www.circassiancanada.com    

4. ULUSLARARASI TIP KONGRESİ
(SİYUGH Setenay Süzer'in Kamerasından)

Fotograflar >>>

Değerli Dostlarım,
27.10.2011

İlk üçü 2008, 2009 ve 2010 yıllarında Kabardey-Balkar Devlet Üniversitesi ev sahipliğinde Nalçik’te yapılan “Çağdaş Tıpta Gelişmeler” konulu Uluslararası Tıp Konferansları’nın 4üncüsü, 7-8 Ekim 20011 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşmiştir.

Dünya Çerkez Birliği Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri de yönetim kurulu toplantılarını 7 Ekim 2011 günü İstanbul’da yapmayı planlamış ve konferans süresince konuğumuz olmuşlardır.

Konferansın bu yıl İstanbul’da düzenlenmesi, Türkiye’deki güncel tıp uygulamalarını yerinde görmek amacı ile Nalçik Üniversitesi tarafından, 21 Mayıs 2011 tarihinde Nalçik’te bulunduğumuz sırada istenmiş, bilimsel program da bu amaç doğrultusunda, Türkiye’den tıbbın her dalında en güncel teknolojileri uygulayan 43 bilim insanımızın katılımı sağlanarak hazırlanmıştır. Yurt dışından da, Almanya, Ürdün, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri, Çin Halk Cumhuriyeti ve Amerika’dan 8 kadar bilim insanının davet edildiği konferansa, Atavatanımız Kabardey-Balkar Cumhuriyeti’nden 18 değerli bilim insanımız da sunum ile katılmışlardır.

Türkiye’de, Kafkas Dernekleri Federasyonu’muz adına yürüttüğümüz bu konferansa, İstanbul Üniversitesi ve Türk Kardiyoloji Derneği de destek veren kurumlar olmuşlardır.

Konferans açılış konuşmamda da açıkladığım gibi, 4 ay kadar kısa bir sürede hazırlanması gereken konferansın ilk bir ayı, Büyükşehir Belediyemizden konferans merkezi tahsisi çabaları ile, ikinci ayı ise tıbbi ilaç ve alet firmalarından sponsorluk sağlama çabaları ile geçmiştir.

Tıp Endüstrisinin sponsor programlarını bir yıl öncesinden kesinleştirmeleri ve olanaklarının sınırlandırılmış olmaları yanı sıra, bizim konferansımız gibi tıbbın bir çok dalında değil, belirlenmiş-sınırlı dallardaki kongrelere sponsor olma tercihleri nedeni ile, benim ve birçok hocamızın ciddi ısrarlarına rağmen, bünyesinde Adige hemşehrilerimizin de bulunduğu firmalar dahil, Hasfarma dışında, hiçbir tıbbi firmadan maddi destek sağlayamadık.

Bu durumda, 70.000 TL civarında bütçesi öngörülen tıp konferansını “maddi kaynak bulamıyoruz” bahanesi ile iptal etmenin, Türkiye diasporası için utanma vesilesi olacağını düşünerek, benzeri her etkinliğimizde, büyük bir duyarlılık ve özveri ile katkıda bulunan değerli hemşehrilerimize, maddi katkı için başvurmak zorunda kaldık.

Belediyemizden konferans salonu sağlayamayınca, önce, merkezi olması nedeni ile İstanbul Hilton Oteli’nde yapmayı düşündüğümüz, konferansı, tıbbi firma sponsoru da bulamayınca, Emekli Baş Komiser Sayın Orhan Özmen’in aracılığı ile Boğaz’ın Baltalimanı sahilindeki İstanbul Polis Moral Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirdik. Yurt içi ve yurt dışı konuklarımızı da aynı merkezde ağırlamak bizlere büyük kolaylık sağladığı gibi, konuklara da, iki kıtayı ayıran Boğaz’ın kıyısında olmak büyük bir keyif verdi.

Konferans, Haziran ayı başında yapılan ilk duyuru ile büyük ilgi gördü ve yurt içinden ciddi bir katılım oldu. Yurt dışı katılımlar da eklenince, bilimsel program çok genişledi ve ancak aynı anda iki ayrı salonda yapılması zorunluluğu doğdu. Katılmış olanların gördüğü gibi, biri 200 diğeri 60 kişilik, iki salon hazırlandı, simultane tercüme sistemi kuruldu.

Konferans duyurusu için hazırladığımız, 3 dakikalık İslamey Fon müzikli tanıtım videosunun (www.dogalbypass.com web sitesinden görülebilir, henüz kaldırılmadı ) oturum başlarında ve İslamey Dansının da, tüm zarafetiyle, aralarda sık sık gösterilmesi, açılış yemeğindeki İstanbul Kafkas Kültür Derneği (Bağlarbaşı) Gençler Ekibinin Folklor Gösterisi ve ikinci gün sonunda, 250 kişilik tekne ile Boğaz Gezisi sırasında Nehuş Kerim’in “Si Kabardey” şarkısı eşliğindeki danslarımız ile, yabancı konuklar kültürümüzden örnekler de görmüş oldular.

Konferans Başkanı, daha önceki yıllarda olduğu gibi, Almanya’nın Erlangen şehrinde Kalp Cerrahı olan, Suriye asıllı Abzegh Prof. Faidi Omar Mahmoud’du. Yerel Başkan olarak benim görev üstlendiğim konferansın en başından itibaren her döneminde, Dünya Çerkes Birliği Başkan Yardımcısı Sayın Orhan Özmen ile birlikte çalıştık. Sabancı Üniversitesi İngilizce Hocası Sayın Mine Bağ, İngilizce olan program ve konferans özet kitapçığının hazırlanmasında, ciddi zaman ve emekle, katkıda bulundu. Amiral Bristol Hemşireleri Derneği Başkanı Sayın Ayşe Pişkin Özinci, konferans öncesi ve sırasında ciddi görevler üstlendi. JNR Kongre ve Fuar Organizasyonları Firması sahibi Sayın Haktan Öztunalı, en başından son gününe kadar, her araştırma ve çabamızda yanımızda oldu ve konferansımıza ciddi katkılarda bulundu.

Kuşkusuz, bir tıp konferansında, en büyük emeği verenler, bilimsel sunumlarda bulunan bilim insanlarıdır. Yıllar içinde büyük emeklerle yaptıkları çalışmaları ve birikimlerini, yine uzun zaman ve emeklerle 15 dakika içinde özetlemek üzere hazırlanarak, konferansımızda sunmuşlardır. Ayrıca, 25 kadar konuşmacımız yurt dışından gelmek zahmet ve masrafına da katlanmışlardır.

Konferans kitapçığımız, kapağındaki Elbruz Dağı ve İstanbul fotoğrafı yanı sıra, uluslar arası katılımın işareti olarak 11 Ülke Bayrağı, 120 sayfa içinde ayrıntılı program yanı sıra tüm konuşmacıların sunum özetleri, özgeçmişleri, hatta fotoğraf ve e-mailleri, el birliği ile gerçekleştirdiğimiz konferansın belgesi olarak kütüphanelerimizde yer etmiştir.

Yukarıdaki ayrıntılı açıklamaları, bilgilendirmek yanı sıra katılmayanları özendirip biraz da pişman etmek amacıyla yazdım. Hazırlanmış olan iki salon da her oturumda dolacak kadar katılım olsa idi, biz emek verenler kadar katılımcıların da çok memnun olacaklarını düşünüyorum.

Büyük bir ciddiyetle önemseyerek ve dört ay gibi bir sürede, mesleki çalışmalarımızı askıya alarak gerçekleştirebildiğimiz bu konferansa, organizasyonda yer alarak, bilimsel programda sunumda bulunarak, parasal ve emek ile katkıda bulunarak, konferansa katılarak, destek veren herkese şükranlarımı sunuyorum.

Önümüzdeki yıllarda, Kafkasya ya da diğer ülkelerde düzenlenmesi muhtemel tıp konferasları için, geçmiş 4 konferansı göz önünü alarak , Nalçik’teki yetkililere ve Konferans Başkanımıza iletmek üzere önerilerinizi bekliyorum.

Güzel günlerde ve başarılı organizasyonlarda bir araya gelmek ümidi ile sağlık ve mutluluk dileklerimle.

Prof. Dr. Gunsel (Şurdum) Avcı,
“Çağdaş Tıpta Gelişmeler” 4. Uluslararası Tıp Konferansı
Yerel Başkanı

   © Copyright Circassian Canada