...................
...................
KEFKEN ANIT PROJESİ İÇİN GELEN ELEŞTİRİLER  -3

CircassianCanada

                         
...................
 
...................
Apsilmanra
12.06.2006 11:51:43
Sayın Hajkasım,

Konuyu Abhaz milliyetçiliğine getirmeyelim, lütfen. Öncelikle ben milliyetçi değilim. Abhazların, Çerkeslerin alt grubu, hatta bazı kendini bilmezlerin, Adigelerin alt grubu olduğunu söylemelerine de kesinlikle karşıyım.

Kefken mezarlığı neden önemli:

- Bu mezarlık, öncelikli olarak Abhaz sürgün tarihinin delillendirilmesinde Türkiye'deki en önemli kalıntıdır.

- Gelecek kuşakların tarihlerini doğru bir şekilde öğrenmesi için bu kalıntının korunması gerekmektedir.

Buraya kadar bir sorun var mı?

Ancak:

- Bu kalıntı üzerinde yapılacak oynamalar dikkatle incelendikten sonra yapılmalıdır.

- Mezarlığın özünü oluşturan konuları bir kenara koyarak işe başlamak her şeyden önce dürüstlük ilkesine sığmaz.

- Nedir bu öz konular? Örneğin, dinleri, milliyetleri, geldikleri ülke, nasıl geldikleri, neden geldikleri, geldikleri bu yerde neler çektikleri, kaçının öldüğü, hangi nedenlerden dolayı öldükleri...vs. vs. Yani sorulması gereken sorular çok ve bu soruların, içinde de onlarca cevap bekleyen soru var.

- Belki bugün bu konuya Abhazlar duyarsız olabilir (ben dahil). Böyle olması demek, her isteyenin kendi inisiyatifini kullanarak, orada her istediğini yapma meşruiyetini kendisine vermez.

- Tartışmanın temelini oluşturan "mezar taşı" konusu hala sonuna kadar savunduğum konu olmaya devam ediyor. O kadar adam bir ağızdan yazıyorsunuz, fikirlerimde zerre kadar bir değişim yapamıyorsunuz, tam tersine yazılarınızla ne kadar doğru düşündüğümü daha da pekiştiriyorsunuz.

- Söylemlerinizin temelini, al kazma küreği çalış, bizi birleştiren bir proje, sen daha iyisini yap, şimdiye kadar nerdeydiniz, kısacası "parayı veren düdüğü çalar" mantığından hareketle olaya bakıyorsunuz.

- Ben kesinlikle birlik karşıtı değilim. Birlik oluşumunun temelinde karşılıklı güvenin olması şarttır. Güven ortamı denilen konu sizlerin yapmaya çalıştığı gibi -adeta, haydi yallah hop hop- oluşmaz. Aranızda Abhaz, Adige, Oset...vs. olabilir sayıları da abartılı değildir. Geride hala milyonlar var.

- Sizler kendinizi mutlu etmek için mi bu işe girdiniz, yoksa Kafkas diasporasına yakınlaşmak için mi başladınız. Bu sorunun cevabını bana değil, kendinize dürüstçe veriniz. Kendinizi başkalarından önde görmek mantığından vazgeçiniz. Geçmişte yapılanların birçoğunun "FOS" çıkmasının nedeni bir işin ucundan tutanların diğerlerine milyonlara kulelerden bakmalarıdır.

- Birileri bir proje hazırlamış, çok masumane duygu ve düşüncelerle, ne güzel. Ne amaçla Büyük Çerkes Sürgünü için, tamam bu da güzel (adına katılmıyorum). Peki proje nerede yapılacak Kefken Abaza Mezarlığı'nda.

- Bak hocam ben dürüstçe düşünmeye çalışıyorum. Yapılan işin özü-sözü güzel görünebilir, yapılacak yer üzerinde koyun, eşşek, aslan, inek...vs. envai çeşit hayvan da otlayabilir. Bu durumu bahane edip orada kendi inanç, ideolojisini hatta oraya Çerkes adını bile verme hakkını, buna bazı Abhazların katılımı dahi olsa size vermez, bana da vermez.

Yukarıda özellikle belirttim, oranın kendi yapısı ile korunması gerekmektedir. Bunu bir örnekle anlatalım: Kefken Abaza Mezarlığı'nda bulunan anıtı yapan hayırseverler (yanlış hatırlamıyorsam JAN REKLAM) öyle bir anıt yaptırmışlar ki, ayrımcılığın dik alası, bazı Çerkeslerin ütopyasını ortaya koymaktadır.

Ne var bu anıtta?

Anıtın üzerinde Kafkasya haritası var. Bir de haritanın üzerinde Adigey'in bayrağındaki üç ok var. Kardeşlikten bahsediyorsunuz. Bu ne lahana turşusu.

O anıtın yapımını üstlenmek demek, istediği şekli, şemaili bayrağı yapma hürriyetini kimseye vermez. Oranın bir geçmişi vardır. Bundan yıllar sonra da olsa orada araştırma yapacaklar hangi ad altında bu mezarlığı tanıtacaklar. Herhalde Çerkes bile demeyecekler. Adige diyecekler. Bunun adı tarihsel bir "HOKUS-POKUS"tur.

Bu anlayış yeni bir şey değil eskiden beri bildiğim bir konudur. Bazılarının bu amaç içerisinde olduğunu biliyoruz

Yaptığınız her şeyin kardeşlik, birlik, beraberlik adı altında savunusunu yapmamalıyız. Aradaki eksikleri fazlalıkları, doğruları, yanlışları çözümlemek için ciddi çalışmalar yapılmalıdır. Sonradan pişman olmamak için.

Çalışmanın yapılacağı alan üzerinde Abhazya'nın da öncelikli olarak söz hakkı vardır. Neden oradan kimseye, akademisyenlere başvuru yapılmıyor. Oradan bir ekibinde bu işin başına getirilmesi gerekmez mi? Her şeyi benim üzerime atıyorsunuz, ben de beni sadece varlığımdan dolayı vatandaşı kabul eden Abhazya'yı size adres gösteriyorum.
Bu konuyu onlarla paylaşmayı düşünüyor musunuz?

Yoksa Paul Bey'in ellerine mi bırakalım?
 
Hajkasım Erdoğan
12.06.2006 13:46:34
Sayın Noxchi,

Şu an mezarların yeri bile belli değil. Belirli belirsiz tümseklikler var. Bunun orijinali, nasıl olabilir sizce, neye uyulsun, nelerden örnek alınsın? Bence, şu an köylerimiz de, şehirlerimiz de nasıl bir uygulama var ise ona uyulması taraftarıyız. Bu ne olabilir. mezarlıklar belirlenir ve baş ucuna her yerde olduğu gibi bir mermer konulur. İsmi belli olanların üzerine ismi yazılır, belli olmayanların üzerine de bir şey yazılmaz, diyorum. Değişik yorumlar yapan arkadaşlarımıza sesleniyorum, bizlerin duymadığı sizlerin duyduğu bir şeyler mi var, öğrenirsek iyi olur.

Vatan elden gidiyormuş havası vermenin mantığını anlamış değilim. Çeçen kardeşim sizce boş olan şu söylemi tekrarlamak isterim. Biz Çerkes isek ve hepimiz biriz, kimseyi de ayırmıyoruz. Bakın sizin adınıza da konuşuyorum, Çerkes'iz diyorum. Bu mezarlıklar bizim ayıbımızdır bir an evvel sizlerde destek olun, düzene sokalım ve başuçlarında bir fatiha okuyalım, derim.

Saygılar sunarım.
 
Hajkasım Erdoğan
12.06.2006 14:31:19
Sayın Apsilmanra

Sizinle aynı şeyleri paylaşıyoruz ama ne hikmetse anlaşamadık, ben derdimi anlatamadım? Beni bağışlayın, ben sizi anlayamadım, bunu da yaşıma verin. Git gide kişiselleşiyor, bu konuyu aramızda kapatalım. Ben, sen hiçk imse mutlu olmak için 1000 kilometre gidip de kazma kürekle çalışmaz. Ben sizlerle Çerkeslerle bir olursam zaten mutlu oluyorum.

Şunu da ekleyeyim; siz olmadığınızı söylüyorsunuz ama ben sonuna kadarda milliyetçiyim, milletimi de çok seviyorum. Aman yanlış anlamayın, bu demek değildir ki siz milletinizi sevmiyorsunuz. Eminim ki benden daha çok seviyorsunuzdur.

Sayın Apsilmanra bu konuyu burada kapatmakta fayda görüyorum, buradan bir birimizi kırmamıza hiç gerek yok. İnşallah Kefken'de karşılaşırız ve seninle de çok iyi anlaşacağımıza eminim....

Herkese saygılar sunarım.
 
Ali Taylan
12.06.2006 14:40:57
Mezarların öncelikli sahipleri nerede?

- Kefken'e inen mültecilerin torunları o bölgede yaşamıyor mu? Onlara danışılması gerekmez mi?

- Onlar yokken yapılacak olanlar biraz işgüzarlık gibi olmaz mı?

- Mezar Abhaz mezarlığı ise Adigelere ne oluyor?

- Yapılacak çalışmada örnek olarak Hıristiyan mezar dizaynımı alınacak örnek olarak?

Bir son nokta: Birileri rahatsız oluyorsa da ADİGE OLMAK VE ONU ÖNCELLEMEK ne zamandan beri eleştiri konusu oldu.

Herkes yoluna bakar.
 
Ğış Mehmet Demircan
12.06.2006 14:48:29
Sayın Absilmanra,

Hiç kimse bu olayı dava olarak görmese oraya sizin deyiminizle "kendini mutlu hissetmek için" çalışmaya gitmez. Benim 10 gün tatilim var. Bu konuyu önemsemesem kendime görev telakki etmesem orada kendimi hiçte mutlu hissetmem. Gider başka yerlerde tatilimi yaparım. Bu kadar basit.

Abazaların, Adigelerin alt kolu olduğunu kimden duydunuz şimdiye kadar. Provoke etmekte üzerinize yok anlaşılan. Damardan giriyorsunuz. Bu proje herkese açık isteyen herkes katılabiliyor. Seçmece değiliz geride olan milyonları da bekleriz. Mezarlığın özünün korunmasından kastınız bu şekilde virane kalması mı yoksa mezar taşlarına haç işaretleri falan mı konması? Bu cevap bekleyen soruları siz cevaplayın en iyisi mi.

Ayrıca anıtın üzerindeki Kafkasya haritası sizi neden bu kadar rahatsız ediyor anlayamadım. Sürgünü anma programlarını organize edenlerin önemli bir kısmı Abaza onlar sizin gibi düşünmüyor demek ki. Eğer öyle düşünselerdi diğer Kafkas halklarını davet etmezlerdi. Sizin gibi düşünenler çok azınlıkta yani. Onun için milyonlardan falan bahsetmeyin. Siz böyle düşünmeye devam edeceksiniz anlaşılan. Bizlerde tüm Kuzey Kafkasya halklarını akraba, kardeş görmeye devam edeceğiz. Kimselerin provokasyonuna da gelmeyeceğiz.

Selamlar.
 
Apsilmanra
12.06.2006 15:40:50
Sayın Demircan,

Sürgün anıtının üzerindeki haritadan rahatsız olduğumu söylemedim. Azıcık insaflı olun. Hemen yaftayı yapıştırdınız. Başından beri yaptığınız gibi. Sizin de işinize böylesi geliyordur.

O anıtın üzerinde Adige bayrağı var. Bu bir kasıttır. Benim kastımın Adigelere olmadığı da ortada. Lastik gibi sündürmeyelim.

Eğer sürgün anıtı olsaydı sizin söylediğiniz anlamda ve herkesi kapsasaydı, tüm Kafkas halklarının motiflerini taşıması gerekirdi.

Abhazların Adigelerin alt kolu olduğunu nereden mi duydum? Sizler değil misiniz bu konuda hassas olan, Kafkasya üzerine yazılan dergi, kitap ,araştırma..vs. gibi. Matbuatı az-çok takip etmeniz gerekirdi.

Garip olan hala, beni birlik'e karşı gibi göstermeye çalışıyorsunuz. Anlaşılan siz de o kaptan yemek yiyorsunuz. Tüm itirazlarınızı bunun üzerine kuruyorsunuz.

Geçelim bu nağmeleri, yıllardan beri aynı nağmeler çalınıyor.

Ben o mezarlığa Abhazlardan başka kimse girmesin gibi bir saçmalık savunmuyorum. Benim itirazımın hangi noktalarda olduğunu akl-ı selim sahibi bir insan anlayabilir.

Kaymak olmak için ucuz kelimeler sarf etmeyelim.

"Provakatör" yaftasını ne zaman yapıştıracağınızı merak ediyordum, çözülen siz oldunuz Mehmet bey.  Aslında Hajkasım'dan bekliyordum.

Daha çok şey söylenir. "zaman" denilen acımasız cellat da her şeyi bir bir ortaya döker ve gelecekte hep beraber ah-vah eder, kardeşlik dansını hem çalar, hem de oynarız.

Saygılarımla.
 
Guğoj Sami
12.06.2006 15:44:41
Abhaz-Adige-Wubıhların antik ataları Nartlardır, deyim yerindeyse Amcaoğludurlar. Yapacak çok işimiz var, fakat yapmaya çalışan kardeşlerimizi çok çabuk yıprattık.

Saygılarımla.
 
Suhumi
12.06.2006 16:58:24
Bay Apsilmanra,

Bu saçmalıklara bir son verin artık, bu kadar kararlı bilinçli ve halkını seven birisiniz madem çıkın meydana adınızı lütfedin. Görelim bakalım bu babayiğit kimmiş.

Ayrıca o Abhazcılık oyununu tam da Abhazya'nın desteğe ihtiyacı varken oynamasanız iyi olur. Eğer az buçuk bir anlayış ve yurtseverlik varsa

Alptekin Onan
 
Cemil
12.06.2006 17:31:40
Sevgili Apsilmanra,

Biz Abhazlara ve diğer kardeşlerimizi canımız bilir, canlarımız deriz. Bunu değiştirmeye de hiç kimsenin gücü yetmez.

Biz kardeşlerimizin, hele hele Abhaz'ımızın olmadığı Cennet'i dahi istemeyiz. Yaşadığın sürece bunu hiç unutmamanı dilerim.

Lütfen Saşa ne yapılacak nasıl yapılacaksa, gücümüzün yettiğince el ele kardeşçe yapılacaktır.

Not: Sevgili Apsilmanra seneye canlar ülkesinde Gagra'ya yerleşiyorum. Sağ olsun canlarım evimi bahçemi ayarlıyorlar. Bak Vellehi yolun düşerse Gagra´ya bu Abhaz değil derim ona göre.
 
Ğış Mehmet Demircan
12.06.2006 17:47:33
Ben bu filmi çok izledim. Bir şeyler yapmak isteyenlerin karşısında her zaman birileri olur. 2 dernekte kurucuyum ve şu anda da o derneklerde yönetimdeyim. 6 yıl boyunca da bir festivalin yönetimiyle uğraştım.

Çerkeslikle ilgili her yerde olmaya çalıştım. Öyle zengin, çok kültürlü vs.vs biri değilim ama ben bir Çerkes'im ve yapmam gerekenleri yapmaya çalıştım. Sadece eleştirerek kolaycılığa kaçmadım. Tüm bunları yaparken de en iyi öğrendiğim şu oldu.

Eleştirenlerin ortak yönleri hep aynıydı. Elini taşın altına koymazlar, hiçbir programın projenin içinde olmazlar, sadece eğlence ve yemekli programlara katılırlar bedavadan yerler, içerler, eğlenirler en ufak bir katkıları dahi olmaz.

Sadece eleştirirler. "Buyurun siz üstlenin bu işi bizler yanındayız" dendiği zaman bu insanlara bir daha da ortalıkta görünmezler. Çünkü eleştirmek kolaydır. (Burada eleştiriden kasıt yapıcı olanlar değildir sadece eleştirmek için eleştirenlerdir)

Selamlar.
 
Shapsugh
12.06.2006 17:47:49
Merhaba;

Buradaki herkese soracağım tek bir soru var ve bu soruya cevap verirken herkesten isteğim ellerin vicdanlara koyulması...

Lütfen arkadaşlar,

Kefken de yapılması planlanan Mezarlık Projesi'nin temsili resmine bir bakın. Size neyi çağrıştırıyor ?

Ellerinizi vicdanınıza koyarak cevap verin ki, USA mezarlıklarından farkı olmayan mezarlarda yatan atalarımızın kemikleri sızlamaz mı ? Orada rahat ederler mi ?

Allah aşkına cevap verin ki eğer dinlerinden vazgeçselerdi bazı arkadaşların dedikleri gibi Hıristiyan olmuş olsalardı, neden vatanlarından sürülürlerdi atalarımız?

Bunun sebebi ne olabilir başka ?

Hıristiyan bir Kafkasya'yı Hıristiyan bir Rusya'nın istememe sebebi ne olabilir ?

Tarihi; Hacı Muratlarla, İmam Hamzatlarla, Şeyh Şamillerle dolu olan Kafkasya'yı Rusya sizce neden istemedi?

Hıristiyan olduğu için mi?

Mezarları da bu yüzden Hıristiyan mezarlarına mı benzetilmek isteniyor ?

Sürgün... Ama neden ?

Düşünelim lütfen!!! Düşünelim ve atalarımızı iyi bilelim...

Düşünelim ve kim neyi neden yapıyor? Kim neyi neden istiyor? İyi anlayalım.

Bilmiyorsak araştıralım.

Selamlar.
 
Fuat Aydemir
12.06.2006 18:55:44
Merhaba,

Sayın Mehmet Demircan,

Elinize, ağzınıza sağlık gerçekten. Halkımızın yeni geleneği bu işte. Ancak bu geleneğe bence başka bir gelenek oluşturularak yanıt verilmeli artik.

CC uzman kişilerce hazırlatmış olduğu projeyi tüm detayları ile yetkili kurumlara duyurarak (ki, bu şu anda DCB ya da Türkiye'de Kaf-Fed.olabilir) eylemi başlatmalı bence. Daha çok laf cambazı insanımız çıkacaktır danışıldığı takdirde. Yok efendim Abhaz mezarlığı imiş, yok efendim Amerikan mezarlığına benzemiş, din öğeleri olmalıymış. Bunlar türer de türer.

Proje başlanır, bitirilir, emek veren verir, vermeyen susar, gömer kafasını toprağa. Bu anlamda başlanmalı proje bir an. Tabii nasıl olmuş sizce diye sormakta sakınca yok bence:) O zaman meydani bırakırız laf cambazlarına. Şimdiden ne yazılacakları bile görebiliyorum. Ah şu renk olsaydı ya taşlar:) Neden şu milletin adı<geçmemiş:) Neden bu dini yazı olmamış vs. vs. vs...

Saygı ve Sevgiler.
 
Kafkas
12.06.2006 18:59:11
Shapsugh verilen örnek mezarlık örnektir.

Anlamı: İşte elin adamı, atalarını nasıl değer verir. Bizde nasıl değer verdiğimiz anlatmak için konmuştur.

Bakıp biraz utanalım da sorumluluklarımızı hatırlayalım. Bundan kasıtlı bir anlam çıkaracağına atalarına karşı yapman gerekenleri hatırlayıp seninde katkı sağlaman gerekmez mi?

Saygılar.
 
Hajkasım Erdoğan
12.06.2006 19:09:13
Apsilmanra,

Hedefine ulaştın, fire bir... Hajkasım Erdoğan.

Tamam, muradına erdin, alttan aldık, yalvardık, konuyu kapatalım dedik olmadı... Halaaaa benim ismimi zikrediyorsun, sana helal olsun.

Bir iş böyle provoke edilir. Tamam birader, Kefken mezarlığı senin olsun. Ne istiyorsan yap, bizim atalarımız diyoruz kabul etmiyorsun, al o zaman duymak istediğin şeyi söyleyeyim; hadi RAHATLA. Ataların senin olsun, nasıl istersen öyle yap, bu günkü hali ile kalsın, tarihi dokusu bozulmasın, ayaklar altında ataların çiğnensin, seni ve senin gibileri mutlu edecekse...

Senin Abhaz olduğuna da inanmıyorum. Abhaz olsan, Gürcü savaşında, bir ağacın altında, roketi ateşleyen ve onun başında bekleyen, insanlara saygın olurdu. ĞAAWOEEE diye bağıran o insan sence hangi dille konuşuyordu? Araştırmacı Apsilmanra onu da bir araştır.

Muradına erdin muhterem, daha ne dememi istersin. Duymak istediğin her şeyi, biliyorum susmayacak ve ip ucu vereceksin, sen ip ucu ver ben söyleyeyim.

Bu saatten itibaren, kazma kürek ile çalışmaktan da vazgeçtim. Zaten benim uzun boylu bir maddi desteğim olmayacaktı ama senin hayal bile edemeyeceğin kadar manevi desteğim vardı, onu da yok ettin...

Hadi sen rahatla...
 
Shogey Telat Tekin
12.06.2006 20:49:25
Bravo kesinlikle yerinde bir cevap herkes bu projeye katkıda bulunmalıdır. En azından moralle destek vermelidir. Sonuna kadar ben varım.
 
Ğış Mehmet Demircan
12.06.2006 21:49:29
Sayın Hajkasım Erdoğan ağabey,

Pes etmek bizlere yakışmaz. Hele hele sizin gibi değerli bir büyüğümüze. Bizler pes ettiğimiz zaman o insanlar amaçlarına ulaşmış olur. Bu kararınızla belki bir iki kişiyi sevindirirsiniz ama bu işe gönül veren bir sürü insanı da üzmüş olursunuz. Kim ne dersen desin bu kervan yürümelidir. Bu projenin yürümemesi demek bundan sonra proje üretmek isteyen insanlar için kötü örnek teşkil edecektir. "Bizden bir şey olmaz, biz hiçbir şey yapamayız, birlik olamayız" zihniyetini kırmamız için sonuna kadar bu işin peşini bırakmamalı ve başarılı olmalıyız.

Hadi ağabey, elimize küreği alma zamanı.

Selamlar, saygılar.
 
Atakan Sönmez (Jaledeyle)
12.06.2006 22:08:21
Sayın Katılımcılar,

Fitne, Fitne Fitne... Aman Dikkat Fitne Vardırrr...

Ben bu konuya girmeyeyim dedim ama sayın Hajkasım'ın yazısından sonra istemeden de olsa bende yazmak zorunda kaldım.

Şimdi! Sayın Hajkasım, kim sizin ciddiye alıp da projeye katılmaktan vazgeçtiğiniz kişiler? Kim bu çok bilmişler? Şimdiye kadar neredeydi bu şahsiyetler? Sizin bu kişilere dikkat etmeniz gerekiyor. Siz yerinde yazılarınız ile olduğunuz gibi devam edin lütfen. Bu millet saf değil kimin ne olduğunu iyi biliyor.

Bakın dikkat edin bu olayın sabote edilmek istendiği gün gibi ortada. Bu arkadaşlar eğer önyargılı olmasalardı projenin ana sayfasında mezar taşı örneklerine kadar verildiğini görebilirlerdi. O kadar kin ile dolular ki, bir taşın maliyetini dahi yapabilecek durumda değiller. Bir mezarın kaç liraya mal olduğunu acaba biliyorlar mı? Bir de en ufak bir sıkıntı almadan, yok Amerikan, yok Rus vs mezarı yapacaklar diye de yaygarayı basıyorlar. İsmini açıkça söyleyemeyen bu kişiler neye dayanarak konuşur anlamak imkansız. Müslüman Hıristiyan çekişmesidir gidiyor. Tamam o zaman her ikisini de bir kenara bırakıp Adige kültürüne göre mezarlar yapılsın. Amaaa bu mezarlar içinde para toplanacağı ve emek verileceği zaman bu şahsiyetler yer alsın. Yer alamayacaklar ise projeyi sabote edecek söylemlerden kaçınsınlar. Ortaya düşünce koymak ayrı şey, FİTNE katmak ayrı şey.

Bu nasıl iş anlamak mümkün değil. Şimdiye kadar neredeydi bu şahsiyetler? İnsaf... Mezarların yarısı çay bahçesin de yani ayaklar altında. Şimdiye kadar neden konuşmadılar bu çok duyarlı kişiler? Çay bahçesinde ayaklar altında atalarımız, ecdadımız buyurun ne yapacaksanız sizde orada yapın.

Yeter artık. Hayrımıza olacak işler için ortaya konacak düşüncelere, fikir üretecek kişilere acımasızca yapılan eleştirilere son verilsin. Böyle giderse sonumuz yitik, sonumuz kayıp, sonumuz hüsran. Hiç değilse bir defa olsun kaybedilen bir şeylerimize topluca el atalım destek verelim.

Kem sözler ile fitneler ile yol alacak kişilere kulaklarımızı kapatıp bildiğimiz yoldan şaşmamalıyız. Bizi bunlar gibi düşünen fitneler ne hale getirdi bir bakalım ve ona göre de tam gaz ileri diyelim. Tüm varlığım ile bu projeyi destekliyorum. Yurt dışında yaşayan biri olarak şayet izin zamanımı denk getirebilirsem bende bu muhteşem projede yer almak istiyorum.

Saygılarımla.
 
Apsilmanra
12.06.2006 22:39:36
Sayın Alptekin Onan,

Evvela Sohum'un Gürcüce'sini değil 1992'den beri bağımsız Abhazya Devleti tarafından kabul edilmiş ismini kullanın da ondan sonra vatanseverlik naraları atın. Kabalığa gelince üstünüze yok. Suhumi dediğinize göre Gürcü müsünüz acaba?
 
Mecit Tav (Paletli Ressam)
12.06.2006 22:39:54
Arkadaşlar,

Özellikle elinde kırmızı kalemle sağı solu çiziktirenler. CC'nin haftanın yorumlarında yer alan 17.4.2004 tarihli "Elinize Kırmızı Kalem Almayınız" yazısını okuyunuz. Sonra elinizdeki kırmızı kalemleri atıp birer palet ve fırça (isterseniz kazma kürek) alın Kefken'e gelin.

Burasını ne onun ne bunun mezarlığı yapacağız. Çerkes Mezarlığı yapacağız. 21 Mayısları ulusal ve kültürel dirilişin günü yapma yemini ettiğimiz günlerde başımızı mahcubiyetle önümüze eğmemek için, onurlu ve gururlu şekilde, dim dik şekilde huzurlarında durabilmek için.

Saygılarımla.
 
Apsilmanra
13.06.2006 07:47:09
Sayın Amra Namra,

Sana bu tartışmaya katılarak o "saçmalıkları" bizimle paylaştığın için teşekkür ediyorum. Konuya nereden dalacağını kestirememiş balık gibi atlamışsın.

Arman Namra, Az-buçuk Abhazya ve Kafkas tarihini okumuş, naçizane bir iki konu da öğrenmiş bir insanım. Asla senden daha iyi bilmiyorum. Ama işkembeden atmayı da sevmem.

Arman Namra, iddialarını yüzeysel bırakma. O öyleymiş bu böyleymiş. En gıcık lafında "apsilmanra'yla işimiz var." Ben çok bilirim edasıyla söylenir ya. Hiçbirimiz çocuk değiliz. Ucuz laf gevelemeleri yapmayalım.

Arman Namra, Abhazya Tarihi (Valeri Beygua), Ömer Beygua'nın araştırmaları vs okudum var mı başka merak ettiğin?

Sende biraz gayret gösterseydin, yazdıklarının ne kadar saçma ne kadar tutarsız olduğunu anlardın. Senin amacının öğrenmek olmadığı ortada. Herkes karşı çıkıyor ben niye geride kalayım, diye düşünüyorsun herhalde.

Arman Namra, şunu unutma ölüm varsa , mezarlık varsa, DİN de vardır (Dini motifler vardır.) Tabii ki din canlılara lazım.

Abhazlar Abhazya'dan Hıristiyan olarak geldi, burada müslüman oldular, öyle mi? Peki benim Kafkasya'dan gelen dedemin adı neden İslam, 16 yaşında geldi, yaklaşık olarak
1878-1880'lerde. Kardeşinin adı da DAVUT'tu, DAVİD değil.

Papapha Mahinur Tuna'nın çevirdiği kitapta Dal ve Tsabal'dan gelen Abhazların listesi var, bak bakalım kaç tane HIRİSTİYAN ismi var.

Düzce'deki eski Abhaz mezarlarını söylüyorsun. Bu konudaki tek varsayım SAZKÖY'de olduğu doğrultusunda. Başka varsa sen söyle.İşkembeden sıkmakla ancak ve ancak kendini kandırırsın.

Abhazya'dan sürgün edilenlerin yüzde doksan dokuz nokta dokuzu müslümandı. Varolduğu söylenen çok az sayıdakilere dayanarak Türkiye'deki Abhaz halkını töhmet altında bırakmaya, tarihini ve dinini saptırmaya hakkınız yok. Bu kadar ucuz değiliz.

Abhazya'nın çoğunluğunun Hıristiyan olduğunu bilmeyen var mı? Abhazya'da müslümanda var. Abhazya Müslümanları Birliği adında kurumları da var.

Bu tartışmalar gösteriyor ki, birileri istediği doğrultuda k...nın keyfine, mesnetsiz laflar üreterek gerek Abhazları gerekse diğer Kafkas halklarını saptırmaya çalışıyor.

Sen istediğin dinin peşinden gidebilirsin, özgürlük var nasıl olsa. Başkalarını da kendi yalanlarla oluşturduğun dünyana dahil etmeye çalışma.

Abhazya Hıristiyan Abhazların da ülkesi, Müslüman Abhazlarında ülkesidir.

Tarihimiz senin eline kalırsa vay halimize...
(Çeçenistan'daki kardeşlerimiz için dua edelim.)

Saygılarımla (Provokatör)
 
Beynoy
13.06.2006 09:05:28
Beyefendiler,

Burada kasıt varsa, KAST'ın büyüğünü projeyi hazırlayanlar yapmaktadırlar. Orada yatan atalarını düşündüklerini söylüyorlar. Hayır düşündükleri tek şey kendi misyonlarıdır. Tartışmanın temel noktası da burasıdır.

Tüm Kafkasyalılar KARDEŞTİR.
 
Apsilmanra
13.06.2006 09:22:10
Sayın Beynoy,

Uzun yaşayacaksın, lafı ağzımdan aldın. Kastın alasını projeyi hazırlayanlar yapıyor. Tartıştığımız arkadaşlardasürekli ucuz laf gevelemeleri sürekli çamur atma peşinde. Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar.

Saygılarımla.
 
Apsilmanra
13.06.2006 10:04:10
Sayın Jaledeyle.

Kimse Hajkasım beye bırak git demedi. Sende ortalığa "FİTNE" yaygarası yayıp puan toplamaya çalışma. Karışmayayım demiş falan, siz de bayağı geriden geliyorsunuz.

Yazmak zorunda mı kalmışsın, neden, ortalığı "irtica" kapladı diye mi? Artık sıkılmaya başladım; Atı alan Üsküdar'ı geçti, siz hala başladığınız yerde çakılıp kaldınız.

Hala nick arkası, nick önü. Hala birlik'çiyiz lafları, fitne-fesatlafları vs.

Beni ciddiye almıyorsan yazmazsın olur biter. Sen ciddiye almıyorsun diye kendimi öldürecek halim yok.

Yazdıklarına gelince;

Ortada Müslüman-Hıristiyan tartışması yok. Çünkü o mezarlık müslüman mezarlığıdır. Aksini iddia eden ispatlasın. Yok eğer Hıristiyan mezarlığı yapılmak isteniyorsa, şunu söyleyeyim: Müslüman mezarlığında salyangoz satılmaz. Bende tersini yapmam. Biz haddimizi biliyorsak, sizde bilin.

Adige mezarlığı yapmak istiyorsan, Adige mezarlığına yapacaksın. Çeçenlere de bir sorun, Çeçen mezarlığı yapmak isterler belki. Sahi Çeçenler niye böyle düşünmüyorlar?
Nasıl olsa herkes istediğini yaptırmanın peşinde. Şahsen Çeçen mezarlığını tercih ederim, en azından garip şekiller koymazlar. Ruhuna Fatiha yazarlar.

Projeyi sabote ediyormuşuz. Ben o yapılmak istenen mezar taşlarının ne olduklarını bilmesem, görmesem, burada neden zaman harcayayım? Kafadan atıp konuşmak, sizin gibilerin meziyetleridir.

Bu projeyi sabote ediyorum, çünkü bu proje halkımızı sabote ediyor.Tarihimizi sabote ediyor.

Zamanı gelince kim "babayiğit" kim "nick arkasında saklambaç oynuyor", kimmiş öğrenirsiniz. Ben fikirlerimi açıkça söylüyorum. Kimseye karşı fitne kelimesini de kullanmıyorum.

O kulelerde oturup kendilerini Çerkes toplumunun entelijansiyası gibi gösterip, her istenileni istediği yere yapma özgürlüğünü (daha açıkça bir ifadeyle ipleri ele alma) bulanlara siz söyleyin, bu gemi bu şekilde yüzmez.

Onların istediği projeler yapılacak, karşı çıkanlar aforoz edilecek (Paul beye sorun o bilir), üzerlerine her türlü iftira atılacak, Çeçenler sevilmeyecek, Osetya'dan öbür taraf "pis kaka" denilecek, kendi keyiflerine uygun birlik, kendileri gibi düşünen tipler istiyorlar.

Herkes şunu iyi bilsin ki, birleşmek için her şeyi konuşmak gerekiyor. Bu projeden dolayı her şeyden, özellikle birleşmeden vazgeçmemeliyiz. Aramızdaki ilişkileri daha sağlam temeller üzerine bina edenlere destek vermeliyiz.

Ey Çerkesler!

Bu masalı 150 yıl önce bir yerlerden hatırlıyorum. İyi düşünün, tozlu sayfaları bir karıştırın ki zihninizdeki tozlar silinsin. Şunu asla unutmayın o zaman size bayrak yapıp verenler sonra da yüzüstü bırakanlar, inanın, hiçbir şeyi unutmadılar, kaldıkları yerden devam ediyorlar.

Ama sizler çok şeyi unuttunuz. Onları da unuttunuz. Benim tek amacım içinizde biraz ürperti olmasını sağlamak. Bunu bile yapabilirsem ne mutlu bana.

Projeyi yapmak isteyen varsa buyursun yapsın. Bu sadece benim meselem değil. Başka sitelerde de hakkınızda çok şey yazılıyor. Ben de size yazıyorum. Konunun kaynağına.

Geçmişte PŞIların PAŞAların peşinden giderek, topraklarını terk ederek ne hale geldik. Maan Katslar, Hacı Berzegler ve David Uruqhartlar ölmez. Hala ipleri ele almaya çalışıyorlar. İyi düşünün.

"Sonra hangi ülkeye gideceğiz?"

Fitneci, Provokatörcü, Sabotajcı vs. Yok mu arttıran?

Yine de Saygılar bizden olsun!
 
Hajkasım Erdoğan
13.06.2006 10:53:59
Parantez içindeki isminle bin yaşa. Çünkü daha çok işin olacak. Nasıl da yakışmış.
 
Arman Namra
13.06.2006 11:21:13
Vay benim biçere Abhazlarım. vay benim biçare Kafkasyalım. Nelere kaldık. Her yere dinciliği sokan ve tarihi kendi kafalarına göre şekillendiren Apsilmanra'ylarım vah ki vah. O kadar gözü döner ki Apsilmanra'ylarımızın, kendi ırkdaşı ve dindaşına bile saldırır.

Erdoğan ağabey güzel yazmış. Parantez içindeki isminle bin yaşa Apsilmanra'ylarım. İnsanın kendini bilmesi kadar güzel bir şey var mı şu cihanda. Birde tarihi bilse o zaman bu kadar şaşırmayacak. Allah kimseyi şaşırtmasın. Amin.

Bir Apsilmanra'ylada Shapsugh ismiyle yazmış. Hazret buyurmuş: ''Ellerinizi vicdanınıza koyarak cevap verin ki, USA mezarlıklarından farkı olmayan mezarlarda yatan atalarımızın kemikleri sızlamaz mı? Orada rahat ederler mi?''

Eh be kardeşim (bunu yazan kesin 13-14 yaşındadır onun için kardeşim yazdım yanlış anlaşılmasın) atalarının üzerinde hayvanlar otlarken, ne mezarları ne mezar taşları kalmamışken, bir mezarlığında üzerine çay bahçesi yapılmışken dedelerimizin kemikleri sızlamıyordu da orayı adam edip insana yakışır hale getirince mi kemikleri sızlıyor?

İşte "Apsilmanra'yla işimiz var." deyince sinirleniyorlar. O kadar çok var ki. Allah'tan azınlıktalar da bu toplum ayakta duruyor.

Dininiz size kalsın Apsilmanra'ylar. Küreği kapıp gelin.
 
A.pşaşe
13.06.2006 12:51:50
Maf ,

Bekledim, baktım, izledim yazışmaları herkes gibi. İzlerken üzüldüm. Kafam karıştı, hatta bocaladım diyeyim.

Bu iş böyledir diyenler hayır! yanılıyorsunuz öyle değil böyledir diyenler. Olmaz ! Hiçbir şey yapamazsınız sesleri. Çay bahçesi yapılmış bir kısım mezarlar gibi acı bir tablo. Bir şeyler yapmak için yola çıkılmış amaç belli. Yapılacak iş nedir? Orada yatan Atalarımıza vefa borcu. Defalarca altı çizildi vurgulandı. Bizlerde katılımcılar olarak elimizden ne geliyorsa yapmaya hazır olduğumuzu belirttik. Herkes fikrini söylemekte elinden ne geliyorsa onu yapmakta da serbest. Ben fikrim ve desteğimle katılırım bir diğeri hem fikir hem emek hem de maddi anlamda katkı sağlar. Başka biri gelir sadece fikrini yazar buraya. Ne düşündüğünü aktarırken bazen tehditvari bir üslupta kullanabilir:)

Derken iş orada yatanların hangi din mensubu olduklarına gelir sıra. Biri ben okudum bilgilerime dayanarak konuşuyorum der diğeri sen yanlış biliyorsun arkadaş! der. Tüm bunlar olurken bir gurup insan toplanır neler yapabiliriz diye çabalar durur. Biri dayanamaz içindeki sevgi aşk ile düşer yollara ve gidip o mezarları ziyarete. Geri döndüğünde kaldığı yerden çalışmaya başlar hiç önemli değil yaptığı şey. Oturduğu yerden de çok şey yapabilirdi aslında. Çünkü o diliyle xhabzesi ile zaten tam bir Çerkes! Biri ben şu kadar taşı üstleniyorum der. Bir diğeri mutfak masraflarını üstlenir kimileride ben hem destek veriyorum hem de orada olacağım emek vereceğim çalışacağım işçilik yapacağım der. Çok uzaklardan seslenir biri ben uzaktayım ama yüreğim sizle der.

Yorum sizin diyorum son olarak sizler değerlendirin kim ne yapıyor? Kim nerde? Bu durumda NE YAPILMALI sizce?

Saygılarımla, hoşçakalın.
 
Apsilmanra
13.06.2006 13:05:55
Amra Namra

Ben sana bildiklerimi yazıyorum, sen de yaz görelim ne biliyorsun. Yalan yanlış konuşuyorsunuz, işinize gelmeyince ortalığı sulandırıyorsunuz.

Hani siz çok şey biliyorsunuz ya buyurun ortaya. Ben sana kaynakta gösterdim, sen ne yaptın? Hiç... Çok bilmiş edasıyla konuşmaya devam. Ben sana köyün adını verdim, git gör diye, sen hala aynı nakaratı çalıyorsun.

Hiç bir şeyde umurunuzda değil, biri bir şey söyledi ya, ne söylerse yapın. Yapın ki birleşelim, başka ne derdimiz var ki?

Bir de bayrak yaptırırsınız, öteki eskimiştir. Gözü dönenin kim olduğu ortada. Sinirlenmek mi :):)

Saygılar sunarım
 
Hajkasım Erdoğan
13.06.2006 16:04:14
Maşallah işleriniz bayağı açılmış.

Tek başınıza bu kadar işin altından kalkamayacaksınız. Birkaç yardımcı bulmanız lazım ama zoooor...)))))
 

devamı   >>>>