...................
...................
KEFKEN ANIT PROJESİ İÇİN GELEN ELEŞTİRİLER  -6

CircassianCanada

                         
...................
 
...................
Guğoj Sami
18.06.2006 11:51:40
Sayın Almasti,

Konuya yaklaşımınızdan dolayı teşekkürler. Açıklamalarınız yerinde ve yapıcı, daara yitebup.
 
Sahaff
19.06.2006 00:20:22
Bahsi geçen yerler, mezarlıklar, mağara vs. Bundan 5-6 sene evveline kadar kaç kişi tarafından biliniyordu bu konunun üzerinde biraz düşünmemiz lazım.

Elbette ki temennide bulunmak insanların en tabi hakkı fakat bulutları seyrederken önümüze de bakmak lazım diye düşünüyorum.

Yattığımız yerden orada yatanların rahatına dair ahkam kesmek pekte zor olmasa gerek.

Şayet bu tarz bir kaygımız varsa, yasal prosedürvari beylik laflarla etnik şirinlikler yapmak yerine, bu tür faaliyetlere yıllarını vermiş kişi ve kurumlarla irtibata geçmek, madalyonun sizlerin gördüğü çeyrek kısmından da ziyadesiyle tanışmak, bu minval üzere -varsa- gereken hamlelerin yapılması için maddi ve manevi destekte bulunmak, forumlara yorum yazmaktan daha faydalı olacağı kanaatindeyim.

Unutmamalıyız ki, dün bu beldeleri mesirelik olarak tanıyan sizler, bugün bahsettiğim şahıs ve kurumlar sayesinde manevi değeri hakkında bilgi sahibi oldunuz. Ki, bu birçoklarını orada ateş başında bira içip alem yapmaktan alıkoymadı...

Kurumlar gerekenleri ellerinden gelen en mükemmel şekliyle yapmaktadır kimsenin kaygısı olmasın. Şayet bu konuda yapılmasını öngördüğünüz veyahut eksikliğini hissettiğiniz faaliyetler varsa, bunların tartışılacağı yer de bu tarz forumlar değil, dayanışma dernekleri ve federasyonlardır.

Her şahıs, önce öz eleştirisini yapıp kendi hal ve hareketlerini atalarının liyakat ölçülerine yaklaştıracak, ardından olmayanları görerek eleştiri yapacak. Bu her şeyin doğrusudur.

Yoksa bilgisayar başında memleket kurtarmak kadar tatlı bir iş yok diye düşünüyorum.

Saygılarımla...
 
Guğoj Sami
19.06.2006 01:18:41
Sayın Sahaff,

Ev sahibi olarak söylemekten imtina ettiğimiz aksaklıkları çok güzel dile getirmişsiniz. Konunun can damarını yakalamışsınız. Tek kelimeyle, Wupsov.
 
Cemil
20.06.2006 18:20:36
Sayın Kuban bey,

Circassiancanada olarak başlatmış olduğunuz mezarlarımız ile ilgili projenizin tüm safhalarında; siz ve emeği bulunan, bulunacak tüm hemşehrilerime sonsuz teşekkürler.

Bir Çerkes olarak böylesi güzel, gerekli bir projede elbette imkanlarımın elverdiğince üzerime düseni yerine getirmek isterim.

Dileğim elbette tüm kardeşlerimle birlik, beraberlik içinde orada bulunup görevimi yerine getirebilmemdir. Bunun mümkün olmaması halinde hiç olmazsa bir nebzede olsa katkımın olabilmesi için bir hesap numarası yayınlayabilirseniz memnun olurum.

Sayın Kuban bey, Gugoj Sami bey, Kurul üyeleri ve çalışmalarda emeği geçmiş, geçecek tüm hemşehrilerime sonsuz sevgiler, saygılar.
 
Şhafit
21.06.2006 11:56:33
Hayırlı olsun. Demek ki ben yokken diriler kurtarılmış, sıra ölülere gelmiş. Hatta durum o kadar düzemiş ki, kabilcilik micro atomize milliyetçilik epey yol almış.

Başarılar.
 
Kamuran Gönül
21.06.2006 20:45:21
Sayın Kamuran Gönül

Forum ana sayfasında yer alan "Forum Kuralları" bölümünde belirtilen "Denetim Kurulu olarak; hangi konuda olursa olsun, konunun özünden çıkarak artık kişiselleşmiş olan yazılara müsaade edilmeyecektir." kuralına istinaden yazınız yayına uygun görülmemiştir.

Saygılarımızla
 
Kuban Paul Seauhmann
23.06.2006 12:04:39
Maf Jibge-Sible,

Sizi ağırlamak ve ve bizi onurlandırmanız için hala kimliğinizi ve telefonunuzu bekliyorum. 16.06.2006 tarihinde bu başlıkta size yazmış olduğum davet gözünüzden kaçmış olabilir. E-mail adresim: seauhmann@yahoo.com

Bekliyoruz efendim...

Machu
 
Keç Süleyman Yavuz
24.06.2006 10:39:34
16.06.2006 tarihli yazımdan,bu paragraf da bana aittir Jibge-Sible.

''Bir büyüğünüz olarak sizden ricam;birde kendinize öz eleştiri vermenizdir.
En az Kuban bey kadar onunla kuracağınız iletişimin takipçisi olacağımdan hiç şüpheniz olmasın''

Sevgiyle kalın..
 
Apsuwa
25.06.2006 18:22:43
"Kefken Anıt Mezarlık Projesi'nin mezar taşlarına ilişkin çalışmaları iptal edilmiştir." yazıyor mezar taşları bölümünde.

Gerçekten merak ediyorum neden? İki-üç kıskanç-fesat insanın tepkileri daha doğrusu saldırıları yüzünden mi? Yoksa maddi vs. sorunlardan dolayı mı? Eğer birinci sebep yüzündense çok üzücü ve al sana sonumuzun nasıl olacağını önceden gösteren bir (foreshadowing) örneği:(
 
Noxchi
26.06.2006 01:59:44
Sayın Apsuwa,

Öncelikle Çeçen olmadığımı belirteyim.Çeçenlere olan hayranlığımdan bu adı kullanıyorum. Bende "Apsuwa"yım.

Asıl konuya gelince,

Mezar taşlarına ilişkin çalışma iptal edilmiştir açıklamasına "İki-üç kıskanç-fesat insanın tepkileri daha doğrusu saldırıları yüzünden mi?" diyorsunuz.

Bu foruma yazılanların hepsini baştan itibaren takip ediyorum. Burada çok net olarak şunu gördüm. Projeyi eleştirenlerin fikirlerine bir nebze olsun değer verilmiyor. Alaya alınmaya kalkılıyor. Sonrada karşılıklı olarak, sınırlar zorlanıyor, ağır kaçan yorumlar ortaya çıkıyor. Ben şunu hala anlayamadım, neden eleştiriye açık değilsiniz? İnanca neden saygılı değilsiniz? Bu telaş niye?

Galiba Apsilmanra adıyla yazan arkadaş birkaç küçük dini vurgu yapmış, kıyamet kopuyor. Mezar taşlarına eleştiri geliyor. Yine aynı. Oysa gelen yorumlar, cevaplar böyle olmamalı.

CC mezar taşlarına ilişkin çalışmanın iptal edildiğini duyurmuş. Sonumuzun habercisi diyorsunuz. Bunu bir mağlubiyetmiş gibi veya bir geri adım gibi algılıyorsunuz.

Oysa CC de bu kararı verenler bu eleştirilerin sonucunda, bazı düzeltmelerin gerekli olduğunu fark ettiler ve gereğini yaptılar. (Böyle olduğunu zannediyorum.)
Bunun adı ERDEMLİ DAVRANIŞ'tır. Toplumsal sorumluluk taşıyanlar böyle davranır.

Şunu bir kez daha CC'ye ve bu foruma yazanlara hatırlatmak isterim. Kefken Abaza Mezarlığı tüm dünyadaki Kafkasyalılar için ortak tarihsel bir mirastır. Sürgünün canlı bir delilidir. Bir belgedir. Bu proje aceleye getirilmeden bu işin uzmanlarına danışılarak, mezarlığın olduğu bölgedeki derneklerle görüşülerek ortaklaşa gerçekleştirilmelidir. Ayrıca oradaki mağara koruma altına alınmalı mağaradaki yazıların fotoğrafları çekilerek tercümesi yaptırılmalı, resmen tescil ettirilmelidir. Tarihe kayıt düşmek bu kadar basit değil.

Projeyle ilgili düşüncelerinizi yazabilirsiniz dediler yazdık. Ayrıca din bölümü neden kaldırıldı? İnsanların gerçeklere ulaşmasından mı çekindiniz?
 
Hashasin
28.06.2006 01:27:33
Uzunca bir süredir forumun muhteviyatını uzaktan takip eden biri olarak bulunulan temennilerdeki ütopik yaklaşımlardan ve bağnazca karşı çıkmalardan ziyade beni en çok üzen şey, şahısların kendi aralarındaki münakaşalarında küflenmiş bir milliyetçiliği kendilerine kalkan edinmeleri oldu.

Muhakkak ki; ne bu tarz bir tartışmaya müdahale edebilecek yetkide bir mercide, ne de insanlara neyin doğru neyin yanlış olduğunu öğretecek yetkinlikte değilim. Fakat, özünün, milletinin ve her şeyden önemlisi insanlığın bilincinde birisi olarak, zaten bir avuç sürgün mağduru, dünyada eşi benzeri görülmemiş bir mezalimin muhatabı ve en önemlisi bunlar gibi bir nice menfi şartın bizati tanıkları olan atalarımızın hatıralarına, ''o senin deden... ben şu boydanım bizimkiler orda yatmıyor... vay efendim sizsiniz Hıristiyan...vs'' gibi son derece alçaltıcı, bayağı ve en kötüsü de mesnetsiz iddialarla sahip çıktığını zanneden zat-ı muhteremlere bir çift söz söylemeden bu zavallılıkları öylece seyretmeyi kendime yediremedim.

Herkes o senin, bu benim atam.. ve benzeri tartışmaları bir tarafa bırakarak şu münazara ortamından zihnini bir an olsun arıtıp bir düşünsün bakalım; orada yatanlar -artık kimin atası ise- ne diye bundan 142 yıl evvel vatanlarından kalkıp buralara gelmişler?

Şüphesiz ki bunun sebebi, bilmem kaçıncı kuşaktan torunları işi gücü bırakıp, güya hatıralarına sahip çıkıyoruz diye, zaten bir avuç olmalarına hiç aldırmadan, daha fazla nasıl bölünebiliriz? konu başlıklı tartışmalar içerisinde bulunup yattıkları yerde kemiklerini sızlatsınlar diye değildir...

Bizler şu mezarları tasnif işini bir tarafa bırakalım.

Şüphesiz ölmüşlerimiz yattıkları yerlerde, üzerlerindeki toprak estetik bir görünüme sahip olmadan da epeyce bir süre huzur içerisinde istirahat edebilirler.

Yeter ki bizler, ölü bedenleri paylaşma kavgasını bir tarafa bırakarak, can çekişen ruhlarımızı hayata döndürelim ve onları daha fazla bizlerin yarınlarını kurtarmak için kendi günlerini feda ettiklerine pişman etmeyelim.

Herkesi -haddim olmayarak- sadece bir kaç dakika olsun içinde bulunduğu durumu değerlendirmeye ve liyakat ölçülerini sorgulamaya davet ediyorum.

Saygılarımla...
 
Ahmet Aşba
28.06.2006 23:05:00
Merhaba Sayın Hashasin,

Söylenilen o kadar sözü basit bir boy-soy tartışması diye nitelemek doğru bir yaklaşım olmaz. Tartışanlara da haksızlık olur. Konunun en başında herkesten fikir beyan etmeleri, böylece de projeye katkıda bulunulması istendi.

Tenkit denilen mefhum tek yönlü (flat) değildir. Olumlu olabileceği gibi olumsuzda olabilir. İlk gelen mesajlar daha çok fikirden ziyade pohpohlama mahiyetindeydi. Yanılmıyorsam ilk eleştiri gayet yapıcıydı. Ama verilen cevaba bakınız lütfen.

Örnek: Lütfen hazır olan projelere destek vermesini öğrenelim./ Alın elinize kazmayı küreği gelin./ Mezarlık düzenlenirken siz aynı tarif ettiğiniz şekilde bir taş yaptırıp getirin, neden dikilmesin dikerler. Yapılan çalışmaları eleştirmek kolay , kulp takmakta üstümüze yok . O da çok güzel anlaşılıyor birileri rahatsız oluyor.) Genel kanaatin aksine bir duruş belirince, linç psikolojisiyle hiçbir fikri mahiyeti olmayan, kişisel saldırıdan başka amaç güdülmeyen cevaplar geldi. Duygu sömürüsü (Örnek: Gürcü savaşında, bir ağacın altında, roketi ateşleyen ve onun başında bekleyen, insanlara saygın olurdu. ĞAAWOEEE diye bağıran o insan sence hangi dille konuşuyordu?/ Biz Kefken mezarlığında yatanlar sizlere sesleniyoruz. Bizleri rahat bırakın, anıt mezarda istemiyoruz şimdi işinizi gücünüzü bırakacaksınız para koyacaksınız, yorulacaksınız, sizlere yazık değil mi iyisi mi sizler eskiden olduğu gibi yatın…/ Birileri çıkmış bir proje atmış ortaya. Adige olması Çeçen olması neyi değiştirir. Sende git bir Adige mezarlığını düzenle Allah için, ortaya da bir tane Abhaz, Çeçen bayrağı dik. Zerre kadar rahatsız olursam namerdim. Neden, çünkü seni kendim gibi görüyorum. Bir Adige olarak Çeçen'inde Abhaz'ında arasında asimile olmaya hazırım. Dikkat et Türk'ün, Rus'un demiyorum. Ya sen?) Hakaret

Örnekleri çoğaltmak mümkün. Sadece bir göz gezdirmeyle bu inci tanelerini derledim.

Verilen yanlış bilgilerinse hadi hesabı yok. Amiyane tabirle hesapsızca, işkembe-i kübradan atıldı. Verilen somut (az yada çok) bilgilere karşılık olarak gelen cevaplarda bilgi kırıntısına dahi rastlamak mümkün değil.

Çerkeslik kardeşliğinden dem vuranlar Batıray Özbek’in yazısına bir kelimelik bile olsa yorum yazmadılar. Neden kimse fikrini söyleyemiyor anlayamıyorum? Ortada hakikaten büyük bir çelişki ve paradoks var.Kim kimdir bu konuda bile herkesin zihni bulanık. Tartışma sürecinde birbiriyle bağdaşmayan sözde fikirler ortaya atıldı. Bunları da yukarıda verdiğim örneklerle soslayıp vitrine sürüldü. Çok soyut bir kardeşlik teranesiyle her şey geçiştirilmeye çalışıldı. Hatta işi mitolojik efsane Nartlara kadar dayandıranlar bile oldu.

Sayın Hashasin, dediğiniz gibi bir taraf ütopik yaklaşımlarda bir taraf da bağnazca karşı çıkmalarda bulunmadı. İkisini yapan taraf da aynıydı. Tartışmanın geneline hakim bir bakış açısıyla bakarsanız sizin sözleriniz maalesef havada kalıyor ve anlamsızlaşıyor. Ne demek istiyorsunuz daha açık yazın lütfen!

Saygılarımla.
 
Kafli Mudar
29.06.2006 00:23:37
Sayın Hemşehrilerim;

Sizlere bir tavsiyem var: Bu Kefken Mezarlığı meselesi yüzünden birbirinizi üzmekten ve aranıza nifak tohumları ekmekten vazgeçin daha iyi olur. Yarın karsılaştığınızda utanacak durumlara düşecek kadar ileriye gidiyorsunuz.

Hem Çerkeslikten bahsediyorsunuz, kimileri Müslümanlıktan kimileri Hıristiyanlıktan. Hepinizi başkaları kullanıyor haberiniz olsun.

Bu işi başlatanları ben iyi tanidigim icin sizleri uyarmak istiyorum. Madalyonun öbür yüzün de çerkeslikten dem vurup ileri de hiristiyanlik propogandasi yapmak isteyen gizli misyönerler var.

O kadar milliyetçi iseler mezarlıktan evel Çerkeslik için yapılması gereken çok şeyler var. Evinde çocuğuna Çerkesce'yi, Abhazca'yı öğretemeyenler onun önemini bile kavrayamayanlar mezar taşıyla avunmak istemelerini çok garipsediğimi belirtmek istiyorum.

Oyuna, gaza gelip birbirinizi üzmeyin derim. Cümlenize selamlar.
 
Kafli Mudar-2
29.06.2006 09:52:28
Kaflı Mudar Arkadaş,

Kolay gelsin. Ayrıca da hoş geldin. Sayende birlik beraberliğimizi kurarız artık. Fakat sen de ilerde utanacağın şeyler yazmışsın. Biraz ele verir talkını sonra yutar salkımı durumlarına düşmüşsün.

Artık öyle bir hal aldı ki durum ben site yönetiminin yerinde olsam alın başınıza çalın projeyi derdim. Gene derdim ki size üzerinde hayvanların otladığı üzerlerine çay bahçeleri kurulduğu mezarlar yakışır. Adam çıkmış Çerkesce'den Abhazca'dan bahsediyor.

Tabii bütün bunlar bir anlayışın mülahazaları. Farkındaysanız yerlerinden zıplayanların hepsi tek kalemden çıkmış gibi yazıyor. Tek sebep böyle bir projenin bu site tarafından ortaya konmasından. Vay bizim aklımıza niye gelmedi saldırısı.

Bu projeyi Kafkas Vakfı yapsaydı bunların hepsi topyekun alkış tutarlardı. Şimdi çıkmışlar birbiriniz düşmeyin diye komiklikler yapıyorlar. Azcık insanda izan olur. İnsaf olur.

Vallahi de billahi de artık site yöneticilerinin alınlarından öpmek lazım. Hayatı böyle laklakla geçenlere rağmen saygılarını kaybetmeden işlerine bakıyorlar.

Not: Kafadan isim atma moda olunca bende uyayım dedim. fakat bu arkadaş kadar uydurma isim bulamadığım için Kafli Murdar-2 yazdım. Affola.

Saygılarımla.
 
Fuat Aydemir
29.06.2006 15:23:54
Merhaba Sayın Ahmet Asba,

Yazılardan kırparak yazdığınız eleştirinizde nedir amacınız? Yani sizin fikriniz nedir bu mezarlık konusunda? Yoksa amacınız insanların (ben dahil) bazı yazılara karşı verdiği tepkilerimi eleştirmek mi sadece? Ciddi bir şekilde gelen eleştiriye yanıt verirken yazılan yazının ve amacının paralelinde ve düzeyinde karşılık verilir. Ama tutup da burada yapılmak istenen özverili çalışma için pervasızca saldırılar (elestri ile saldırıyı karıştırmışsınız siz) karşısında kibar kalmanın anlamı yok bence.

Mezarlık olmalı ya da olmamalı, düzenlenmeli ya da düzenlenmemeli bir yana bunun için kafa yoran insanlara farklı misyon yüklemek, öküz altında buzağı aramak affedilmez. İsmini bile verme cesaretinden yoksun olup buranın demokratik anlayışını kullanıp patavatsızca, içi boş saçmalıklarla basta sayın Kuban bey olmak üzere emek veren insanlarımıza çeşitli yakıştırmalarda bulunmak "eleştirmek" değildir ya da farklı bir fikir sunmak da değildir. Bu insanlar gerekli ve anlayacakları lisanla cevaplarını tabi ki alacaklardır.

Bu sizin tabirinizle benim gibi 13-14 yaşında olan birilerinden alacaktır. Kavgayı, düzeysiz tartışmayı tabi ki istemeyiz. Ancak samimiyeti suiistimal etmeye kalkışanlara da hoş geldiniz dememizi beklemeyiniz.

Ne kadar çomak sokmak istemelere karşın bu güzel fikri şu veya bu sekliyle hayata geçirmeye karar veren başta CC emekçileri ile Kocaeli derneği emekçilerine teşekkürler.

Saygı ve sevgiler.
 
Hashasin
29.06.2006 15:41:29
Sayın Ahmet Aşba

Öncelikle yaklaşımınızdan dolayı size teşekkür ediyorum.

Tam olarak yazımda neyi eleştirmiş olduğunuzu anlayamadım fakat ben bir şeylerin havada kaldığı konusunda pek emin değilim. Ortada dönen tartışmaların içler acısı olduğu konusunda hemfikir olduğumuz kanaatindeyim.

Benim serzenişim ikili diyaloglar, pohpohlamalar veyahut gruplaşmalar değil. Eleştirdiğim ve kınadığım nokta bu tartışmaların muhteviyatıdır. Bunları yazanların yaş grubu veyahut kafa yapısı o kadar da önemli değil aslında.Bu eğer benim insanımsa elbette ki bu tarz bir düşünce içerisinde olması beni üzer, fakat en azından mevcut kontrol mekanizmasının bu tarz mesnetsiz ve üzücü fikir kaoslarına mahal vermemiş olmasını ümit ederdim.

Sorun müspet bir girişimin bu denli mecrasından kaydırılarak saçma sapan tartışmalarla 180 derece saptırılmasıdır.

Ve böyle bir sapmanın müsebbibi yine bizim insanımız, bizler olduğumuzdan dolayı da, tekrar söylüyorum -haddim olmayarak- herkesi şapkasını önüne koyup düşünmeye davet ettim.

Sanırım bu yaptığımda da pek de mesnetsiz bir temenni de bulunmadım.

Tüm diyaloglar bu sayfa boyunca sabit, bir göz gezdirmeyle çıkarmış olduğunuz derlemenin vahametinden hemfikir olduğumuz müddetçe, yaranın parmak bastığımız kısmının pek de önemli olmadığı kanaatindeyim. Neticede ortada bir yara var bu hepimizin yarası.

Saygılarımla.
 
Tamer
29.06.2006 15:41:29
Kefken projesini ben mi yanlış anlıyorum? Ben; ulusal (Kafkasya'dan sürgün edilen halkların) yas günü ve anma programının sembolize edilecek bir yer olarak gördüm. Buranın bakımlı düzenli ve program altyapısı tam bir yer olarak onarılması olarak algıladım. Desteğim bu doğrultudaydı. Değişik sebeplerden karşı çıkanların olduğu gerçeği üzücü ve doğaldır.

Bir üzücü tarafı da bizim aydınların tavrıdır. Katılımcı fikrini nasıl anlatmak istiyorsa ve örnekliyorsa olduğu gibi kabullenmeyi deneseniz fena mı olur? Ona saygı duysanız onun yanlış üslubu kadar sizin eleştiriniz de yanlış eleştirileri; küçümser, kırıcı, alaycı. Bilgiye saygılıyız ama herkesi olduğu gibi kabul eden yok mu? Herkes kendi gibi düşünen kendi seviyesinde olmayanlara yaklaşımı çok kırıcı, akademik seviye de mi ayırma sebeplerinden olacak? Çap ölçmeyi burada yapmasanız. "İşin aslı ben sıradan biriyim" diyor bir şarkının sözleri. Bu sayfa ve diğer sayfalarda çap ve seviye ölçenlere (ithaf ediyorum).

Saygılarımla.
 
Kaflı Mudar-3
29.06.2006 20:54:38
Sayın Kafli Mudar-2

Yazınızdaki şu cümlelere bakalım:

"Bu projeyi Kafkas Vakfı yapsaydı bunların hepsi topyekun alkış tutarlardı. şimdi çıkmışlar birbirinize düşmeyin diye komiklikler yapıyorlar."

Evet alkış tutardık. Kafkas Vakfı en azından model mezar taşlarına HAÇ sembolü koymazdı. Model mezarlık düzenlemesi de Hıristiyan mezarlığı görünümünde olmazdı.

Bu eksiklikler insanları rahatsız etti.

Ayrıca bu forumdaki bir çok kişinin ısrarla savunduğu Çerkeslik üst kimlik Adige, Abhaz, Çeçen v.s alt kimlik anlayışı sıkıntı oluşturdu. Sanki Kafkasyalıların tamamı Çerkesliği böyle kabulleniyormuş veya kabullenmek zorundaymış gibi yazılıyor, çiziliyor. Böyle bir anlayışın herkes tarafından ortak kabul görmediği çok açık. Bende böyle bir anlayışı reddedenlerdenim. Kafkasyalı kardeşliğinden öte bir anlayış tanımıyorum.

Kafkas Vakfıyla hiçbir organik bağım olmadığını da belirteyim.
 
CircassianCanada
30.06.2006 10:05:55

KEFKEN PROJESİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA

Maf değerli okuyucularımız, katılımcılarımız,

Bilindiği gibi Kefken'deki mezarlıklarımıza ilişkin bir proje için çalışmalar yaptık. Siz değerli hemşehrilerimizin de bu projeye düşünsel ve emeksel katkıları için forumlarımızda bir başlık açtık. Ancak bu güne değin yapılan eleştiriler projenin yıpratılmasına yönelik olmuştur.

Her türlü eleştiri forumlarımızda yayınlandı ve biz bu güne değin bizi geliştirecek eleştirileri dikkate alıp projenin içine kattık. Buna karşın insanı şaşkınlığa düşürecek suçlamalarda forumlarımızda yer aldı.

Kimi mezarlık dizaynını hıristiyan olarak nitelendirdi, kimi mezar taşlarını hıristiyan mezar taşı olarak gördü en sonda bir katılımcıda mezar taşı üzerindeki motifin HAÇ olduğunu iddia etti.

Değerli okuyucularımız, bu tür suçlama ve değerlendirmelerin olması; bu güne dek CC'nin ne denli doğru konulara değindiğinin göstergesidir. Evet, toplumumuzun bir kesimi tümüyle Çerkeslikten kopmuş ve tüm yaşamını din eksenine oturtmuştur.

Bu iddiamızı doğrularsak:

1) Mezarlıkların hıristiyan mezarlığı dizaynında olması: Bu tür anıt mezarlıklar dünyanın her yerinde (dini ne olursa olsun) aynıdır. Çanakkale şehitliği de bu dizaynda yapılmıştır. Türkiye'deki tüm şehitlikler aynı dizayndadır. Orada yatan şehitler de müslümandır. Kimse de bu güne dek çıkıp bu şehitliklerin hıristiyan dizaynında yapıldığı eleştirisinde bulunmamıştır.

2) Mezar taşlarının hıristiyan taşı olması: Bu da son derece garip bir eleştiridir. Biz bu taşların dizaynını mezar taşı yapan Türkiye'deki firmalardan aldık. Bu firmalardan biri de Sivas'tadır. Sivas'ta hıristiyan mezarlığı var mı bilmiyoruz. Yani bu firmalar hiç hıristiyan olmayan Sivas'ta nasıl hıristiyan mezar taşı yapıyorlar? Biz mezar taşları içinde en ucuz olanların içinden seçim yaptık. Nitekim bu tür mezar taşlarından müslüman mezarlıklarında binlerce örneğini görebilirsiniz. Bire bir aynı mezar taşları.

3) Mezartaşı üzerindeki motifin HAÇ olması: Bu konuda suçlamada bulunan katılımcımıza diyecek söz bulamıyoruz. O nedenle fotografla durumu anlatmak daha etkili olacaktır.

Aşağıdaki fotograflarda; Fetullahçı ve şeriatçı siteleri link olarak veren ve onların bu yolla propagandalarını yapan bir Çerkes sitesinin logosunu görüyorsunuz. Yanında da bizim mezar taşları için düşündüğümüz motif.

 

Görüldüğü gibi, dinci ve şeriatçı propagandalara yönelik yayın yapan bir Çerkes sitesi aynı motifi kullanınca sorun olmuyor ancak biz kullanınca; Çerkes motifi HAÇ'a dönüşüyor.

Bu açıdan bakıldığında bu projenin gerçekleşmesi önünde konulan engellerin samimi mi art niyetli mi olduğunu siz değerli okuyucularımıza bırakıyoruz.

Forum Denetim Kurulu'ndan bu başlığın yayına kapatılmasını rica ediyoruz. 

Machu

 
Denetim Kurulu
30.06.2006 10:26:37
Konu başlığı Sayın CircassianCanada Yönetiminin isteği üzerine kapatılmıştır.

Saygılarımızla.
 

SON