19 Kasım 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
Dışişleri Bakanlığı: "NATO kararı, açık bir biçimde Gürcistan yanlısı bir karardır

NATO Parlamenterler Meclisi, 16 Kasım 2010 tarihli toplantı sonrası “Gürcistan’ın toprakları üzerindeki askeri işgal güçlerinin bulunması ve bölgedeki insani durum hakkında ki endişelerimizi belirtiyoruz, Abhazya ve Güney Osetya’nın işgal altındaki topraklardır” kararını aldı.

Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı NATO Kararı hakkında yapmış olduğu açıklamada “Abhazya tarafı olarak, NATO tarafından alınan bu kararın, olayların açık olarak Gürcistan yanlı yorumlandığı hakkında ki görüşlerin haklı olduğunu ortaya çıkartan bir tezahürü olarak görüyoruz.

NATO, uzun yıllardan beri, Ağustos 2008’de Güney Osetya’nın Gürcistan tarafından intikamcı bir yaklaşımla kan gölüne dönüşmesini sağlaması için askeri katkıda bulunan bir kuruluştur. NATO, Ağustos Savaşı sonrasında ortaya çıkan yeni sonuçları gözden geçirmek zorundadır, Abhazya ve Güney Osetya topraklarında bulunan Rus Askeri güçleri işgal altındaki topraklarda bulunan güçler değildir, ülkeler arasında yapılan ikili anlaşmalar sonucu temelinde cumhuriyet topraklarında bulunuyor.

NATO’nun konumu ve almış olduğu karar, Gürcistan-Abhazya sorunu ile ilgili tarihi görüşmeleri görmezden geliyor, SSCB’nin dağılması sonrası Abhazya Cumhuriyeti’nin bağımsız devlet olma haklarını yok sayıyor, ayrıca Eski Sovyet Cumhuriyeti olan Gürcistan’ın uluslararası standartlara uygun cumhuriyet olduğunu kabul ediyor.

NATO tarafından alınan karara göre, Gürcistan toprakları üzerinde ABD tarafından uzun bir süredir bulunan askeri üslerinin, askerlerinin ve müttefiklerinin varlığı diğer ülkeler tarafından işgal edilmiş topraklar olarak değerlendirilebilir.

Abhazya tarafı olarak, NATO tarafından alınan kararın açık olarak Gürcistan yanlısı ve önyargılı bir karar, sorunun çözümünde çatışmanın bir tarafına destek sağlama amacı taşıdığı görüşündeyiz. NATO’nun Gürcistan-Abhazya sorunun çözümünde olumlu bir katkıda bulunması ve bölgedeki gerginliğin ortadan kalkmasına yardımcı olması beklenemez” değerlendirmesinde bulunuldu. (Abhazyam.com)
,

Elvira Nabiullina

RF 33 milyar dolarlık özelleştirme planını onayladı

Rus hükümeti, bütçe açığını kapatmak için 3 yıl içinde yaklaşık 33 milyar dolarlık özelleştirme planını kabul etti.

RF Ekonomi Bakanı Elvira Nabiullina, Başbakan Vladimir Putin başkanlığında düzenlenen bakanlar kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada, aralarında ülkenin en büyük iki bankası, petrol şirketi ve demiryolları şirketinin de bulunduğu 33 milyar dolarlık özelleştirme planının kabul edildiğini söyledi.

Nabiullina, 2011 ve 2013 yılları arasında devlete ait kurumların satışından yaklaşık 1 trilyon ruble (50 milyar TL) gelir elde edilmesinin planlandığını kaydetti.

Rus yetkililer, daha önce yaptıkları açıklamada, önümüzdeki 5 yıl içinde 1,8 trilyon rublelik (90 milyar TL) özelleştirme yapmayı planladıklarını belirtmişti. Rus hükümetinin 800 milyar rublelik (40 milyar TL) ilave özelleştirme planını da daha sonra açıklaması bekleniyor.

Hükümetin özelleştirme planını kabul etmesinin ardından ilk olarak, ülkenin en büyük ikinci kredi veren bankalarından VTB'nin yüzde 10'luk hissesinin Amerikan TPG grubuna 3 milyar dolara satılması bekleniyor.

Naibiullina’nın açıkladığı özelleştirilmesi planlanan şirketlerin listesi ise şu şekilde:

RF’nun büyük petrol şirketlerinden Rosneft (%25’i özelleştirilecek), hidroelektrik jeneratörü üreticisi RusHydro (%7.97’si özelleştirilecek), Federal Kablo Şebekesi Birleşik Enerji Sistemi (%4.11’i özelleştirilecek), Ülkenin en büyük nakliye şirketi Sovcomflot (%50’si özelleştirilecek), RF’nun en büyük bankası Sberbank (%7.58’i özelleştirilecek), ülkenin en büyük ikinci bankası VTB (%35.5’i özelleştirilecek), Birleşik Tahıl Şirketi (2012’de tamamı özelleştirilecek), Rosagroleasing ziraat şirketi(2013’te %50’si özelleştirilecek), ülkenin demiryolu tekeli Rus Demiryolu (2013’te %25’i özelleştirilecek), RF Ziraat Bankası (2015’te %25’i özelleştirilecek).

Rus hükümeti, özelleştirme planının ilanıyla, RF'nda istikrar olduğu güvencesi vererek, yabancı yatırımcıları ülkeye çekmeyi amaçlıyor. (RR)
,
Gazprom, 10 milyar metreküp satmadığı gazın parasını alacak

RF'nun dev enerji şirketi Gazprom 'al ya da öde' anlaşmaları çerçevesinde 2010'da satın alınmayan 10 milyar metreküp doğalgazın parasını tahsil edecek. Şirket geçen yıl da 5 milyar metreküp taahhüt edilip alınmayan doğalgazın parasını tahsil etmişti.

Gazprom Başkan Yardımcısı Aleksander Medvedev yaptığı açıklamada, "2009'da 'al ya da öde' formülasyonu çerçevesinde 5 milyar metreküp doğalgazın parasını aldık. Bu yıl da rakam iki katına çıkacak" dedi.

Gazprom, 2010 üretim hedeflerini de geri çekti. Şirketten yapılan açıklamada, "Bu yıl üretim hedefimiz 529 milyar metreküpten, 519 milyar metreküpe çekildi. Küresel ekonomik kriz nedeni ile endüstri üretimi düşerken, yerel ve dış talepler bir miktar azaldı" denildi. Gazprom, 2009'da 461,5 milyar metreküp doğalgaz üretimi gerçekleştirmişti. (CHA)
,

Serj Sarkisyan

Ermeni lider Sarkisyan'dan RF'na sürpriz ziyaret

RF Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bugün başlayacak Hazar'a komşu ülkeler zirvesine gitmeden önce, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'la Moskova'da sürpriz bir görüşme gerçekleştirdi. Medvedev'in dışında RF Başbakanı Vladimir Putin'le de görüşen Sarkisyan, Yukarı Karabağ sorunu, ekonomik ilişkiler ve ortak yatırım projelerini ele aldı. Moskova, Aralık başında Astana'da yapılacak Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı zirvesine kadar Yukarı Karabağ sorununun çözümünde çerçeve bir anlaşmanın sağlanması için çalışmaları sürdürüyor.

Kremlin'de gerçekleştirilen Medvedev-Sarkisyan zirvesinde Yukarı Karabağ sorununun çözümlenmesinin yanısıra enerji alanındaki işbirlikleri de ele alındı. "Ermenistan Kafkaslarda barış ve istikrar istiyor. Uzun vadeli bir barış anlaşmasının sağlanması için çalışıyoruz..." değerlendirmesinde bulunan Sarkisyan, Medvedev'e desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Ermenistan'ın savaştan kaçınmak için çaba ortaya koyduğunu ifade eden Sarkisyan, "RF'nun katkıları büyük önem ifade ediyor. RF her zaman Kafkaslarda pozitif rol oynadı. Sizin çabalarınızın sonunda pozitif bir sonuca ulaştırmasını ümit ediyoruz" dedi. Medvedev de iki ülke ilişkilerinin geldiği noktadan duyduğu memnuniyeti vurguladı.

Putin de Sarkisyan'la görüşmesinde iki ülke ticaret hacminin kriz döneminde gerilemesine karşın, yeniden iyi bir seviyeye çıktığını söyledi. RF'nun Ermenistan ekonomisindeki doğrudan yatırımlarının 3 milyar doları aştığını hatırlatan Putin, "500 milyon dolar kredi sağlandı. Bu rakamın sosyal ve ekonomik alanlarda kriz sürecinde toparlanmada önemli katkı sağlamıştır" ifadelerini kullandı.

Ermenistan'ın sanayi alanında yüzde 10 büyüme sağlamasına karşın tarım sektöründe yüzde 17 küçüldüğünü hatırlatan Sarkisyan, "RF'nun sağladığı krediler için teşekkür ediyorum. Bu para olmadan 2010'u tamamlamamız mümkün olmayabilirdi. Böylece krizin üstesinden geleceğiz" değerlendirmesinde bulundu. (AA)
,
İthal kurbanlar elde kaldı

Kurban Bayramı'nın 3. gününde, yerli kurbanlık hayvanların tamamına yakını satıldı, ithaller ise fiyatların düşürülmesine rağmen satıcıların elinde kaldı.

Kurban Bayramı'nın üçüncü günü olmasına rağmen ithal kurbanlık hayvanlar vatandaşlardan ilgi görmüyor. Yerli küçükbaş hayvanların tamamına yakını bayramın ilk gününden itibaren tükenirken, ithal edilen kurbanlıklar fiyatın düşmesine rağmen alıcı bulamadı.

Avusturya'dan 400 adet merinos cinsi küçükbaş kurbanlık alan ve Kasımpaşa'daki kurban pazarına getiren Eskişehirli hayvan tüccarı Mehmet Keskin, yaptığı açıklamada, satışlardan memnun olmadığını ifade etti.

Türkiye'de kurbanlık bulamayınca yurt dışından aldıklarını, ancak hüsrana uğradıklarını anlatan Keskin, şöyle konuştu: "Avusturya'dan 400 tane kurbanlık getirttik. Bunlardan sadece 200'ünü sattık. Elimizde kalan 200 küçükbaş kurbanlığı da satmaya çalışıyoruz ama alan yok. Fiyatı da bayağı düşürdük. Şu anda bu kurbanlıkları 400-500 TL'ye satıyoruz. Bu kurbanlıkların tanesinin gelişi bize 400 TL'ye mal oldu. Biz yine aynı fiyata satmaya çalışıyoruz.

Önceki seneler merinos kurbanlıklar Türkiye'de 600-650 TL'ye alıcı buluyordu. Biz de Türkiye'de bu hayvanı bulamayınca Avusturya'dan aldık ama umduğumuzu bulamadık. Ben besicilik de yapıyorum. Kendi yerime götürüp, biraz daha baktıktan sonra kestireceğim."

İlle de yerli ırk

Kurbanlık almak için Kasımpaşa'ya gelen Ferhan Şenyaylar ise bütün kurbanlık pazarını gezdiğini, ancak ithal gelen koyunları hiç beğenmediğini söyledi.

İthal kurbanlıkların kıllarının kötü göründüğünü ve göze hoş gelmediğini ifade eden Şenyaylar, "Bu koyunlar bizim yerli ırkımıza benzemiyor. Hiç beğenmedik. Fiyatı ne kadar düşerse düşsün ithal koyun almayacağız" dedi.

Yerli büyükbaş ilk günden tükendi

Silivri'de büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan Murat Özkan ise kurban satış yerine 32 tane yerli ırk büyükbaş hayvan getirdiğini belirterek, 31'ini sattığını söyledi.

Yerli büyükbaş kurbanlıkların ilk günden tükendiğini anlatan Özkan, şöyle dedi:

"Büyükbaş kurbanlıkların en büyüğü 6-7 bin, en küçüğü ise 3 bin 500 TL'den alıcı buldu. Vatandaşlar Uruguay'dan gelen büyükbaş kurbanlıklar yerine yerlileri tercih etti. Bu sene iyi kazanç elde ettik. Elimde kalan son yerli büyükbaş kurbanlığı da 3 TL'den satacağım." (Dünya Gazetesi)
,
TOKİ, 825 lira peşinatla dükkan satacak

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), 38 ildeki 155 dükkan ve 8 konutu, 825 liradan başlayan peşinat ve 39 liradan başlayan taksitlerle satışa çıkarıyor.

TOKİ'den yapılan açıklamaya göre, 38 ildeki 155 dükkan ve 8 konut, Eskidji Müzayedecilik firması tarafından noter huzurunda yapılacak açık artırma ile satılacak.

Eskidji Müzayedecilik Firması'nın İstanbul merkez binasında, 2 Aralık Perşembe günü yapılacak açık artırmaya katılmak isteyen yatırımcılar, almak istedikleri dükkan ya da konut için TOKİ'nin Ankara Bilkent'te bulunan merkez binası ile Adana Mavi Sürmeli Otel'den de canlı bağlantıyla teklif verebilecekler.

Açık artırmaya katılacak yatırımcılara, aldıkları dükkan ya da meskenin yüzde 15'ini ödemeleri durumunda 120 ay vade uygulanacak.

Satış sonrası vatandaşın aldığı işyeri ve konutun taksitlerini rahatlıkla ödemesi için fiyatlara faiz uygulamayan TOKİ, Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE), Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve memur maaş artışından en düşük olanı dikkate alarak fiyat artışı yapacak.

Açık artırma ile İstanbul Avrupa Konutları'nda biri villa 2 adet mesken, Sivas Gölova ve Adana Buruk'ta 2 adet konut (tarımköy) ile Adıyaman Gölbaşı ve Çanakkale Biga'da birer konut satılacak.

Bilecik Merkez İstasyon Mahallesinde 36 metrekare dükkan 5 bin 500 lira, Zonguldak Devrek Çaydeğirmeni'nde 33 metrekare dükkan 7 bin lira muhammen bedelle satışa sunulacak. Açık artırmada fiyat artırımı olmazsa, 825 lira peşinat ödeyen kişi, Bilecik Merkez-İstasyon Mahallesi'ndeki 36 metrekarelik dükkana sahip olabilecek.

Satışa çıkarılan dükkanların büyük bölümü TOKİ konut projelerinin içinde bulunuyor.

Eskidji Müzayedecilik firması tarafından noter huzurunda yapılacak açık artırmada, Adana'da 19, Ankara'da 13, İstanbul'da 11, Çorum'da 7, İzmir ve Sivas'ta 6, Bilecik ve Ordu'da 5, Balıkesir ve Batman'da 4, Diyarbakır, Yozgat, Tokat ve Bayburt'ta 3, Bolu, Zonguldak, Osmaniye, Samsun, Aksaray, Bartın ve Çankırı'da 2, Bursa, Uşak, Trabzon, Mardin, Burdur, Karaman, Van, Adapazarı, Kars ve Amasya'da 1 adet dükkan satışa sunulacak.

Satılacak dükkan ve konutlar hakkında, TOKİ'nin "www.toki.gov.tr" internet adresinden veya (0312) 565 20 65 numaralı telefondan bilgi alınabilecek. (AA)
,
ABD'de işsizlik maaşı başvuruları arttı

Çalışma Bakanlığının açıkladığı verilere göre, geçen hafta işsizlik maaşı için başvuranların sayısı 2 bin kişi artarak 439 bin oldu.

Wall Street analistleri de artışın bu düzeyde olmasını bekliyorlardı.

Ancak daha az dalgalı seyir izleyen dört haftalık ortalama işsizlik maaşı başvuruları, beş haftada dört kez düşerek, 443 bine geriledi. Böylece, 2008 yılı Eylül ayından bu yana en düşük seviye kaydedilmiş oldu. (WP)