03 Aralık 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
Boğaziçi Üniversitesi Adige ve Abaza dillerinde dil bilim uzmanları yetiştirecek

Federasyon Başkanı'mız Cihan Candemir ile Sosyal İşler ve Organizasyon Koordinatörü'müz Handan Demiröz Adige/ Abaza dillerinde eğitici yetiştirilmesi konusunda Boğaziçi Üniversitesi Dil Bilim Yüksek Lisans Bölümü Başkanı Prof. Sumru Özsoy ile görüştüler.

Son derece faydalı geçen bu görüşme sonunda Prof. Sumru Özsoy; Kafkas dillerinden Adige veya Abaza lehçelerinden birini iyi düzeyde bilen, TOFEL ya da Boğaziçi Üniversitesi’nin kendi açtığı İngilizce seviye sınavını geçen her öğrencinin lisansüstü eğitim için açılan sözlü ve yazılı sınava girerek bölümde lisansüstü öğrenci olma hakkı kazanabileceklerini söyledi.

Bu sınava hazırlanmak için çalışılması gereken ders kitapları ile ilgili olarak detaylı bilgi almak isteyenler, İstanbul Kafkas Kültür Derneğine başvurabilirler.
(
216 651 00 88 - info@istanbulkafkaskultur.org)
Sınavı geçerek lisansüstü programa devam edecek öğrenciler o dilde (Adige-Abaza) dilbilim uzmanı olacaklar ve üniversitelerin açacağı Kafkas Dilleri Kürsülerinde ders verebilecek, akademik çalışmalarını yürütebilecekler.

Boğaziçi Üniversitesi Yüksek Lisans Başvuruları için ekteki linki ziyaret edebilirsiniz.
http://www.boun.edu.tr/graduate/

organization/admission_grad_tur.html
,

Aleksiy Kudrin

2018 Dünya Kupası’nın ev sahibi RF olacak

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) Başkanı Sepp Blatter, Dünya Kupasının 2018'de RF'da, 2022'de ise Katar'da düzenlenmesine karar verildiğini açıkladı.

RF'da düzenlenecek 2018 Dünya Kupası'nın ev sahipliği için Hollanda/Belçika (ortak), İspanya/Portekiz (ortak) ve İngiltere diğer adaylardı.

Oylamada ev sahibi seçilen RF, daha önce hiç büyük bir uluslararası futbol organizasyonunu üstlenmedi.

Bir zamanlar kapılarını yabancılara sıkı sıkıya kapatan ve bu kez bir futbol organizasyonuyla yüz binlerce kişiyi ülkesine davet eden RF, bu uğurda, buraya gelecek milli takım oyuncularına, yetkililere ve bileti olan seyircilere vize zorunluluğu getirilmeyeceğini açıklamıştı.

Rus yetkililer, bu organizasyonu ''altyapının zenginleştirilmesi, modern tesislerin inşa edilmesi ve gerçek bir futbol ülkesi olmak'' açısından fırsat görüyor.

RF, kapasitesi 10 bin kişi daha artırılabilecek 80 bin kapasiteli Luzhniki Stadyumu'nu ana tesis olarak kullanmayı planlıyor. Bunun yanında 62 bin seyirci kapasiteli Kirov Stadyumu'nun da yapımı sürüyor.

140 milyon nüfuslu RF'da 100 kadarı profesyonel, 100 binden fazla kulüp faaliyet gösteriyor.

Bu arada, Moskova'nın bu tip uluslararası organizasyonları rüşvet karşılığında aldığı iddialarının ortaya atılmasının ardından RF Başbakanı Vladimir Putin, FIFA yetkililerinin herhangi bir baskı altında kalmadan karar vermeleri için Zürih programını iptal etmişti.

RF Maliye Bakanı Aleksiy Kudrin, 2018 Dünya Kupası finallerinin maliyetinin 2014 Soçi Kış Olimpiyat oyunlarından daha az olacağını söylemişti. (AP)
,

Sergey Lavrov

Sergey Lavrov: Agit Sonuç Belgesi'ni hiç kimse imzalamadı ve imzalamayacak

REGNUM Haber ajansı Muhabiri’nin bildirdiğine göre, RF Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 2 Aralık tarihinde AGİT Zirvesini terk etti ve Astana’dan uçakla ayrıldı. Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’in arkasından tam olarak aynı biçimde ayrıldı. Sergey Lavrov, Gürcistan Rustavi – 2 Televizyonu Muhabirinin “zirve sonuç belgesi hakkında ki yorumunuz nedir?” sorusuna verdiği yanıtta “Hiç kimse hiçbir şeye imza atmadı ve imza atmayacak” dedi. Televizyon yayınında RF Dışişleri Bakanı’nın gazetecilerin sorularını daha fazla yanıtlamadan yanlarından ayrıldığı görüntülendi.

REGNUM Haber Ajansı’nda daha önce zirve sonuç belgesi hakkında yapılan yayından bu yama dört saat geçmesine rağmen görüşmeler sürdürülmektedir. AGİT Basın Bürosu tarafından AGİT Dönem Başkanı Kazakistan Devlet Başkanı’nın AGİT Zirve Kapanış Basın toplantısı düzenlenmesi ile ilgili açıklamalar beş kezdir ertelendi. Konu hakkında hiçbir AGİT Üyesinden konu hakkında resmi bir açıklama alınamadı.

Resmi olmayan kaynaklardan alınan bilgilere göre, AGİT Katılımcı ülkelerden bazılarının Sonuç Belgesi’ni imzalamak istemedikleri belirtiliyor, imzalamayı “ret eden” ülkeler arasında RF Federasyonu, Ermenistan, Gürcistan ve Özbekistan bulunuyor. Dahası Özbekistan Temsilcileri, imzalarını bırakmadan Kazakistan’ın başkentini terk ettiler. Zirve için AGİT Başkanlığı tarafından özel olarak akredite edilen yabancı gazetecilerin çoğunluğu da zirve sonuç belgesini alamadan forumu terk ediyorlar.

AGİT Zirve sonuçlarının açıklanacağı basın toplantısının ertelenmesi sonrasında merkezde bulunan gazetecilere zirve sonuçlarını beklemeden Astana şehir turuna katılma önerisi getirildi. Gazeteciler merkezden ayrılmadılar. (Abhazyam.com)
,

Jean-Claude Trichet

Tahvil alım programı sürecek

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet, tahvil alım miktarının artırılacağına yönelik bir açıklama yapmaktan kaçınırken, mevcut tahvil alım programına devam edeceklerini bildirdi.

Trichet, bir aylık ve üç aylık borçlanma operasyonlarının Nisan 2011'e kadar sürmesinin kararlaştırıldığını belirterek, "Tahvil satın alma programıyla piyasaya verdiğimiz likiditeyi çekmeye devam edeceğiz" dedi.

Trichet, banka yönetim kurulunun yüzde 1 olan faiz oranlarını sabit tutma kararının ardından yaptığı açıklamada, faiz oranlarının uygun seviyede olduğunu,

orta vadede fiyat istikrarının korunmasının beklendiğini belirterek, bunun da Euro Bölgesi'nde hane halklarının satın alma gücünü destekleyeceğini ifade etti.

Avrupa Merkez Bankası'nın, bir aylık ve üç aylık borçlanma operasyonlarını Nisan 2011'e kadar sürdürmesinin kararlaştırıldığını ifade eden Trichet, "Tahvil satın alma programıyla piyasaya verdiğimiz likiditeyi çekmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Trichet, bankanın bu yıl için büyüme beklentisinin yüzde 1,6 ile yüzde 1,8 aralığında olduğunu, bu oranın gelecek yıl için ise yüzde 0,7 ile yüzde 2,1, 2012 yılında ise yüzde 0,6 ile yüzde 2,8 aralığında olacağını tahmin ettiğini söyledi.

Banka, daha önce Euro Bölgesi için bu yıl yüzde 1,4 ile yüzde 1,8 aralığında, gelecek yıl ise yüzde 0,5 ile yüzde 2,3 aralığında büyüme beklentisi olduğunu açıklamıştı.

ECB Başkanı Trichet, bankanın, bu yıl için enflasyon tahmininin, yüzde 1,5 ile yüzde 1,7 aralığında, 2011 yılı için yüzde 1,3 ile yüzde 2,3 aralığında, 2012 yılı içinse yüzde 0,7 ile yüzde 2,3 aralığında olacağının öngörüldüğünü belirtti.

Eylül ayındaki tahminlerde bu yıl için yüzde 1,5 ile yüzde 1,7, gelecek yıl ise yüzde 1,2 ile yüzde 2,2 aralığında enflasyon bekleniyordu. (AP)
,
ABD'de bekleyen konut satışları yükseldi

ABD'de Haziran ayında dip yapan bekleyen konut satışları, Ekim ayında güçlü bir artışla, yukarı trendin devam ettiğini ortaya koydu.

Ulusal Emlak Komisyoncuları Birliği (NAR) verilerine göre Ekim ayında Bekleyen Konut Satışları Endeksi yüzde 10.4 artarak 80.9 puandan 89.3 puana yükseldi.

Ancak yaşanan bu artışa rağmen Endeks, 2009 Ekim ayındaki 112.4 puanın yüzde 20.5 altında kalmaya devam etti.

Ekim 2009'da görülen 112.4 puan, Mayıs 2006'daki 112.6 puandan bu yana endeksin gördüğü en yüksek seviyeydi.

NAR baş ekonomisti Lawrence Yun yaptığı açıklamada, konut alımı için etkileyici şekilde uygun olan şartların, konut alıcılarını yönlendirmekte olduğunu belirterek, "Güçlü bir çifthaneli büyüme görmekten memnuniyet duyduk, ancak sağlıklı ve sürdürülebilir seviyelere ulaşmak için aktivitenin daha da iyileşmesi gerekli. Konut piyasası net bir şekilde toparlanma aşamasında ve inişli çıkışlı zamanlar olabilir, ancak istihdam piyasası iyileştikçe toparlanma süreci 2011 yılında da devam edecek" diye konuştu. (WP)