29 Ekim 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
 
Catherine Platonovna Şakrıl yaşama veda etti

Abhaz halkının Başöğretmeni, Ulusal Kurtuluş Hareketi'nin değerli üyesi ünlü bilim insanı Catherine Platonovna Şakrıl, bugün Suhum’da yaşama veda etti. Catherina Şakrıl’ın ölümü üzerine Abhazya hükümeti Üyeleri, Abhazya Parlamentosu Üyeleri ve çalışma arkadaşları aileye taziye ziyaretinde bulundular.

Catherine Şakrıl, 23 Ekim 1924’de Gudauta Vilayeti Lıhnı köyünde, Abhaz eğitimci Platon Semenovich Şakrıl ailesinin evladı olarak doğdu. Catherine Şakrıl doğmuş olduğu Lıhnı köyünde toprağa verilecektir.

Catherine Şakrıl 1946 yılında A. M. Gorki Suhum Pedagoji Enstitüsünü bitirdi. Achandara lisesinde rus dili ve Edebiyatı Öğretmeni olarak görev aldı. 1948 yılında N. Ya. Marr SSCB Dil Bilimleri Enstitüsünde yüksek lisans öğrenimi gördü. Abhaz dilbilimi konusunda J. Stalin ile 1950 yılında yaşanan “tartışma” sonrasında Profesör G. P. Serdyuchenko ve Profesör N. Yakovlev’in yanında dilbilimi konusunda çalıştı.

1950 yılında yaşanan “tartışma” sonrasında Prof. G. P. Serdyuchenko ve Prof. N. Yakovlev’in N. Ya. Marr SSCB Dilbilimleri Enstitüsündeki görevlerine son verildi. Catherine Şakrıl 1951 yılında Prof. Ketevan Lomtatidze’nin danışmanlığına getirildi.

Catherine ŞAKRIL , 1954 yılında SSCB Dilbilimleri Enstitüsünde “Abhaz Dilinin Grameri” tezini başarı ile savunarak en üst düzey mezuniyet derecesi aldı.

Catherine ŞAKRIL, 1954 yılından bu yana Abhazya D. Gulia Abhaz Dili ve Edebiyatı Enstitüsünde Edebiyat ve tarih Öğretim görevlisi olarak çalıştı. Aynı süre içerisinde Suhum Pedagoji fakültesinde ilk olarak Abhaz Dili ve Edebiyatı dersleri vermeye başladı.

Catherine Şakrıl ve kız kardeşi Tamara Şakrıl, 1956 yılında A. F. Honelya Enstitüsü Müdürünün desteği ile Abhaz Dili ve Edebiyatı Bölümünü oluşturdular.

1962 -1992 yılları arasında Abhazya Devlet Üniversitesinde Abhaz dili bölümünde doçent olarak görev aldı. Üniversitede Abhaz dilinin zorunlu ders olarak okutulmasını sağladı. Onun yapmış olduğu çalışmalar üniversite dersleri için Abhaz ve rus dillerinin morfoloji ve sözdizimi tipolojilerinin karşılaştırmalı çalışmalarının yaşama geçirilmesini ilk olarak oluşturdu.

Catherine Şakrıl, 1994 yılından bu yana D. Gulia Abhaz Dili ve Edebiyatı Enstitüsü ve Abhazya Devlet Üniversitesinde kıdemli üye olarak görev yapıyordu. Dil bilimi alanında 35 büyük projeyi yazarak Abhaz Dili alanında yaşama geçirmiştir. Onun çalışma alanları, Abhaz dili Grameri, söz dizimi, söz varlığı, sözlük yazımı olmuştur. Abhaz dili ve edebiyatı konusunda değerli eserleri bulunmaktadır. “Abhaz Dil Bilgisi – Konuşma ve Dil Yapısı” (1968); Abhaz Dili Hakkında Araştırmalar (1976); Rusça – Abhazca Sözlük (1964); Rusça – Abhazca Toplumsal – Politik Terminolojik Sözlük (1991); Rusça – Abhazya Terminoloji Sözlüğü (2000)

Catherine Şakrıl’ın ayrıca dünya klasiklerinin Abhaz diline çevrilerek Abhaz dilinde okunması konusunda ciddi katkılar sağlamıştır. (Abhazyam.com)
,

Anatoly Isaykin

RF, İran’la silah satışını konuşmaya hazır

RF devlet silah ihracat şirketi Rosoboronexport geçtiğimiz Perşembe yaptığı açıklamada, BM yaptırımları dışında kalan silahların İran’a teslimi konusunda, konuşmaya hazır olduklarını söyledi.

Rosobonexport başkanı Anatoly Isaykin yaptığı açıklamada: ‘Rosobonexport, BM’nin verdiği ve RF Devlet Başkanının onayladığı İran’a yaptırım kararına riayet etmek zorundadır. Ancak yaptırım listesine dahil edilmemiş silahların gönderilmesini konuşmaya hazırız’ dedi ve bu konuda kesin yasaklar olmadığını sözlerine ekledi.

Geçtiğimiz eylül ayında BM, İran’ın uygulamakta olduğu nükleer program nedeniyle yaptırım uygulama kararı almış, RF’nda alınan bu karar nedeniyle İran’la S-300 hava savuma sistemi satışına dair yaptığı antlaşmayı iptal etmişti.

2007’de yapılan antlaşmaya göre RF 800 milyon dolar karşılığında İran’a 5 kıta S-300 tedarik edecekti.

RF son zamanlarda Tahran ile antlaşma iptali sonrası ödenecek tazminatı konuşuyordu. (RN)
,
 
ABD'de işsizlik maaşı başvuruları azaldı

ABD'de geçen hafta işsizlik maaşı başvuruları düştü.

Çalışma Bakanlığının açıkladığı verilere göre, 23 Ekim'de biten hafta işsizlik maaşı için başvuranların sayısı 21 bin azalarak 434 bine düştü. Bu, temmuz başlarından bu yana kaydedilen en düşük başvuru sayısı oldu.

İşsizlik maaşı için başvuranların sayısı bu yıl genelinde 450 bin civarında ancak dalgalı bir seyir izledi. Ancak en fazla iki hafta üst üste 450 binin altında kalabildi.

Öte yandan, daha az dalgalı seyir izleyen dört haftalık hareketli ortalamalara göre işsizlik maaşı için başvuranların sayısı 453 bin 250 oldu. (WP)
,
 
Mahkeme Türk vatandaşını öldüren dazlağa ömürboyu hapis cezası verdi

Moskova Kent Mahkemesi (Mosgorsud) aralarında Türk vatandaşının da bulunduğu 15 yabancıyı öldüren Rus dazlaklara ağır hapis cezası kesti. Çete lideri Vasili Krivets’e (22) ömürboyu hapis cezası verilirken, arkadaşı Dmitri Ufimtsev’e (22) 22 yıl hapis cezası verildi. Rus “Beyaz Kurt” isimli dazlak çetesi üyesi de olan genç katiller, Ekim 2007-Mayıs 2008 tarihleri arasında Türkiye, RF (ülkede yaşayan esmer tenli vatandaşlar), Tacikistan, Özbekistan ve Azerbaycan vatandaşlarını acımasız şekilde döverek öldürmüştü.

Moskova Kent Mahkemesi’nde yapılan duruşmada 15 yabancıyı katleden başkent doğumlu Krivets ve Rostov doğumlu Ufimtsev hakimler tarafından suçlu bulundu. Suçluların ceza maddeleri de “kabarık”: RF Ceza Kanunu 105. madde 2. bölümü (iki veya fazla insan öldürmek), 282 madde 2. bölümü (din ırk düşmanlığı), 162 madde. 4. bölümü (gasp) ve 313. madde 1. bölümü (hapisten kaçmak) gereği.

Mahkemeye sunulan soruşturma belgelerinde katillerin Moskova ve çevre bölgesinde esmer tenli vatandaşları öldürebilmek için dazlak örgütü şemsiyesi altında faaliyet gösterdiği kaydedildi. Soruşturmaya göre, sadece beş yabancıyı dazlak Krivets öldürmüş. Krivets daha önce göz altına alınırken, Ekim 2008’te işlediği bir cinayetin tatbikatı sırasında kaçmayı başarmış, fakat Ağustos 2009’ta Rus güvenlik güçleri tarafından Moskova’da trengarında kıskıvrak yakalanmıştı. Krivets o sırada Ukrayna'ya giden bir yük trenine binmeye hazırlanıyordu.

Katiller yabancıları öldürürken, bıçak, çekiç ve inşaat demir parçaları kullanmış ve saldırı için Moskova metro istasyonlarına yakın alanlarda “ava” çıkıyordu. (RR)
,
 
RF silah satışında 10 milyar dolarla rekora gidiyor

Dünya silah ihracında ABD'den sonra ikinciliği koruyan RF Türkiye dahil 70'den fazla ülkeye silah satışı gerçekleştiriyor. 2010'da satışlarını artıran Moskova'nın 10 milyar dolarlık bir rakama ulaşması beklenior.

Moskova’da basına konuşan RF’nun yurtdışına silah satmakla tek mükellef kurumu Rosoboroneksport Başkanı Anatoli İsaykin, 2010 yılında satışlarının önemli oranda arttığını söyledi. İsaykin, “Yıl sonuna iki ay kaldı. Genelde son iki ayda en başlıca silah satışını gerçekleştiriyoruz. Genel hesapla rakam 10 milyar doları aşacak. 2000-2010 yıllarında ise Rosoboroneksport yurtdışına toplam 60 milyar dolarlık silah ve teknoloji satışı gerçekleştirdi” bilgisini verdi.

BM’nin yasakladığı silah ve teknolojiyi İran’a satamayız

70'den fazla ülke ile askeri teknik işbirliği yaptıklarını kaydeden Rosoboroneksport Başkanı, “Eskiden silah sevkıyatının önemli bölümünü Hindistan ve Çin’e yapıyorduk: Yüzde 80’e kadar. Bugün ise durum değişti ve silahımızı alan başka ülkeler de ortaya çıkmaya başladı: On ülke silah sevkıyatımızın yüzde 90’nı alıyor” diye konuştu.

Gazetecilerin, “RF, Birleşmiş Milletler’in (BM) yasak getirmediği silahları İran’a satabilir mi?” yönündeki sorularını İsaykin şöyle yanıtladı: “Bu tür görüşmeler olursa bu durumda Rosoboroneksport çerçevesinde değil, hükümetlerarası düzeyde yapılır. Fakat BM yaptırımları listesinde yer alan silah ve teknolojilerin kesinlikle İran’a satılması söz konusu olamaz.”

Suriye’ye yönelik Yakhont füze satışına Başkan karar verir

Gazetecilerin İsrail’in de endişe ettiği Suriye’ye yönelik Yakhont füzeleri satılmasıyla ilgili sorulara İsaykin, “Rosoboroneksport olarak bizim böyle bir anlaşmamız yok. Suriye’ye yönelik Yakhont füze satışına ülke yönetimi karar verir. Ben ancak Rosoboroneksport üzerinden yapılan sözleşmeler çerçevesindeki silah sevkıyatından konuşabilirim.” dedi.

Afganistan’a belirli ölçüde silah gönderdiklerini kaydeden İsaykin toplam

40 milyar dolarlık siparişlerinin bulunduğunu da ifade etti.

Rus Ria Novosti haber ajansına göre, Rosoboroneksport 2009 yılında yurtdışına 7,4 milyar dolarlık silah satmıştı. Bu 2008 yılına göre yüzde 10 daha fazla. (AA)
,

Mefail Deribaş

THY en fazla RF'ya uçacak; Moskova-Ankara uçuşları başlıyor

Türk Hava Yolları (THY) RF seferlerine Ankara-Moskova hattını da ekliyor. Domededova-Esenboğa hava limanları arasında haftada üç gün uçacak THY'nin ilk seferi pazar günü yapılacak. RF uçuşlarında haftada 70 sefere ulaşan THY, önümüzdeki günlerde ekleyeceği yeni hatlarla 3 milyona yakın gurbetçinin yaşadığı Almanya'yı geride bırakacak.

Dünyanın en hızlı büyüyen havayolu şirketlerinden biri olan THY, RF pazarında da gelişmeye devam ediyor. THY RF temsilciliği 2005’de 60 bin olan yolcu kapasitesini 2009 sonunda 600 bine çıkardı. 2010 rakamları ise geçen yılın üzerinde olması bekleniyor.

İstanbul-Moskova hattında haftanın yedi günü uçan THY, dördü İstanbul biri Antalya olmak üzere günlük sefer sayısını da beşe çıkardı. THY şimdi Moskova-Ankara bağlantısı ile RF uçuşlarında hedef büyütüyor. THY, Anadolu Jet'le Moskova-Ankara arasında salı, cuma ve pazar günleri uçacak.

THY önümüzdeki dönemde RF’nda uçtuğu nokta sayısını 10’a çıkararak Almanya’yı da geride bırakacak. 2006’da Moskova hattına, St.Petersburg, Kazan, Rostov ve Ekaterinburg noktaları eklenirken, 2009’da Ufa devreye girdi. 2010’da Soçi, THY’nin uçuş noktalarına ilave edildi.

Moskova'da haftalık uçuş kapasitesini 35 rakamı ile doldurdukları bilgisini veren THY RF Temsilcisi Mefail Deribaş, iki ülke ulaştırma bakanlıkları ve sivil havacılık müdürlükleri arasında görüşmeler yapıldığını ve kapasite artırımına gidileceğini söyledi. Deribaş'a göre vizelerin kaldırılması ile ilgili sürecin de başlamasının ardından haftalık uçuş sayısı 100'leri bulabilir.

RF'ndan altın at arabası ödülü

Avrupa'nın en genç filosu ve yüksek düzey uluslararası uçuş standartlarına sahip olan THY, uluslararası ilişkilerin güçlenmesine sağladığı katkı nedeni ile RF'da ulaştırma alanında verilen en büyük ödül "Altın At Arabası"nı almıştı.

THY RF'nda bir havayolu şirketi ile ortaklık kurmak için de çalışmalarını sürdürüyor. (CHA)