...................
...................
ÇERKES DAYI

İlber Ortaylı

                         
 
...................
 
 

Önünüzdeki çok özel bir dosya... Diğer tarih konularından bile daha farklı bir belge. Çünkü burada bir milletin Türklerin Viyana'yı almak istemeleri'nin üzerinden geçen 220 yıldan ziyade zamana rağmen Avusturyalıların bu büyük olayı unutmamış olduklarını, sıkılmadan resimleriyle göreceksiniz.

Viyana Kuşatması...

Önce Viyana Kuşatması'nı çok çok kısa bir şekilde hatırlayalım...

                                           Bir başka açıdan Viyanın kuşatılması

I. Viyana Kuşatması, 27 Eylül-16 Ekim 1529 tarihlerinde Avusturya Arşidüklüğü'nün başkenti Viyana'nın Kanuni Sultan Süleyman komutasındaki Osmanlı ordusu tarafından kuşatılmasıdır. Başarısız olan kuşatma sonucunda kale alınamamış ve Osmanlı ordusu İstanbul'a geri dönmüştür. Çünkü büyük topların getirilmemesi ve kış aylarının gelmesi üzerine kuşatma kaldırıldı ve ordu geri döndü.
 

                               Bir başka açıdan Viyanın kuşatılması

II. Viyana Kuşatması, 1683 yılında IV. Mehmet devrinde Osmanlı Devleti'nin Viyana'yı kuşatması ile gerçekleşti. 17. yüzyılda Osmanlı Devleti ile Avusturya arasında yapılan savaşların en uzun süreni bu kuşatması ile başladı.

Osmanlı'nın bu savaşta aldığı hezimet Avrupa'da büyük sevinçle karşılandı. Artık Osmanlıların yenilmez olmadıklarını gören Avrupa, karşı hücuma kalkmaya başladı. Psikolojik savaş olarak da Osmanlı üzerinde büyük bir kayıp, Avrupalılarda ise büyük bir kazanç olarak değerlendirildi.Bu savaş sonucunda Osmanlının gerileme devrine girdiği kabul edilmektedir.

UNUTULAMAYAN BİR KARE!
Bu resme iyi bakın...

 

                                               Çerkes Dayı Heykeli

Çerkes dayı, 1. Viyana sokaklarından birinde, tarihi bir binanın köşesine kondurulmuş bir heykel yer alıyor: Çerkes Dayı Heykeli. Küçük, ancak hepsi birbirinin benzeri gotik binalarla dolu şehirde gözlerden kaçmayacak derecede "Osmanlı" görünen heykelin hikayesi ise rivayete göre şöyle: Çerkes Dayı adlı Osmanlı askeri, Viyana'nın kapılarından birine düşen topun açtığı gedikten içeriye yalın kılıç dalar. Ardından kimsenin gelmediğini gören Çerkes Dayı, aynı gedikten gerisin geri sıvışmak varken, düşman saflarına doğru ileri atılır. Savaşarak şehit olmayı tercih eden bu kahraman Osmanlı'nın anısına yıllar sonra küçük bir heykel dikilir. Karşı saftan da olsa, şahlanmış atının üstünde kılıcı havada savaşan bir kahramanın anısına heykel dikme inceliğini gösteren Viyanalılar, şehrin 4 farklı yerine de bir dönem adının anılmasıyla yüreklere korku salması bir olan "Türk Güllesi" heykellerini kondurmuşlar.