16 Aralık 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
Türkiye, RF'nun 'terörist saldırı ihtimali bulunan ülkeler' listesinde

RF Dışişleri Bakanlığı'nın, Türkiye'yi, terörist saldırı ihtimali bulunan ülkeler listesine aldığı bildirildi.

Rus internet sitesi "Gazeta.ru"nun yayımladığı haberde, Dışişleri Bakanlığı'nın, yurt dışındaki binalarını teröre karşı da sigortalatma kararı aldığı belirtildi. Bu konuda düzenlenecek ihale sonucu 3 yıllık sigortalama karşılığında 16 milyon dolarlık sigorta primi verileceği kaydedildi. İhaleye 12 Ocak 2011 tarihine kadar teklif verilebileceği ifade edildi.

İhale şartnamesine göre, bayrak dışında hemen her şeyin sigorta kapsamında bulunduğu, buna terör eylemleri, uçak düşmesi, tankla saldırı, anarşistlerin camları kırması ve haşerelerin zarara yol açmasının bile dahil olduğu belirtildi.

Haberde, terör saldırısı ihtimali çerçevesinde özellikle riskli bölgeler olarak Türkiye, Gürcistan, Moldova, Azerbaycan, Karadağ ve Mısır sıralandı.

Haberde, RF Dışişleri Bakanlığının yurt dışındaki binalarının maddi değerinin 4 milyar dolar civarında olduğu ifade edilerek, ABD'nin, yaklaşık 1 milyar dolar ile en değerli RF mülkiyetinin bulunduğu ülke olduğu, Türkiye'nin ise 77 milyon dolar ile 12'nci sırada yer aldığı kaydedildi.

RF'nun en ucuz mülkünün de 74 bin dolar ile Slovenya'da olduğu bildirildi. (AA)
,

Anas Pşihaçev

Kabardey’de dini provokasyon: Kafkas Müftüsü öldürüldü

Moskova'da ırkçı, dazlak gruplar ve Kafkasya gençleri arasında gerginlik yaşanırken, RF Federasyonu'na bağlı Kabardey-Balkar Cumhuriyeti Müftüsü Anas Pşihaçev kimliği belirsiz kişilerce öldürüldü. Kuzey Kafkasya’nın başlıca İslam liderlerinden biri sayılan Pşihaçev, evli ve üç çocuk babası idi.

Kuzey Kafkasya’nın Kabardey-Balkar Cumhuriyeti Müslüman Dini İdaresi Başkanı Müftü Pşihaçev’e yönelik silahlı suikast gerçekleştirildi. RF Başsavcılığı Soruşturma Komisyonu Kabardey-Balkar Cumhuriyeti Dairesi’nden yapılan açıklamada, “Moskova saatiyle akşam 19.30’ta kimliği belirsiz kişiler başkent Nalçik’te müftü Pşihaçev’e silahlı saldırı düzenledi. Saldırganlar Pşihaçev’i Yesenin sokağındaki evinden dışarı çağırdı ve sonra dört el ateş etti. Müftü olay yerinde hayatını kaybetti” denildi.

RF Devlet Başkanı Dmitri Medvedev müftünün öldürülmesi olayını sert bir şekilde kınayarak, müftünün yakınlarına başsağlığı gönderdi. Medvedev'in basın danışmanı Natalya Timakova tarafından yapılan açıklamada; "Müftü Pşihaçev aşırlılıklara karşı açık bir şekilde mücadele eden tartışmasız saygın bir din adamı idi. Bu kalleşçe yapılan cinayeti doğrudan kendisinin görevi ile ilgili. Biz Kabardey-Balkar Müslümanlarına desteğimizi sürdüreceğiz. Katiller mutlaka cezalarını bulacak."

Rus Ria Novosti haber ajansına konuşan Müftü Pşihaçev’in akrabaları olayı doğruladı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Pşihaçev, Kuzey Kafkasya’nın en önemli İslam liderlerinden biri idi. Kardeşi Şafig Pşihaçev de Kuzey Kafkasya Müslüman Koordinatör Merkezi’nin Moskova Temsilcisi görevinde bulunuyor. (CHA)
,
RF, petrol fiyatlarında revizyona gitti, kafalar karıştı

RF Ekonomi Bakanlığı 2011-2013 dönemini kapsayan petrol varil fiyatı öngörüsünde revizyona gitti.

2011 tahminlerini 6 dolar artışla 81 dolara yükselten bakanlık, 2012 için 5 dolarlık artışla 83 dolara ve 2013 için de 5 dolarlık artışla 84 dolara yükseltti.

Ekonomi Bakanlığının petrol varil fiyatlarında artış beklentisi, RF Maliye Bakanı Aleksey Kudrin'in düşecek uyarısının ardından gelmesi kafaları karıştırdı. RF Maliye Bakanı Kudrin geçen hafta yaptığı uyarıda petrol varil fiyatlarının önümüzdeki üç yıl içinde 60 dolara kadar gerileyebileceğini, bunun da RF ekonomisi açısından çok olumsuz bir etkisi olacağını söylemişti.

RF Ekonomi Bakan Yardımcısı Andrey Klepaç yaptığı açıklamada, 2010 gayri safi milli hasılanın da yüzde 3,8 oranında büyüyeceğini belirtti.
Kriz öncesi dönemde Temmuz 2008'de 147,5 doları gören petrol varil fiyatları, gelecek yıl yeniden yükselişe geçeceği öngörülüyor. Goldman Sachs gelecek yıl petrol varil fiyatının 100 dolar, 2012'de de 110 dolar olacağı öngörüsünde bulunmuştu. Brent tipi ham petrolün varili 90,5 dolardan işlem görüyor. (RR)
,

Dimitri Medvedev

Medvedev: Özel sektör, yenilikçi olmalı

RF Devlet Başkanı Dimitri Medvedev yenilikçi sektörlerin gelişebilmesi için girişimcilerin ve devletin yeni yatırımlara destek olması gerekliliğine dikkat çekti.

RIA Novosti ajansının haberine göre Medvedev ulusal modernizasyon komisyonunda yaptığı konuşmada, “Devlet desteği elbette olacak ama bu durum sonsuza kadar süremez” dedi.

Medvedev özel sektörün rolüyle ilgili olarak da, “özel sektördeki yatırımcılar hükümetten bağımsız olarak bu tip yatırımlarda bulunmalılar” dedi.

Ancak Devlet Başkanı, hükümetin önemli sistem ve programlarla ilgili yatırımları sürdüreceğinin de altını çizdi.

Medvedev iş ve yaşam koşulları normalleştirilmediği sürece RF’da beyin göçünün devam edeceğini ve RF’da rekabetçi koşullar gelişirse, insanların RF’ya geri döneceğini ifade etti.

RF Devlet Başkanı, “elbette bu amacı gerçekleştirmek için ciddi çaba sarf etmeliyiz ve bunu başarmak için önümüzde başka bir seçenek de yok. Tekrar demir perdeyi indirip farklı yöntemler deneyerek beyin göçünü durduramayız” diyerek sözlerini tamamladı. (RIA)
,
Lüksemburg Avrupa'nın en zengini

Satınalma Gücü Paritesi'ne (SGP) göre Avrupa'da, 37 ülke arasında en yüksek kişi başına gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH), Lüksemburg'da elde ediliyor. Lüksemburg, Avrupa Birliği (AB) ortalamasının 2,71 katı kişi başına GSYH'ya sahip durumda.

Türkiye, endeks listesinde 37 ülke içinde 32. sırasında yer alıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2009 yılı Satın Alma Gücü Paritesini açıkladı. Avrupa İstatistik Kurumu (EUROSTAT) ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) işbirliğiyle yürütülen Satınalma Gücü Paritesi çalışmaları temelindeki uluslararası karşılaştırmalara yönelik 2007 yılı kesin, 2008 ve 2009 yılı geçici sonuçlarına göre, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla, Kişi Başına Gerçek Kişisel Tüketim ve Fiyat Düzeyi Endeksleri yer alıyor.

Karşılaştırmalar, 27 AB ülkesi, aday ülkeler Türkiye, Hırvatistan ve Makedonya, Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkeleri İsviçre, İzlanda ve Norveç ile 4 Batı Balkan ülkeleri Arnavutluk, Bosna-Hersek, Karadağ ve Sırbistan'ı kapsıyor.

Endekslerde, AB'ye üye 27 ülkenin ortalaması 100 kabul ediliyor.

Bu çerçevede, hem kişi başına GSYH hem de Gerçek Kişisel Tüketime ilişkin kişi başına hacim endeksi en yüksek ülke Lüksemburg. Lüksemburg'un kişi başına GSYH'de 271, gerçek kişisel tüketime ilişkin kişi başına hacim ise 152 puan oldu. Ayrıca, Hollanda, İrlanda, Avusturya, Danimarka, İsveç gibi ülkeler de kişi başına hacim endeksi en yüksek ülkeler arasında yer aldı.

Kişi başına GSYH ve gerçek kişisel tüketime ait kişi başına hacim endeksi en düşük ülke Arnavutluk (sırasıyla 27, 31) olarak belirlendi. Bosna-Hersek, Sırbistan, Karadağ, Makedonya da kişi başına hacim endeksi düşük ülkeler arasında öne çıktı.

Türkiye'nin 2009 yılı geçici sonuçlarına göre, kişi başına GSYH hacim endeksi 46, gerçek kişisel tüketime ilişkin kişi başına hacim endeksi de 49 olarak belirlendi. Buna göre, Türkiye AB ortalamasının yarısına yakın bir kişi başına GSYH düzeyine ulaşmış bulunuyor. Türkiye SGP'ye göre kişi başına GSYH'de 2008'e kıyasla 1 puan gerilerken, listede de 1 sıra gerileyerek 32. oldu.

En pahalı ülke

Ülkelerin uluslararası alanda fiyat düzeylerinin karşılaştırılmasına imkan sağlayan Karşılaştırmalı Fiyat Düzeyi Endeksinin 2009 geçici sonuçlarına göre, Gerçek Kişisel Tüketime ilişkin fiyat düzeyinin en yüksek olduğu ülkeler Danimarka (150), İrlanda (131), Lüksemburg (131), Finlandiya (125) ve Belçika (118) oldu.

En düşük kaldığı ülkeler ise Makedonya, Arnavutluk, Bulgaristan ve Sırbistan olarak sıralandı.

Türkiye'nin Gerçek Kişisel Tüketim grubuna ilişkin fiyat düzeyi endeksi ise 58 oldu. Buna göre, Türkiye AB ortalamasının yüzde 42 daha ucuz fiyat düzeyine sahip bulunuyor. (Dünya Gazetesi)