30 Ekim 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
 
Saatinizi geri almayı unutmayın!

RF'nda 31 Ekim tarihinde (Cumartesi'yi Pazar'a bağlayan gece) saat 02:00'da yaz saati uygulaması sona eriyor. Ülke genelinde saatler bir saat geri alınacak.

Yaz saati uygulamasına her yıl mart ayının son pazar günü geçiliyor. Yaz saati uygulaması, çalışma saatlerinin günün güneşli bölümüne alınması suretiyle, gün ışığından daha fazla faydalanılması, elektriğin aydınlatmada kullanılan bölümünden tasarruf sağlanması amacını taşıyor. Yaz saati uygulaması her yılın Ekim ayının son haftasında sona eriyor.

Yaz saati uygulamasıyla, akşam saatlerinde en yüksek değerine ulaşan enerji talebinin (puant gücü) azaltılması hedefleniyor. Geçmiş yıllara bakıldığında yaz saati uygulaması, Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle birlikte Mart ayının son pazar günü başlayıp, Ekim ayının son pazar günü bitiyor.

Yaz saati uygulamasıyla her yıl ''orta ölçekli'' bir hidroelektrik santralinin yıllık üretimi kadar tasarruf sağlanıyor. İleri saat uygulamasıyla işe erken başlamak ve çıkmak, aydınlatma, ısıtma, soğutma açısından önem taşıyor.

Doktorlar yaz ve kış saati uygulamalarının insan sağlığı üzerinde olumsuz etkisi olduğu üzerinde tartışmalara devam ederken bir kısım doktorlar insanların kalp sağlığı ve kan dolaşımı üzerinde farklı zaman uygulamasının önemli sorunlar oluşturabileceğini savunuyor.

Öte yandan Şubat ayında RF Parlamentosu üst kanadı Federal Konsey'den bir grup milletvekilleri 'yaz saati' uygulamasının kaldırılmasını teklif etmişti.

Federal Konsey Sanayi Komitesi Başkanı Valentin Zavadnikov, "Araştırma saatlerin bir saat ileriye alınması hastalıkların artmasına, trafik kazalarına ve intihar girişimlerine bile yol açabildiğini gösterdi. Bu verileri dikkate alarak kanun tasarısını hazırladık." açıklamalarda bulunmuştu. Fakat RF Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in desteğine rağmen tasarı ile ilgili henüz bir gelişme sağlanamadı. (RN)
,

 

Bolşoy Tiyatrosu gelecek yıl açılacak

Rus ve dünya kültür, sanat dünyasının önemli simgelerinden biri sayılan Moskova’nın ünlü Bolşoy Tiyatrosu uzun süredir devam eden yeni onarım ve inşaat çalışmalarının ardından nihayet halka açılıyor. RF Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, tiyatronun 2011 yılında törenle açılması için gerekli talimatı imzaladı. Bolşoy tiyatrosu inşaat çalışmalarında çok sayıda yolsuzluk yapıldığı da iddia edilmişti.

RF Devlet Başkanlığı Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamada, Başkan Medvedev’in gelecek yıl Bolşoy Tiyatrosu’nun törenle açılması için talimat imzaladığı duyuruldu. Kremlin’den yapılan açıklamada: "RF Devlet Akademik Bolşoy Tiyatrosu ana binasının 2011’de törenle açılması gerçekleştirilsin” RF Başkanı, söz konusu talimatında tiyatronun açılış merasimiyle ilgili organize komisyonu kurulması gerektiğini belirtti. Komisyon, törenin gerçekleştirilmesiyle ilgili hazırlık çalışmalarından sorumlu olacak.

Tiyatro binasında onarım ve inşaat çalışmaları tüm hızıyla devam ederken, yetkililer ay sonuna doğru binanın ön bölümdeki restorasyon çalışmalarının tamamlanacağını belirtiyor. Binada ayrıca havalandırma, montaj, ses ve ışıklandırma sistemleri ile ilgili çalışmalar da sürüyor.

6 Ocak 1825’te açılan Bolşoy Tiyatrosu, onarım çalışmaları için 2005 yılında kapatılmıştı. İnşaatın 2008 yılında sona ermesi planlanırken, bu tarih 2011 yılına ertelendi. Temmuz 2009’da tiyatrodaki inşaatı yerinde inceleyen Moskova Belediye eski Başkanı Yuri Lujkov da onarım çalışmalarının gidişatından hoşnut olmamıştı. (CHA)
,

Viktor İvanov

RF ve ABD'den, Afganistan'da ortak uyuşturucu operasyonu

Ruslarla Amerikalılar Afganistan'da uyuşturucuyla mücadelede ilk kez ortak operasyon düzenledi.

Rus uyuşturucuyla mücadele servisi başkanı Viktor İvanov, İnterfaks'a yaptığı açıklamada, 3 eroin ve bir de afyon üretilen fabrikanın yıkıldığı operasyon sırasında, 932 kilogram eroinin de imha edildiği söyledi.

Rus uyuşturucuyla mücadele ajanları, Amerikan özel kuvvetleri ve Afganistan İçişleri Bakanlığına bağlı kuvvetlerin katıldığı operasyonun, Afganistan ile Pakistan sınırına 5 kilometre yakın bir bölgede düzenlendiği belirtildi. (AA)
,

Dimitri Medvedev

Medvedev, NATO ve RF arasındaki güveni güçlendirmeye çalışacak

Adı açıklanmayan bir Kremlin yetkilisinin Ria Novosti ajansına verdiği bilgiye göre, önümüzdeki ay yapılacak olan NATO zirvesinde RF Devlet Başkanı Dimitri Medvedev NATO ve müttefik ülkelerle RF arasındaki ilişkileri güçlendirmeye çalışacak.

En büyük hedef, RF ve NATO arasındaki geçmişten bugüne gelen sorunlara çözüm bulabilmek.

RF’nun özellikle üzerinde durmak istediği konu başlıkları ise Kremlin'deki kaynağa göre şu şekilde: Eşit işbirliği ve uzun dönem işbirliği sürecinde denge unsuru.

Bununla beraber NATO’nun RF’na karşı tavrı Soğuk Savaş sürecinden dolayı hala mesafeli ve şüpheci olsa da her iki taraf bu algıdan kurtulmak için mücadele ediyor.

Kremlin yetkilisi açıklamasında, “ Birbirimizi dinlemeyi öğrendik ve öğrenmeye devam ediyoruz. Şimdi yapılması gereken en önemli şey ise her iki taraf içinde geçerli ortak risk ve tehlikeleri belirleyip ortaklaşa hareket edebilmek” ifadelerini kullandı.

Medvedev’de geçtiğimiz hafta, 20 Kasım’da Lizbon’da yapılacak RF-NATO zirvesine kendisinin katılacağını açıklamıştı.

RF Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Andrey Nesterenko yaptığı açıklamada zirvede görüşülecek diğer önemli konu başlıklarını, “Avrupa-Atlantik güvenliği, bölgesel çatışmalar, uluslararası terörizm, roket savunma ve hava kontrol sistemleri” şeklinde özetledi.

NATO Genel Sekreteri Andres Fogh Rasmussen’de 5 Kasım’da, Afganistan’da işbirliği, RF ve NATO arasındaki demiryolu ve deniz nakliyatı ve Afgan anti-uyuşturucu uzmanlarının eğitimi konularını görüşmek üzere Moskova’ya gelecek.

Dahil edilen diğer bir konu başlığı ‘Avrupa savunma füzeleri’ ise uluslararası terörizm ve deniz korsanlığıyla ilgili. (RR)
,

Ömer Dinçer

İhracatçıya Kenya için kredi kolaylığı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in eşbaşkanlığında yürütülen Türkiye-Kenya Karma Ekonomik Komisyonu çalışmaları kapsamında, Türkiye ile Kenya arasında imzalanan mutabakat metinleri ve protokoller iki ülke ilişkilerinde yeni işbirliği imkanları yarattı.

Buna göre, Türk Eximbank, Kenya Kalkınma Bankasına 50 milyon dolarlık kredi kolaylığı sağlayacak. Kredi, Kenya hükümetinin garantisinde olacak. Kredi, Türkiye'den yapılacak mal ve hizmet ihracatı için kullanılacak. Bu yolla Türk ihracatçılarına Kenya pazarına girme yolunda önemli bir imkan sağlanacak. Kredinin kullanım koşulları işlem bazında daha sonra belirlenecek.

Ayrıca Türk-Kenya İş Konseyi'nin etkinliği artırılıp, çalışmalarına işlerlik kazandırılacak. Konsey için Kenya en kısa zamanda bir eşbaşkan belirleyecek. Böylece Türk-Kenya İş Konseyi aktif hale gelecek.

Denizcilik Müsteşarlığı da ülkelerinde belli düzeyde eğitim almış Kenyalı gemi adamlarına destek verecek. Bu kapsamda Kenyalı 10 gemi adamına Türkiye'de staj ve eğitim olanağı sağlanacak.

Öte yandan, yurt dışında görev yapacak Kenyalı ticaret müşavirlerine, Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından 1 ay süreyle Türkiye'de staj ve eğitim verilecek. (Dünya Gazetesi)
,
 
ABD ekonomisi yüzde 2 büyüdü

ABD ekonomisi, bu yılın 3. çeyreğinde yüzde 2 büyüdü.

Ticaret Bakanlığının açıkladığı verilere göre, bu yıl temmuz-eylül aylarını kapsayan 3. çeyrekte ABD ekonomisi yüzde 2 büyüme kaydetti. Ekonomi, nisan-haziran aylarında yüzde 1,7 büyümüştü.

Ekonomistler, yüzde 2 büyüme oranının hala rekor yüksek seviyelerdeki işsizlik oranının aşağıya çekilmesine yetmeyeceğini düşünüyor.

Öte yandan, ABD'de ekonomik aktivitenin yüzde 70'ini oluşturan tüketici harcamaları da yüzde 2,6 arttı. Tüketici harcamaları, 2006 yılı sonundan bu yana ilk kez bu hızda artış göstermiş oldu.

İkinci çeyrekte tüketici harcamaları yüzde 2,2 artmıştı.

Yapılan hesaplamalara göre, yüzde 9,6'yı bulan işsizlik oranının düşürülmesi için tüketicilerin daha fazla harcaması ve tüm yıl için büyümenin yüzde 5'e çıkması gerekiyor.

Gelecek hafta Fed'in ekonomiyi güçlendirmek için yeni tahvil alım programı açıklaması bekleniyor. Toplam büyüklüğünün 1 trilyon dolar ile 2 trilyon dolar arasında olması beklenen programla ilk olarak altı ay içinde 500 milyar dolarlık hazine tahvili alımı yapılacağı tahmin ediliyor.

Bu arada, Çalışma Bakanlığının açıkladığı bir başka veriye göre de temmuz-eylül aylarında işgücü maliyeti yüzde 0,4 arttı.

İşgücü maliyeti, 30 Eylülde biten 12 ayda ise yüzde 1,9 artış gösterdi. (WP)