...................
...................
ADİGE KÜLTÜREL PROGRAMI HAFIZALARINDA YER EDİYOR

YEMT'ITL Nurbıy
Adige Mak, Haziran 2014
Çeviri: AÇUMIJ Hilmi

                         
...................
...................

Gazetemiz okuyucuları Soçi’de gerçekleştirilmiş olan olimpiyat oyunları kültürel programına Adige Cumhuriyeti temsilcilerinin katılımlarını soruyorlar. En çok sordukları şey ise Rusya bölgeleri arasında Adigey'in hangi konularda ön plana çıkabildiği, övgü kazandığıdır.

Adige Cumhuriyeti Milli Müze çalışanı SİHACEKO İrine; 'Hiç bir zaman olimpiyat açılışı törenine katıldığımı, sergimize çok insanın geldiğini unutmayacağım. Olimpiyat meşalesini taşıyanlar, ünlü sporcu İrina Rodninane ile Vkadislav Tryetiyak'ın meşaleyi stadyuma getirmeleri olimpiyat ateşini yakmaları hep hafızamda yer alacak' dedi.

ADİGE PEYNİRİ

Sihecako İrine; 'Milletimizi Rusya’da tanıtan şeylerden birisi de Adige peyniri. Moskova’dan gelmiş olan bayan sergimizi gezdi. Moskova'da satın aldığı Adige peyniri ile Soçi'deki Adige peynirini kıyasladı.

Konuk; 'gerçek Adige peyniri Soçi'de yediğim' dedi.

İnsanların ilgisini Adigelerin yaşantısı, milli kıyafetleri, Adige bayrağı ile alakalı sunumlar çekiyor. Hatıra fotoğrafları çekiyorlar.

ŞIÇEPŞINE, PŞINE

Adige Cumhuriyeti Devlet Akademik Dans Ansamblesi Nalmes'in sanatçıları konserlerde, toplantılarda dans ediyorlar. Bunun yanısıra şıçepşıne ve pşıne ile melodiler çalıyorlar. Adigey Halk sanatçısı ŞAGUÇ Baturay şıçepşıneyi konuşturuyor. Müzelerimizin sergilerine iştirak ederek melodiler seslendiriyor. Rusya Federasyonu’nun diğer bölgelerinden ve yurtdışından gelmiş olanlar milli ezgilerimizi dinlerken kıyafetlerimiz ve tarihi nesneleri inceliyorlar.

Konuklara milli danslarımızın gösterilmesinde BERZEC Diane, NEĞOY Madine, PSIBLANE Murat, YEDIC Guşav'ın büyük çabaları var. 'Ustanın Okulu' ismiyle organize edilmiş olarak dans ediyorlar, Adige danslarını öğretiyorlar.

YEDIC Guşav Türkiye’den dönüp Mıyekupe’de yaşayanlardan, Nalmes'in dansçılarından. PSIBLANE Murat  Almanya’da yetişti. Guşav ve Murat ihtiyaç duyulan yerlerde pşıne çalıyorlar. Milli melodilerimiz Adige danslarını bilmeyenleri dahi meydana çıkartıyor, sanatçılarımıza bakarak dans etmelerini sağlıyor. YEDIC Guşava pşıne çalmasını Adige Cumhuriyeti Halk Sanatçısı ĞONEJIKO Asker öğretti.

Estrada Grubu Voşutyen'in şarkıcıları MAMHIĞ Marine ve DAVUTE Susanne Nalmes'in sanatçıları ile birlikte  konserlere, toplantılara iştirak ediyor, Adigey'in övülmesine vesile oluyorlar.

MAMHIĞE Marine; 'Kompozitörlerimizn şarkılarını söylemeye başladığımızda pek çok kişi alkışla tempo tutuyor. Organizatörlerden çok memnunuz'dedi.

Ünlü stilist-modacı STAŞU Yure; 'Cumhuriyetimiz hakkında söyledikleri sıcak kelimelerin diğerlerinden fazla olduğunu sanıyoruz. Konukların izlenimlerini yazdıkları defteri iyice okumaya fırsat bulamıyorum. Olimpiyat için yaptığım kıyafeti soruyorlar. Mıyekuape'ye geri döndüğümüzde bizler için yazdıklarını daha iyi okuyacağım. Yeni yapacağım kıyafetleri düşünüyorum' diyor.

Adige Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı Daire Başkanı, Adigey Onursal Kültür Emekçisi ŞEVCEN Belle; 'Güney bölgesi cumhuriyetleri, eyaletlerin temsilcileri aktif olarak sergilerde yer alıyor. Cumhuriyetimizin sergileri ve etkinliklerine katılanlar hepsinden fazla' diyor.

Arhangelsk'ten gelen grup üyesi; 'Sıcaklıkları ve konukları karşılayışları ile Adigey'den gelenleri daha ön plana çıkartıyorum.' dedi.

Bryuhotsevke'den gelen bir konuk 'Adigelerin bizi karşılama şekilleri 'Buyrun' demeleri'ni başka hiçbir şeyle kıyaslamıyorum' diyerek konuk defterine yazmış.

Kaberdey-Balkar Cumhuriyeti’nden gelen konuklarda Adigey'i öven şeyler yazmışlar.

Çin'den gelen bir başka bayan konuk ise 'Rusya Federasyonu’nu seviyorum, Bu büyük ülkede Adigey'i daha bir öne çıkartıyorum' diyerek  yazmış.

Olimpiyat oyunları devam ediyor. Rusya Federasyonu’nun madalyalar kazanan sporcuları gibi kültür alanında çalışanlarında övülmesi bizleri onurlandırıyor.