...................
...................
KEFKEN ANIT PROJESİ İÇİN GELEN
ELEŞTİRİLER  -2

CircassianCanada

                         
...................
 
...................
Hajkasım Erdoğan
07.06.2006 17:35:51
Sayın Pala,

Mezarlık düzenlenirken siz aynı tarif ettiğiniz şekilde bir taş yaptırıp getirin, neden dikilmesin dikerler. Sizin de çorbada tuzunuz olsun. Yalnız lafta kalmasın, taşı bekleriz.

Bu arada bende gönüllü çalışacaklardan biriyim, şunu şuraya koyun diyecek yetkimde yoktur. Bu uyanışa sebep olan herkesten Allah razı olsun.

Bu bizim için bir uyanıştır.

Saygılar sunarım.
 
Recep Par
07.06.2006 19:51:38
Öncelikle tekrar bu kampanyayı başlatanlara ve emeği geçenlere tekrar tekrar teşekkür ediyorum.

Arkadaşlar yapılmış hazırlanmış olan projelere destek verelim. Kelime projeleri her zaman yapılır. Lafla peynir gemisi yürütenleri çok gördük!

Lütfen hazır olan projelere destek vermesini öğrenelim. Alın elinize kazmayı küreği gelin. Orada yatanlar bizim atalarımız. Sizler annenizin, babanızın, dedenizin, ninenizin mezarlarını harabe şeklinde mezarlık bile olduğu belli olmayan yerlerde görmek istiyorsanız? Bırakın bir taş dahi koymayın. Taş koyacaklara engel olmayın?

Saygılarımı sunuyorum.
 
Şamil Nartoğlu
07.06.2006 20:34:37
Fikri ortaya atan, Seauhmann bey ve arkadaşlarımızı tebrik ederim.

Çok güzel bir sinerji yarattınız. Olay, yalnız mezarlığa çeki düzen verilmesi olayı değil, kendi geçmişimize sahip çıkmadır. Üstüne üstüne gidelim, destekleyelim. Devlet kurumlarından yardım alma durumunu da (hatta Rusya'dan bile) değerlendirelim derim. Mümkün olursa anıtın açılışını Cumhuriyetlerimizin thamatelerini de davet edelim.

Geçmişi olmayanın geleceği de olmaz.
 
Fahriye Kaynak
08.06.2006 11:42:28
Sit alanı olabilmesi için, kültür ve tabiat varlıklarını koruma kurullarına müracaat etmek gerekir.
 
CircassianCanada
08.06.2006 12:11:07
Maf Sayın Hakan Eken,

Öneriniz için teşekkür ederiz.

Söz ettiğiniz yerin SİT alanı olarak korunmaya alınması gerekmiyor. Çünkü resmi olarak mezarlık alanı. Yani oraya herhangi bir yapılaşma söz konusu değil. 1878'den beri mezarlık olan bir alandan kalıt bulmakta olanaksız. Orası bir mezarlık. Yerleşim alanı değil. O nedenle açık hava müzesi yapılamaz. O dönemlerde köylerde yaşayan Çerkesler de kısa bir süre sonra oradan ayrılmışlar. Şu anda adı Karaağaç köyünde hiç Çerkes ailesi bulunmamaktadır. Bu nedenle oradaki evlerin bahçelerinde kazı yapmak da olanaksız.

Düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederiz.

Machu
CircassianCanada
 
Hakan Eken
08.06.2006 14:28:27
Bölgenin sit alanı olup, olmaması hakkında verdiğiniz bilgi için teşekkürler.

Halen bir Çerkes yerleşimi olmadığını ve dediğiniz gibi geçmişte uzun süre yerleşilmediğini de biliyorum. Ancak orada gördüğüm taşlardan bazılarında işaretler var, bunun gibi başkaları da bulunabilir. Oradaki özgün örnekler dikkate alınmalı diyorum.

Son olarak bu çalışmanın/projenin sürgün temelli olduğunun unutturulmamasını ve dini ve başka sembollerin öne çıkarılmamasını umuyorum.

En azından gelenlerin dini inançları ve yasayışları hakkında birçok farklı bilgi ve görüş olduğu unutulmamalı, konu amacının dışına çıkarılmamalıdır.

Saygılarımla.
 
Apsilmanra
09.06.2006 09:20:52
Selam'un aleykum

Kudret Bey'e katılıyorum. İnsanlar öldüklerinde dinlerine uygun olarak defnedilir ve mensup oldukları dinin sembollerine uygun mezar taşları da mezarlarına konur. Bu, İsrail'de de İran'da da Rusya'da da böyledir.

Ancak nedenini bilmediğimiz sebeplerden dolayı CC'in projesinde böyle bir şey göremedik. İşin ilginç yanı Kasım Bey'in -belki bir hatırlatma, belki bir uyarı, belki de bir fikir olarak- Kudret Bey'in yazmış olduğu yazıya vermiş olduğu cevaptır. Her şeyden önce her Allah'ın kulu sırtına bir taş yükleyip gelecek ve canının istediği mezara da dikecekse işiniz zor olacak. Bu işin nasıl olduğunu yani mezarın nasıl yapıldığını herkes bilir. Müslümanların da mezar taşı usulleri vardır. Tarif etmeme de gerek yok. (Müslümanlar -her ne kadar mezarlıklarda tuzları olmasa da- mezarlıkların yanından yanından geçerken dualar okurlar.) Eğer sizin gibi düşünürsek Hıristiyanlar, Budistler...v.s. de birer taş alıp gelirler siz de dikersiniz.

Orada yatan dedelerimiz 'Müslüman'dılar. Buna uygun mezarlık ve mezar taşları yapılmalıdır. Bu konunun buraya taşınmaması da gerekirdi. Ancak 'proje'yi düşünenler ve projeye destek verenler biz düşündük, biz yapıyoruz deyip kendi isteklerine uygun mezar taşları dikmek istiyorlar. Kendinize küçük bir eleştiri dahi yapılmasını hazmedemiyorsunuz. Yapılan eleştirilere de tepeden bakıyorsunuz.... Küçümsüyorsunuz... Bir mezar taşının bile nasıl yapılması gerektiğini ya bilmiyorsunuz ya da değerlerimiz farklı.

Neyse söylenecek ve yapılacak çok şey var. Ancak uyanmak için mezarlıklar pek uygun mekanlar da değil sayın Hajkasım. Orada anıt-mezar yapıp uyanmayı düşlemeyin. Çünkü mezarlıklar AHİRET'i düşünmek için birebir yerlerdir. Yani ÖLÜM'ün düşünülmesi gereken yerlerdir.
 
Ahmet Ceniya
09.06.2006 09:23:49
Her isteyen istediği taşı dikebiliyor mu?
 
Tekin Palba
09.06.2006 17:16:37
Selam,

Zaten bir anıt yok muydu? Birkaç kişi mezarlığı temizleyebilir. Bence mezarlığın orijinalliği bozulmamalı. Mezar taşları olduğu korunmalı. Bu taşlar bildiğimiz normal taş bile olsa orijinalliği korunmalı. Oranın bir türbe haline getirilmesine karşıyım. Daha da ileri gidecek olursam mesire alanına dönüştürülmesine karşıyım. Her şeyin çok cici olması uğruna ve oraya gelenlerin gözlerini kamaştırmak uğruna orijinallikleri bozulmamalı. Çünkü orası herhangi bir köyün mezarlığı değil ki güzelleştirelim. Tarihsel bir anlamı var. Yasal yollardan oranın korunması için başvurular yapılabilir.

Daha açık söylemek gerekirse acılarımızı mesire alanı görünümü verilmiş yerlerde hatırlamak zor gelir. Şimdiden hayal ediyorum da 'aaa ne güzel mezarlık olmuş'... her şey bitti. Acılar, atalar, dedeler v.s. Çanakkale'deki Anzak mezarlığına benzememeli. Arada çok fark var. Kefken mezarları acının ve ızdırabın mezarlarıdır.

Kısacası 'Kefken Abaza mezarlığı' üzerinde fazla oynama yapılmadan düzenlenmelidir.

Saygılarımla.
 
Recep Par
10.06.2006 11:07:02
Sayın Tekin Palpa;

Öncelikle saygılarımı sunuyorum.

Benim merak ettiğim oraya kaç defa geldiniz? Burada yapılması düşünülen anıt mezar değil: Anıt mezarlık! Ben sizin yerinizde olsam oraya gider, neyin ne olduğunu tam olarak öğrenir ve ondan sonra yorum yaparım.

Abhaz mezarlığı diye belirtiyorsunuz. Buraya o düşünülen mezarlığın hem Wubıh hem Abzegh ,hem Şapsıgh, aynı zamanda Abhaz mezarlığı olduğu hakkında bir tarihi araştırma yapmanızı tavsiye ederim.

Anıt mezarlık düşünülen yerin de tarihi 1864 ve 1868 olduğu hakkında lütfen geniş araştırma yapalım. Saygılarımı sunuyorum
 
Hajkasım Erdoğan
10.06.2006 14:17:29
Sayın Apsilmara,

Siz herhalde mezardaki insanları uyandırmayı düşünmüyorsunuz. Haşa ALLAH'ın ağırına gitmesin, birilerini geri uyandırmak gibi bir gücüm olsa önce canım, ciğerim babamı uyandırırdım. Lafı istediğiniz gibi anlamayın. Bu uyanış, Çerkesliğin uyanışıdır. Değerlerimize, dilimize, xhabzemize sahip çıkmanın bir uyanışıdır.

Kanında bir zerre kadar Çerkeslik olan insanların uyanacağına da inanıyorum, size sırtınızda taş taşıyın diyen yok ama bizler bu dava uğruna, sırtımızda taş taşımaya hazırız ve taşıyacağız. Orada yatan insanlar bizim atalarımız. Kötü mü olur; koyun otlağı yerine dönmüş tek taşı bile belli olmayan, mezarların başına birer tane taş veya mermer dikilir temizlenir ise? Bunun sizce sakıncası nedir? Nereden çıkardınız bu Budist'i, bilmem neyi.

O arkadaşında adını hatırlamıyorum, Abhaz taşı var falan köyde demiş. Bende o taşın aynısını getir bir köşeye mutlaka konacaktır dedim. Hangi devirde yaşıyoruz, vilayetten vilayete sırtta taş taşınır mı? Herkes bir şeyler yapsın diyoruz.

ELHAMDÜLİLLAH müslümanım, Uzunyaylalı'yım. Kabardey'im, bu mezarlık koyun otlağı olmaktan kurtulacak, bu bir başlangıçtır, bu bir uyanıştır. Çerkes'im diyenlerin uyanışıdır. Türkiye'nin her yerinde devam edecektir. Kim nasıl isterse öyle anlasın. Uyanmak istemeyenler, uykusuna devam etsin.

Ben nick arkasında Çerkes değilim. Erdoğan Eser...Kabardey... Hajkasım sülale ismim... Sivas Uzunyaylalı'yım... Bu uyanışa, Kefken'de atalarımızı hatırlamamıza sebep olan herkese saygılar sunarım.
 
Hajkasım Erdoğan
10.06.2006 16:20:08
Sayın Ceniya,

Sizin yazınızı sonradan farkettim. Bir mana veremedim ama, orada şunu şuraya koyun veya koymayın diyecek bir yetkim yok. Sadece gönüllü çalışacak insanlardan biriyim.

Ama size cevap verecek yetkim var. Mevzuu başka yönlere çekmemenizi rica ediyorum. Oraya her isteyen istediği taşı da dikemez. Nereden çıktı bu taş dikme işi? Sadece yorum yazan bir arkadaş, bir Abaza köyünde mezarlıkta kalpak ve iki kama işlemesi bulunan bir taştan bahsetti, ''neden olmasın bir yere dikerler'' dedim.

Ama burası, tek kişinin cebinden çıkan paralarla yapılmayacak. Çerkes'im diyen herkesin el atması ile yapılacak bir iş. Bu konuda yorum yazacak kadar Çerkes olan herkes bu işe el atmak zorundadır. Bunların arasında ben de, siz de, diğer yorumcularda vardır. Sadece lafla bu işler yürümüyor artık uyanmamız lazım.

Saygılar sunarım.
 
Kobli
10.06.2006 19:37:44
Öncelikle belirtmeliyim ki, böyle bir projeye ve ana fikrine en basit tabiriyle saygı duyulur. Tebrikler.

Ancak hemen belirtmeliyim ki;

Bu projeyi anlattığınız bu yazınızın ilk cümlesinde irkildim. "Kefken'de Sürgün'ün 142. yıldönümü için kutlamalar yapıldı." Sürgün yüz binlerce ölüm acı ve bu ölülerin başında ne kutlandı acaba ?

Bu ifade, CircassianCanada'nın olaya bakış açısı mı talihsiz bir yazım hatası mı yoksa benim düşünemediğim atladığım bir düşünce mi var ?

Saygılarımla.
 
CircassianCanada
10.06.2006 21:51:05
Maf Kobli,

Haklısınız. Çok vahim bir hata yapmışız. Kutlama değil, tören ya da anma yazmalıydık. Bu hatamızdan dolayı sizden ve okuyucularımızdan özür dileriz.

Saygılarımızla.

Machu
 
Xabze
10.06.2006 22:20:41
Yapılan çalışmaları eleştirmek kolay, kulp takmakta üstümüze yok . O da çok güzel anlaşılıyor birileri rahatsız oluyor.

Öyle bir mezarlık var ki, Kefken'de atalarımıza ait çay bahçesi olarak kullanılıyor, üstünde insanlar dolaşıyor

Bu çalışmalardan rahatsızlık duyanlar, lütfen sizde oraya el atın bir çözüm üretin
çay bahçesi olarak kullanılması sizleri rahatsız ediyorsa. Etmiyorsa diyecek bir şey kalmıyor.

Arzu etiğiniz şekilde mezar taşları çok güzel yakışır. Hadi durmayın bir kampanyada, sizlerde başlatın destek vereceğiz. Yanınızda yer alacağız buyurun meydan sizlerin.

Selam'un aleykum
 
Tekin Palba
11.06.2006 02:25:53
Sayın Recep Par,

Daha önceki düşüncelerimi aynen savunuyorum. Tekrar yazmaya gerek görmüyorum. Ancak....

Öncelikle bu konu üzerine araştırma yapması gereken ben değil, sizlersiniz. Daha düne kadar hiçbir Allah'ın kulu Kefken "Çerkes, Adige, Wubıh" mezarlığı adını kullanmazken ve herkes tarafından Kefken "Abaza" mezarlığı adını kullanılırken
dünya tersine döndü. Ne oldu? Sizin deyiminizle "hem Wubıh, hem Abzegh, hem Shapsugh aynı zamanda Abhaz mezarlığı olduğu..." haline döndü. Bu iddianızı dayandırdığınız delilleri de yazınıza ekleseydiniz benden daha bilimsel, daha oturaklı, daha inandırıcı olabilirdiniz. İşin garip tarafı araştırma yapması gereken siz olmanız gerekirken bu zorunluluğu bana yüklemeye çalışıyorsunuz.

Varolan bilginin aksini iddia eden sizsiniz. Araştırma yapması gereken de sizsiniz. Yaptığınız araştırmalar nerede? Ben söyleyeyim "YOK"...

Siz illaki var diyorsanız, lütfen yazın ki arşivimizi geliştirelim. Yine tekrar ediyorum KEFKEN ABHAZ MEZARLIĞI'dır. Aksini iddia edenler bilgilerini buradan herkese açıklasınlar.

Kesinlikle milliyetçi değilim. Ancak: ''Sezar'ın hakkı Sezar'a...'' eğer orada Adige mezarlığı olsaydı kesinlikle zorlama yapmazdım, hiçbir Abhaz da zorla oradaki mezarların arasında Abhazların olduğunu iddia etmezdi. Gözlerini kırpmadan, destek de olurlardı.

Orası sade bir mezarlık değil, tarihsel süreçte yaşananları yorumlamamıza yarayan -en gerçekçi bir şekilde- delildir. Siz kalkıp orada şunlar şunlar var Abhazlar da var gibi bir söz ederseniz, o mezarlığa adını verenleri bir kenara atmaya çalıştığınızı düşünmek zorunda kalırız. Bunun adına "tarihsel gerçekleri saptırma" denir. Siz de bilirsiniz ki, Abhazlar, Çerkesler...v.s. olarak yaşadığımız ülkede bu tip konuları çok yaşadık.

Burada bir illüzyon yapılıyor. Ben de bu illüzyonun karşısındayım. Çerkeslik kelimesi adı altında ve masumane görünen sürgün programları altında "Abhaz Tarihi"
tarumar edilmeye çalışılıyor. Farklı yönlere kaydırılmaya çalışılıyor. Orada sürgünü anmanın ne sakıncası olabilir gibi masum bir davranışa kimse bir şey deyemeyebilir, ancak o yerin adının değiştirilmesi, Abhazların; tabir-i caizse "ikinci plana atılması" çabasının da hissedilir derecede olduğunu anlamak hiçte zor değil. Hatta ileride orada yatanları sayarken: Abzeghler, Wubıhlar, Bjedughlar, Shapsughlar...v.s. var, haa! araya bir-iki Abhaz sıkışmış dersiniz.

Size söyleyebileceğim en önemli şey: Gerçekleri olduğu gibi kabullenmeliyiz. İnce düşüncelere dalmayalım. Aksi taktirde karşınızdakini değil kendinizi yok etmiş olursunuz. Kendiniz olamazsınız.

"Abhaz'ın hakkı Abhaz'a; Sezar'ın hakkı Sezar'a"

Saygılarımla
 
Apsilmanra
11.06.2006 08:33:07
Selam'un aleykum,

Sayın Hajkasım,

Yazılanı anlamama problemin var gibi görünüyor. Babana Allah rahmet etsin. Uyandırma konusu nereden çıktı anlayamadım. Ölmüş birisinin uyandırılması ile ilgili her hangi bir ima bile yok, nasıl böyle bir şey anlıyorsun şaşılacak şey. Anlamadığın için mazur görüyorum.

Yazımda canlıların uyanışını kastettiğim ortada. Zaten sana söylüyorum, babanı niye karıştırıyorsun. Senin neyi kastederek, uyanış konusunu açtığın da anlaşılıyor. Özel bir açıklama yapmaya çalışmışsın ama yine eline yüzüne bulaştırmışsın. Uyanış ile uyandırma arasındaki farkı anlayacak birikimim var Allah'a şükür.

Yine söylüyorum; Uyanmak için orası hiç iyi bir yer değil. Açıklama yapmama gerek var mı? İşin içine bir de toplumu katıyorsunuz.

Ben Çerkes değilim. Abhaz'ım. Ama yine de düşünüyorum her yaptığınız işi Çerkeslik bağlamında değerlendiriyorsunuz. Mezarlık inşası yapanlar fedakar Çerkes öyle mi?

"Dava"dan da bahsediyorsun hızını alamamışsın anlaşılan. Yerden bir çöp kaldırsanız Çerkeslik için yaptık diyeceksiniz. Konuştuğunuz şeylerin yanlış olduğunu hatırlatmaya çalıştım ama siz yine aynı şeyleri daha da arttırarak tekrar ediyorsunuz.

Orada çalışmakla dünyanın en muhterem Çerkes'i, Çeçen'i, Abhaz'ı olunmayacağı ortada. Ben orada, neden mezar taşlarının dini motiflerden yoksun olduğunu sordum.

Buradan da İslam dinini kastettim. Senin yüce Çerkeslik! değerlerine, ideallerine dil uzatmadım. Yazılarınız hakkındaki hissiyatım, biz şunu şunu yapıyoruz sen ne yapıyorsun anlayışıdır. Durumun bu hale gelmesinin sorumluluğu sizdedir. Çok biliyorsan gel, yap zihniyeti sizi hiçbir yere götürmez. Milleti için canını verenler var. Onlar da sizin gibi düşünseydi zaten bu uğurda gitmezlerdi. CC, insanların yorumlarını, düşüncelerini yazmasını beklediği için ve bizler de senin kadar olmasa da!! sorumluluk hissettiğimiz için yazıyoruz.

Uyanmak istemeyenlerden kastın çalışmaya katılmayanlar mı? Belki sana bir sürpriz yaparız, uyanırız :) Herkes senin gittiğin yoldan gitmez. Her konuşana kazma kürekten bahsetme istersen, taş taşımaktan daha zor işler de var. Herkes, süreç içerisinde yavaş da olsa bir yer ediniyordur belki.

Sana soyunu soran mı oldu? Nick arkasında Çerkes değilmişsin ne mutlu sana. Bu sözlerini unutma zamanı gelince kimlerin uyanık, kimlerin uyuduğunu hep birlikte göreceğiz. İnternet üzerinden uyanıklık nağmeleri kulağa hoş geliyor.

Tekrar başa dönerek soruyorum: Mezar taşlarında neden dini motifler kullanılmıyor? Ne olduğu belirsiz, köksüz bir mezarlık haline getirilmeye çalışılıyor. Uzun vadede çok büyük sakıncalar ortaya çıkacaktır. O mezarlarda yatanlar kimler, neden oradalar, dinleri, dilleri yok muydu?

Saygılarımla.
 
Nart Şebetiniko
11.06.2006 10:31:55
Sayın Tekin PALBA,

Engin tarih ve ulusal bilinç seviyeniz karşısında şapkamı çıkarıyorum. Size veriyorum ve yoluma devam ediyorum.

Dilerim üzmeyiz, diğer değerli Abhaz kardeşlerimizi.

Yazdığınız şu satırlar yetiyor da artıyor bile.

''Siz de bilirsiniz ki Abhazlar, Çerkesler v.s olarak yaşadığımız ülkede bu tip konuları çok yaşadık.''
 
Arman Namra
11.06.2006 12:23:39
Sayın Apsilmanra,

Orada yatan atalarımızın çoğunluğu Abhaz. Bu bilinen bir vaka. Ayrıca bilinen bir şey daha var. Orada yatan Abhazlar da Hıristiyan Ahbazlardı. Şimdi sizin gibi düşünürsek, orayı hıristiyan mezarlığı mı yapsınlar? Tarihi iyi okuyun. Orada yatan atalarımızın dini neydi.

Bırakın böyle işleri.

İnsanlar hasbelkader güzel bir şey düşünmüş ve inşallah gerçekleştireceklerde. Her şeye dini sokup da insanların huzurunu kaçırmayın.
 
Ğış Mehmet Demircan
11.06.2006 14:11:42
Bu başlıkta "Ben Çerkes değilim Abhaz'ım orası da Abhaz mezarlığıdır" diyenleredir bu sözüm. Bu proje başlayana kadar neredeydiniz? Yenimi aklınıza geldi orasının Abhaz mezarlığı ve kendinizin Abhaz olduğu. Neredeydiniz şimdiye kadar? O kadar sahipleniyordunuz da ne yaptınız şimdiye kadar o mezarlar için? Bu mezarların virane hali hepimizin kabahatidir ama en büyük kabahat o bölgede yaşayan Abazalarındır öncelikle. Bir proje ortaya konmuş Adigesi, Abazası, Wubıhı yani tüm ÇERKESLER sahiplenmiş. Bizlerde nasıl destek olabiliriz diye düşüneceğimiz yerde sebepsiz kıskançlıklarla bu projeyi baltalamaya çalışmakta neyin nesi? Bir arkadaşımız Çerkeslik adı altında sinsi planla Abazalar ikinci plana atılmaya çalışılıyor, demiş. Bu tavırlarınızla Abazalara en büyük düşmanlığı sizin gibi düşünenler yapıyorlar. Bölücülük yapan Adige olsun Abaza olsun fark etmez ya cahilliğinden ya da art niyetinden dolayı Çerkesliğe büyük zarar veriyor geçmişte de olduğu gibi. Bir Adige olarak tüm Abazaları ve Wubıhları yakın akrabam biliyorum. Selamlar.
 
Keblağ
11.06.2006 15:08:17
Sayın Tekin Palba ve Apsilmanra,

Çay bahçesi olarak kullanılan mezarlıkta, aynı yerde Kefken'de orayla ilgilenseniz. Bir de nedir orası kimlerin mezarlığı? Orası hakkında hiç bilginiz var mı?

Duyarlı kişiler olduğunuz kesin, önerilirinizi bekliyoruz.

Daha açıkçası ayaklar altında, üzerinde gezilip dolaşılan bu mezarlık yatan atalarımız. Duyarlı insanların ilgisini bekliyor. Buyurun önerilerinizi açıklayın.
 
Apsilmanra
11.06.2006 16:35:41
Bana oradaki Abhazların müslüman değil de Hıristiyan olduğuna dair en ufak bir belge bilgi gösterin önünüzde şapka çıkarayım. Asıl siz nereden uyduruyorsunuz bu saçmalıkları bilemiyorum.
 
Hajkasım Erdoğan
11.06.2006 18:37:28
Apsilmanra,

Senin kafa yapında olsaydım, oralarda çalışmaya gönüllü olmazdım, bana ne diyemiyorum sizin gibi.

Kardeşim neden anlamak istemiyorsunuz, orası bizim atalarımızın mezarı, siz ister Abhaz deyin, ister vs, deyin. BİZİM ATALARIMIZIN MEZARLIĞI Abhaz, Shapsugh, Abzegh, kim olursa olsun orada yatanlar.

O mağaraya gidin, 1885 tarihli bir yazı var, eğer okuyabiliyorsanız hangi dilden olduğunu bir anlayın, ben o mağarada yarım saatten fazla oturdum ve gözümün önünde canlandı o insanlar. Islak kıyafetlerle o soğukta sudan çıkmış yaşlı çoluk çocuk, açlık ölüm korkusu.

Ben bunları senin gibi Abhaz mı, Shapsugh mı vs. mi diye ayırmadım. İşte seninle benim farkımız bu. Allah aşkına artık bu guruplaşmalardan vazgeçin. Hiç olmazsa bu mezarlık konusunda ayırımcılık yapmayın. Eğer ben senden önce orayı AYETLERLE donatmaz isem bana yazıklar olsun. Neden inat ediyorsunuz. Lafı sağa sola çekiyorsunuz.

Biz orayı bir ayağa kaldıralım, çay bahçesi, koyun otlağı olmaktan kurtaralım, ondan sonra sizde devasa bir tabela yaptırın Abhaz mezarlığı diye. Eğer sevinmez isem insan deyilim. Allah aşkına birde yanı başına mescit yaptırın, hiç olmaz ise namazımızı orada kılarız. Orada devamlı kalan cemaatte beş vakit dua ederler kötü mü olur.

Ne diyeyim kardeşim ben daha diyecek bir şey bulamıyorum. Saygılar sunarım herkese.
 
Tamer
11.06.2006 18:38:28
Yine başardık bu konuda da kırıcı tartışmayı. Orda yatan ister Abaza, ister Shapsugh olsun ne fark eder?

Benim anladığım orda benim kovulmuşluğum, benim acım, benim yok oluş sürecimin başlangıcı, bir toplumun sürgünün sembolizesidir. Yoksa onlara bir faydamızın olamayacağı kesin.

Sayın Erdoğan'ın dediği gibi uyanışı da sembolize ediyor. Artık bundan sonrası atamı kovanlar bizim mirasımız olanı verin, geri dönüş çifte vatandaşlık (takvime bağlanmamaksızın) başvuranlara verilmesi ve benzeri taleplerin oluşmasına (mutlaka daha önce çifte vatandaşlık veriliyordu diyenler olacaktır ama biz o zaman uyuyorduk) vesile olacak.

21 Mayıs Kefken anma törenlerinde her yıl böyle sorunların konuşulduğu bir uyanış olarak yorumlanmasının kime ne zararı olur saygılarımla.

Hajkasım Tamer
 
Arman Namra
11.06.2006 18:54:07
Apsilmanra'yla işimiz var.

Azıcık tarih oku sayın Apsilmanra ve dahi şu anki Abhazya'ya bak. Konu bu değil esasında, sen iki de bir projeye dini soktuğun için yazdım.

Cümle alem bilir ki Abhazlar hıristiyandır. Sadece Türkiye'deki şimdiki Abhazlar müslüman olmuşlardır. Hatta daha da ilerisi Düzce'de eski Abhaz mezarlarında haç bile vardı. Ben de Abhaz olduğum için biliyorum:) sonradan yok edildi.

Apsilmanra, boş ver bu din işlerini. Bilmeden daha da zor duruma düşersin, en iyisi sen projeye dini bulaştırma. Bu tüm diasporanın yüz akı olacak bir iş. Eğer kürek kazma kullanmayı biliyorsan gel iki kazma da sen salla.

Dinin sana kalsın.
 
Recep Par
11.06.2006 19:19:06
Öncelikle saygılarımı sunuyorum.

Arkadaşlar bizler hepimiz ÇERKES'iz. Abzegh'miş, Wubıh'mış, Shapsugh'muş, Abhaz'mış, Hatukuay'mış, Kabartey'miş, bence böyle ayrımcılık lafından lütfen vazgeçelim.

Biz sonuçta Rusya tarafından sürgün edilen KAFKASYAlılarız. Bizden istenilenler zaten böyle şeyler, bizde bunları iyi yapıyoruz (ayrımcılığı).

Birbirimizi yiyoruz. Vazgeçelim bizler birbirimizi yemekten gelin hep beraber birbirimize sıkıca sarılalım. Gelin hep KENETLENELİM. Ortaya konmuş bir proje var. Gelin laf üreteceğimize birbirimize destek verip bu projeyi uygulayalım.

Tekrar saygılarımı sunuyorum.
 
Noxchi
11.06.2006 20:06:43
Şamil Nartoğlu

Hatta Putin'de açılışa davet edilmeli. İyi ki sürgün ettiniz bizi, tazminat ödemiyorsunuz bari mezarlığı imar ediverin demeli.
 
Noxchi
11.06.2006 20:32:09
Sayın Recep PAR

Çerkeslik diye Rusya'nın el altından desteklediği sanal bir mefhumdan bahsediyorsunuz. Bu söylediğiniz mefhum bazı çevrelerin kasıtlı pompaladığı bir söylemedir.

Tabii ki, gönlüm ister güçlü bir Birleşik Kafkas Cumhuriyeti olsun. Yazınızın devamında Kafkasyalılarız diyorsunuz. En doğru tarif budur. Ancak bu çerçevede buluşmak mümkündür. Bunu zamanında Rahmetli Cahar Dudayev SSCB'nin dağıldığı sırada Birleşik Kafkasya gerçekleştirmek için çok çaba sarf etti. Aancak orada yaşayan halkların liderleri buna cesaret edemedi. Tarihi bir fırsat kaçtı.

Şimdi Rusya Kafkasya kelimesini yasakladı. Artık Kafkasya Rusya'da resmen Güney Rusya olarak adlandırılıyor.

Adige cumhuriyetinin lağvedilme ihtimali çok yüksek. Diğer Cumhuriyetler sırada. Çeçenistan malum. Durum bu kadar vahim iken Çerkeslik diye bir mefhumdan bahsetmek bölücülüğün ta kendisidir. Sizin deyiminizle birbirimizi yememek için Kafkasyalı kardeşler olarak kalalım. Çerkeslik mefhumu içi boş bir söylemdir. Sadece bizleri yaralar, böler.

Bunları burada yazmak istemezdim. Ancak Dünya Çerkes Birliği denen kuruluşu bir araştırın bu bile haklı olduğumu gösterir.

Mezarlık Projesi gerçekten takdire şayan. Ancak orası Abaza mezarlığı. Ne fark eder diyorsunuz. Öyleyse orijinaline uygun olarak Abaza mezarlığı olarak inşa edilsin. Kafkasyalıların birbirlerine ne kadar sıkı bağlarla bağlı olduğunu cümle aleme gösterelim.

Projenin tarihe kayıt düşecek, uluslararası alanda önem arz eden,gelecek nesillere atalarını hatırlatacak önemli bir proje olduğunun herkes farkında. Ayrıca orada yatan insanlarda müslümandır. Her kesimin onayını alacak şekilde projenin yeniden gözden geçirilmesinde fayda vardır.
 
Noxchi
11.06.2006 21:30:34
Sayın Arman Namra

Bende bir arkadaşa verdiğiniz cevaptan dolayı bunu yazıyorum.

Bu proje aynen sizin dediğiniz gibi diasporanın yüz akı olacak bir projedir. Ancak yorumları okuyunca bazı sıkıntılar olduğu da aşikar. Kimse makara olsun diye yorum yazmıyor. Yazılanlardan öyle anlaşılıyor. Buraya herkesin yorumlarını yazma fırsatı verilmiş. Burada ''Çok harika, muhteşem proje, benim kazmam küreğim hazır ne zaman başlıyoruz'' demesini beklemeyin.

Tartışmaya açılmış arkadaşlar fikirlerini yazıyor.Bence buradaki sıkıntı tarihi bir hata yapılmaması hassasiyetinden kaynaklanıyor.

"Cümle alem bilir ki Abhazlar Hıristiyan'dır. Sadece Türkiye'deki şimdiki Abhazlar Müslüman olmuşlardır." diyorsunuz. Birde Abhazsınız pes doğrusu. Hiç okumadınız mı, duymadınız mı SSCB döneminde Abhazya'da Müslüman hocaların, din önderlerinin bir gecede toplanarak öldürüldüğünü. Oradaki Abhazların bir kısmının Hıristiyan bir kısmının Müslüman olduğunu. Kafkas sürgününde Türkiye'ye gelen Abhazların neredeyse tamamının Müslüman olduğunu cümle alem biliyorken yazdıklarınıza bakın.

Size daha detaylı bilgilerde yazarım ancak yeri değil.

Lütfen anlayışlı olalım. İnanca saygılı olalım. Kafkas toplumunun hassasiyetlerine saygılı olalım. Tarihimize saygılı olalım. Farklı düşünceleri göz ardı etmeyelim.
 

devamı   >>>>