...................
...................
KÜLTÜR FESTİVALİNDE ELLER TUTUŞTU, GÖNÜLLER BİRLEŞTİ
12.07.2007
YEMUZ Nevzat Tarakçı
...................
...................
8 Temmuz’da Kahramanmaraş-Afşin-Kargabük Köyü'nde yapılan Doğu Akdeniz Kafkas Kültür Festivalinde coşku, heyecan ve güzel birliktelikler yaşandı.  

Beklenenden çok fazla katılımın gerçekleştiği festivalde binlerce insan sevgi, dostluk ve kardeşlik duygularıyla coştu, güzellikleri paylaştı, program boyunca kucaklaştı. 

Günün erken saatlerinde, yemyeşil alanda, ırmak kenarında ve söğüt gölgelerinde kahvaltı, salıncak ve mangallarla başlayan birliktelik, kısa sürede halka halka mahalli  düğünlere bıraktı yerini.

Özellikle gençlerin katılımının fazlalığı, program boyunca yüzlerindeki mutluluk, coşku gözlerden kaçmadı.   

Gençlerimizin uyumu, birliktelikleri, zarafet ve asaletleri bir kez daha alkış aldı.   

Bu güzel kültürün yaşayacağına olan inanç yeniden tazelendi.

Kısa sürede alan doldu taştı. 

Birkaç taksim alanı genişliğindeki yemyeşil alan insan seline dönüştü.  

Thamadenin güzel dilek ve temennileriyle,  konuk sanatçılar ve ekipler sahne almaya başladı  

Sahneye çıkan Abhazya minikler grubu büyük coşkuyla alkışlandı.

Kafkasya’dan konuk sanatçılar çok beğenildi. Kabartay – Balkar Cumhuriyeti,  Adigey Cumhuriyeti, Karaçay – Çerkes Cumhuriyeti’nden gelen sanatçıların seslendirdiği  şarkılara eşlik eden yaşlılar son derece mutluydu. Birbirinden güzel şarkılar seslendirilirken duygusal anlar yaşandı.  

Adana Kafkas Derneği’nin halk dansları topluluğu SOZREŞ’in her sahne alışında nefesler tutuldu, alkışlar zirve yaptı.  

Büyük akordeon ustası eğitimci Ömer ÜNSAL’ın ud eşliğindeki müzik dinletisi beğeni topladı. 

Samimiyeti, güler yüzüyle sahne alan Sayın Rahşan ERDOĞAN, birbirinden güzel parçalarla yine gönülleri fethetti.  

CircassiAntalya Grubu'nun farklı yorumları, hareketli parçaları, gençleri kelimenin tam anlamıyla coşturdu.  

Sahne kenarına kadar yığılan kalabalığın coşkusu görülmeye değerdi.  

Genç sunucuların uyum içinde coşkuyla ve başarıyla yürüttükleri programda, Circassiantalya Adige Rock Grubu, gençlerin yoğun talebi üzerine final sonrasında iki parçayla tekrar seyircilerini selamladı.  

Yemyeşil alanı, altyapısı, çevre süslemesi, sahne, ses ve ışık düzeniyle, daha çok konuşulacak bir program geride kaldı. 

Davet edilen siyasilerin, (bir siyasi partinin seçim otobüslerinde “Şamil “ müziğini çalarak park alanına girişi) saygılı ve uyumlu şekilde festival alanına girmeleri, program süresince yüzlerine yansıyan takdir duyguları ve alandan mutlu ayrılışları dikkatlerden kaçmadı. 

Programın, seçim atmosferinde gerçekleşmesine rağmen, siyasi şova dönüştürülmemesi, kültür hassasiyetinin korunması, kültürel değerlerin özellikle vurgulanması, büyük takdir topladı.  

Bu coşku gökyüzünü renk cümbüşüne çeviren muhteşem havai fişek gösterisiyle zirve yaptı.

Müzik, dans, alkışlar ve ıslık sesleri ovayı inletti. 

Programa yaşlı, genç, bay, ve bayanların yoğun katılımının dışında, Kafkas Dernekleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Sayın Çetin ÖNER, Kafkas Araştırma – Kültür ve Dayanışma Vakfı başkanı Sayın Muhittin ÜNAL, İstanbul Bağlarbaşı Derneği Başkanı Sayın Rahmi TUNA, tanınmış iş adamı Sayın Nusret BALKAROĞLU, Kahramanmaraş Vali Yardımcıları, Kahramanmaraş belediye başkanı, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, çevre il ve ilçe dernek başkanları, siyasilerden TBMM başkan vekili, Sayın Nevzat PAKDİL ve Kahramanmaraş milletvekilleri, Milli Eğitim Eski bakanı Sayın Mehmet SAĞLAM,  siyasi partilerin milletvekili adayları, il ve ilçe teşkilatları, kadın kolları  yoğun şekilde ilgi gösterdi. 

Duygularını ifade eden konukların, “  Bu renkli asil kültür mutlaka yaşamalı, yaşatılmalı. Bu kültürün devamı için bize düşen sorumluluğu yerine getirmeye her zaman hazırız. Bu asil toplumun coşkusu, dayanışması, birlikteliği,  ülkemizin geleceği adına bir moraldir, bir kazanımdır!” şeklindeki ifadeleri memnun ediciydi.   

Programın başında kısa da olsa Sayın Muhittin ÜNAL ve Sayın Çetim ÖNER okuyucularıyla sohbet ettiler kitaplarını imzaladılar.  

Satış stantlarının bir şenlik havasına soktuğu festival,  kimsenin, kimsenin ayağına basmadığı, kimsenin yüksek sesle konuşmadığı, bağırıp çağırmadığı olgun bir havada geçti. 

Dondurma dağıtımındaki çocukların sergilediği asalet “Bu güzellik, başka hangi toplumda yaşanabilir? “ sorusunu sordurdu. 

Yaşlıların özlemle, gençlerin coşkuyla seyrettikleri program geç saatlerde sona erdi.  

Yorgunluk nedir bilmeyen gençler, yine yer yer halkalar halinde mahalli düğünle enerjilerini sergilediler.

Gece saat yarım sonrası Kargabük Köyü, bu güzel tablonun canlı şahidi olarak yaşadıklarından gayet mutlu bir halde derin sessizliğine büründü.  

Bu festival, birliktelik mesajının yanında önemli bir mesaj daha verdi.

Ümitsizler, moralsizler, yorgunlar, her konuşmasıyla ideali hançerleyenler, soğuk tuzlu ayranlarını yudumlayıp gölgede oturmalılar artık.  

“Neden en iyisini en güzelini yapmayalım, bu toplum her şeyin en iyisine, en güzeline layık değil mi?” diyenler,

“ Parolamız, kimsenin yüreğine ve bileğine basmadan cüzdandan ve vicdandan katkı sağlayarak en ideali yakalamaktır!”  felsefesine inananlar, kendine güvenenler, ufku olanlar sahnede olmalı. 

Ellerimiz tutuştukça, gönüllerimiz birleştikçe bu kültür yaşayacak. 

Bu kültür yaşamalı!   

Zira gücümüz kültürümüz, kültürümüzse gücümüzdür.

Nevzat TARAKÇI
Tertip Komitesi Adına