdoğan, AK Parti Grup toplantısında yaptığı konuşmada 2011 yılındaki emekli maaşlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, "Ocak ayında en düşük aylıklara en az 60 lira olmak üzere artı yüzde 4 oranında artış yapıyoruz. İlk altı aydaki enflasyona bakılmadan, enflasyon daha düşük oranda çıksa dahi yüzde 4 oranında artış aynen geçerli. Bir başka ifadeyle 2011 yılının tamamında emekli aylıklarını yüzde 21.7-yüzde 4 oranında artırıyoruz" dedi.

Erdoğan, rakamsal olarak, en düşük emekli aylıklarına yıllık 80-91 lira arasında artış sağlanacağını söyledi ve ekledi: En düşük aylık alan Bağkur tarım emeklimizin aylığı ocak ayında 371 liradan 434 liraya, temmuz ayında ise 451 liraya çıkıyor. Yani 80 lira, bir başka deyişle yıllık yüzde 21 artış yapmış oluyoruz. SSK tarım emeklimizin en düşük aylığı 492 liradan, ocak ayında 555 liraya, temmuz ayı artışıyla birlikte 577 liraya ulaşıyor. Yıllık 85 lira artıyor. Bağkur esnaf emeklisi aylığı Ocak ayında 511 liradan, 574 liraya, temmuz ayından itibaren 597 liraya ulaşıyor. (AA)