23 Kasım 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
RF HIV aşısı için kolları sıvadı; ilk denemeler başarılı

RF aşı üretim merkezleri ilk denemelerinde başarı sağladıkları HIV aşısının yeni ve etkili formülünü geliştirmek için güç birleşimi yapıyor. Moskova, St. Petersburg ve Novosibirsk'de faaliyet gösteren merkezler AİDS hastalığına karşı etkili bir aşı bulacaklarından emin.

"En pahalı ve önemli aşamayı tamamladık" değerlendirmesinde bulunan Novosibirsk'de çalışmalarını sürdüren Vector aşı merkezi şirketinin başkanı Yevgeni Stavski Ria Novosti'ye verdiği bilgide, "Üç şirket ek testler ve daha etkin bir aşı için güçlerini birleştiriyor. Burada zamandan da kazanmak istiyoruz" dedi.

RF hükümetinin de yeni çalışmalar için 1 milyar ruble (32,15 milyon dolar) kredi ayırdığını kaydeden Stavski, "Ek yatırım ve çalışma koşullarını yıl sonuna kadar tamamlamak istiyoruz" bilgisini verdi.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre tüm dünyada HIV virüsünden etkilenen 33 milyon kişi var. Hastaların yarsının yaş ortalaması ise 15-24 arası. Toplam bugüne kadar 25 milyon kişi HIV virüsü nedeni ile yaşamını yitirirken, her yıl bu rakama 2,7 milyon kişi daha ekleniyor. RF'nda durum dünya genelinden farklı değil. Sadece son üç yılda virüs tespit edilen ve kayıt altına alınan 570 bin kişi var.

ABD hükümetinin AİDS'le mücadele çerçevesinde aşı çalışmaları için 160 milyon dolar ayırdığını belirten RF Federal Medikal-Biyoloji Merkezi Başkan Yardımcısı İgor Sidoroviç, hastalığın tedavisinde erken teşhisin çok önemli olduğunu ve ilk yıl içinde 6 kez aşı yapılması gerektiğini belirtti. Bu yöntemin ancak hastaların yüzde 30'unda etkili olabildiğine dikkat çeken yetkili, "Tüm hastalarda daha etkin hale getirilmiş aşı kullanılması durumunda 1 milyon insanın yaşamı kurtarılabilir" ifadelerini kullandı.

RF'nda durumun biraz daha farklı olduğunu vurgulayan Sidoroviç yerel çabaların zorunlu olduğunu söyledi. Şimdiye kadar RF'nda aşı denemeleri için 500 gönüllü kayıt yaptırmış durumda. Gönüllüler üzerinde yapılan ilk aşı denemelerinden olumlu yanıtlar da alınmaya başladı. (RR)
,
RF polisinden kaçak Türk işçilere operasyon

RF’nun Voronej bölgesindeki çocuk kampını denetleyen Rus güvenlik güçleri öğrenciler yerine kaçak Türk, Kırgız ve Tacik inşaat işçileri buldu. Yabancıları kaçak olarak çalıştıran inşaat şirketine kişi başına 25 bin ruble para cezası kesilecek.

Voronej’in Somovo kasabasında oturan vatandaşların şikayeti üzerine bölge Federal Göçmen Servisi, resmi istihbarat kurumu FSB, savcılık ve polis yetkilileri “Orlyonok” isimli çocuk eğitim ve dinlenme kampını bastı. Rus güvenlik güçleri yaptığı denetleme sırasında kampta çocuklar yerine yüzden fazla yabancı işçi buldu.

Kampın taşeron şirketler tarafından kiralandığını ortaya çıkaran güvenlik güçleri inşaatın yapıldığı alana da gizli bir “çıkarma” düzenledi. Koltsovskaya sokaktaki inşaat alanında yapılan kimlik kontrolünde Türk, Kırgız ve Tacik uyruklu olmak üzere toplam 48 yabancının kaçak çalıştığı tespit edildi. İşçilerin “Galereya Çijov” adlı ticaret merkezi inşaatında çalıştığı belirtildi. Olayla ilgili denetleme dosyası bölge savcılığına aktarıldı.

RF Federal Göçmen Servisi Voronej Bölge yetkili müfettişi Artyom Hahonin, kaçak yabancıları çalıştıran şirkete kişi başına 25 bin ruble ceza keseceklerini belirtti. Rus yetkili, “Ayrıca, her kaçak yabancı işçi de iki bin ruble ceza ödeyecek” dedi. (CHA)
,
Polis “Fransız çantası” diye Türk çantası satan mağazayı bastı

RF’nun Sibirya bölgesindeki Kemerovo kentinde polis “Fransız çantası” diye Türkiye’de üretilmiş çanta ürünleri satan mağazayı bastı. Polis mağazadaki çantalara el koyarken, olayla ilgili inceleme başlatıldı.

Fransız “Louis Vuitton” şirketi RF Temsilciliği, Kemerovo Bölge Emniyet Müdürlüğü’ne başvurarak bölgedeki bir mağazada kendi Fransız markası adı altında sahte markalı çanta eşyaların satıldığı şikayetinde bulundu. Şirket, kendilerine ait bölgede herhangi bir mağazanın olmadığını da beyan etti.

Olay üzerine harekete geçen Kemerovo Bölge Emniyet Müdürlüğü’ne ait polis müfettişleri mağazayı basarak inceleme başlattı. Polisler, mağazadaki ürünlerin Fransız markaya ait olduğunu gösteren herhangi bir belge bulamadı. Daha sonra ifadeleri alınan mağaza yetkilileri, ürünlerin Fransa’dan ziyade Türkiye’den getirildiğini itiraf etmek zorunda kaldı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Kemerovo Bölge Emniyet Müdürlüğü Basın Sözcüsü Vladimir Sergeyev, “kaçak eşya” gerekçesiyle çantalara el koyarak inceleme başlattıklarını belirtti. Çantaların 30 bin rubleden (bin dolar) satıldığı da gelen bilgiler arasında. (RR)
,

Warren Buffett

Zengin ABD'liler daha çok vergi ödemeli

Milyarder Warren Buffett, varlıklı insanların daha fazla vergi ödemesi gerektiğini söyledi.

Buffet, Bush döneminde en fazla kazananlara yapılan vergi indirimlerinin aralık sonunda sona ermesine izin verilmesi gerektiğini söyledi.

ABC televizyonuna konuşan Buffett, "Düşük ve orta sınıf hatta orta üst sınıf için daha fazla vergi indirimi olmalı. Ama benim gibi yüksek gelirli insanlar çok daha fazla vergi ödemeli, şimdiye kadarki en iyi kazancı elde ettik." dedi. (WP)
,

Sergey Sobyanin

Sobyanin 5 yılda 50 kilometre metro hattı yapacak

Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, beş yıl içinde 50 kilometreden fazla metro hattı inşa edilmesi gerektiğini belirtti. Sobyanin Moskova çevresinde oturan vatandaşların rahat şekilde başkente ulaşabilmesi için ciddi yatırımlar yapacaklarını sözlerine ekledi.

Belediye toplantısında konuşan Başkan Sobyanin, Moskova çevre bölgesinden başkente her gün çalışmaya gelen vatandaş sayısının giderek arttığına dikkat çekti. Vatandaşların rahat ulaşımı açısından altyapı çalışmalarını artıracaklarını kaydeden Sobyanin, “2015 yılına doğru Moskova’da 50 kilometreden fazla yeni metro hattı yapmamız lazım: 2011'de 4,5 kilometre, 2012’de 14 kilometre, 2013'de 16 kilometre ve 2014’de de 17 kilometre hat yapmak lazım” dedi.

Belediye Başkanı, başkentle çevresi ve yakın alanlarda yapılan yeni yerleşim alanlarının kalkınması açısından da yeni metro hatlarının önem arzedeceğine işaret etti. Sobyanin, “Günümüzde inşa edilen yeni metro hatları Moskova sınırlarından öteye geçmiyor. Bence, projeye göz atmakta fayda var... Sorumlu makamlar “Moskova-Moskova çevre bölgesi” başlıklı tek ulaşım ağı bağlamında harekete geçmeli. Yoksa Moskova çevre bölgesinde oturan ve giderek sayısı artan vatandaşların ulaşımıyla ilgili sorunlarla karşılaştığımızda zor duruma düşmeyelim” diye konuştu.

Jirinovski’nin partisi: Moskova ve Moskova çevresini birleştirelim

Aşırı sağcı Vladimir Jirinovski’nin Liberal Demokrat Partisi, Moskova ve Moskova çevre bölgesinin birleştirilmesini önerdi. Partiden yapılan öneride, Moskova sınırlarının 100 kilometre ötesindeki bölgenin başkente, diğerlerinin ise komşu bölgelere bağlanması ortaya atıldı. Adaletli Partisi Meclis Grubu Başkanı Nikolay Leviçev de parti olarak bir anket araştırması yaptıklarını kaydetti. Leviçev, “Anket sorularını yanıtlayan vatandaşlar başkentle Moskova çevresinin birleştirilmesine sıcak baktığını belirtti” dedi. (AP)
,
 
10 aylık bütçe açığı 23.1 milyar lira

Merkezi Yönetim Bütçesi, geçen ay 1 milyar 835 milyon lira, ocak-ekim döneminde ise 23 milyar 125 milyon lira açık verdi.

Maliye Bakanlığı, 2010 Ekim ayı ve Ocak-Ekim dönemi bütçe uygulama sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, ekim ayında bütçeden 21 milyar 203 milyon lira harcama yapıldı. Buna karşılık bütçe gelirleri 19 milyar 368 milyon lira oldu.

Bu şekilde geçen yılın ekim ayında 2 milyar 421 milyon lira olan bütçe açığında yüzde 24,2'lik bir azalma meydana geldi ve bütçedeki açık 1 milyar 835 milyon liraya geriledi.

Ekim'de vergi gelirleri 2009 yılına göre yüzde 20,2 oranında artarak, 16 milyar 622 milyon liraya yükseldi. Faiz dışı fazla rakamı ise geçen yıla göre yüzde 84,8 oranında düşerek, 351 milyon lira oldu.

Ocak-Ekim dönemi

Ocak-ekim döneminde ise bütçe harcamaları 230 milyar 30 milyon lira, bütçe gelirleri de 206 milyar 906 milyon lira olarak gerçekleşti.

Bu dönemde 41 milyar 470 milyon liralık faiz ödemesi yapılırken, faiz hariç giderler de 188 milyar 561 milyon lira olarak belirlendi.

10 aylık dönemde bütçedeki 286 milyar 981 milyon liralık ödeneğin yüzde 80,2'si kullanıldı. Bu dönemde personel giderleri 52 milyar 753 milyon lira, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) devlet primi giderleri 8 milyar 958 milyon lira, mal ve hizmet alım giderleri 19 milyar 275 milyon lira, cari transferler 84 milyar 680 milyon lira, sermaye giderleri 14 milyar 852 milyon lira, sermaye transferleri 3 milyar 312 milyon lira, borç verme kalemi de 4 milyar 730 milyon lira oldu.

Harcamaların 4 milyar 253 milyon lirasını sağlık harcamaları oluştururken, sağlık, emeklilik ve sosyal yardım giderleri için SGK'ya 47 milyar 79 milyon lira aktarıldı. Çiftçiye tarımsal destekleme kapsamında 5 milyar 39 milyon lira ödeme yapıldı, mahalli idarelere de 17 milyar 138 milyon lira yardım sağlandı.

Ocak-ekim döneminde faiz giderleri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,5 oranında azalırken, sağlık giderlerindeki azalma yüzde 26'yı buldu. Buna karşılık SGK'ya kaynak aktarımında yüzde 4,1, tarımsal destekleme ödemelerinde de yüzde 28,8 oranında artış görüldü. (Dünya Gazetesi)
,
 
İkinci zayıf halka için kollar sıvandı

Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkilileri, İrlanda'nın bankacılık ve bütçe açığı krizini aşması için üç yıl süreli kredi paketinin ayrıntılarını belirleme çalışmalarına başlıyor.

AB ve IMF dün İrlanda'nın kurtarılmasına yardım etmeyi kabul ederken, İrlanda'nın bankalarını yeniden yapılandırma planı, kapsamlı uluslararası yardım paketinin merkezi desteği olarak düşünülüyor.

AB ve IMF'nin İrlanda için hazırlayacağı kredi paketinin büyüklüğü henüz belirlenmezken, kredi miktarının toplam 80-90 milyar Euro'yu bulacağı tahmin ediliyor. AB ve IMF, mayıs ayında Yunanistan'ın borç krizinden çıkması için üç yıl süreli 110 milyar Euro tutarında yardım paketi hazırlamıştı.

Yetkililer, AB ve IMF'nin İrlanda'ya yardımda bulunma kararının finansal piyasalarda istikrarın sağlanmasına ve özellikle Portekiz ve İspanya olmak üzere Euro Bölgesi ülkelerine olan güven kaybını önlemesine yol açacağını söylüyor.

İrlanda tasarruf planı hazırlıyor

Bu arada bu yıl gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 32'sine ulaşan rekor büyüklükteki bütçe açığını azaltmaya çalışan İrlanda, 15 milyar Euro tutarında dört yıl süreli tasarruf planını son rötuşlarını yapıyor. Tasarruf planı, yeni emlak vergisi getirilmesi, yardımlar ve hizmetlerde kesintiye gidilmesi gibi önlemleri kapsıyor. (AP)