27 Kasım 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
Abhazya Sanatçilar Birliği, Merkez Sergi Salonu’nda Eski Fotoğraflar Sergisi açıyor

Viktor Abaza (Djeniya) Vakfı Başkanı Esma Djeniya tarafından Apsany pres Haber Ajansına yaptığı açıklamada “Suhum Abhazya Sanatçılar Birliği Merkez Salonu’nda 30 Kasım Salı günü «Апсуаа» (Abhazlar) adı altında 1920- 1930 yıllarına ait eski fotoğrafların yayınlandığı bir sergi düzenlenecek. Sergi’de halktan toplanan 205 eski fotoğraf sergilenecektir” dedi.

Esma Djeniya “Fotoğraflar insanların kişisel aile arşivlerinden toplandı. Bizim için aile fotoğrafları, farklı iş birimlerinde çalışan insanların fotoğrafları öncelikli idi, manzara ve bina fotoğrafları değildi. Georgievskih madalyası sahibi Tita Hasaya ve diğer insanların fotoğrafları da bulunuyor” dedi.

Esma Jeniya “Fotoğrafların içerisinde 1920 – 30 yıllarında Avrupa stilde giyinmiş olan Abhaz kadınları da bulunuyor. O yıllarda Abhaz Erkekleri ulusal giysilerini giyerken Abhaz Kadınları modayı daha rahat takip edebiliyorlardı ve hiç kimse onların modayı takip etmelerini engellemiyordu. Serginin ardından albüm yapmayı planlıyoruz. Bu albüm içerisinde ayrıca 70 adet daha fotoğraf bulunacak bunlar eski oldukları için sergilenemeyecek durumda bulunuyorlar” dedi. (Abhazyam.com)
,
Şangay zirvesi toplandı: Putin 10 yıllık yol haritası önerdi

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) ülkelerinin gelecek 10 yılda ortak hareket etmesini amaçlayan bir yol haritası hazırlanmasını önerdi.

Tacikistan'da düzenlenen ŞİÖ hükümet başkanları toplantısında konuşan Putin, ŞİÖ'nün toplu olarak kalkınması için tüm imkanların bulunduğunu ifade ederek, bu çerçevede özellikle aralarında "Kuzey-Güney" ve "Asya-Avrupa" kıtalararası taşımacılık koridorlarının da bulunduğu taşıma ve geçiş imkanlarının çok büyük olduğunu vurguladı.

Putin, ayrıca örgüte üye ülkeler arasında ortak hareket edilmesini öngören yol haritasının hazırlanması ve üye ülkeler arasındaki ticari, ekonomik işbirliği programı kapsamında net adımlar atılması gerektiğini vurgularken, ilgilenen ülkeleri de bu inisiyatifte gözlemci ve ortak ülkeler olarak yer almaya çağırdı. (RR)
,
Rusya mahkemelerinden Rosneft'e 2 milyar ruble tekel cezası

Moskova Ticari Uyuşmazlık Mahkemesi, Rusya'nın dev enerji şirketi Rosneft'e yerel petrol fiyatlarının belirlenmesinde tekel oluşturduğu gerekçesi ile 2 milyar 39 milyon ruble para cezasının kesilmesini uygun buldu. Mahkeme, Federal Tekelle Mücadele Servisi'nin (FAS) kestiği 5 milyar 280 milyon rublelik (172 milyon dolar) cezayı Rosneft'in itirazı üzerine yarıya indirdi.

FAS, Kasım 2009'da yılın ilk altı ayında petrol varil fiyatlarının belirlenmesinde tekel oluşturduğu gerekçesi ile ceza kesmişti. FAS basına duyurduğu yazılı açıklamada "FAS Rosneft şirketini toptan piyasasında egemenlik konumunu kötüye kullanması nedeniyle 5 milyar 280 milyon rubleye ceza kesti" ifadelerine yer vermişti.

Rosneft FAS tarafından petrol şirketlerine karşı düzenlenen operasyon kapsamında cezalandırılan üçüncü şirket oldu. Daha önce FAS Gazprom'a 4,7 milyar ruble (162 milyon dolar) ve TNK-BP'ye 4,2 milyar ruble (144 milyon dolar) ceza kesmişti.

Rusya'da benzinin litresi 80 cent

Rusya Başbakanı Vladimir Putin daha önce yaptığı değerlendirmelerde Rusya içinde benzin pompa çıkış fiyatlarının 80 cent olmasını eleştirmişti. Amerika'da fiyatların 70 cent olduğunu hatırlatan Putin, FAS'dan önlem almasını istemişti.

Rusya'nın dünyanın en büyük petrol ihracat eden ülkesi olmasına ve ABD'nin de en büyük petrol ithalat eden ülkesi olmasına dikkat çekiliyor. Avrupa ülkelerinde ise benzin fiyatlarının yüksek olmasında vergiler etki oluşturuyor. İngiltere'de bir litre benzinin pompa çıkış fiyatı 1,70 dolar. (CHA)
,
 
Medvedev'den vatandaş Garipov'a: Önerilerini dikkate alıyorum

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev Twitter kullanıcılarına teşekkür etti ve kendisine yazılan mesajları dikkate alacağını söyledi.

Medvedev yakın günlerde Devlet Başkanı Twitter'i KremlinRussia'yı resmiyetten uzaklaştırmak için ismini değiştirdi. Adını MedvedevRussia olarak değiştiren Medvedev son yazıların birisinde okuyuculara ve kendisine yazanlara teşekkür etti.

Ayrıca kendilerinden gelen fikirleri dikkate alacağını ve kullanacağını belirten Medvedev, Garipov Radik adlı kullanıcıya cevaben yazdığı mesajında şöyle dedi: “Federasyon Konseyi ile ilgili fikirleriniz için teşekkür ederim. Sizin gibi yazan diğer mesajlar için de teşekkür ederim. Bazı fikirleri Federasyon Konseyin'de yapacağım konuşma için kullanmayı düşünüyorum.”

Sosyal ağ ve mikroblog sitesi Twitter'in aktif kullanıcısı olan Medvedev görevinin ilk günlerinden itibaren kendisini teknolojik ve internet kullanan lider olarak gösterdi. Haziran ayından itibaren Twitter'e kaydolan Medvedev'in mesajlarını okumak için 127 binden fazla kişi üye oldu.

Medvedev'in ayrıca Livejournal'da da blogu ve Youtube'de de video-blog hesabı var. Medvedev, devamlı şekilde video-blogunda mesajlar yayınlıyor. (RUA)
,
 
Sanayi üretiminde güçlenme sürüyor

MB'nin dün açıkladığı kapasite kullanım ve reel sektör güven endekslerini değerlendiren Goldman Sachs, ekim ayı için açıklanan güçlü kapasite kullanım verisinin, sanayi üretiminde güçlenmenin sürdüğüne işaret ettiğini bildirdi.

Goldman Sachs, 2010 yılının ikinci yarısında büyümede bir miktar yavaşlama beklenmesine karşın, güçlü hanehalkı ve finans sektörü bilançoları ve gevşek iç finansman şartlarını büyüme için destekleyici olmaya devam ettiğini vurguladı.

Kapasite kullanım oranındaki artışın yavaşladığını belirten Goldman Sachs, ancak oranın tarihi ortalama olan yüzde 78 seviyesine yaklaştığı ve ekonomik aktivitenin 2010'un ikinci yarısında yavaşladığı ortamda bunun beklenen bir trend olduğunu vurguladı.

Temmuz ayında PMI'da görülen düşüşün ekim ayı için açıklanan verine büyük ölçüde tersine döndüğünü hatırlatan Goldman Sachs, dün açıklanan reel kesim güven endeksini ise dış talep şartlarının, özellikle TL'nin son aylardaki güçle değerlenmesi dikkate alındığında, ekim ayı PMI verisinin işaret ettiğinden daha fazla belirsiz olabileceğini ortaya koyduğunu ifade etti.

Türkiye'nin giderek artan şekilde iç talep ve sabit yatırımlar yönlendirilen büyüme görünümünün güçlü olmaya devam ettiğini belirten Goldman Sachs, 2010 yılının ikinci yarısında büyümede bir miktar yavaşlama beklenmesine karşın, güçlü hanehalkı ve finans sektörü bilançoları ve gevşek iç finansman şartlarını büyüme için destekleyici olmaya devam ettiğini vurguladı.

Goldman Sachs, Türkiye'de GSYH'nın 2010'da yüzde 8.5 ve 2011'de yüzde 5.5 büyümesini beklediğini de belirtti. (Dünya Gazetesi)
,

Doris Leuthard

"Türkiye, krizden İsviçre'den daha az etkilendi"

İsviçre Cumhurbaşkanı Doris Leuthard, "Türkiye, ekonomik krize İsviçre'den daha az maruz kalmış bulunuyor. Onları kutluyoruz" dedi.

İsviçre Cumhurbaşkanı Leuthard, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile düzenlediği ortak basın toplantısında sözlerine, Gül'ün ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı.

İsviçre ile Türkiye arasında 50 yılı aşan zamandan bu yana diplomatik ilişkilerin mevcut olduğunu ifade eden Leuthard, bu ilişkilerin daha da yaygınlaştırılması isteğinde olduklarını söyledi.

Dünyanın ekonomik krizi yaşadığını ve pek çok ülke ekonomisinin bundan etkilendiğini belirten Leuthard, İsviçre ve Türkiye ekonomilerinin krizden başarılı şekilde çıktıklarını belirtti. Leuthard, "Türkiye, ekonomik krize İsviçre'den daha az maruz kalmış bulunuyor. Onları kutluyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin İsviçre için çok önemli bir partner olduğunu vurgulayan Leuthard, yılda 250 bin İsviçreli turistin Türkiye'yi ziyaret ettiğini bildirdi.

Konuşmasında Kıbrıs konusuna da değinen Leuthard, bu konunun Türkiye için ayrı bir öneme sahip olduğunu, bu konuda diyalog ve uyum için var olan çabaların bulunduğunu, konunun ikili görüşmelerinde de gündeme geldiğini söyledi.

Leuthard, Cumhurbaşkanı Gül ile ikili görüşmelerinde terör, yasadışı göç gibi konuların ve bu konulardaki işbirliğinin de ele alındığını ifade etti.

İsviçre ekonomisi

Konuşmasının ardından soruları da yanıtlayan Leuthard, İsviçre ekonomisi ile Türkiye ekonomisinin krizden nasıl etkilendiği konusundaki değerlendirmesine ilişkin soru üzerine, iki ülkenin de Maastricht kriterlerini yerine getirdiklerini söyledi.

Avrupa ekonomilerinin borçlanmayla ilgili yaşadıkları sıkıntılara değinen Leuthard, Yunanistan'ın yaşadığı krizde İsviçre'nin de avro rezervlerini artırdığını belirtti.

Avro konusundaki istikrara önem verdiklerini dile getiren Doris Leuthard, pek çok konuda üzerlerine düşeni yaptıklarını, tüm Avrupa ülkelerinin de aynı şekilde üzerine düşeni yapmasının krizde önemli olduğunu söyledi. (AA)