28 Ekim 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 

Ahmet Hamdi Gürdoğan

İşsizlik limanı!

Trabzon-Sochi arasında yapılan deniz ticaretinin, RF'nun limanı kapatmasıyla, sona ermesi 2 bin kişiyi ekmeğinden etti.

Türkiye ile RF arasında yapılan ve Trabzon ile Sochi kentleri arasında gerçekleştirilen deniz ticaretinin 1 Eylül tarihinden itibaren kapanması Trabzon'da 2 bine yakın kişinin işsiz kalmasına neden oldu. Deniz ticaretinin RF'ndaki durağı olan Sochi limanının, bu ülkede 2014 yılında yapılacak olan kış olimpiyatları nedeniyle alt yapısının yeniden onarılmak gerekçesiyle kapatması iki ülke arasında yapılan ticaretin durmasına neden oldu.

Bir çok yerli ihracatçı firmanın narenciye ürününü getirdiği RF'nun Sochi Limanı kapatılınca hem firmalar, hem de çalışanları bu durumdan etkilendi. RF'nda 2014 kış olimpiyatları nedeniyle yapılan altyapı çalışmalarından dolayı şehir trafiğinin yetersiz kalması, Sochi Limanı'nın sadece yolcu limanı olması ve bunun için tasarlanması gibi nedenlerle Sochi Limanı'nın RF devleti tarafından 1 Eylül 2010 tarihinde yük gemilerine kapatıldı. Geçici çözüm olarak Samsun Limanı'nı kullanan firmalar buradan yükledikleri mallarını Sochi' ye 200 kilometre uzaklıktaki Novorossiski limanını kullanmaya başladılar. Sadece Trabzon' da iki ay içersinde 2 bin kişi işinden olması ve ayrıca kentin ekonomisine büyük bir darbe vuran limanın kapatılmasından sonra Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği harekete geçti.

Yeni liman Adler

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği, ihracatçı firmaları Trabzon'dan gitmelerini önlemek için RF ile görüşmelere başladı. Bu görüşmeler doğrultusunda Sochi'ye 30 kilometre uzaklıkta bulunan Adler Limanı yetkilileriyle görüşmeler yapıldı. Yapılan ikili görüşmeler sonucunda Adler Limanı ile bir anlaşmaya varan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği ihracatçı firmaların 2010 Mayıs ayından itibaren Adler Limanı'nı kullanabilmeleri için protokol imzaladı. Hem yük hem de yolcu taşımacılığının yapılacağı Adler Limanı'nda ayrıca konteynır taşımacılığının yapılması için de anlaşma sağlandı.

2 bin kişi işsiz kaldı

İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan," Sochi Limanı kapandıktan sonra bir çok firma ve gemi Samsun Limanı'na kaydı. İhracatını buradan yapmaya başladı. Bu sebepten Trabzon' da 2 bin kişi işsiz kaldı, ailelerini de düşündüğümüzde 10 bin kişinin zorda kalması demektir. 2 aylık süreçte 2 bin kişinin işsiz kalması şehir ekonomisini de etkileme başladı. Bizde Adler Limanı yetkileriyle bir anlaşma yaptık. Bundan sonra mallarımız Adler Limanı'na gidecek. Ayrıca sadece narenciye değil artık inşaat malzemesi taşımacılığı da yapılacak. Konteynır gemileri artık Trabzon Limanı'ndan bu gölgeden çıkan taş, maden, gibi maddeleri RF'na ihracat yapabilecekler," dedi. Bahadır Öktem/Trabzon (AHT)
,
 
"RF, Afganistan'da NATO'ya yardım edecek"

İngiliz Independent gazetesi, RF'nun Afganistan'daki savaşta NATO'ya yardım etme kararı aldığını yazdı.

Gazetenin ilk sayfasında yer verdiği haberde, "RF, Batılı devletlerin isteği üzerine Afganistan'daki savaşa dönmeye karar verdi" denildi.

Haberde, Moskova'nın Afgan ordusunu ve uyuşturucuyla mücadele eden güvenlik güçlerinin eğitimiyle ilgileneceği belirtilerek, ayrıca NATO'ya Afganistan'da kullanılmak üzere helikopter temin edeceği kaydedildi.

NATO'nun Ruslar ile daha fazla helikopter tedariki, pilotların eğitimi, Taliban'ın saldırısına maruz kalan Pakistan üzerindeki yola alternatif olarak silah ve mühimmatın Rus topraklarından geçirilmesi gibi konuları görüştüğü bildirildi.

Konuya ilişkin anlaşmanın gelecek ay Lizbon'da yapılacak ve RF Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in de katılacağı NATO zirvesinde açıklanmasının beklendiğini yazan gazete, Moskova'nın Afganistan'da sağlayacağı yardıma karşılık olarak "NATO'dan daha fazla işbirliği beklediği" kaydedildi.

Moskova'nın NATO'dan "Gürcistan'daki fiili durumu kabul etmesini" istediğini belirten gazete ayrıca, RF'nun Afganistan'dan, Orta Asya yoluyla kendi şehirlerine yönelik eroin akışından da endişe duyduğunu kaydetti.

Gazete, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'in haftabaşında Brüksel'de yaptığı, "Helikopterler konusunda RF ve ABD arasında ikili görüşmeler var. Bu süreci, NATO ve RF Konseyi arasında da yürütmeyi dışarıda tutamayız" açıklamasına yer verdi.

Gazetenin kendi kaynaklarına dayandırdığı bilgiye göre, Moskova Polonya'ya, Afganistan için, ikisi bu yıl sonunda teslim edilmek üzere 5 adet Mi-17 askeri helikopter sağladı.

RF Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksander Grushko'nun görüşlerine de yer verilen haberde, Grushko'nun "NATO ile işbirliği yapmaya hazırız, çünkü ortak bir iş yaptığımızı düşünüyoruz" sözleri aktarıldı.

"Moskova, NATO çekilince güneyinde sorun istemiyor"

Konuya başyazısında da yer veren Independent, "istikrarlı bir Afganistan'ın, ulusal güvenlik açısından RF'nun çıkarına olduğunun açık olduğunu" belirtti ve Moskova'nın NATO güçleri çekilince, güneyinde bir kaos istemediğini bildirdi.

"RF'nun karşılığında, NATO'nun Gürcistan'a destek konusunda sessiz kalmasını ve Doğu Avrupa'ya yayılma arzusunu dizginlemesini istediği anlaşılıyor" denilen yazıda, şunlar kaydedildi:

"NATO'nun bunları sindirmesi zor ama dilenciler seçici olamaz. NATO şu an Afganistan'da çok zayıf halde. NATO açısından eski düşmanla ittifak anlamlı. Ancak bu 'Büyük Oyun'daki son gelişmenin uzun süredir acı çeken Afgan halkına daha iyi bir gelecek getirip getirmeyeceğini söylemek bu aşamada maalesef imkansız." (AA)
,

Alexander Khloponin

RF’ndan, Gürcistan’ın vize hamlesine eleştiri

RF’nun Kuzey Kafkasya başkanlık temsilcisi Alexander Khloponin bu Salı Gürcistan’ın vize kararını ‘politik komedi’ olarak tanımladı ve Gürcü hükümetini ağır bir dille eleştirdi.

Khloponin ayrıca alınan bu kararın ‘Kuzey Kafkasya’da dengeleri bozma’ politikasının bir parçası olduğunu belirtti.

Gürcistan Devlet Başkanı Mikhail Saakaşvili ekim başlarında yaptığı açıklamada Dağıstan, Çeçenistan, İnguşetya, Kuzey Osetya, Kabardey-Balkar, Karaçay-Çerkes ve Adigey bölgesine yönelik vize uygulamasını kaldırma kararı aldıklarını belirtmişti.

Khlopinin, aklı başında bir insanın bu tip bir kararı duyduğu zaman aklını kaçırmış bir adamın deli saçmaları olarak yorumlayıp gülüp geçeceğini söyledi ve bu hamleyi ‘ucuz bir numara’ olarak nitelendirdi. (RR)
,

Serj Sarkisyan

Yukarı Karabağ'da barış zirvesi kanlı başladı

RF Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in daveti üzerine Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan RF'nun güney kenti Astrahan'da yeniden bir araya geldi. Ermenistan'ın işgal ettiği Azeri topraklarında barış sağlamak için bu yıl üçüncü kez bir araya gelen liderler zirvesinden somut bir çözüm çıkması beklenmiyor.

Medvedev'in öncülüğünde liderler delegasyonlar dahil olmadan dar çerçevede zorlu konuları müzakere ediyor. Zirve öncesi basına görüntü veren liderler herhangi bir açıklamada bulunmazken, Medvedev'in neşeli hali dikkatten kaçmadı.

Basına açıklamada bulunan Kremlin sözcüsü Natalya Timakov, herhangi bir sansasyonel sonuç beklemediklerini, Yukarı Karabağ sorununun çözümü ile ilgili sürecin ele alınacağını kaydetti.

Sözde Yukarı Karabağ Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada sabah saatlerinde sınır bölgesinde bir Azeri askerin açtığı ateş sonucu 20 yaşındaki Yukarı Karabağlı asker Arut Grigoryan'ın öldüğünü açıkladı. Azerbaycan, Ermenistan tarafından açılan ateşe karşılık verildiğini ifade ederek kendisini savunurken, sınır bölgelerinde yaşanan karşılıklı ihlaller sonucunda her yıl onlarca asker yaşamını yitirmeye devam ediyor. Sabah saatlerinde yaşanan olayın Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) ateşkes bölgesinde denetimleri artırma yönündeki kararının ardından gelmesi dikkat çekti.

Ermenistan'ın 1988 yılında başlattığı ve 1994'te imzalanan ateşkese kadar süren savaş sonucunda Azerbaycan topraklarının yüzde 20'si Ermenistan tarafından işgal edildi. 30 bin kişinin yaşamını yitirdiği savaş sonrası 1 milyondan fazla Azeri de göçmen konumuna düştü. AGİT bünyesinde bölgede soruna çözüm bulabilmek için oluşturulan Minsk Grubu (RF, ABD ve Fransa) çalışmalarını sürdürüyor. (AA)
,
 
Dış ticaret açığı 9 ayda 48.6 milyar dolara ulaştı

Dış ticaret açığı ocak-eylül döneminde yüzde 70.3 artışla 48.6 milyar dolar oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu ve Gümrük Müsteşarlığı işbirliği ile oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre 2010 yılı Eylül ayında, 2009 yılının aynı ayına göre ihracat yüzde 5,5 artarak 8 milyar 950 milyon dolar, ithalat ise yüzde 25,3 artarak 15 milyar 650 milyon dolar olarak gerçekleşti. Aynı dönemde dış ticaret açığı 4 milyar dolardan 6 milyar 700 milyon dolara ulaştı.

2009 Eylül ayında yüzde 67,9 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, 2010 Eylül ayında yüzde 57,2'ye geriledi.

2009 Eylül ayında yüzde 50 olan Avrupa Birliği'nin (AB) ihracattaki payı 2010 Eylül ayında yüzde 49,1'e geriledi. AB'ye yapılan ihracat, 2009 yılının aynı ayına göre yüzde 3,6 artarak 4 milyar 391 milyon dolar olarak gerçekleşti.

2010 Eylül ayında en fazla ihracat yapılan ülke Almanya oldu. Bu ülkeye yapılan ihracat 2009 Eylül ayına göre yüzde 19,6 artarak 1 milyar 008 milyon dolar olurken, Almanya'yı sırasıyla İngiltere (655 milyon dolar), İtalya (522 milyon dolar), Irak (476 milyon dolar) ve Fransa (456 milyon dolar) takip etti. İthalatta ise, Çin ilk sırada yer aldı.

Bu ülkeden yapılan ithalat yüzde 40 artarak 1 milyar 614 milyon dolar olarak gerçekleşti. Çin'i sırasıyla RF (1 milyar 596 milyon dolar), Almanya (1 milyar 483 milyon dolar) ve ABD (1 milyar 074 milyon dolar) izledi.

Ocak-Eylül dönemi

TÜİK verilerine göre, Ocak-Eylül döneminde, ithalattaki hızlı artışın etkisiyle, geçen yılın aynı dönemine göre, dış ticaret açığı yüzde 77,3 artarak 48 milyar 639 milyon dolara yükseldi.

Geçen yılın Ocak-Eylül döneminde yüzde 72,7 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yılın aynı döneminde yüzde 62,7'ye geriledi.

Geçen yılın Ocak-Eylül döneminde 73 milyar 89 milyon dolarlık ihracat, 100 milyar 519 milyon dolarlık ithalat yapılmıştı. 2009 yılı Ocak-Eylül döneminde dış ticaret açığı 27 milyar 430 milyon dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranı da yüzde 72,7 düzeyindeydi. (Dünya Gazetesi)
,
 
ABD'de dayanıklı mal siparişleri arttı

ABD'de eylül ayında dayanıklı mal siparişleri arttı.

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, geçen ay dayanıklı mal siparişleri yüzde 3,3 artış gösterdi.

Ulaşım sektörü dışarıda bırakıldığında ise siparişler ağustos ayında yüzde 1,9 arttıktan sonra eylül ayında yüzde 0,8 düşüş kaydetti.

İletişim ekipmanlarına olan talep ise yüzde 18,6 gerilerken, bilgisayar ve alakalı elektronik ürünlerin siparişleri yüzde 2 arttı.

ABD ekonomisinin temmuz-eylül aylarını kapsayan çeyrekte yaklaşık yüzde 2 büyüme kaydetmesi bekleniyor, buna ilişkin ilk veriler cuma günü yayımlanacak.

Büyümenin tahmin edildiği gibi açıklanması durumunda, yüzde 1,7 büyüme kaydedilen nisan-haziran aylarını kapsayan çeyreğe göre sadece çok az bir toparlanma yaşanmış olacak.

ABD ekonomisi ile ilgili temel kaygı, yüksek işsizlik oranını düşürmeye yetecek hızda bir büyüme kaydedilemiyor olması. (WCR)