22 Aralık 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 

Vyacheslav Chirikba

Chirikba: Cenevre’den kaybedilmiş bir zaman duygusu ile dönüyoruz

Cenevre’de Güney Kafkasya’nın güvenliğinin sağlanması amacı ile yapılan toplantıda Abhazya Heyeti Başkanı, Abhazya Devlet Başkanı’nın Özel Temsilcisi Vyacheslav Chirikba, Cenvre’den Abhazya Televizyonu’na telefon ile yaptığı açılamada “Cenevre’de bulunan katılımcılar, yeniden Abhazya ve Güney Osatya’ya karşı silahlı güç kullanılmamasını garantiye alacak olan belge konusunda anlaşma sağlayamadılar” dedi.

Vyacheslav Chirikba “Biz görüşmeler sürecinde büyük hayal kırıklığı yaşıyoruz: Gürcistan tarafında hiçbir yapıcı tutum göremedik. ABD Heyeti tarafından desteklenen Gürcistan, nerede ise tamamı ile silahlı güç kullanılmaması anlaşması üzerinde atılması mümkün olan bütün adımları reddediyor” dedi.

Vyacheslav Chirikba “Cenevre’de, Gürcistan, Abhazya ve Güney Osetya Devlet Başkanlarının birbirlerine karşı kuvvet kullanmayacakları biçimde yapmış oldukları açıklamalar taraflar ararsında ayrıntılı bir biçimde tartışıldı. Gürcistan tarafı RF’nu da konuda taraf olarak göstererek benzer bir açıklama yapmasını beklediğini belirtti. Gürcistan tarafı, sorunun çözülmesi için Abhazya ve Güney Osetya ile barış anlaşması imzalamaktan başka koşulun olmadığını anlaması gerekmektedir. Abhazya tarafı olarak Cenevre’den kaybedilmiş bir zaman duygusu ile geriye dönüyoruz” dedi. (Abhazyam.com)
,

Aleksandır Lukaşenko

Medvedev ve Chavez kutladı, AGİT ve ABD kınadı

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Belarus'da yapılan devlet başkanlığı seçimini "şaibeli" olduğu gerekçesiyle kınadı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, "ABD, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) değerlendirmesine katılmaktadır. Dün yapılan devlet başkanlığı seçimlerinin sonuçlarını meşru olarak kabul edemeyiz" dedi.

AGİT gözlemci heyetinin başkanı Tony Lloyd, Belarus'daki devlet başkanlığı seçimi için "Bu seçim, Belarus'a ihtiyaç duyduğu yeni başlangıcı vermekte başarısız oldu" derken, polisin muhalefet liderleri ve göstericilere uyguladığı sert müdahaleyi de kınadıklarını söyledi.

Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs de, tutuklanan tüm muhalefet adaylarıyla yüzlerce göstericinin derhal serbest bırakması çağrısında bulundu ve Minsk hükümetinin aldığı önlemleri kınadı.

Medvedev ve Chavez kutladı


Belarus'un iyi ilişkiler geliştirdiği RF'nun Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Lukaşenko'yu kutladı ve muhalefetin gösterileri üzerine yorum yapmadı.

Öte yandan Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, Aleksandır Lukaşenko'yu kutladı ve "Avrupalı büyük liderin" zaferinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Lukaşenko: “Muhalefetin yaptığı barbarlık”


Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, dün yapılan devlet başkanlığı seçimini yüzde 80 oyla kazanmasının ardından muhalefetin düzenlediği gösterileri "barbarlık" diye niteledi.

Televizyondaki basın toplantısında, "ülkemizde devrim tedhişi, cürmü olmayacaktır. Muhalefetin yaptığı haydutluk" dedi.

Yaklaşık 7 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu Belarus'ta dünkü seçimlerde, 16 yıldır iktidarda olan Lukaşenko dışında 9 aday daha yarışmıştı. Adaylardan 7'si, oy verme merkezlerinin kapanmasının ardından yandaşlarını Ekim Meydanında toplanmaya çağırmıştı.

Seçimin ardından usulsüzlük yapıldığını iddia eden binlerce kişi, başkent Minsk'teki hükümet binasına girmeye çalışmış ancak polis tarafından püskürtülmüş, 9 muhalefet adayından 7'si de tutuklanmıştı. (RR)
,
Yeni mezunlara iş yok

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, mezun olan öğretmen adaylarının kamuda görev almasının, mevcut öğretmen açığı düşünüldüğünde mümkün gözükmediğini kaydederek, "350 bin öğretmenin atanacağının söylenmesi popülizmden öte bir şey değildir" dedi.

Çubukçu, TBMM Genel Kurulunda, MEB, YÖK, ÖSYM ve 94 üniversitenin 2011 yılı bütçeleri üzerinde milletvekillerinin eleştirilerini yanıtladı. Hükümetin okul öncesi eğitime büyük önem verdiğini belirten Çubukçu, 2002'de adeta yok denecek kadar okul öncesi eğitim kurumu varken, dönemlerinde okul öncesi okullaşma oranını arttırdıklarını ve 2014'te de yüzde 70'e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Mesleki eğitimi yeniden yapılandırdıklarını belirten Çubukçu, "Yüksek öğrenime geçişte mesleki eğitimde okuyanlara yönelik katsayı engelinin ortadan kalkması veya minimize edilmesiyle, mesleki eğitime olan talebin daha da artacağını biliyoruz. Ülkemizdeki her okulun yükseköğrenime geçişte elde ettiği başarı, hepimizin göğsünü kabartmalıdır" diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanı Çubukçu, 2008-2009 eğitim-öğretim yılında, özel öğretim kurumlarında okuyan öğrencilerin payının yüzde 2,7 olduğunu belirterek, bu konuda yapılan çalışmaları anlattı.

Üniversite sayısını 76'dan 156'ya çıkardıklarını dile getiren Çubukçu, 489 fakülte, 150 yüksekokul, 152 meslek yüksekokulu, 220 yeni enstitü kurulduğunu bildirdi. Vakıf üniversitelerini de yükseköğretim sisteminin bir parçası olarak gördüklerini belirten Çubukçu, 2002'de yüzde 27,2 olan yükseköğrenimde okullaşma oranının, bugün yüzde 53,4'e yükseldiğini kaydetti. Çubukçu, 2011'de 55 bin öğretmen daha atayacaklarını bildirdi.

Atanamayan öğretmenlerin durumunun istismar edildiğini belirten Çubukçu, İtalya'da öğretmen olmak isteyen 520 bin aday varken ihtiyacın 65 bin, Güney Kore'de de 50 bin aday varken açığın 5 bin olduğunu belirtti. Nimet Çubukçu, şöyle konuştu:

"Tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi, Türkiye'de de mezun olan öğretmen adaylarının kamuda görev alması, mevcut öğretmen açığı düşünüldüğünde mümkün gözükmemektedir. Öğretmenlerimize bu konuda her zaman gerçekçi ve dürüst davrandık. Bugün öğretmen ihtiyacımızı, mali göstergeleri hiçe sayarak, tam tersini savunarak 350 bin öğretmene ihtiyaç olmadığı halde atanacağının söylenmesi popülizmden öte bir şey değildir. Siyaset kurumu, gerçek ve reel politikalar üzerine dayalıdır." (DG)
,
RF’ndan ABD’ye START uyarısı

RF, Amerikalı milletvekillerini, iki ülke arasındaki stratejik silahların sınırlandırılmasına ilişkin anlaşmada değişiklik yapmaması konusunda uyardı.

RF Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus İnterfaks ajansına verdiği demeçte, yeni Stratejik Nükleer Silahların İndirimi Anlaşmasının (START) kesin eşitlik temelinde, RF ve ABD'nin ulusal çıkarlarını karşılayacak şekilde yapıldığını, anlaşmanın içeriğinin yeni müzakere konusu olamayacağını söyledi.

Beyaz Saray, yeni START anlaşmasının Noel'den önce onaylanması için bastırıyor, ancak bazı Cumhuriyetçiler, anlaşmanın ABD'nin ulusal güvenlik seçeneklerini sınırlandırabileceği gerekçesiyle anlaşmada değişiklikler yapmak istiyor.

RF Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ve ABD Başkanı Barack Obama, 8 Nisanda Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da Aralık 2009 yılında süresi sona eren START1 anlaşmasının yerini alacak START2 anlaşmasına imza atmıştı. İki lider, Nükleer Silahların İndirimi Anlaşmasının onay sürecinin eşzamanlı olarak yapılması konusunda anlaşmıştı. (RR)
,
RF’ndan ABD’ye START uyarısı

RF, Amerikalı milletvekillerini, iki ülke arasındaki stratejik silahların sınırlandırılmasına ilişkin anlaşmada değişiklik yapmaması konusunda uyardı.

RF Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus İnterfaks ajansına verdiği demeçte, yeni Stratejik Nükleer Silahların İndirimi Anlaşmasının (START) kesin eşitlik temelinde, RF ve ABD'nin ulusal çıkarlarını karşılayacak şekilde yapıldığını, anlaşmanın içeriğinin yeni müzakere konusu olamayacağını söyledi.

Beyaz Saray, yeni START anlaşmasının Noel'den önce onaylanması için bastırıyor, ancak bazı Cumhuriyetçiler, anlaşmanın ABD'nin ulusal güvenlik seçeneklerini sınırlandırabileceği gerekçesiyle anlaşmada değişiklikler yapmak istiyor.

RF Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ve ABD Başkanı Barack Obama, 8 Nisanda Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da Aralık 2009 yılında süresi sona eren START1 anlaşmasının yerini alacak START2 anlaşmasına imza atmıştı. İki lider, Nükleer Silahların İndirimi Anlaşmasının onay sürecinin eşzamanlı olarak yapılması konusunda anlaşmıştı. (CHA)
,
Putin, Gürcü muhalif liderlerle birlikte Saakaşvili'nin yıktığı anıtın Moskova'da açılışını yaptı

Gürcistan'ın Kutaisi kentinde Sovyet askeri anıtının yıkılmasından bir yıl sonra RF Başbakanı Vladimir Putin, Gürcistan muhalif lider Nino Burjanadze ve Zurab Nogaydeli ile birlikte Moskova'da yeni inşa edilen anıtın açılışını yaptı. Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin doğum günü anısına yıkıldığı iddia edilen anıtın farklı bir versiyonu yine 21 Aralık'ta Moskova'da kuruldu.

Moskova’nın Zafer Parkı’nda yapılan açılış esnasında konuşan Vladimir Putin Gürcü muhalif liderlerin açılışa katılmasını hükümetlerarası ilişkilerin normalleşmesi adına sembolik bir değeri olduğunu söyledi. Burjanadze anıtın kurulmasından önce tasarımı konusunda da yardımda bulunmuştu. Anıtta Sovyet askerleri Gürcü Meliton Kantaria ve RF vatandaşı Mihail Yegorov'un 1945 yılında Brelin'deki Reichstag'ta Sovyet bayrağını dikme anını resmediyor.

İddialara göre Kutaisi'de bulunan II. Dünya Savaşı anıtı Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’nin 21 Aralık doğum günü anısına yıkılmıştı. Ancak Gürcü hükümeti anıtın Parlamento binasının yapılması için yıkıldığını açıklamıştı. Anıtın mimarı Merab Berdzenişvili ise anıtı yıkmanın II. Dünya Savaşı’nda hayatlarını veren binlerce Gürcü askere karşı saygısızlık ve hakaret olduğunu söylemişti. 46 metre yüksekliğindeki bronz heykelin yıkılması Gürcü muhalefetinin de tepkisine neden olmuştu.

RF ile Gürcistan arasındaki ilişkiler, 2003'te gerçekleşen Kadife Devrim sonrası Mihail Saakaşvili hükümetinin başa gelmesinden sonra giderek kötüleşmeye başladı. RF Mart 2006’dan itibaren Gürcistan’ın en önemli ihraç ürünü olan şarap, maden suyu ve tarım ürünlerine karşı ambargo uygulamasıyla ikili ilişkiler bozulmaya başladı. 2008 Ağustos ayında Güney Osetya'da yaşanan ve Güney Osetya ile Abhazya'nın bağımsızlığına yol açan savaşın ardından RF ile Gürcistan arasında diplomatik ilişkiler tamamen koptu. (RR)
,

Durmuş Yılmaz

Cari açık için yeni tedbir şart

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, cari açığın tek başına Merkez Bankası'nın işi olmadığını belirterek, "Orta vadeli programda öngörülen bir cari açığın milli gelire oranı var. Şu andaki gidişat bunun üzerine çıkacağı yönünde. Yeni bir tedbir alınması gerekir" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 2011 Yılı Para ve Kur Politikası'nı açıkladıktan sonra gazetecilerin sorularına yanıtladı. "Cari açıkla ilgili bir endişeden söz ediliyor. Cari açığa önlem almak sadece Merkez Bankası'nın işimidir. Bu konuda diğer kurumları önlem almaya davet ediyorsunuz ama hükümete 'sen de önlem al' dediniz mi" sorusuna Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, BDDK'nın son dönemde iki tane önemli karar aldığını belirterek, bu kararların Merkez Bankası'nın aldığı kararları önemli ölçüde desteklediğini ve sıkılaşmaya katkı sağladığını kaydetti. (DG)