ADİGEY MİLLİ MÜZESİ - MAYKOP

SİYUGH Setenay Süzer

Sevgili Dostlar,

Bugünkü Adigey Devlet Milli Müzesi, ilk olarak,1924 yılında ‘Etnografya Müzesi’ adıyla Krasnodar’da açıldı. Müze, Adige Özerk Bölgesi Araştırma Grubu tarafından toplanan etnografik eşyalarla, grubun çalışma programı çerçevesinde düzenlendi.

1938 yılında Krasnodar’dan alınarak kendi topraklarına, Adigey’in merkezi Mıyekuape’ye taşınan ve ‘Doğa Müzesi’nin bünyesine alınan ’Adige Etnografya Müzesine, Adige Özerk Bölgesi Çevre Müzesi adı verildi.

1 Mayıs 1954 yılında,
12 yıl arayla ‘’Doğa’’, ‘’Sovyetlere Kadar’’ ve ‘’Sovyetler Zamanı’’ diye adlandırılan üç ayrı bölümde hizmete giren Adige Özerk Bölge Müzesi'nin, 23 Mart, 1993 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla ismi değiştirilerek, Adigey Cumhuriyeti Devlet Milli Müzesi statüsü ve adını aldı (AСDMM).

Yapımı tamamlanarak,
1993 Aralıkta, Sovyetskaya Cd. N.229’da yeni binasında hizmete giren müze, 480 m2 alanı kapsıyor, 1.230 m2’lik sergi salonları bulunuyor. Çalışma programına çağdaş müzecilik anlayışıyla başlanan müzenin genel arşivi; tarih, etnografya, anıtları korumu, doğa, Adigey Cumhuriyeti halkları ve Adige diasporası kültüründen oluşmaktadır.

Müzenin fonunda bugün 196131, N/V50647’si özel korunan, 246 bin 778 obje bulunmaktadır.
1992 yılından itibaren Adige diasporası ve anavatan ilişkilerinin gelişmesiyle, Milli Müze’de Adige Diasporası Bölümü açılmıştır.

Müze ziyaretimizde başlangıçta,hemen her objeyi güzel Adigece
'si ile tanıtan bayan rehberin daha sonra yerini alan, Adigey Cumhuriyeti onursal kültür çalışanı, ünlü arkeolog TEWU Aslan, engin bilgisiyle (ne yazık benim dışımda dilimizi bilen) arkadaşlarımızı, bütün detayları müze hakkında ile bilgilendirdi. Müzede sergilenmekte olan objelere ilaveten, dizaynı devam eden yeni salonlarda, daha çok tarih öncesi pek çok arkeolojik buluntunun (altın kanatlı at formundaki gümüş kadeh gibi) yerleşimi devam ediyordu.

Gördüklerimizle zenginleştiğimiz , son derece güzel ve çağdaş düzenlenmiş Müzeden mutlulukla ayrıldık.Geçmiş kültürümüzü bizlere tanıtan Sayın T
EWU Aslan ve bayan müze rehberine sonsuz teşekkürler ederiz.

....................................................................................................

 

....................................................................................................

....................................................................................................