VATANDAŞLIK BAŞVURUSU

CircassianCenter

                         
                                   
                                   

BİLGİLENDİRME!

..............


ÖNEMLİ NOT: ADIGEY'E VATANDAŞLIK BAŞVURUSU başlıklı yazınızın hemen başlık kısmında çok önemli yapılan bir yanlışlığın düzeltilmesi acilen gerekmektedir. Bu durum hem bu sitenin doğru bilgi verme konusundaki imajını zedelemekten kurtaracak, hem de diasporada çok büyük bir yanlış anlaşılmayı düzelteceklerdir.

Başka bir ülkeden gelen bir ADİGE nin ilk yapacağı başvuru GEÇİCİ OTURUM başvurusudur. Başvurduğu tarihten itibaren alt ay içinde, kendi ülke pasaportundaki geçerli süre kadar GEÇİCİ oturum verildiği pasaportuna işlenir. Bu süre içerisinde başvuranın anavatanda beklemesi gerekmemektedir. GEÇİCİ OTURUMU aldığı zaman bu kişi kendisini Adigey'de bir adrese ikamet kaydı yaptırmak zorundadır. Geçici oturum sırasında her altı ayda bir en az Adigey'e gelip gitmesi zorunludur.

Geçici oturumu bir yıl doldurduktan sonra SÜREKLİ OTURUMA için başvuru yapabilir. Bu başvurusuna en geç bir yıl içinde yanıt verilir. SÜREKLİ OTURUM alan kişiye bir belge verilir, bu kişi yine Adigey'de bir yere ikamet kaydı yaptırır. Sürekli oturumu olan bir kişi yılda en geç bir kere Adigey'e gelmek ve ikametini tazelemek (priregistire) durumundadır.

Sürekli oturumunu beş yıl dolduran kişi RF vatandaşlığına başvurma hakkı doğmaktadır. Bu kişinin Sürekli Oturum'u (5 yıl) boyunca her yıl en fazla üç aydan çok Rusya Federasyonu dışında kalmamış olması gerekmektedir.

Geçici, Sürekli ve Vatandaşlığa başvuru sırasında diğer bildirilen koşulların yanı sıra geçimini sağlayacak gelir belgesi (Emekli, ticari gelir, bankada (RF de) tasarruf hesabı açma gibi..

Yanlış anlamaları olmaması için bilgilerinize...

Saygılarımla!

Memet YEDIC
RF Migrasyon İdaresi Adıgey
Şubesi Sivil Danışma Kurulu Üyesi


Federasyonumuzun web sayfasında yayınlanan “
Adıgey'de vatandaşlık için büyük fırsat!” başlıklı yazımızdan sonra yüzlerce telefon, mail aldık ve almaya da devam ediyoruz. Ankara Kafkas Derneği yönetim kurulunun topluca Maykop’a giderek geçici oturum izni almak için başvuru yapacağını açıklaması ve genel olarak ilginin bu kadar fazla olması bizleri son derece mutlu etti, umutlandırdı. Zafer bey yazısında federasyonumuzun buna öncülük etmesini, koordine etmesini öneriyordu. Bizde ilginin fazla olması nedeniyle federasyon olarak bu konuyu başlı başına ve ayrıca koordine etmeyi kararlaştırdık.

Bu bilgilendirme yazısıyla genel olarak sorulan soruları ve bundan sonrası için yapacağımız organizasyonları kısaca anlatmak istiyoruz.

Geçici Oturum İzni Nedir?

Devletlerin bir yıl süre ile verdikleri o ülkede ikamet edebilme belgesidir. Rusya Federasyonu bu belgeyi alanların en az 6 ayda bir (Yani geçici oturum izni süresi içerisinde iki defa) Rusya Federasyonu'na giriş yapmaları zorunluluğunu getiriyor. Geçici oturum izni alanlardan artık vize istenmediğini ve  uçak fiyatlarının da çok düştüğünü göz önünde bulundurursak bu ciddi bir maliyet getirmemektedir.

Geçici Oturum İzni Almak İçin Nerelere Başvuru Yapılabilir?

Başvuru iki şekilde yapılabilir:

1-      Web sayfamızda yer alan (http://www.kafkasfederasyonu.org/dosya/form.pdf) geçici ikamet dilekçe formu Rusça olarak eksiksiz bir şekilde doldurularak ve yine web sayfamızda yer alan yönetmelik  (http://www.kafkasfederasyonu.org/donus/yonetmelik_tr.doc)  dikkatlice okunduktan sonra 8.maddesinde yer alan evraklar eksiksiz olarak tamamlanarak yaşanılan ülkedeki Rusya Federasyonu Konsolosluklarına başvuru yapılabilinir. Kararnamenin 18. Maddesine göre bu başvuruya en geç 6 ay içerisinde yanıt verme zorunluluğu bulunmaktadır.

2-  Maykop ya da Nalçik’e gidilerek doğrudan İçişleri Bakanlığı bürosuna başvuru yapılabilinir.

Doğrudan başvuru yapacakların giderken götürmeleri gereken evraklar:

A- Her şeyden önce pasaportları en az iki yıllık olmalıdır (Geçerlilik süresi).

B- Savcılıktan “Adli Sicil Kaydı”. Evrakın arkası Savcılıkta apostil ettirilecektir.

C- Muhtardan “İkametgah İlmühaberi”. Evrakın arkası Kaymakamlıkta apostil ettirilecektir.

D- Nüfustan “Doğum Kayıt Örneği”. Evrakın arkası Kaymakamlıkta apostil ettirilecektir.

Bunların dışında evlilik cüzdanı, diploma vb. orada gerekebilecek diğer belgelerde birlikte götürülmelidir.

Gerekli diğer belgeler, raporlar orada tamamlanıyor ve işlemler 3–4 gün içerisinde bitiriliyor.

Buradan götürülen evrakların tercümesi, hastanede yaptırılan tahliller, evrak bedeli vs gibi şeyler için 100–150$ masraf olmaktadır.

Maykop’a Organizasyon Düşünülüyor mu?

Konu NART TOUR ile görüşülmüş olup geçici oturum izni almak için gitmek isteyenlere tur düzenlenecektir. Mesai saatlerini iyi değerlendirmek açısından Pazar gidilip bir sonraki Pazar dönülecek şekilde (isteyenler tabiî ki daha fazla kalabilir) düşünülen turun paket fiyatı önümüzdeki günlerde açıklanacaktır.

Geçici oturum başvurusu yapmak için Maykop’a gidecekler ile Çurmit Ersin Baştuğ ve diğer yerleşenler sonuna kadar ilgileneceklerdir.

Sürekli Oturum İzni Nedir? Nasıl Alınır?

Bir yıllık geçici oturum izni bittiğinde sürekli oturum almak için başvuru yapılmaktadır. Bu başvuru çok kolay olup pek fazla evrak gerekmemektedir. Sürekli oturum izni alan kişi Rusya Federasyonu'nun her yerine gidebilir, istediği yerde yaşayabilir ve iş yapabilir.

Sürekli oturum izni alan kişi kurallara uygun hareket etmesi halinde 4 yıl sonra RF pasaportu almaya hak kazanır.

Bu fırsattan yeteri kadar yararlanılması için derneklerimizin ve haberdar olan insanlarımızın bu bilgiyi yaymalarını önemle rica ediyoruz.

KAFKAS DERNEKLERİ FEDERASYONU 

Not: Kaf-Fed'in izni ile yayınlanmaktadır. CC