20 Ekim 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 

Sergey Bagapş

Bagapş: 3 cumhuriyeti birbirine bağlamak istiyoruz

Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sergey Bagapş; bizler Ruslara, yeni yapılan evlerden satın almaları için izin vermeliyiz, dedi. Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sergey Bagapş, Kommersant gazetesine RF ile oluşturulan ilişkileri anlattı. Abhazya’da bu hafta Rus yetkililer, iş adamları ve Abhazya Devleti yöneticilerinin katıldıkları uluslararası ekonomik forum düzenlendi. Kommersant gazetesi muhabiri Olga Allenova, Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sergey Bagapş’a Rusneft’in Karadeniz’de Abhazya tarafındaki petrol arama çalışmalarını başlatması, bu yıl tatil sezonunun başarısız geçmesinin nedenleri, Abhazya ekonomisi, yeni yatırım projeleri vb konular ile ilgili olarak sorular sordu ve yanıt aldı.

Röportajı okumak için
tıklayınız >>>
,
 
RF, askerlerini Gürcistan'a ait bölgeden çekti

Gürcistan İçişleri Bakanlığı yetkilisi Şota Utiaşvili, RF'nun, yaklaşık iki sene boyunca kontrolü altında tuttuğu Gürcistan'ın Perevi köyündeki askerlerini geri çektiğini açıkladı.

Utiaşvili, yaptığı açıklamada, Rus askerlerinin Perevi'yi terk etmesinin ardından, Gürcü polisi ile Gürcistan'da faaliyette bulunan Avrupa Birliği gözlemcilerinin bölgeye geldiğini ve incelemelerde bulunduğunu kaydetti. Şota Utiaşvili, köyün tamamen Gürcü polisinin kontrolüne geçtiğini ve köydeki durumun normal ve sakin olduğunu belirtti.

Rus askerlerinin Perevi köyünden çekilmesiyle ilgili açıklama yapan Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin sözcüsü Manana Mandjgaladze de RF'nun söz konusu köyü, uluslararası kamuoyunun baskıları sonucunda boşalttığını ifade ederek, ''Bu baskıların devam etmesini umuyoruz'' dedi.

RF'nun Perevi köyünü terk etmesini olumlu bir gelişme olarak değerlendiren Madjgaladze, ''Gürcistan topraklarının yüzde 20'sinin hala işgal altında bulunduğunu ve RF'nun, 2008 Gürcü-Rus savaşının ardından imzalanan ateşkes anlaşmasıyla üstlendiği sorumlulukları henüz yerine getirmediğini'' hatırlattı.

Gürcistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada ise, RF'nun Perevi köyünden askerlerini çekmesinin, 2008 yılında üstlendiği sorumluluklarının yanında çok küçük bir gelişme olduğu kaydedildi.

RF'nun ateşkes anlaşmasının şartlarına uymadığı hatırlatılan açıklamada, ''Gürcistan topraklarının yüzde 20'sinin hala da RF'nun işgali altında olduğu ve RF'nun, bu bölgeler on binlerce askerini yerleştirdiği ve üs kurduğu'' kaydedildi.

Açıklamada, RF'nun uluslararası hukuk kurallarına ve ilkelerine saygıyla yaklaşması ve üstlendiği sorumlulukları yerine getirmesi çağrısında bulunuldu.

Güney Osetya'nın sınırlarına dahil olmayan Perevi köyüne, Gürcistan ile RF arasında 2008'de çıkan kısa süreli savaşın ardından askerlerini yerleştiren RF, 14 Ekim'de yapılan ve Kafkasya'nın istikrarı ve mültecilerin durumunun ele alındığı Cenevre görüşmelerinin 13. turunun ardından bu köydeki askerlerini geri çekeceğini açıklamıştı.

RF, bu açıklamasının ardından 18 Ekim'de söz konusu köyden askerlerini geri çekti. (AA)
,

Sarkozy
Medvedev

RF'ndan tarihi adım; uygun rol verilirse füze kalkanında yer alabilir

Berlin Duvarı'nın yıkılması ve Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana ilk kez tüm Avrupa'nın güvenliğinin birlikte ele alınması gündemde. RF'nun NATO öncülüğünde kurulması planlanan füze kalkanında uygun rol verilmesi durumunda yer alabileceği belirtilirken, 20 Kasım'da Lizbon'da düzenlenecek RF-NATO Konsey toplantısına RF Devlet Başkanı Dmitri Medvedev de katılacak.

Fransa'nın Deauville kentinde Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Medvedev'le bir araya geldi. Görüşmede Moskova'nın 'Pan-Avrupa güvenlik anlaşması' önerisi, enerji, İran nükleer programı başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası sorunlar ele alındı. Zirve sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamada bulunan Medvedev, Lizbon'da düzenlecek RF-NATO zirvesine katılacağını söyledi. Medvedev açıklamasında, "Bunun RF-NATO diyalogunun gelişmesine katkı sağlamasını ve uzlaşma sürecini kolaylaştırmasını umuyorum" dedi.

NATO'nun füze kalkanına RF'nun da katılması yönündeki önerisini değerlendirdiklerini ifade eden Medvedev, tarafların bu konudaki tutumlarının belirlenmesi gerektiğine değindi. RF liderinin füze kalkanını doğrudan 'tehdit' olarak nitelememesi olumlu olarak karşılandı.

Merkel de Medvedev'in Lizbon'a gelecek olmasından büyük bir memnuniyet duyduğuna işaret ederek, "RF-NATO ilişkilerinin doğru düzlemde ilerlediğinin en güzel mesajı" değerlendirmesi yaptı. Merkel dünyada mevcut tehditlerin kısmen de olsa herkesi etkilediğine dikkat çekti.

Füze kalkanı ile ilgili çalışmaları NATO Genel Sekreteri Fogh Rasmussen'le görüştüğünü kaydeden Sarkozy, "Lizbon zirvesinde herkesin memnun kalacağı bir anlaşma sağlayacağımızı umuyorum" ifadelerini kullandı. (RR)
,
 
Gazprom Türkiye'ye doğalgaz sevkıyatını artırdı

RF'nun dev enerji şirketi Gazprom İran’ın Türkiye'ye doğalgaz sevkıyatını durdurması nedeniyle Türkiye gönderdiği doğalgaz miktarında artışa gitti.

Gazprom'dan yapılan açıklamada İran’ın Türkiye’ye doğalgaz sevkıyatını durdurmasının ardından Gazprom'un Türkiye'ye gerçekleştirdiği günlük gaz ihracatını 32 milyon metreküpten 42 milyon metreküp seviyesine çıkardığı belirtildi.

Gazprom açıklamasında İran’ın teknik sorunları gerekçe göstererek Türkiye’ye bir süreliğine doğalgaz sevkıyatını durdurması nedeniyle Botaş'ın Gazprom’dan Mavi Akım üzerinden doğalgaz sevkıyatını artırmasını istediği kaydedildi. Gazprom Türkiye'nin talebini olumlu karşılayarak günlük gaz ihracatını 32 milyon metreküpten 42 milyon metreküpe kadar artırdı.

Türkiye Gazprom'un Avrupa satışlarında Almanya'dan sonra en büyük müşteriler arasında ikinci sırada yer alıyor. 1987'de ilk kez Türkiye'ye doğalgaz sevkıyatı gerçekleştiren Gazprom, 23 yıldır güvenilir bir tedarikçi olarak Türkiye'ye doğalgaz satmaya devam ediyor.

Türkiye Gazprom'dan yıllık ortalama 23 milyar metreküp doğalgaz satışı gerçekleştiriyor. Bu yıl Gazprom Türkiye'ye 30 milyar metreküp doğalgaz satmayı planladığını açıkladı. Gazprom doğalgazın 14 milyar metreküpünü Batı hattından ve 16 milyar metreküpünü de Mavi Akım'dan ulaştırmayı hedefliyor. (CHA)
,

Alvin Toffler

ABD, Çin'e bağımlı olacak

Amerikalı ünlü düşünürlerden Alvin Toffler'ın tahminlerine göre, gelecek 40 yıl içinde kadınlar şimdiye kadar benzeri görülmemiş biçimde iktidarda olacak, Batı'ya Müslüman göçü artacak ve artık "işe gitmek" gerekmeyecek.

Toffler'ın tahminlerine göre, ABD de, yenilenebilir enerji sistemleri, melez motorlu otomobil, radar ve silah üretebilmek için gerekli olan yeni değerli metaller nedeniyle Çin'e bağımlı olacak.

1970'de yazdığı "Gelecek Şoku" kitabıyla, gelecek bilimi olarak da adlandırılan "fütürolojinin" öncülerinden olan Alvin Toffler'ın, kitabının yayınlanmasının 40. yıldönümü nedeniyle bir ekiple birlikte hazırladığı rapordaki tahminlere göre, Güney Afrika önemli bir ekonomik gelişme kaydederken, Orta Doğu'da dini ve etnik hareketlerden kaynaklanan karışıklıklar hakim olacak.

ABD'nin başkenti Washington'da düzenlenen bir toplantıda açıklanan "Gelecek 40 Yıl için 40 Tahmin" adlı rapora göre, giderek daha fazla insan, büyük üretici ve dağıtıcılara daha az bağımlı olmak için kendi sebzelerini yetiştirecek ve kendi gıdalarını üretecek.

Yüksek hızlı internet standart olacak ve bu sayede yaygınlaşacak videokonferans sayesinde çalışmak için artık büroya gitmeye hiç gerek kalmayacak ve insanlar dünyanın neresinde olursa olsunlar çalıştıkları işlerini yapabilecekler.

Kuzey Kore ve İran gibi sadece bir avuç ülke "haydut devletler" olarak değerlendirilmeye devam ederken, dünyanın en büyük ekonomik gücü haline gelecek olan Çin, faiz oranlarını etkilemek için Brezilya ve Hindistan ile enerji ihtiyacını karşılamak için de Venezuela ve bazı Afrika ülkeleriyle işbirliği yapacak.

"ABD, Çin'e bağımlı hale gelecek"

Gelecek 40 yılın tahminine göre, ABD de, yenilenebilir enerji sistemleri, melez motorlu otomobil, radar ve silah üretebilmek için gerekli olan yeni değerli metaller nedeniyle Çin'e bağımlı olacak.

Alternatif enerji biçimlerinin gelişmesi dolayısıyla Suudi Arabistan, İran, Irak ve Körfez ülkeleri ile RF ve Venezuela'nın "fosil yakıtlar sonrası dünyanın kaybedenleri" olacağı kaydedilen raporda, Hristiyanlığın güney yarıküre ülkelerinde yayılırken, daha fazla sayıda Müslümanın Batı ülkelerine göç edeceği tahmin ediliyor.

Toffler'ın öngörülerine göre, iklim değişikliği çatışmalara yol açacak, buzulların erimesi yeni petrol ve mineral zenginliklerinin keşfedilmesini sağlayacak. Suların yükselmesi, deniz kıyıları boyunca yaşayan halkın kitleler halinde başka yerlere göçüne yol açacak.

Nüfusun giderek yaşlanması nedeniyle ihtiyarların bakım giderlerinin dörde katlanacağı ve Amerikan yaşam sigortası sistemlerinin bugünkü şekliyle devam edemeyeceği öngörüsünde bulunan Toffler, yeni sigorta sisteminin ne olacağının bilinmediğini, ancak toplumun ihtiyaçlarına uygun bir biçimde olacağını belirtiyor.

Gelecek 40 yılın tahminine göre, kadınlar, şimdiye kadar görülmemiş bir oranda önemli görevlere gelecekler. (WP)
,
 
3M: Türkiye'de kamu kuruluşlarına rüşvet verdik

ABD'nin en önemli küresel şirketlerinden biri olan 3M firması, şirket bünyelerinde bulunan Türkiye Temsilciliği'nin, Türkiye'de bazı kamu kuruluşlarına hizmet ve ürün satmak için rüşvet verip, haksız ihaleler aldığı, yolsuzluk ve usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla iç soruşturma başlattı.

3M firması, ağustos ayında Amerikan Adalet Bakanlığına ve Halka Açık Şirketler Denetleme Komisyonu'na (U.S. Securities and Exchange Commission) verdiği çeyrek dönem faaliyet raporunda söz konusu iddiaları, yetkili Amerikan makamlarına bildirdi. 3M firması, Türkiye'de adının karıştığı yolsuzluk ve rüşvet iddialarını tam olarak araştıracaklarını ancak, araştırma sonrasında ortaya çıkacak sonuçların ve bu sonuçların bedelinin ne olacağını henüz tahmin edemediklerini bildirdiler. Raporda hangi kamu kuruluşuna rüşvet verildiği veya hangi ihaleye fesat karıştırıldığına ilişkin bilgiye yer verilmedi. Bunun soruşturma sonucu ortaya çıkması bekleniyor.

Soruşturma Türkiye'den gelen raporlar sonucu başlatıldı

3M firması, ABD'nin Minnesota eyaletinin St. Paul kentinde bulunan merkezine, Türkiye'den rüşvet ve yolsuzluk konusunda ulaşan çeşitli ihbarlar ve raporları değerlendirdi. 3M şirketi merkezine gelen raporlarda, şirketin Türkiye Temsilciliği'nin Türk Hükümetine bağlı bazı birimlere mal ve hizmet satmak için usulsüz ihalelere adının karıştığı, çeşitli devlet görevlilerine rüşvet verdiği, bazı ihalelerin usulsüzlükle alındığı ve şirket adının bazı yolsuzluklara karıştığı iddia edildi.

Suçlamalar konusunda ciddi belge ve deliller oluşunca firma iddiaları araştırmak için bir komisyon kurdu. Şirketin Minnesota'da bulunan hukuk bölümünün yanı sıra, ABD'de 3M ile bağlantısı olmayan bağımsız hukuk şirketlerinden soruşturmaya destek olmaları konusunda yardım istendi. Soruşturmanın daha sağlıklı yürütülmesi için şirkete ABD'de görevli Türk asıllı iki avukat da dahil edildi. 3M şirketi Türkiye'de rüşvet iddialarını araştırma başlatacağını 12 Eylül 2009'da Amerikan Adalet Bakanlığı ve halka açık şirketleri denetleyen resmi komisyonu olan hükümet kuruluşu U.S. Securities and Exchange'e resmen bildirdi.

Türkiye'de rüşvet verdik, sorumlular araştırılıyor

Amerikan Adalet Bakanlığı ve halka açık şirketleri denetleyen Securities and Exchange Commission'a geçtiğimiz Ağustos ayında verilen faaliyet raporunu ANKA ele geçirdi. Söz konusu raporun 12'inci bölümünde 3M firması şöyle dedi:

"Şirketimiz söz konusu iddialarla bağlantısı olan bazı Türk hükümet kuruluşlarıyla da temasa geçti. Şirketimiz, rüşvet ve usulsüzlük iddiaları konusunda Amerikan Adalet Bakanlığı ve halka açık şirketleri denetleyen Securities and Exchange Commission'la birlikte çalışmaktadır. Şirketimiz konuyla ilgili soruşturmada ülke dışındaki faaliyetlerin politikalarının uygulamalarının ve denetimlerinin Yurtdışı Yolsuzluklar Yasası'na uygun bir şekilde yapılıp yapılmadığını değerlendirmek üzere dışarıdan danışmalık hizmeti de almaktadır. Şirketimiz soruşturmanın sonucunda ne tür bir yasal durumun ortaya çıkacağı veya ne gibi bir bedel ödeneceği konusunda herhangi bir tahminde bulunamamaktadır."

Bu arada şirket yöneticisi Stephan Sanchez, soruşturmanın çok yönlü olarak devam ettiğini belirterek, iddialar konusunda gerekli yasal başvuruyu Amerikan makamlarına yaptıklarını söyledi. Sanchez, "Yetkili makamlara verdiğimiz faaliyet raporunda her şey açık olarak anlatılıyor" diye konuştu. 3M şirketinin Türkiye temsilciliği yetkilileri de araştırma sürecinin devam ettiğini belirterek, konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı. (Dünya Gazetesi)
,
 
Coca Cola 2,06 milyar dolar kar etti

Coca Cola Company, 2010 yılının 3. çeyreğinde mali sonuçlarının tüm uzun vadeli büyüme hedeflerini aştığını bildirdi.

Coca Cola'nın 3. çeyrekte net karı 2.06 milyar dolar, hisse başına karı yüzde 9 artarak 0.88 dolar oldu.

Bu dönemde net ciro ise yüzde 5 büyüyerek 8.43 milyar dolar olarak gerçekleşti.

3. çeyrekte dünya genelinde satışlarının hacim olarak yüzde 5 büyüyerek, uzun vadeli hedefin üzerine çıktığını belirten Coca Cola, Kuzey Amerika'da satış hacmi yüzde 2 büyürken, uluslararası piyasalarda ise hacmin yüzde 6 arttığını vurguladı. Yıl başından bu yana satış hacminde büyüme de yüzde 5 oldu.

3. çeyrekte Avrasya ve Afrika'da satış hacmi yüzde 12 artarken, Türkiye, Güney Avrasya, Doğu ve Orta Afrikada satışları çift haneli büyüme gösterdi. RF'nda ise yüzde 30 büyüme sağlandı. (AA)