...................
...................
TLETSERIKO KİM’İN ÇALIŞMALARININ GÜNÜMÜZDEKİ YANKILARI        

YEMT'ITL Nurbıy 
Adige Mak Gazetesi, Nisan 2013
Çeviri: AÇUMIJ Hilmi

                         
 
...................
...................

Ulusal müzik sanatımızın derlemesi ve geliştirilmesi yönünde büyük katkıları olan TLESERIKO Kim'in anısına düzenlenmiş pek çok etkinliğe katıldık. Bu etkinliklerin bizde uyandırdığı düşüncelerin doğurduğu çıkarsamaları bilinç ve yarınlarımızla ilintilendirek değerlendiriyoruz.

Adige Cumhuriyeti Tleserıko Kim Çocuk Sanat Okulu Müdürü ŞHONÇIBEŞ'E Murat'ın organize ettiği etkinliğe katılan öğretmenlerin, kültür ve eğitim alanında çalışanların işittikleri havadislerin yarıdan çoğu yazılı halde değil. Anıların eskimediğini de bilmemize rağmen böylesi etkinliklerin yaşamda yerlerini almaları için gazetelerin sayfalarında yer bulmaları gerektiğine de inanıyoruz.

Bahsettiğimiz etkinlikte ŞHONÇIBEŞ'E Murat'ın dediği gibi; TLESERIKO Kim Adige milli müziğinden kök alarak ulusal müzik sanatımızın gelişmesine katkılarda bulunmuştur. Bize en ilginç gelen şey ise yalnızca Rus ve Kazak değil Kafkasya'da yaşayan diğer halkların müziklerini de etkilemiş olmalarıdır.

Örneğin Krasnodar Devlet Akademik Kazak Horu Sanatsal Yönetmeni Viktor Zaharçenke ile TLESERIKO Kim birlikte «распрягайте, хлопцы, коней» isimli şarkının düzenlemesini yaptılar. Bu şarkıyı Kim Kafkasya'da yaşayan halkların müzik tınıları ile zenginleştirdi.

 

TLESERIKO Kim'in Öğrencisi

Zuriyet ve Kim yaşamlarının 29 yılını birlikte geçirdiler. Zuriyet pşınenin dünyasından bahsederken, eşlerin yaşamlarının cansıkıcı geçmediğini de anlattı. Kim yaşamı boyunca ulusal şarkılarımızın pşıne ile daha güzel çalınması üzerine emek harcadı. Yazdıkları az sayıda değil. Bazen kendisine kızıp yazdıklarını beğenmeyip yaktığı da oldu. Fakat böylesi çalışmaları da ünlü müzisyenimizi aslında küçük düşürmezdi. Arayış içerisinde olan kimsenin daha çok şey bulduğunun bilincinde olarak yaşıyordu.

Şıkepşıne, Adige Pşıne ve Kamıl...

Ulusal sanatımızın ünlü isimlerinden ĞUÇE Zamudin, şıkepşıne konusunda en önde gelen kimse. Müzik aletlerinin yenilenmesi ile TLESERIKO Kim meşguldü. Kamıl çalmasını bilen memleketimizde bir kaç kişiden fazla değildi. Zamudin'inde belirttiği gibi Kim'in çalışmaları-çabaları sayesinde  kamıl ortadan kalkmadı. Şıkepşıne ve pşınenin kullanım olanaklarını yine TLESERIKO Kim zenginleştirdi.

Bu etkinliğe davet edilenler arasında Kim'in yöneticiliğini yaptığı grubun üyeleri olan TIVU Şıhamçeriy, JUDE Pşımaf, ĞONEJIKO Asker, SEMEGU Genadiy, ŞHONÇIBEŞ'E Murat, KULE Amerbıy, ZUBAIL Halim de vardı. Kim'in üzüntülerini de sevinçlerinide paylaşanlar onlardı.

JUDE Pşımaf'in söylediğine göre, kendisi notaları bilmiyordu. Buna rağmen Kim onu gruba alarak birlikte çalışmalara başlamıştı.

ĞONEJIKO Asker'inde kompozitörlüğe başlamasına kim vesile olmuştu. TIVU Şıhamçeri'nin anlattığı olayların ise yalnız başına bir kitap dahi olabileceğini düşünüyoruz. Toplantıda Ayrıca RF Kompozitörler Birliği Üyesi Tatyana Suhovar'da bir konuşma yaptı.

JENE Bele, Yekaterina Tahtay, Angeline Petrenke günümüzde çocuklar, ufak yaşta olmalarına rağmen TLESERIKO Kim'in düzenlemesini yaptığı milli şarkılarımızı kuyruklu piyano ile seslendirdiler. ABIY Anzor'un pşıne ile çaldığı ezgiler ise adeta Kim'i gözlerimizin önünde canlandırdı. ĞUÇE Zamudin'in eğittiği şıkepşınavolar ise etkinliği renklendirdi. Onlar bizim geleceğimiz.

Etkinlikte bulunan Adige Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı Bölüm Başkanı ŞEVCEN Bele'nin sözleri ise yüreğimizde yer etti. Ulusal sanatımızın yankılarını duymak için TLESERIKO Kim'in çalışmalarının devamını getirmemiz gerekiyor. Çocuk Sanat Okulu'na TLESERIKO Kim'in adı verildi. Aynı zamanda onun adına Adigey genelinde yarışmalar düzenleniyor. Yaptığı iyi çalışmalara değer vererek ardından yankılanan bu sessler ile onu ilintilendiriyoruz. Organizatörlere  yeni nesilleri de bu sanata çektikleri  böylece  bizleri onurlandırdıkları için teşekkür ediyoruz.