...................
...................
KEFKEN ANIT PROJESİ İÇİN GELEN
ELEŞTİRİLER  -1

CircassianCanada

                         
...................
 
...................
CircassianCanada
22.05.2006 12:29:25
Maf Değerli Katılımcılar,

Kefken'de Sürgün'ün 142. yıldönümü için kutlamalar yapıldı. Başta Kocaeli Kafkas Derneği olmak üzere diğer derneklerimiz başarılı bir organizasyona imza attılar. Mükemmel bir tören yapıldı.

Ancak atalarımızın yattığı mezarlar içler acısıydı. Asla Çerkes toplumuna yakışmayan derecede harabe halindeydi. Çoğu mezar taşları okunamaz hale gelmiş. Bir çok mezarın başında da sadece taş ve kaya parçaları var.

Orada yatan atalarımız, annelerimiz, çocuklarımız bu görüntüyü asla hakketmiyor. Sürgün de çektikleri acılar 142 yıl sonra toprağın üzerinde ilgisizlik ve önemsememe ile daha da artmış. Torunları olarak bu görüntüden hicap duymalıyız. Bin bir güçlüklerle tüm emeklerini Kefken'e ayıran değerli insanlarımıza destek olmalıyız.

CircassianCanada olarak yeni bir çalışmaya başlamayı planlıyoruz. Mezarlarımızı Çerkeslere yakışan mekanlar haline getirmek için bugünden itibaren çalışmalara başlayacağız. Bu nedenle siz değerli hemşehrilerimizin düşünce ve önerilerini de bekliyoruz.

Tüm çabamız; bir anıt mezarlık oluşturmak. Mevcut mezarlıkta yatan atalarımıza ancak böyle saygımızı gösterebileceğiz. Yasal prosedürlerle ilgili çalışmalardan sonra; eline tırmığını alan, küreğini alan, çiçek tohumlarını alan her hemşehrimizi orada buluşmaya davet ediyoruz.

Saygılarımızla...

CircassianCanada
 
Semra Ademey
22.05.2006 17:39:53
Fesapşh,

Sayın CC yetkilileri ben her noktada varım. Elimden ne gelir ise seve seve yaparım. Buna beden gücü ile çalışmak da dahil. Başlatacağınız çalışma programını sabırsızlıkla bekliyorum. Saygılarımla.

Tham Figapsou.
 
Ğış Mehmet Demircan
22.05.2006 18:22:13
İşin yasal prosedürü nedir bilmiyorum. Bence bir hesap numarası açarak yardım toplanmalı. Mezarlıklar bize yakışır şekilde düzenlenmelidir. Sadece mezarlar değil sürgünü anma programının yapıldığı yerde kötü durumda. Özellikle mağarayı, her gittiğimde biraz daha tahrip edilmiş görüyorum. Orası da koruma altına alınmalı ve çevre düzenlenmesi yapılmalı. Bu konuda herkes yardımlarını esirgememelidir. Selamlar
 
Kip Fuat
22.05.2006 18:37:01
Merhaba, çok anlamlı ve yerinde bir çalışma önerisi. İlk ziyareti sanırım 1993 yılında yapmıştık Kefken'e 21 Mayıs'ta ve yatan kişilerin çoğunun kimlikleri okunamıyordu taşlarda. Bu nedenle acaba o toprak üzerine uygun bir yere olmak şartıyla bir anıt yapılsa daha da anlamlı olmaz mı acaba? Bir çok, mimar ya da sanatçı hemşehrilerimiz var, hatta Kafkasya'daki insanlarımızla ortak bir proje ile güzel bir anıt inşa edilemez mi?

Saygı ve sevgiler... Kip Fuat Aydemir
 
Aydın Tokmak
22.05.2006 18:48:02
Bu gördüğüm resim ne bize yakışır ne de başka millete. Durum içler acısı. Yapılması gereken bir an önce yasal işlemler bitirilmeli. Bir hesap numarası açılıp bağış toplanmalı. Bir tarih belirlenerek dediğiniz gibi kazma kürek ve ne gerekiyorsa (ekipmanlar) elimize alıp bir Çerkes toplumuna yakışır hale getirilmeli. Bunu düşünen kişilere teşekkür ediyorum.

Saygılar.
 
Mole Levent Kaplan
22.05.2006 19:01:04
Gup maxo apşi..

Öncelikle güzel bir düşünce olduğunu belirtmek isterim. Elbette ki bizlerinde temsil edildiği ve başlarına geçerek dua okuyabileceğimiz anıt mezarlarımızın olması gerekmekte! Lakin bu konuya başka bir yaklaşım ile bakmak gerekirse; Şimdi bizler Karadeniz boyunca sahile çıkmışızdır. Ana toplanma merkezleri Samsun, Trabzon ve İstanbul olduğu tarihi kaynaklarda belirtilmektedir. Gerek bu bölgelerde gerekse diğer Anadolu köylerinde , yerleşim birimlerinde o zamana ait mezarlar yer almaktadır. Fakat sizlerinde belirttiği üzere bu mezarlar zamanla doğaya yenik düşerek yok olmuştur. Bunların kayıt altına alınabilmesi için bazı araştırmacıların ve meraklıların en azından fotoğraflarını kayıt altına alarak ileriki nesillere sakladığını biliyorum.

Şimdi elbette bu tipte bir mezarlığın olması güzel bir olgu. Lakin bu mezarları nereye yapacağız? Farz edelim yaptık taşlarına ne işleyeceğiz? Bu yaklaşımdan yola çıkarak mezarlık alanlar yerine simgesel olarak anıt mezarın ve anıtın yapılması daha mantıklı olacağı kanısındayım! Elbette o tarihi mezarlarımızı da bir şekilde koruma altına almalıyız. Fakat dediğim üzere mezarlık oluşturulması biraz karmaşık olacaktır. Örnek olarak Samsun'da bu tipte bir anıt çalışmasının olduğunu biliyorum! Bu tip anıtlarında bizlerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde olması taraftarıyım! 21 Mayıs törenlerinin de Çerkeslerin az olarak yaşadığı bölgelerde, denize çelenkler çiçekler atılarak değil de bu anıtlar ve anıt mezarlar çerçevesinde anmamız daha güzel olacağı kanısındayım!

Aslında bu tip anıtlarımızın hala olmayışı büyük bir acıdır diye düşünüyorum. Gerek içerisinde yaşadığımız toplumun getirdikleri gerekse bizlerin gerçekleri doğrultusunda bu tipte bir çalışma olamadığını görüyorum. Başta da belirttiğim gibi ismi bile belli olmayan, ücra köşelerde mezarlık yapmanın pek bir özelliği olabileceği kanısında değilim. Bu anıtlarımızı İstanbul'a Ankara'ya Kayseri'ye Samsun'a vs. dikelim.

Fi maxoxer fıvo.
 
Turgut Şevki
22.05.2006 19:34:08
Kefken'de anıt mezar var. Harabe halindeki 1064 kişini bulunduğu mezarlık ilgi bekliyor. En acıklı olanı başka bir mezarlığın çay bahçesi olarak kullanılması.

 Her çözüm önerisinde bende varım.
 
Hatice Unal
22.05.2006 20:24:03
Ağıtlar yaktınız bana,Şiirler yazdınız,
Gün geldi başka denizlere çelenk bıraktınız benim için;
Dünyayı ayaklandırmak istediniz.
Oysa ki beni gerçekte ilk yıkıldığım yerde 'terketmiş'tiniz.
Kiminiz gelip içki içti yanı başımda, kimi saygı duruşunda bulunduktan beş dakika sonra, kahkahasını atmaktan kaçınmadı. Bunları da sineye çektim.
Ama dayanamadığım şey! şu işte; biz ki 'ölüsünü' ardında bırakmamak için kendisi ölüme yatan 'Kafkasyalı'yız.
Bana bir mezar taşını da mı çok gördünüz?
Kefken'de yatan bir Atanız...
 
Özhan
22.05.2006 20:32:46
Harika bir düşünce. Umarım bu düşünceniz anıt mezarla kalmaz, tüm Çerkes ve Abaza köylerindeki mezarlıkları da bakımlı ve iç açıcı hale getirmek içinde uğraşılır. Bir çok köy mezarlığı bakımsız ve içler acısı durumda. Ben de elimden geleni yapmaya hazırım.

Saygılarımla.
 
Yeşim Cuğ
23.05.2006 14:25:46
Sanırım bu mesele, bu sene anma töreninde en çok konuşulan konuydu. Mezarlıkların, savaşta bile ölüsünü cephede bırakmayan bir halkın çocuklarına yakışmayacak kadar kötü durumda olması ve birde mağaranın içler acısı durumu. Her iki konuda da bir şeyler yapılması gerektiğini tüm gün boyunca arkadaşlarımızla konuştuk. Bundan sonra ki anma töreninden önce, her iki konuda da mutlaka bir şeyler yapılmalı diye düşündük.

Demek ki herkesin içini acıtmış bu durum. Öyleyse hep birlikte ne yapılacaksa yapalım. Gerek maddi gerekse bedenen yapılması gereken her şeyin yapılması için ben kendi adıma söz veriyorum.

Hem anma alanı, hem mağara ve hem de mezarlıklar için el ele verirsek bize yakışanı yaparız. Geçmişini unutanın geleceği olamaz.
 
Erkan Öztürk
23.05.2006 18:50:06
Bu konu çok önemli. Yalnız bu öncelikle herkesin kapısının önünden başlamalı..

Öyle ya... Burası simgesine uygun olmalı hiç gittiğim bir yer değil fakat bizi bana anlatan bir yer marje diyor, saygılar sunuyorum.
 
Ufuk Bediz-Viyana
23.05.2006 19:10:12
Çok güzel ve anlamlı bir öneri. Maddi olarak yardım etmeye hazırım.

ufukbediz@hotmail.com
 
Metin Çelik
24.05.2006 12:39:54
Önce CC'ye teşekkür ediyorum. CC artık bir internet sitesi boyutunu çoktan aştı. Toplumumuzun gözbebeği oldu. Yıllarca kimsenin aklına gelmeyenleri, gözlerin görmediklerini bir bir ortaya koyuyorlar. Ortaya koymakla da kalmayıp gerçekleştiriyorlar.

Sizlere minnettarım. Bu projeyi de başarıyla gerçekleştireceğinize ve bize örnek olacağınıza kalpten inanıyorum.

Saygı ve sevgilerimle
 
Recep Par
25.05.2006 11:48:25
Evet öncelikle bu kampanyayı başlattığınız için hepinize çok teşekkürler ediyorum. Saygılarımı sunuyorum.

Bence mezarların yapılması en doğru olan şey. Yalnız bu kampanya ile ilgili bütün Çerkes sitelerinin hepsinin bu kampanyaya yardımcı olması gerekiyor diye düşünüyorum. Sadece anıt mezarlarla değil bu anma etkinliğimizi on binlere yirmi binlere çıkartmanın yoluna bakıp ses getirmemiz gerekiyor neden bu kadar az duyarlı oluyoruz? Neden Türkiye ya da dünya yada sesimizi bu kadar az duyuruyoruz? Sürgünden 142 yıl geçmiş 6-7 milyon nüfustan bahsediyoruz ama en önemli günümüzdeki sayılar iki bini geçmiyor bu nasıl duyarlılık?

Saygılar.
 
A.ypşaşe
25.05.2006 13:00:31
Maf Sayın Par,

Bu mezarlıkların onarım fikrini gündeme getiren sayın Kuban Seauhman'dır. Öncelikle kendisine bu güzel düşüncesinden dolayı teşekkür etmeliyiz. Daha sonrasında gerçekleştireceği bu projede onu yürekten desteklemekle beraber elimizden ne gelirse bunun için çaba göstermeliyiz. Ben buradaki herkesin bu konuda duyarlı davranacağından eminim. Şu ana kadar düşünülmemiş veya düşünülmüşse de hayata geçirilmemiş, neden niçin bunlar çok da önemli değil. Eğer şu an bu projeye sahip çıkıp gerçekleştirebilirsek ne mutlu bize. Şimdi yapılacak en güzel şey hızla bu projeyi hayata geçirip hatamızı telafi yoluna gitmek.

Atalarımız için bir kürek de sizden, bir çiçek, isimlerinin okunduğu bir mermer taşı, onları ziyaret ettiğimizde otlar arasında kaybolmuş mezarlar yerine gelecek olan düzen ve güzellikle huzurla yattıklarını görebileceğimiz bir mekan olması dileğiyle...

Saygılarımla
.
 
Cemil
25.05.2006 13:20:10
Her şeyden önce böyle bir çalışmanın gerekliliğini görüp, düşünebilen beyinlere, yüreklere binlerce teşekkürler.

Kefken'de bizlerin özgürce, kendileri olarak yasayabildikleri tarihi yapraklarından sürülmüş gözleri yaşlı, bedenleri hasta, yürekleri acılıl vefat etmiş atalarımızın, insanlarımızın yattığı yalnızca bir mezarlık değil, acılarla dolu tarihimizin de bir parçasıdır.

Ben Çerkes'im, Kafdağ'lıyım diyebilenler.

Gün kardeşçe el ele gelecek nesillerimizin de tarihimize sahip çıkabilmesi adına, tarihimize sahip çıkma günüdür.

Günü ben unutmadım, unutturmayacağım diyenlerin günüdür.

Günü tüm insanlarımızın, derneklerimizin, federasyonlarımızın birlik ve beraberlik içerisinde bu çalışmalara katılma günüdür.
 
Tamer
25.05.2006 16:23:20
Duyarlı ve bir şeyler yapmak için uğraşanlara sadece destek vadinde bulunmaktan öteye gidememenin utancını taşıyorum. Çalışmalarınızı kıskanarak takip ediyorum. Kampanyayı başlatan, destekleyen herkese minnettarım. Bu sayfada yasal prosedürlerin tamamlanıp hesap numarasının yayınlanacağı günü bekliyorum.

Saygılarımla.
 
Birant Safet
25.05.2006 16:40:01
Maf Nıbjeğxer,

İfade edilenler çok hoş ve anlamlı. Ancak orada hali hazırda emek verilmiş bir anıt var. O anıta emeği geçenler hali hazırda aramızdalar. O arkadaşların fikirlerini bekliyorum.

Geçmişte emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

Saygılarımla.
 
Janset
25.05.2006 17:22:59
Sayın Safet,

Herhalde yanlış anlaşılma oldu. CC'nin projesi yeni bir anıt yapmak değil.  Anıt zaten orada var. CC'nin projesi anıt mezarlık, yani ikisi farklı.

Oradaki anıtı yapılmasında emeği geçenlere çok ama çok teşekkür ediyoruz ve minnetle karşılıyoruz. Fakat orada mezarların durumu gerçekten felaket durumda. CC bu konuda bence çok isabetli bir proje kararı almış. Bizlere düşen görev proje içeriği dağılmadan destek olmaktır diye düşünüyorum.

Sevgilerimle.
 
Adige Mesut
26.05.2006 17:14:04
Çok güzel bir proje... Düşünenlere teşekkür ederim... İnsan gurur duyuyor böyle insanlarımızın olmasına...

Saygılarımla...
 
Hamide Önder
27.05.2006 15:46:29
Çok güzel bir proje. Ben bütün yüreğimle katılmaya hazırım.
 
Ali Kazan
27.05.2006 17:24:40
Projeleriniz gerçekten çok güzel bende bir Çerkes olarak gurur duyuyorum.

Projenin uygulamaya geçirilmesi önemli umarım bunu da başarırsınız, biz de oraları görmeye geliriz

Saygılarımla Kargalı Gençlik...
 
Kenan Öner (Amicba)
29.05.2006 12:29:13
Kafkasya ve tüm diasporaya açık yarışma düzenleyip, mimari boyutta ve heykel yarışması olabilir.

Güzel bir anıt mezar ortaya çıkabilir.Atalarımız yıllarca savaştılarsa da biz savaşa, sürgünlere, kıyımlara dur diyelim, bu anıt barış ve tüm insanlığın anıtı olsun.
 
Yusuf Özdemir
30.05.2006 16:22:02
Uzaklardayız elimize tırmığı küreği alamayız. Ama gönlümüz sizinle düşünce güzel gerisinin gelmesi dileğiyle kampanya olursa sevinçle katılırız

Saygılar.
 
Erol Yıldır
01.06.2006 11:00:59
Sevgili Arkadaşlarım.,

Son zamanlarda sizlerle olan bağlantım işlerimin inanılmaz yoğun bir dönemden geçmesi nedeniyle koptu. Haftalık yazılarımı bile yazamıyorum bu nedenle. Ama gönlümün sizinle olduğunu biliyorsunuz.

Kefken projesini ilk aşamadan itibaren heyecanla takip ediyorum. Gerçekleşmesi için yapabileceğim katkıları düşünüyorum. En azından aranızda olacağımı biliyorsunuzdur. Yoksa, sizlerin orda neler yaptıklarınızı düşününce yatağımda nasıl uyurum.

Görüşmek üzere selam ve sevgiler.

Kardeşiniz
Erol YILDIR
 
Mercan Serhat Tütüncü
03.06.2006 21:34:27
Çok güzel bir proje,düşünenlerden Allah razı olsun. Hesap numarası varsa gücüm yettiğince destek olmak isterim.

Saygılarımla
 
Guğoj Sami
06.06.2006 23:23:33
Maf,

Bu yıl 142. yapılan büyük Çerkes sürgünü Kefken anma törenlerini; yerinde görüp bu projeyi uygulamaya koyan tüm arkadaşlara, başta Kuban bey, S.Yavuz, Hatko Recep kardeşim olmak üzere teşekkür ediyorum.

Yaklaşık on gündür, gayet titiz bir plan ve çalışma ile hazırlanan proje ''Hepimizin Yüz akı'' olacak inşallah.

Bu akşam dernek toplantımızda görüştüğümüz, Sayın Ğunekho Cemalettin ağabey, mağaranın biraz daha kazılarak, kumun doldurduğu yerde de yazılar olduğunu belirtti. Emektar kardeşim Hatko Recep'le sanırım Perşembe günü, kalan yazıları ve mezarlıktaki yazıları okuyacak.

İnşallah bu çalışma biterse anma törenlerimizde ''Ulusal'' boyuta taşınacaktır. Bu işe böyle ciddi ve umutlu sarılmanız bizlere de umut aşıladı. Diyorum ki "El ele güzel günlere"

Saygılarımla.
 
Fahriye Kaynak
07.06.2006 14:12:00
Projenizi çok beğendim. Emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum. Katılımcı gençlerimizle de gurur duyuyorum. Ellerine, yüreklerine sağlık. Kızım o tarihlerde Türkiye'de olursa muhakkak bu projede yer almasını sağlayacağım. Ben de son halini görmeye ve dualarımı yollamak için Kefken'e gideceğim.

İyilikler ve güzellikler diliyorum.
 
Hakan Eken
07.06.2006 14:25:05
Merhaba,

Kefken'i 21 Mayıslar dışında bir gün ailemle birlikte ziyaret ettim. Kalabalıkların olmadığı, sessiz bir gündü, tamamen yalnızdık.

21 Mayıslardaki ruh halinin dışında orada bulunmanın gerektiğini, orası hakkında bir şeyler yapmak isteyenlere öneririm.

Benim görüşüm 21.yy'da yapılmış simetrik döşenmiş taşlarla örülü bir meçhul asker mezarlığı tarzında bir düzenleme yerine, orasının belki bir sit alanı ilan edilmesinin sağlanarak restore edilmesinin çok daha uygun olacağı yönündedir.

Çünkü orası bir mezarlık değil 19.yy'ın büyük dramlarından birine tanıklık etmiş tarihi bir mekandır. Tarihi şehir kalıntıları nasıl restore ediliyorsa, burası da o şekilde değerlendirilmelidir. Dediğim gibi bölge bir sit alanı haline getirilebilirse toprak altından ya da bölgedeki evlerin bahçelerinde şurasında burasında kullanılmış bir çok kalıt bulunabilir ve bir açık hava müzesi gibi  değerlendirilebilir.

Saygılarımla.
 
Kudret Palba
07.06.2006 16:36:37
Merhaba
Benim itirazım mezar taşlarına.

Dünyanın hiçbir yerinde mezar taşları dini sembollerden soyutlanmış şekilde yapılmaz. Bakınız; Hıristiyan mezarları, Müslüman mezarları, Yahudi mezarları...

Orda da ölen insanlar dinsiz değildi bildiğim kadarıyla. Bundan dolayı dini sembol kullanılmalıdır. Ayrıca sürgünde ölenlerin Abhaz kimliklerini ifade eden bir sembol ya da motif konabilir. Bunun için bir öneri yapabilirim.

Düzce'deki Abhaz köylerinden biri olan Hacı Süleyman Bey Köyünün mezarlığında eski bir mezar taşı şu şekilde tasarlanmıştı: yazılar Osmanlıcaydı ama yazıların hemen altında Abhaz kaması ve bir tabanca çapraz bir şekilde kabartma olarak taşa işlenmiş. Bu bir fikir verebilir diye düşünüyorum.

Saygılarımla.
 

devamı   >>>>