...................
...................
KÜLTÜRÜ KORUMAK İÇİN AİLE EĞİTİMİ ŞART

Murat Duman

                         
...................
...................

Bir cips firmasının tanıtımını yapan ve Cem Yılmaz’ın oynadığı reklam filmini sanırım hepiniz izlemişsinizdir. Hani cipslerin sahtelerini yapıp piyasaya sürmek isterken yakalanıyorlardı. Cem Yılmaz, polisler tarafından arabaya götürülürken, topluma ve belki de devlet yöneticilerine bir gönderme yapıyordu. Neden böyle bir şey yaptınız sorusuna şu cevabı vermişti; “Eğitim Şart”.

Evet gerçekten de eğitim şart. Ancak nasıl bir eğitim ya da hangi eğitim? Günümüzde eğitim denince birçoğumuzun aklına örgün eğitim gelir. Oysa aile eğitiminin hatta daha genel bir ifade ile toplumsal eğitimin önemi ve gerekliliği nedense hep ikinci plana atılıyor.

Çerkes geleneklerine göre çocuğa ailede toplumda nasıl davranması gerektiği konusunda özel bir eğitim verilmez. Çocuğa verilen eğitimde birçok kuralı yaşayarak, görerek öğrenmesi sağlanır. Çerkes toplumunda çocuk, aileden Çerkes olduğunu, çevreden ise bir Çerkes’in nasıl davranması gerektiğini öğrenir. O nedenle de ailenin ve toplumun eğitim konusunda önemi ve gerekliliği oldukça fazladır.

Bunu şöyle bir örnekle açıklayalım:

Okul çağına yeni gelmiş bir çocuk düşünün. Bu çocuk Türkçe konuşmayı bilerek okula gidiyor değil mi? Yani Türkçe’yi okulda öğrenmiyor. Okulda sadece Türkçe yazmayı ve Türkçe’nin kurallarını öğreniyor. Yani Türkçe konuşmayı evde, kurallarını ve yapısını ise okulda öğreniyor. İşte çevre eğitimi ve aile eğitiminin farkı da burada ortaya çıkıyor. Bizler ailemizden Çerkes olduğumuzu öğreniyoruz. Dışarı da yani çevrenin verdiği eğitim ile de Çerkes olarak yaşamayı.

Bizler kimilerine göre sürgün sonucu kimilerine göre ise kendi isteğimizle göç ederek anavatan dışında yaşamak zorunda kaldık. Sonuçta; nedeni ne olursa olsun bir şekilde anavatan dışında yaşıyoruz. Kafkas-Rus savaşları biteli 141 sene olmuş. Bu zaman zarfında geleneklerimizin birçoğunu korumayı başarmış ve bu günlere kadar getirmişiz. Bu güne kadar bizi bir arada tutan en önemli sebep hiç şüphesiz kültürel değerlerimizdir. Bu değerler sayesinde varız ve ancak bu değerlerimizi koruyarak var olmaya devem edebiliriz.

Dil nasıl ki bir insan için diğer insanlarla konuşma ve iletişim aracıysa kültür de bir toplum için iletişim aracıdır. Yani bir toplum kendi ürettiği kültürel değerleri sayesinde başka toplumlarla ilişki kurabilir. Kültür toplumunun kendini ifade ediş biçimidir.

İnsanlardan bilmedikleri bir şey için ona sahip çıkmalarını, onu önemsemelerini isteyemezsiniz. Kendi kültürünü, sahip olduklarını bilmeyen birine bunları koru, yaşat diyebilir misiniz? Bu nedenle kültürün kıymetini bilmek her şeyden daha önemli.

Daha iyi korumak, daha iyi yaşatmak ve daha iyi tanıtmak için Cem Yılmaz’ın dediği gibi ‘’eğitim şart’’.


Evet; gerçekten de eğitim şart ama önce aile eğitimi. İlla ki ‘’Aile Eğitimi’’.