...................
...................

09 Kasım 2010

Haber Merkezi

CircassianCenter

                         
 
...................
 
...................

Barac Obama

Obama ağır mağlubiyetin nedenini açıkladı

Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısıyla seçimleri değerlendiren Barac Obama, sonuçların, halkın ekonomik iyileşmenin hızına yönelik ne kadar öfkeli olduğunu gösterdiğini söyledi.

ABD halkının kendilerine en çok ekonomik iyileşme konusunda kızgın olduğunun altını çizen Obama, “Yavaş ekonomik iyileşme de bütün sorumluluğu üstüme alıyorum” dedi.

ABD Başkanı, “Dün sonuçlanan seçimlerden sonra, insanlardan duyduğum şey kızgınlıktan başka bir şey değildi. Onların ekonomik iyileşmenin hızı ve çocukları ve torunlarının karşısında çıkacak fırsatları göremedikleri için çok öfkeli olduklarını biliyorum" diye konuştu.

Beyaz Saray’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Obama, Kongre’deki Cumhuriyetçi liderlerle konuştuğunu ve onlarla işbirliği içerisinde hareket etmeye hazır olduğunu söyledi ancak her iki parti de farklı alanlarda farklı yaklaşımlar benimsedikleri için bunun kolay olmayacağına dikkat çekti.

"GÜÇ HALKTA"

Obama, seçimlerin bazıları için kabus bazıları için mutlu bir rüyaya dönüşebileceğini söylerken, kimin kazandığını bir kenara bırakarak, sonucun kendilerine ülkede gücün seçilmiş siyasetçilerden çok o politikacıların hizmet ettiği halkta olduğunu hatırlattığına dikkat çekti.

Obama, “Seçim sonuçlarının ardından, birçok ABD’linin ekonomideki ilerlemeyi hissetmeyip, hesabını bizden sorduğunu gördük” dedi.

ABD Başkanı ek olarak, “Yeni iş imkanları yaratmak için elimdeki bütün seçenekleri değerlendirdim” dedi.

Obama, Cumhuriyetçilerin özellikle üzerinde durduğu sağlık reformuna yönelik soruları da cevapladı ve sağlık sistemini geliştirmek için Cumhuriyetçilerin fikirlerini dinleyeceğini, bu fikirleri göz ardı etmeyeceklerini söyledi ve “Cumhuriyetçiler sağlık sistemini geliştirmeye yönelik yeni öneriler ortaya atarsa, daha etkin ve daha hızlı reformlar önerilerle gelirlerse, bu fikirleri dinlemekten memnuniyet duyarım” dedi.

"ABD HALKI ENDİŞELİ"

Obama, ABD halkının kamu harcamaları ve bütçe açığı konusunda endişeli olduğunu ancak yönetim olarak eğitim ve araştırmaya ayrılan bütçeyi eksiltmeyeceklerini ve aynı zamanda bütçe açığını azaltmak için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Konuşması sırasında iklim değişikliğine yönelik açıklamalar da yapan Obama, iklim değişikliğiyle mücadele etmek için Cumhuriyetçilerin de desteklemediği karbon kullanımı ücretlendirme seçeneğinden farklı yollar arayacağını belirtti. (WP)
,

Sergey Bagapş

Bagapş Moskova'da

Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sergey Bagapş, Moskova’ya yaptığı çalışma ziyareti bünyesi içerisinde Abhazya Cumhuriyeti’nin RF Büyükelçiliği’ni ziyaret etti. Sergey Bagapş, Abhazya Cumhuriyeti’nin RF Tam Yetkili Büyükelçisi İgor Ahba ve elçilik personeli ile yaptığı görüşmede Abhazya ile RF arasındaki karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesi konularını görüştüler.

Sergey Bagapş “Büyükelçiliklerin, ülkeler arasında ki diplomatik ilişkilerin geliştirilmesinde önemi ve sorumlulukları bulunmaktadır. Bu yüzden de Abhazya olarak ilk büyükelçilik Moskova’da açılmıştır. Bu RF’nun cumhuriyetimizin bağımsızlığını tanıması sayesinde mümkün olmuştur” vurgulamasında bulundu.

Sergey Bagapş “RF tarafından ülkemize birçok alanda yardımda bulunulmuştur. Moskova’da bulunan Abhaz Diasporası’nın Abhaz kültür ve sanatının tanıtımında önemli yeri bulunmakta ve ülkeler arasında önemli etkileşim alanları yaratmaktadır” dedi.

Apsnypress Haber Ajansının Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanlığı Basın Bürosundan aldığı bilgiye göre, Abhazya Cumhuriyeti Büyükelçiliğinde Devlet Başkanı Sergey Bagapş onuruna gala yemeği düzenlendi. (Abhazyam.com)
,

Mahmut Ahmedinecat

Ahmedinecat, RF'nu 'şeytanın' etki alanına girmekle suçladı

İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinecat, S-300 füze savunma sistemleri ile ilgili anlaşmayı fesh eden RF'nu, 'şeytan' olarak tanımladığı ABD'nin nüfuz alanına girmekle suçladı.

Moskova ile Tahran arasında 800 milyon dolarlık S-300 füze savunma sistemleri ile ilgili anlaşmanın iptal edilmesine atıfta bulunan Ahmedinecat, "Şeytan'ın etki alanına giren bazı insanlar tek taraflı olarak bir kısım güvenlik anlaşmalarını iptal ederek İran halkını incitmişlerdir" dedi. İran Cumhurbaşkanı daha önce de Moskova'yı tarihi düşmanları arasına katılmakla suçlamıştı.

İran kuzey doğu kenti Bojnourd'dan canlı devlet televizyonunda açıklamada bulunan Ahmedinecat, "Ödemesini yaptığımız anlaşmaya rağmen, onlar gittiler tek taraflı olarak bizi düşmanlarımıza sattılar" eleştirisi getirdi.

Anlaşmanın geçerli olduğunu ve bunun üzerinde Moskova'nın düşünmesi gerektiğini ifade eden Ahmedinecat, "Onlar 2007'de imzalanan anlaşmanın gereğini yerine getirmeli. Bunu yapmazlarsa, İran halkı kendi haklarını arayacaktır. Kayıplar tazminatlarla birlikte tahsil edilecektir" uyarısı yaptı.

Ahmedenicat ilk kez RF'nun S-300 füze savunma sistemleri ile ilgili anlaşmayı iptal etmesinin ardından doğrudan Kremlin'i hedef alarak uyarıda bulundu.

Eylül ayında RF Devlet Başkanı Dmitri Medvedev S-300 füze savunma sistemlerinin Tahran'a satışının durdurulması yönünde bir karar aldı. Tahran Moskova'dan ön ödeme olarak verdiği 160 milyon doların dışında yüzde 10'luk (80 milyon dolar) tazminat da istiyor. RF ek tazminat ödemeyi reddediyor. (AA)
,

Anders Fogh Rasmussen

Rasmussen: Füze kalkanını Erdoğan'la görüştük, Lizbon zirvesine kadar çözeriz

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen Türkiye'ye füze kalkanı sisteminin kurulması ile ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüştüklerini, 19-20 Kasım'da Lizbon'da gerçekleşecek zirveye kadar konunun çözüleceğini söyledi. Moskova'da Ria-Novosti haber ajansında düzenlenen basın toplantısında konuşan Rasmussen, Türkiye'de kurulacak füze kalkanı ile ilgili aşamalı ve esnek adımlardan yana olacaklarını da belirtti.

Türkiye'nin füze kalkanı ile ilgili endişelerini anladığını kaydeden Rasmussen, "Türkiye Başbakanı Erdoğan'la konuyu görüştük. Lizbon'da yapılacak zirveye kadar konunun çözüme kavuşacağını ümit ediyorum. Türkiye, füze kalkanı sisteminin NATO çerçevesinde gerçekleşmesini anlıyor. Bugün bu konuyu gündeme taşımak erken" ifadelerini kullandı.

NATO'nun füze kalkanı ile ilgili yaklaşımında temel hedefle ilgili de değerlendirmede bulunan Rasmussen, "Biz aşamalı, esnek ve uyumlu adımlardan yanayız. Füzeler muhtemelen tehlikenin nereden geleceğine bağlı olarak yerleştirilecek" dedi. Ankara, doğrudan Tahran'ın tehdit olarak görüldüğü bir füze sistemine karşı çıkıyor.

Ukrayna'nın yeni yönetiminin Euro-Atlantik yaklaşımında değişikliğe gitmesine saygı duyduklarını ifade eden Rasmussen yeni füze kalkanında yer almak istemeleri durumun da NATO'nun buna hazır olduğunu söyledi. "Bu ihtimali göz ardı etmiyoruz" ifadeleri kullanan Rasmussen, "NATO gönüllük esasına dayanan bir organizasyon. Biz hiç bir ülkeyi NATO'ya üye olması konusunda zorlayamayız. Gelecekte NATO ile nasıl bir ilişki içinde olacakları ile ilgili karar Ukrayna halkına ait" dedi. (RR)
,

Guenther Oettinger

AB’den RF’na enerji stratejilerinde ortaklık teklifi

Rus resmi ajansı Ria Novosti’nin haberine göre Avrupa Birliği Enerji Komisyonu delegesi Guenther Oettinger Rus enerji uzmanlarına 2050 yılına kadar Avrupa enerji stratejisi geliştirme projesine RF’nun da katılmasını teklif etti.

Oettinger konuyla ilgili görüşmek üzere Başbakan yardımcısı İgor Sechin ile bir araya geldi.

Sechin’in sözcüsü yaptığı açıklamada, “Oettinger AB’nin RF’yla enerji işbirliğini hatırı sayılır ölçüde arttırmak istediğini ve Rus uzmanların AB’nin uzun dönem enerji stratejisinin geliştirilme sürecine katılmalarını istedi” dedi. (CHA)
,
 
Vergi ve cezalar yüzde 7.7 zamlanacak

Bakanlar Kurulu, mevzuatın kendisine tanıdığı yetkiyi kullanmazsa, çeşitli vergi, harç ve cezalar, yeni yılda yüzde 7,71 oranında artacak.

Maliye Bakanlığınca belirlenen yeniden değerleme oranına esas teşkil eden Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) üretici fiyat endeksi, Ekim ayı sonunda, 12 aylık ortalamalara göre yüzde 7,71 oranında artış gösterdi. Vergi Usul Kanunu uyarınca her yıl yeniden değerleme oranını TÜİK'in üretici fiyatı genel endeksine göre açıklayan Maliye Bakanlığı, 2010'un oranını da bu ay içinde ilan edecek.

Çeşitli vergi ve harçlarla ilgili kanunlarda, vergi, harç ve ceza tutarlarının her yıl yeniden değerleme oranı kadar artması öngörülüyor. Kanunlarda, Bakanlar Kuruluna belirli limitler içinde bu tutarlarda değişiklik yapma yetkisi de tanınıyor.

Örneğin Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununda, "Her takvim yılı başından geçerli olmak üzere önceki yılda uygulanan vergi miktarları, o yıl için yeniden değerleme oranında artırılır. Bakanlar Kurulu, yeniden değerleme oranının yüzde 50 fazlasını geçmemek ve yüzde 20'sinden az olmamak üzere yeni oranlar tespit etmeye yetkilidir" hükmü yer alıyor.

Ancak Bakanlar Kurulu, bu yılki motorlu taşıtlar vergisi düzenlemeleri hariç, uzun yıllardır bu yetkiyi kullanmadı. 2009 yılı yeniden değerleme oranının yüzde 2,2 olarak belirlenmesi sonrasında, sadece 2010'un vergi düzenlemeleri sırasında bu yetki çerçevesinde motorlu taşıtlar vergisindeki artış yüzde 3,3 olarak belirlendi.

Yeni yılda ne olacak?

Aynı politikanın devamı halinde, motorlu taşıtlar vergisi (MTV), damga vergisi, çevre temizlik vergisi, harçlar, trafik ve vergi cezaları, 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren yüzde 7,71 oranında artacak.

Bu durumda 1-3 yaş grubunda yeralan ve motor silindir hacmi 1300 cm3'e kadar olan otomobillerin halen 405 lira olan motorlu taşıtlar vergisi, yılbaşında 436,2 liraya çıkacak. Motor silindir hacmi 1301 cm3 ile 1600 cm3 arasındaki otomobillerin vergisi de 648 liradan 697,9 liraya yükselecek.

Motor silindir hacmi 4001 cm3 ve üstünde otomobili bulunanlar ise yeni yılda 14 bin 689 lira yerine 15 bin 821,5 lira vergi verecek.

1-6 yaş grubunda ve koltuk sayısı en az 46 olan otobüslerin 1.955 lira olan yıllık vergisi 1 Ocak'ta 2 bin 105,7 liraya çıkacak. 10 bin 1 ile 20 bin kg arasında ağırlığa sahip kamyon sahiplerinden de yeni yılda 1.759 lira yerine 1.894,6 lira MTV alınacak.

Diğer vergi ve harçlar

Damga vergisindeki maktu tutarların yeniden değerleme oranı kadar arttırılması durumunda da, yıllık gelir vergisi beyannamelerindeki damga vergisi 8,29 lira olacak. Bu miktar, makbuz senetlerinde 10,66 lira olarak uygulanacak.

Harçların da aynı oranda zam görmesiyle birlikte 1 yıllık pasaport harcı yeni yılda 95 liradan 102,3 liraya çıkacak. B sınıfı sürücü belgesi harcı 252,36 lira olacak. Silah taşıma vesikası bulunanlar her yıl için 467,8 lira harç ödeyecek, silah bulundurma vesika harcı da 694,85 liradan 748,42 liraya yükselecek.

Bu arada vergi cezaları ile trafik para cezaları da, 1 Ocak 2011'den itibaren yeniden değerleme oranı çerçevesinde artacak.

Emlak vergisi

17 milyon dolayında vatandaşı yakından ilgilendiren emlak vergisine tabi değerler ise 2011 yılında yeniden değerleme oranının yarısı kadar artış görecek. Bu durumda, emlak vergisine tabi metre kare birim değerlerdeki artış yüzde 3,855 olacak.

Buna göre, Türkiye'nin en pahalı yeri olan İstanbul Anıt Caddesinde metre kare birim değer 25 bin 500 liradan 26 bin 483 liraya çıkacak. İstanbul'da İstiklal Caddesinin metre birim değeri 20 bin 771 lira, Ankara'da Atatürk Bulvarının metre kare birim değeri 4 bin 985 liraya, İzmir Konak'ta Atatürk Caddesinin birim değeri 4 bin 233,1 liraya yükselecek. Elazığ Keban'ın İstanbul'daki yalıları geride bırakan Baraj Mahallesindeki metre kare birim değer de 10 bin liradan 10 bin 385,5 liraya çıkacak.

Veraset ve intikal vergisiyle ilgili istisnalar ve dilimler de yeni yılda yeniden değerleme oranı kadar artacak. (Dünya Gazetesi)
,
 
Enflasyon beklenti üzerinde geldi

Enflasyon ekim ayında yüzde 1.83 artış gösterirken, yıllık enflasyon yüzde 9,24'ten yüzde 8.62 seviyesine geriledi. ÜFE ise aylık bazda yüzde 1.21 oranında artarken, yıllık ÜFE artışı yüzde 9.92 oldu.

Piyasalarda ortalama TÜFE beklentisi yüzde 1.46, ÜFE beklenti ise 0.5 seviyesindeydi. Geçen yılın ekim ayında ise enflasyon TÜFE'de yüzde 2.41, ÜFE'de ise yüzde 0.28 olarak gerçekleşmişti.

TÜİK, Ekim ayı Tüketici ve Üretici Fiyatları Endeksi sonuçlarını açıkladı. Buna göre; 2010 yılı Ekim ayında 2003 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Endeksi'nde bir önceki aya göre yüzde 1,83, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6,69, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,62 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 8,45 artış yaşandı.

Çekirdek enflasyon

Ekim ayına ilişkin özel kapsamlı tüketici fiyatları endeksi göstergelerine bakıldığında, "çekirdek enflasyon" yerine açıklanan TÜFE göstergeleri geçen ay, mevsimlik ürünler hariç yüzde 0,43, işlenmemiş gıda ürünleri hariç ise yüzde 0,84 artış gösterdi.

Fiyatlar, enerji hariç yüzde 2,11, işlenmemiş gıda ürünleri ve enerji hariç yüzde 0,97 arttı. Enerji, alkollü içkiler ile tütün ürünleri hariç yüzde 2,36, enerji, alkollü içkiler, tütün ürünleri ve fiyatları yönetilen/yönlendirilen diğer ürünler, dolaylı vergiler hariç enflasyon da yüzde 2,54 arttı.

Enerji, alkollü içkiler, tütün ürünleri, işlenmemiş gıda ürünleri, fiyatları yönetilen / yönlendirilen diğer ürünler ve dolaylı vergiler hariç yüzde 1,28, enerji, işlenmiş gıda ürünleri, alkollü içkiler ve tütün ürünleri ile altın hariç yüzde 1,17, enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç fiyatlar yüzde 1,15 yükseldi.

Geçen aya göre en yüksek artış giyim ve ayakkabıda

Ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 7,63 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşmiştir. Ekim ayında endekste yer alan gruplardan gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 4,52, lokanta ve otellerde yüzde 1,08, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0,84, ulaştırmada yüzde 0,39, konutta yüzde 0,19, sağlıkta yüzde 0,14, eğitimde yüzde 0,09 artış meydana geldi.

Ev eşyasında yüzde -0,12, haberleşmede yüzde -0,63, alkollü içecekler ve tütünde yüzde -1,10, eğlence ve kültürde yüzde -1,14 düşüş kaydedildi. (AA)
,

Yigal Palmor

İsrail-İngiltere görüşmeleri durdu

İsrail, İngiltere'de, Filistin yanlısı eylemcilerin mahkemelere yaptıkları başvurular nedeniyle, İsrailli siyasetçi ve üst düzey yetkililerin karşı karşıya kaldıkları muhtemel tutuklanma riskini gerekçe göstererek, İngiltere'yle yapılan stratejik diyalog toplantılarının durdurulduğunu açıkladı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yigal Palmor, İsrail ile İngiltere arasındaki ilişkilerin "çok iyi "olduğunu belirtirken, "mevcut İngiliz yasalarının, yüksek düzeyli stratejik temaslarda bulunulmasını imkansız hale getirdiğini" söyledi.

Sözcünün açıklaması, İngiltere Dışişleri Bakanı Hague'in, ülkeye yaptığı ilk resmi ziyaret sırasında geldi. Palmor, "bu tehditlerin, İngiliz Dışişleri Bakanı ile yapılacak müzakerelerin gündeminin de başlıca konusu olduğunu" belirtti.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ile İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın görüşmelerinden sonra yapılan ortak basın açıklamasında ise, stratejik diyalog toplantısının bir an önce yapılması konusunda mutabık kalındığı ifade edilirken, İngiliz Bakan, İsrailli yetkililerin İngiltere'de karşı karşıya bulunduğu tutuklanma riskiyle ilgili sorunun bir an önce çözüleceğini taahhüt etti.

İngiltere Dışişleri Bakanı Hague bu konuda Yedioth Ahranot gazetesine verdiği demeçte, iki ülke arasındaki söz konusu konuyu doğrulayarak, "Gerçek bir sorunla karşı karşıyayız ve bunun da farkındayız. Ama bu konuda parlamentodan yeni bir yasa geçirmek için birkaç aya ihtiyacımız var" ifadesini kullandı.

İngiltere'nin Tel Aviv'deki Büyükelçilik Sözcüsü Karen Kaufman da Hague'in, İsrailli yetkililerle bu konuda müzakerelerde bulunduğunu belirtti; İngiliz yetkililerin, bundan sonraki stratejik diyalog toplantıları için muhtemel tarihler üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

İsrail Başbakan Yardımcısı Dan Meridor, İngiltere'de hakkında yapılan suç duyuruları nedeniyle, tutuklanacağı endişesiyle Londra ziyaretini iptal etmişti. İsrail'in eski Dışişleri Bakanı Tzipi Livni de geçen yıl Gazze Şeridi'nde İsrail'in Dökme Kurşun operasyonu nedeniyle yapılan suçlamalar nedeniyle Londra ziyaretini iptal etmek durumunda kalmıştı.

Bazı İsrailli yetkililer, insanlığa karşı suçların İngiltere'de işlenmemiş olsalar bile, boyutu nedeniyle kovuşturulabileceğini öngören "evrensel yetki" yasası çerçevesinde İngiltere'de yargılanma tehdidi ile karşı karşıyalar. Filistin yanlısı eylemciler, bu kavramdan yararlanarak Filistinlilere karşı askeri operasyonlardan sorumlu tuttukları İsrailli yetkililer aleyhinde davalar açmış bulunuyorlar. (WCR)