27 Aralık 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 

Patrik Kirill

Patrik Kirill inanlıların Noel'ini kutladı

RF Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill, tüm Katolik ve Protestan Hıristiyanların Noel'ini kutladı.

Patrik Kirill Cumartesi günü İsa Mesih'in doğum gününü kutlayan inanlılara barış, mutluluk, refah ve Mesih'in lütfünü diledi. Patrik Kirill, “Bugün bu bayramı kutlayan tüm inananları kutluyorum. Bu kutsal günlerde kalplerimiz sevinçle doluyor. Mesih İsa'nın dünyaya gelişi bizim için hediye niteliğindedir. Rab'bin bu hediye vesilesiyle hayatımızı dünya ve çevremizde kötüye karşı mücadeleye adıyoruz.” dedi. (RIA)
,
Anlaşmada misilleme

Duma üyeleri ABD'nin yeni START'ta yaptığı değişiklikleri karşılıksız bırakmayacak.

Yeni Nükleer Silahların İndirimi Anlaşması (START) ABD Senatosu'nun onayından ardından RF parlamentosunun alt kanadı Duma'da ilk okumada kabul edildi. Ancak Amerikalı vekillerin orjinal metne soktukları bağlayıcı olmayan ilaveler nedeniyle Duma, yeni yıla kalan ikinci ve üçüncü oylama sırasında kendi değişiklilerini yaparak karşılık verecek, RF Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ilk oylamada 58'e karşı 350 oyla kabul edilen anlaşmadaki değişiklilere karşılık vermek durumunda olduklarını belirterek “Değişiklikleri asla kabul etmiyoruz” dedi.

ABD Senatosu nükleer silahlarda indirime giderken füze savunma sisteminin kurulması, balistik silahların geliştirilmesini ve RF ile yeni müzakerelerin başlatılmasını isteyen maddeler eklemişti. (AP)
,
RF sattığından fazla petrol ve doğalgaz rezervi buldu

Petrol varil fiyatlarının ekonomik kriz sürecinde 33 dolara kadar gerilemesinin ardından OPEC'in üretimi düşürmesi nedeni ile petrol üretiminde dünyada lider konumuna yükselen RF günlük kapasitesini yüzde 1,3 artırarak üçüncü çeyrekte günlük 9,97 milyon varile ulaştı. Yıllık üretimi yaklaşık 3,6 milyar varile dayanan RF, üretim kapasitesini kısmi olarak artırmaya devam edecek. Yıllık 500 milyon ton kapasiteye ulaşan Moskova 2010-2020 enerji stratejisi çerçevesinde üretim kapasitesini 505 milyon tonun üzerine çıkarmayacak.

RF açısından sevindirici gelişme ise petrol rezervlerinin üretimden daha hızlı bir şekilde artması. RF'nun ispatlanmış 60 milyar varil petrol rezerv kapasitesi 2010'da 5,5 milyar varil (750 milyon ton) daha arttı. RF Tabi Kayaklar Bakanı Yuri Trutnev yaptığı açıklamada, "Tabi kaynak üretimi açısından çok geniş imkanlar olduğunu söyleyebilirim. Petrol rezervleri açısından tarihi rekor kırarak 2010'da ek 750 milyon ton kapasite artışı sağlandı. Bu da yıllık üretimin yüzde 50 fazlasına denk" dedi.

RF Başbakanı Vladimir Putin'le görüşmesinde bilgi veren Bakan Trutnev özellikle Doğu Sibirya İrkutsk Bölgesi ve RF'nun kuzey doğusunda yer alan Yamal-Nenets otonom bölgesinde orta ve küçük ölçekli rezervlerin bulunduğunu söyledi.

Sovyetler Birliği döneminde 1987'de günlük 11,48 milyon varil kapasiteye ulaşan Moskova, şimdilerde Sovyet sonrası dönemin rekorunu kırmış durumda. RF ürettiği petrolün yaklaşık yüzde 60'ını ihraç ediyor.

RF Maliye Bakanı Aleksey Kudrin önümüzdeki dönemde petrol varil fiyatlarının düşebileceği uyarısı yaparak bütçeyi sağlama almaya çalışırken, RF Ekonomi Bakanlığı ise tersini düşünüyor. RF Ekonomi Bakanı Elvira Nabuillina 2011 petrol varil fiyatı tahminlerini 75 dolardan 81 dolara çıkardıklarını açıkladı. 2012'de ortalama 83 dolara çıkması beklenen petrol varil fiyatları 2013'te de 84 doları görecek.

Gazprom üretimi artış hedefini revize etti


Rus Bakan doğalgaz rezervleri açısından da ek 810 milyar metreküplük artış sağlandığını kaydetti. Dünyanın en büyük doğalgaz rezervlerine sahip RF 2010'da yaklaşık 570 milyar metreküp doğalgaz üretimi gerçekleştirdi. Spot piyasasının artması RF'nun doğalgaz pazarının özellikle Avrupa ayağında sorun oluşturuyor. RF'nun 2010 yılı üretimi 500 milyar metreküpün biraz üzerinde çıkması bekleniyor.

Ekonomik kriz nedeni ile 2009'da yüzde 16 gerileyerek 461,4 milyar metreküp doğalgaz üretimi gerçekleştiren Gazprom, 2008'de 550 milyar metreküp üretim yapmıştı. Şirket daha önce öngördüğü 2015 için 610-615 milyar metreküplük hedefi de 570 milyar metreküpe çekti. Böylece Gazprom kriz öncesi rakamlara beklenenden üç yıl sonra ulaşabilecek. (CHA)
,
Moskova'da binlerce kişi etnik şiddeti protesto etti

RF'nun başkenti Moskova'da son günlerde tırmanan etnik şiddet ve ırkçı saldırılara karşı protesto gösterisi düzenlendi. Puşkin Meydanı'ndaki gösteriye soğuk ve kara aldırmadan katılan binlerce kişi "Faşizme hayır!" ve "Faşistler RF'nun utancı" sloganı attı. "Moskova hepimizin" sloganı ile gerçekleştirilen gösteride katılımcılar "Şaşlığı seviyoruz", "Lavaş'ı seviyoruz" dövizleri açtı.

Moskova'da 6 Aralık'ta Spartak Moskova taraftarı Yegor Sviridov'un öldürülmesinin ardından 11 Aralık'ta Manej Meydanı'nda 5 binin üzerinde ırkçı ve holigan toplanarak ortalığı savaş alanına çevirmişti. "Rusya Rusların" anlayışı ile hareket eden dazlak gruplar sonrasında gerçekleştirdikleri eylemlerde iki göçmeni öldürürken, onlarca göçmen de ırkçı saldırılara maruz kaldı.

Polisin 15 Aralık'ta Evropeyski Meydanı'ndaki ikinci gösteriye izin vermemesinin ardından binlerce kişi göz altına alındı. Olayların arkasında ırkçı ve dazlak grupların yanısıra iktidarı ayaklanma yolu ile devirmeyi planlayan ve ordu içinde bağlantıları olan bir kısım örgütlerin de olduğu belirlendi. RF'da silahlı isyan planladığı gerekçesi ile askeri istihbarat GRU emekli Albay Vladimir Kvaçkov iki gün önce evinde göz altına alındı. Kvaçkov'la ilgili soruşturma genişletilerek sürdürülüyor.

RF'nun farklı etnik ve dinsel inançların bir arada yaşadığı mozaiğe dikkat çeken sivil toplum örgütleri ise karşı eylemler düzenliyor. Puşkin Meydanı'nda gerçekleşen gösteriyi organize edenlerden Viktor Şenderoviç, "11-15 Aralık'ta gerçekleşen gösterileri onaylamayanlar burada. Biz bu tür olayları toplumun temizlenmesi gereken yarası olarak görüyoruz" dedi. Organizatörlerin verdiği bilgilere göre gösteriye yaklaşık 4 bin kişi katıldı. (RR)
,
Gözler üretim özelleştirmelerinde

Elektrik dağıtım özelleştirmelerinin tamamlanmasının ardından gözler elektrik üretim özelleştirmelerine çevrildi.

Üretim özelleştirmelerinde öncelikli 4 termik üretim tesisi portföy gruplarından ayrı olarak, 13 termik ve 28 hidroelektrik santral ise 9 portföye bölünerek özelleştirilecek.

Özelleştirilecek elektrik üretim tesislerinin toplam gücü 16 GW'ın üzerinde bulunuyor. Özelleştirilecek tesisler toplamı EÜAŞ kurulu gücünün yüzde 68'ini, Türkiye'deki kurulu gücün yüzde 39'unu oluşturuyor.

Termik santrallerin mülkiyet satışıyla, hidrolik santrallerin ise işletme hakkı yöntemiyle özelleştirilmesi öngörülüyor.

EÜAŞ 2009 yılında tüketilen elektrik enerjisinin yüzde 46'sını üretirken, ürettiği elektriğin yüzde 68'ini, kurulu kapasitenin yüzde 52'sini oluşturan termik santrallerden üretti. Özelleştirilecek elektrik üretim tesislerinin toplam gücü 16 GW'ın üzerinde bulunurken, 28 hidrolik tesisin 12 tanesi 100 MW üzeri kurulu güce sahip bulunuyor.

Yüksek kapasiteli hidrolik santraller Türkiye'nin iç ve doğu bölgelerinde toplanmış bulunuyor. 18 termik santralin büyük çoğunluğu da Türkiye'nin batı bölgesinde yer alıyor. Termik santrallerin en büyükleri de doğal gaz kullanıyor.

Özelleştirmelere 4 termik santral ile başlanacak


141 MW kapasiteye sahip ADÜAŞ üretim varlıkları 510 milyon dolar karşılığında özelleştirilirken, 52 adet akarsu santrali 19 gruba bölünerek ihaleleri tamamlandı.

Elektrik üretim tesislerinin özelleştirilmesine ise öncelikle 4 adet termik santral ile başlanacak. Bu santraller arasında, Hamitabat, Kangal, Seyitömer, Soma A-B santralleri yer alıyor. Kırklareli'nde bulunan Hamitabat santrali yakıt olarak doğal gaz kullanırken, Sivas'ta bulunan Kangal, Kütahya'da bulunan Seyitömer ve Manisa'da bulunan Soma A-B santrali linyit kullanıyor. Söz konusu 4 santral EÜAŞ toplam termik santraller brüt üretiminin yüzde 28,5'ini oluşturuyor.

Kapasite artırım potansiyeli olan santraller arasında Soma, Tunçbilek, Seyitömer ve Orhaneli termik santralleri bulunurken, bu termik santralleri besleyen havzalarda yeni kapasite için minimum 45 senelik linyit rezervi bulunuyor.

Portföylerin farklı ilgi alanlarını kapsayacak ve geniş yatırımcı yelpazesine hitap edecek şekilde hazırlandığı ifade edilirken, portföyler oluşturulurken coğrafi konumlar dikkate alındı. Aynı akarsu üzerinde bulunan hidroelektrik santraller, ileride doğabilecek olası anlaşmazlıkların ortadan kaldırılması ve operasyonel kolaylık sağlanması adına aynı portföyde yer aldı.

356 MW ile 2 bin 795 MW aralığında 9 portföy oluşturulurken, 3 adet sadece termik santralden oluşan portföy, 2 adet termik ve hidroelektrik santrali içeren karma portföy, 4 adet sadece hidroelektrik santralden oluşan portföy bulunuyor. (DG)