...................
...................
KEFKEN ANIT PROJESİ İÇİN GELEN ELEŞTİRİLER  -4

CircassianCanada

                         
...................
 
...................
Ğış Mehmet Demircan
13.06.2006 20:07:45
Sayın Apsilmanra;

Bu enerjinizi hayırlı işlere harcarsanız çok işler başaracağınıza inanıyorum.

Haydi sizden de projeler bekliyorum. Bizler yanında olacağız (en azından ben). Hayırlı haberlerini bekliyorum.

Selamlar.
 
Kumuk
13.06.2006 21:12:45
Benim anlayamadığım olay mezarlıkken nasıl oldu da konu yok Çerkez yok Abaza yok Çeçen meselesine geldi. Yoksa bu kasıtlı olarak yapılan bir hedef değiştirme yöntemi mi?

“Sinek ufaktır ama mide bulandırır.”  İlk olarak mezarlık konusunda fikir babası olarak gösterilen kişinin yapmış olduğu misyonerlik faaliyetleri!

Zaten ortamda tam buna uygun şekle yavaş yavaş getirildi. Yok orada yatanlar Hıristiyan Abhazlarmış. Varsa öyle bir durum yapalım Hıristiyan mezarı ama orada yatan Müslüman Kafkasyalılar ne olacak?

Fikriniz neyse zikrinizde o olsun. Açık açık söyleyin din konusunda mezarların nasıl olacağını da bu konuda şüphesi olanlar (ilk başta ben) rahatlasın. Bu konu da hiçbir ortamda yapılan eleştirilere tam cevap verdiğiniz görülmemiş ama bari bu kez...

Sitede verilen mezar taşları bir ön düşünce oluşturma da yeterli ama bir de sizin ağzınızdan açıkça duyalım şu meseleyi.

Saygılarımla Kumuk
 
İkilem
13.06.2006 22:04:24
Fazla lafa gerek yok. Yukarıdaki fikirleri okuyun.

Bu gidişle kıyamete kadar bizden hiç bir şey olmaması için çalışanlar var diyebilirim. Tekerlemeler yüzyıllardır devam ediyor.

Bizim bizlere yaptığımızı hiç bir millet bize yapamaz.
 
Xabze
13.06.2006 22:41:01
Apsilmanra

Ne çok bilgilenmişsiniz mi yoksa kinlenmişsiniz! desem bilemiyorum.

Amacınızda anlaşılır gibi değil, şu Anzakların yaptıklarına bir de söylediklerinize bakıp şaşırıyorum. Ayaklar altına alınmış çay bahçesi olarak kullanılan mezarlıkla ilgili tek kelime söylememek için, olmadık yöntemlere baş vuruyorsunuz.

Utancınızdan mı yazılanları cevaplamıyorsun?

Çay bahçesi olarak kullanılan mezarlık hakkındaki bilgileriniz umarım diğer bilgilerinizden çok önemlidir.

Açıklarsanız seviniriz.
 
Mecit Tav
13.06.2006 22:48:50
Değerli arkadaşlar,

Ben tartışmaya yandaş olmak istemiyorum.

Ancak bu çalışmayı yürüten ve resmi izin için müracaat eden arkadaşlarımızın burayı güzel bir Çerkes Mezarlığı olarak düzenleyebilmek için hepimizin yardımına ihtiyacı olduğunu biliyorum ve ben olumlu şeyler yapabilirim, söyleyebilirim, pozitifim diyen herkesi bizzat onlara müracaat etmeye davet ediyorum.

Mevcut enerjiyi burada beyhude yere harcamak yerine orada düşüncelerinizi dile getirmeniz, düşündüğünüz ve inandığınız doğru konusunda emek harcamanız daha yararlı olacaktır.

Burası, Müslüman, Hıristiyan, Ateist, Budist,... tüm Çerkeslerin övünç kaynağı olabilecek şekilde düzenlenmelidir.

Saygılarımla...
 
K. Dokuz
14.06.2006 09:33:37
Biz Kefken mezarlığında yatanlar sizlere sesleniyoruz.

Bizleri rahat bırakın, anıt mezarda istemiyoruz şimdi işinizi gücünüzü bırakacaksınız para koyacaksınız, yorulacaksınız, sizlere yazık değil mi? İyisi mi sizler eskiden olduğu gibi yatın.

Birlikte bir şeyler yapmak neyinize, xhabzeyi yaşatmak neyinize, dilinizi yaşatmak öğrenmek öğretmek neyinize, sakın ha tırmık, kazma, kürek alıp yanımıza gelmeyin. Bizleri bugüne kadar düşünmeyen yakınlarımız utanırlar.

Sizlere sataşırlar, öküz altında buzağı ararlar sizleri Hıristiyanlıkla, Budistlikle, dinsizlikle suçlarlar. Sonra birbirinizi üzersiniz. Yok yok biliriz üzersiniz.

Hepiniz hoşça kalın. Ömrünüz uzun, yolunuz açık olsun.
 
Semra Ademey
14.06.2006 11:14:12
Fesapşh,

Değerli katılımcılar, CC’nin giriş yazısı iyice okunur ise sorun yaşanmaz. Konuyu farklı kanallara çekmek isteyenler başlık neden açılmış acaba hiç merak etti mi? Bu giriş yazısında CC bizlerden düşüncelerimizi ve desteğimizi istiyor. Neden böyle bir işe kalkıştıkları hakkında son derece açık ve net olarak sebep ortaya koyuyor. Daha bir şeyler aramanın anlamı nedir acaba?

Değerli arkadaşlar, soru sormak lazım. Neden, niçin, nasıl en çok sorulacak sorular olacak. Sadece bu iş için değil hayatımızın her alanında bu sorulara verdiğimiz cevaplardır bizim davranışlarımızı belirleyenler. Farkında oluruz ya da olmayız ama bize yön veren sorulardır bunlar. CC de düşüncelerinizi paylaşın demiş ve sonucunda güzel düşüncelerde gelmiş ama bazı yazılar sormak ve cevap almak için değil sadece ve sadece anlamsızca eleştirmek için yazılmış. Siz ne yaparsanız yapın “biz bildiğimizi okuruz, görmek istediğimizi görürüz “ cinsinden yazılar. Yazık değil mi, ayıp değil mi? Düşüncelerinize değer vermeleri suç mu? Bırakın artık CC’nin yaptıklarının altında, üstünde, sağında, solunda bir şeyler aramayı sadece ve sadece konuya ve yapılmak istenene şartlanın.

Orası tüm Hıristiyan Kafkaslılar ile dolu olsa dahi hiçbir şey değişmez. Bizim anavatandan kopup ilk ayak bastığımız kara parçası değil midir? Burayı anlamlı kılan kısım diaspora hayatımızın başlangıcı olması değil midir? Binlerce kayıp verilen yer olması değil midir? Son yıllarda bir gelenek olarak anma törenlerini Kefken de yapmıyor muyuz? O halde bu projeden ne anlam çıkarılmak isteniyor da bulunamıyor?

Kusura bakmayın bizler ilgili makamlar ve thamadelerimiz dışında birilerinden izin almak için bu başlık altına yazmadık. Bizler sadece paylaşmak, birlikte emek verebilecek, birlikte en iyisini en doğrusunu yapmak için bu başlık altına yazdık. Daha iyisini bulmamız için ortaya atılacak her türlü düşünceye saygı duyarız. Fakat niyet sadece bağcıyı dövmek ise onu da dövdürmeyiz:)))

Geçenlerde bir arkadaş ile sohbet ediyordum. Son derece güzel sorular soran ve sadece karşılıklı düşünceleri net olarak bilmek isteyen, oldukça güzel sohbeti olan bir arkadaş ile. Bana lafın arasında şu soruyu sordu.

- Ben, yaptığınız çalışmaları desteklemesem ve sürekli olumsuzluklar ortaya koysam ne yaparsın. ( Bunu yaparken de senin ne derece işi ciddiye aldığını görmek istiyorum diye de not düştü)
- Neden beğenmediğini ve hataların ne olduğunu öğrenmek, onları hemen düzeltmek isterim dedim.
- Peki sana hataları da söylemesem ama hiçbir şekilde de yaptıklarınızı kabul etmesem ne dersin. Dedi
- Senin daha farklı, daha faydalı düşüncelerin var mı, öğrenmek isterim dedim.
- Hiçbir şekilde sana düşüncede sunmayacağım ama eleştireceğimde. Dedi
- Aaaa o zaman durum farklı sen zaten sonuca gitmişsin. Biz ne yaparsak yapalım seni memnun edemeyiz. Düşünceni de ortaya koymuyorsun, bizi de beğenmiyorsun. Kısaca sen bizi anlamıyorsun bile. O halde neden ben seni ciddiye alıp ta zamanımı boşa harcayayım. Seni ikna etmem çok mu önemli. Sen ikna olacağın şartlara zaten ikna olmuşsun. Kusura bakma ama seninle uğraşamam. Selamımı verir yoluma kaldığım yerden doğru olduğuna inandıklarım ile devam ederim. Dedim.

Kısaca daha mantıklı ve yapıcı düşünceler olmayacak ise yolumuza kaldığımız yerden devam ederiz.

Hayatta hiçbir iş yüzde yüz destek ile olmamıştır. Bu gün bir ülkeyi yönetenler bile belli bir çoğunluk ile yönetime gelmiştir. Bu demokrasinin gereğidir. Burada da durum aynı olacak. Bizim için önemli olan çoğunluktur. Yani 100 kişiden 51 çok önemli. Herkes kabul edecek, herkes destek verecek dersek zaten hayal olur. Biz alacağımız desteği aldık. Geriye kalan en ciddi sorunumuz, en güzel, en yakışır şekli ile projeyi hayata geçirebilmektir.

Saygılarımla.
Tham Figapsou.
 
Apsını
14.06.2006 14:57:08
Dedelerimin mezarına bir Allah'ın kulu dokunamaz.

Önce mezar temizle ardından oyun oyna zıpla öyle mi?

Kendinize eğlence arıyorsanız lütfen daha mantıklı bir yer bulun.
 
Hamza Şakrıl-İpa
14.06.2006 18:32:07
Selamun Aleyküm,

Siz o mezar taşlarını oraya dikin, ben de Hz. İbrahim'in kendi kabilesinin putlarını tek tek baltayla kırması gibi onları kıracağım.
 
Abazin
14.06.2006 19:10:42
Apsını sen hiç kendine dert etme, bu dedelerimiz sadece senin deden değil, kendi adına konuş. Merak etme tepinme konusunda endişen olmasın zaten biliyorsun da, hani kafasını kuma gömenler için yazalım.

Yüzlerce atamızın gömülü olduğu yerin üstü çay bahçesi olarak kullanılıyor. Yaz ayları baya üstünde -tepiniyorlar-. Göster babayiğitliğini görelim. Ucuz kahramanlık klavye tuşlarıyla olur.

Gitsen de Kefken'e çay bahçesinde -tepinenlere- iki laf etsen dedelerinde çok mutlu olurdu.
 
Tamer
14.06.2006 20:20:13
Geldiğimiz son noktaya bakınca; bitik noktasına geldiğimizi anladım. Yalan söylememeye çok gayret ederim. Ama bugün anladım ki şimdiye kadar bütün yalanları kendime söylemişim.

Biz birbirimizi sever, saygı duyar, karşılık beklemeden birbirimize yardım ederiz, diyordum. Kendime ne kadar büyük yalanlar söylemişim meğer.

Bizde bu önyargı, çekememezlik, her taşın altında bir kasıt aramak bizim özeliğimizdir itiraf ediyorum. En dindar, en laik, en milliyetçi, her şey ben bilirim özeliklerimizde ekstramızdır.
 
Suhumi
14.06.2006 20:47:45
Mezarlar Abhazlarındır.

Abhazya da Abhazlarındır, kendileri savunsunlar.

Federasyondaki Abhaz dernekleri ayrılsın. Herkes kendi yoluna gitsin.
 
Apsilmanra
14.06.2006 20:49:58
Selam'un aleykum CC,

Böyle hayırlı bir işe kalkıştığınız için inananlarınız size minnet borcu duyacaktır. Sizi anlamak için çok çaba sarf ettim, siz de beni anlamamak için aynısını yaptınız. Ama ben sizin amacınızı başka sitelerden değil, bizzat sizden öğrenmenin mutluluğunu yaşıyorum.

Tartışmanın gidişatına bakılırsa, önünüzde duran her şeyi ezmek istiyorsunuz. Belki de bunun için az sayıda insan tartışmaya katılıyor.Ama süreç gösterdi ki bırak ezmeyi, benim gibi sıradan birisine bile doyurucu bir bilgi sunamıyorsunuz.

Bu tartışmadan ne umuyordum; öncelikle bazı konuları bildiğinizi varsayıyordum. Belki bilmediğim bir iki kelam öğrenirim, diye düşünüyordum.Ama gerçekler o kadar acı ki, belki siz farkında değilsiniz, yıllardan beri süregelen konuları tekrar etmenizden anlaşılıyor.Aynı nakaratlar üzerine konuşup duruyorsunuz.

Öyle bir noktaya geldi ki, karakter kırıntıları arasında dolaşmaya başladığımı anladım. Fikir savunusu yapan zavallılarla fazla bir şey konuşmaya gerek olmadığına karar verdim. Her şeyden önce, bu tartışmaya başlarken ne düşünüyorsam şimdi de aynı düşüncelerim pekişerek yollarına devam ediyor. Birçok insanın sırf bu işin peşinden gittiği için kendisini başkalarından daha akıllı zannetmesi, aslında hiçbir şeyin değişmediğinin göstergesidir.

Yok olmanın en büyük nedeni, ne Ruslar, ne Türkler, ne Gürcüler, ne İngilizler, ne Fransızlardır. Kendinden başkasının aklı olmayacağına inanan zavallılardır. Bu projeye karşıyım. Bir müslüman olarak karşıyım, bir ilahiyatçı olarak karşıyım, bir Abhaz olarak karşıyım. Oradaki dedelerimize kendi kılıfını giydirmek isteyenlere karşıyım, bunu yaparken masumane argümanların arkasına sığınanlara karşıyım.

Ben kendi fikirlerimi yazmaktan vazgeçtim. Sizin peşinizden koştuğunuz, akademik kariyer sahibi şahsiyetlerin yazmış olduğu yazıları, noktası ve virgülüne dokunmadan aynen aktardım. Bu nasıl bir pişkinlik ki, bir tane fikir bile beyan etmeden yine suçlamayı bana yaptınız. Ben bana karşı kafasını, beynini kenara koyarak sadece hisleri, nakaratları ve başka ‘kıta’lardan ithal düşünceler ile cevap verenlere sesleniyorum: Haç dikmek mi, Çerkesliği kurtarmak mı ya da başka masumane görünen amacınız mı var, Uzunyayla’nın mezarlıklarına yapın, isterseniz Türkiye Devleti size boş bir arazi versin istediğiniz anıtı, istediğiniz mezar taşını oraya dikin. Hayır diyeceklerini sanmıyorum. Neden “Kefken Abhaz Mezarlığı”?

Neden olduğu çok açık, oradan başka sürgün acısını anlamanıza yarayacak mezarlık var mı? Size argüman lazım, belge lazım, üzerine çöreklenebileceğiniz kalıntılar, materyaller lazım ve ben bunu anlayacak kadar mürekkep yalamış birisiyim.

Tartışmaya katılan bay ve bayanların aynı şeyleri tekrar edeceğini bilerek, şunu söylüyorum: Gidin Sayın Dr. Batıray Özbek (xhabze koyucu) Yedic Bey’e, Kuban Paul Bey’e…vd. sorun; onlar, benim ne anlatmak istediğimi bilirler ve benden daha iyi anlatacaklarına eminim.

Siz Ey, Allah aşkına, bu siteye giriyorsunuz ama iş olsun diye. Biriniz şu sitenin yazarlarının, çizerlerinin, araştırmacılarının yazdığı yazıların ne olduğunu okumuyorsunuz, değerlerinizi olgunlaştıracağına inandığınız bu zevatın ne söylediğini bilmiyorsunuz. Biraz insaf sahibi okurların bunu anlayacağına, adım gibi eminim.

Kimileri yazmaya devam ediyor projeye saldırı olmuş diye. Siz buna saldırı mı diyorsunuz? Bu proje birlik içinmiş …vs. vs. “külahıma anlatın”.

Ben, bu tartışmadan dolayı bir çok Abhaz’ın bana karşı çıkabileceğini, en azından tereddütte kalacağını tahmin etmeme rağmen, tartışmaya devam ettim. Onlarında bu projenin güzel görünen yüzüne kapıldığını düşünüyorum. Ancak ‘BUZ DAĞI’nın görünmeyen ve daha büyük olan alt kısımları var. Abhazlar size birçok birikimini verdiler. Tarihsel argümanlarını bile art niyet düşünmeden elinize tutuşturdular. Siz o argümanlara “ÇERKES” ismini yapıştırıp kendinize yonttunuz. Kimse bir şey dedi mi? Ama artık yeter. İş o noktaya geldi ki, mezarlarımızı bile kendi amaçlarınız doğrultusunda kullanmaya başladınız. O mezarlığın Abhaz tarihinde çok önemli ve es geçilemez yeri olduğunu ‘entelijansiya’nız benden daha iyi bilir, benden daha iyi anlatır, size.

Ne yapılmak isteniyor? Bu işi paldır-küldür yapma isteğiniz neden, aceleniz mi var, birlik için o mezarlığın asli kabuğunun değiştirilmesi mi gerekiyor. Yarın başka başka kabuklara bürünürsünüz, şimdikini halledince, o zaman kabuk değiştirmek daha kolay olur. Bilimsel, tarihsel etik anlayışına sığar mı bu yapılan?

Ben konunun başından beri, defalarca şunu söyledim: Kesinlikle ‘milliyetçi’ değilim, ‘Adıge, Çeçen…vs.’ düşmanı asla değilim, bizim içimizde başka ırklardan karışmış (Afrikalı, Ortadoğulu gibi) insanlar da var. Adigeler ve diğerleri kardeşlerimizdir. Hepimiz birlik olmalıyız. Ama ben senin elindekine göz dikmeyeceğim, sen de benimkine.

Bazıları da demokrasiden dem vuruyor. Demokrasiyi tersinden okumuş hazret. Demokrasi çoğunluğun sultası değildir; aksine çoğunluğa karşı azınlığın hakkını koruyandır. Oy çokluğu ile Abhazların tarihi mezarlığını talan etmek için, demokrasiden dem vuruyor hayret! Böyle insanlar da varmış. ‘Büyük Demokrasi Aşıkları’ sorarım size? Siz ki bilime güvenen insan imajı altında dolaşırsınız, ama işinize gelen yere kadar…

Kimileri de Abhazya’nın köklü Hıristiyan geleneğine dayanarak, orada yatan insanları bu kimlik altında değerlendirmeye alıyor. Tarih bilmezlikle suçluyor, beni. Evet çok derin tarih bilgim yok, ama sizden çok galiba. Zaten neyi bilirsem bileyim hangi delilleri getirirsem getireyim siz aynı tavırları daha da azgınlaşarak sürdüreceksiniz.

İşte bu kişiler, Abhazya’nın Roma, Bizans, Osmanlı ve Rus etkisindeki dönemlerini belli bir silsile ile göz önüne almaktan ziyade, işlerine gelen yerlerden bahsederek, yapacakları bu projeyi meşrulaştırma çabası içerisine girmektedirler. Bunların içerisinde öncelikle, Abhaz olduğunu söyleyenlerin olması, gerçekten çok üzücü. Abhazya’nın Hıristiyan geleneği Hz. İsa (a.s.)’nın tanınan havarilerinden Kenan’lı Simon’a (Simon Canonite) kadar dayandığı rivayet edilir. Ancak bunun Bizans döneminde başladığı yani Abhazların Bizans döneminde Hıristiyan olduğu bilinen bir gerçektir. (Hatta Malazgirt savaşında Abhazlar, Gürcüler, Ermeniler Bizans ordusunda savaşmışlardır.) Peki kötü mü oldu? Hayır, putperest olup meşe ağacına tapacaklarına o zamanki doğru yolu seçerek Hıristiyan oldular. (Bu bağlamda “Eski Tha inancına geri dönelim.” Diyen Yaşar Bağ’ı yad edeyim.)

Ancak dünya tarihi ve insanlık durağan bir yapı değil. Değişime uğrar, düşer-kalkar, başka dinler gelir ve onlara katılırsınız.. Bu süreç bir şekilde işlemek zorundadır. Aksi taktirde şu an olduğu gibi yok olmanın eşiğine gelirsiniz. Zamanla güç dengeleri değişip Abhazya’nın, Fatih Sultan Mehmet döneminde Osmanlı etkisine kaçınılmaz bir şekilde girmesi ile gerçek anlamda İslam’la tanışması başlamıştır. Gerçek anlamda diyorum çünkü, Abhazlar Hz.Osman döneminde Müslümanlarla ilk karşılaşmasını yapmıştı. Ancak Osmanlı ile karşılaşması daha çok sosyal ve ekonomik ilişkinin kurulduğu bir dönem olduğu için İslam’ın etkisine girmesi ve İslam’ı benimseyenlerin çok olması normal bir durumdur. Yaklaşık ‘beş yüz’ yıl önce içimize girmeye başlayan İslam’ı adeta ikincil bir din ve bir hata imiş mantığı ile değerlendirmek, o kabın içerisine almaya çalışmak, hem Abhaz tarihine hem de Kafkas tarihine yapılacak ihanettir.

Abhazlar şanslı diye düşünüyorum. Bu kadar da olsa atalarımız bize üzerinde düşünebileceğimiz tecrübeler bırakmışlar. Bu süreç içinde dikkat edilecek olursa Abhazların sürgün edilip karşı kıyıya çıkınca pat diye Müslüman olmadığı anlaşılır. Bazılarının anladığı gibi, sanki o güne kadar Abhazlar ve Çerkesler Osmanlı’yı tanımıyormuş havası estirilmesi gerçeklere tamamen ters bir anlayıştır. Elbette bilinen bir gerçektir ki, Abhazların hepsi Müslüman olmadı. Hıristiyan kalanlar da oldu.
Osmanlı’ya gelen Abhazların çok çok büyük bir kısmı Müslüman’dı. Kefken’dekilerin Hıristiyan olmadığı gün gibi ortadayken neden o neyi simgelediği belli olmayan mezar taşlarını bu insanların başına dikmeye çalışıyorsunuz.?

İkincisi, neden Çerkes kelimesini kullanıyorsunuz (Örnek olarak: Dr. Batıray Özbek’in ‘Çerkesler kimdir’ yazısına rağmen)…

Benden, öneri bekliyor. Ben önerimi yaptım. Bu proje öncelikle Abhazyalı bilim adamlarının önüne konmalı. Onların önerileri doğrultusunda Türkiye’deki Abhaz derneklerinin de desteği alınarak proje gerçekleştirilmelidir.
 
Kudret Palba
14.06.2006 21:00:49
Sayın Abazin,

Kefken'deki çay bahçesi mezarlığın üstünde değil. Size bu bilgiyi verenler yanlış bilgi vermişler. Çay bahçesi ile Abhaz mezarlığı arasında ne kadar mesafe olduğunu sana bu yalan yanlış bilgiyi verenler söylesin. Çarpıtmaya gelince üzerinize yok. Ayrıca CC'deki Kefken Abhaz Mezarlığı'nın fotoğrafı diye yayınlanan resmin Kefken'e ait olduğundan şüpheliyim. Çünkü oradaki Abaza Mezarlığı tel örgülerle çevrilmiştir. Ayrıca içinde çok sayıda çam ağacı vardır. Şunu da eklemek istiyorum, mezarlık ve çevresi gayet yeşil bir alan. Bana o fotoğraf Uzunyayla'nın bozkırlarından bir manzara gibi geldi.

Son olarak, anıt diye dikilen, ne olduğu ve neyi simgelediği belli olmayan o nesne de gerçek Abaza mezarlığında değil, köyün mezarlığındadır.
 
Afdzucaa
15.06.2006 00:33:05
Kefken'de Sürgün'ün 142. yıldönümü için kutlamalar yapıldı. Başta Kocaeli Kafkas Derneği olmak üzere diğer derneklerimiz başarılı bir organizasyona imza attılar.

Mükemmel bir tören yapıldı, Yazık! Hem de Çok yazık! Kutlama lafına değinmek bile istemiyorum (özür dilendiği halde hala o şekilde duruyor yazı). Mükemmel bir tören sözüne gelince; geçtiğimiz yıllarda bütün bir hafta sonuna sığdırılamayan etkinliklerin 16:30'da başlayıp 22:00'de bitmesi midir mükemmellik!!?

Saygılarımla.
 
Avrupa'da Bir Kafkasyalı
15.06.2006 01:27:10
Kaç Abhaz Çerkes olduğunu kabul eder ?

Hangi zihniyet Abhaz mezarlığını Çerkes mezarlığı yapmaya kalkar ?

Hıristiyan bir adam neden Müslüman Abhaz mezarlığına anıt mezar yapma projesi başlatır?

Meftalarin bu gun orada kalan akrabalarına danışılmış mıdır ?

Müslüman oldukları %99 kesin olan o mezarlıkta yatanların baş ucuna dikilecek olan mezar taşına İslam dininin bir sembolü ya da ''Ruhuna Fatiha'' yazısı yerine anlamsız bir motif resmedilir?

Sırada hangi mezarlıklar vardır?

Acaba Abhazların yoğun olarak yaşadığı yerlere ''siz eskiden Hıristiyandınız'' diyerek bir kilise yapma projeleri var mıdır?

İzmit Derneği hangi inisiyatifle bu işe ön ayak olur?

Yönetim kurulu veya genel kurul kararı almışlar mıdır bu projeye ön ayak olurken?

Bu sorular uzar gider.
 
Apsılmanra
15.06.2006 07:48:32
Suhumi,

Şu Sohum yazısını öğrenemedin gittin, Gürcüler gibi yazdığına ve verdiğin gaza bakılırsa "AJAN" mısın nesin? Abhaz olmadığın yazıdan anlaşılıyor.

Abhazya'da savaşanlar üzerinden pirim yapmak ve Abhazların size derin bir minnet borcu duymalarını istemeniz neden? Bu kafayla ileride Abhazya'yı da istersiniz bizden.

Orada en çok "ÇEÇENLER" savaştı. Onların böyle sözleri olmadı. Diğerlerinin de olmadı. Hatta bazı zamanlar Abhazlarla Çeçenler arasında gerginlikler olmasına rağmen.

Biz Abhazya için savaşan Çeçen, Rus, Adige, Kabardey, Abazin, Rus Kazakları, Osetler... vs. hepsine müteşekkiriz ama sizin gibi bunun üzerinden PRİM yapanların da karşısındayız.

Ben size baştan söyledim mezarlıklar da uyanış olmaz diye. Bakın konuyu nereye getiriyorsunuz. Ama bu düşünce senin ve senin gibilerin zaten içinde var olduğu gün gibi ortada, küçük bir zorlanmada sırtınızı dönüyorsunuz.

Mezarlık ve Abhazya'nın Bağımsızlık Savaşı'nda savaşanlar; alaka kurdunuz sonunda, ben başından beri bu sözlerin söyleneceğini en ufak bir zorlamada çözüleceğinizi biliyordum. Hazırlıklı olduğum içinde garipsemiyorum. Hazırlıksız olanlar düşünsün. "Hajkasım Bey'de benzer şeyler söylemişti." Abhazya'nın senin gibilere ihtiyacı da yok.

SELAMETLE GİDİNİZ...
 
Apsilmanra
15.06.2006 09:12:09
Sayın Afdzucaa,

Başından beri hikaye mi anlatıyoruz. Sizin derdiniz ortada. Derinden anlattım olmadı. Yüzeysel anlattım olmadı. Ama olduruncaya kadar devam. Bu iş burada kalmayacak. Başka bir yer bulduruncaya kadar, ne şekilde olursa olsun, bu işten vazgeçmek yok.

Kefkenliler en azından çay içiyor orada ya bizimkiler dediğimiz "güruh" ne yapar? Kimisi şarkı söyler, kimisi oyun oynar, kimisi de "MEZARLARININ! ÜZERİNDE İÇKİ İÇER" çok matrah bir iş yapıyormuş gibi anlatırlar. Kimisi de proje yapar keyfine göre, kırk kişi bir araya gelir proje bu, yapalım derler.

Ben de, yapacak olan hiç geri durmasın, bende durmayacağım diyorum... Nick'in önünde nasılmışım merak edenler, öğrenir.

Böyle olacağına orada "çay, kahve" içsinler, memleketin "hayvanatı" otlayıp et, süt, yün versin insanlar geçinsin. Yukarıdakilerden daha çok dedelerimiz bunlara sevinirdi.

SELAMETLE GİDİNİZ.
 
Uzunyaylalı
15.06.2006 11:43:11
Sayın Kudret Palba,
Sayın Apsilmanra,

Amiyane bir tabir olacak ama sıkıştıkça gidin Uzunyayla'ya mezar yapın diye her seferinde "Uzunyayla"yı karıştırmayın. Uzunyayla'da Kabardeyler mezarlarına sahip çıktılar, ayrıca Uzunyayla'nın mezar sıkıntısı da yok. Siz de madem o kadar dedelerinize, atalarınıza, geçmişinize düşkündünüz zamanın da mezarlığınıza da sahip çıksaydınız.
 
Guğoj Sami
15.06.2006 12:15:06
Sayın Avrupada bir Kafkasyalı
ve çok değerli katılımcılar,

Kefken'in Sürgünle ilgili bilinen tarihini naçizane olarak Büyük Çerkes Sürgünü başlığıyla, Rahmetli Büyüğümüz Beygua Ömer'in aktardıklarıyla yazdık. Tıklayıp okursanız sevinirim.
Eksiğimiz olmasına rağmen Kefken organizasyonunu Sakarya-Düzce-Hendek ve bölgemizdeki diğer derneklerin katılımıyla yapmaya çalışıyoruz.

Etkinlikte destek ve önerilerinize açık olduğumuz gibi, Kefken'de yıllardır düşündüğümüz tadilatı da yapabilir miyiz diye bu işte yetkin insanlarla fikir teatisi yaptık. Elbette Sivil Toplum Kuruluşu olarak, Kocaeli sınırları içerisinde bulunan Kefken ile ilgili yapılacak çalışmalarda olmak en doğal hakkımız. Birkaç gündür yazılanları takip ediyorum, konu ana seyrinden sapıp boylar arası mesele haline geldi. Şu anda inceleme yapılmaktadır. Tarihçimiz Cemalettin Özbay belgeleri (Osmanlıca) yerinde okudu ve tercümesini yaptı.

Konunun bu şekilde gelişmesi üzerine Derneğimiz dün akşam ilgilenen arkadaşları davet etti ve bir toplantı yaptık.

Alınan kararlar sizlere Kafkas sitelerinden duyurulacaktır. 1878 Abhaz sürgününden sonra kurulan karaağaç köy mezarlığıyla ilgili bilgileri de Formdaki Büyük Çerkes Sürgünü bölümünden tıklar mısınız? Elbette ki hiç bir belge ve bilgi aslına uygun olmayan bir halde yayınlanmayacaktır.

Öncelikle şunu belirteyim 2 mezarlıktan birini zaten köylü kullanıyor. İkinci Mezarlığında etrafında tel örgü yok ve bakımsız. Şu anda gündemimizde taş dikelim veya her oraları kazıp bozalım gibi bir madde yok. Düşünenler fikir ve projeyi hazırlar, bakılır incelenir ve yapılması gereken yapılır. Bundan kimsenin endişesi olmasın.

Sonuç olarak şahsım, heyetteki arkadaşlar ve üye hemşerilerimiz sahil etkinliklerinin yapıldığı deniz kenarında düzeltmeler yapılmasının daha doğru olacağı kanaatindeler.

Hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyor yapıcı eleştirilerinizi bekliyoruz.

Guğoj Sami KORKUT
 
Kurul Kararıdır
15.06.2006 15:04:24
14.06.2006 Tarihinde Kocaeli Kafkas Kültür Derneği’nde yapılan toplantıda alınan kararlar aşağıdadır.

1- Katılımcı ve okuyucuların eleştiri ve önerileri üzerine Kefken Anıt Mezar projesinde değişiklik yapılmıştır.
2- Mezarlık alanına çalı,çırpı ve dikenlerin temizlenmesi dışında hiçbir müdahale olmadan çevresi tel ile çevrilecek ve kapı yapılacaktır.(mezarlık içinde hiçbir yenileme çalışması yapılmayacaktır)
3- Tuvalet ve şadırvan yapılacaktır.
4- Sahil mağara kısmı düzenlemeleri yapılacaktır.
5- Mimari projeler yapılarak il Kültür Müdürlüğüne tasdik ettirilecektir.
6- Katılım ve katılımcılar ile ilgili projede değişiklik sözkonusu değildir.

Keç-ı Süleyman YAVUZ    Birant Safet ÖZTÜRK    Guğoj Sami KORKUT
 
Jibge-Sible
16.06.2006 04:56:29
Anıt mezar projesinden önce Kuban Paul Seauhmann kimliğinin açıklığa kavuşturulmasını istiyorum.

Kimdir, nerelidir, kime hizmet eder, bir bilelim ondan sonra bizde seve seve bu projeye katılırız.

Hüsnüniyetinden emin olmadığımız kişi, kurum ya da derneklerle diyaloga girmemiz MÜMKÜN DEĞİLDİR!!!

Saygılarımla.
 
Kuban Paul Seauhmann
16.06.2006 08:36:49
Maf Jıbge-Sıble,

Adım Kuban'dır. Ankara doğumluyum. Seauh sülalesindenim. Abzegh'im. 47 yaşımdayım. Setenay adında bir 21 yaşında bir kızım, Kuban Jan adında 6 yaşında bir oğlum var. 23 yıllık basın mensubuyum. Son 12 yıldır da televizyon üst yöneticiliği yaptım. Şu anda inşaat müteahhitliği yapmaktayım.

''Kime hizmet eder'', gibi bir soruyu bu siteye bakarak görebileceğinizi ve algılayabileceğinizi düşünüyorum. Eğer seauhmann@yahoo.com adresime telefonunuzu ve kimliğinizi yazarsanız, sizi telefonla arar, başkaca arzu ettiğiniz sorularınıza da seve seve yanıt veririm.

Daha da ötesi sizi evime davet eder, ailemle tanışmanızı ve hüsnüniyetimizden (aile olarak) gerçek hayatta emin olursunuz.

İsminizi ve kimliğinizi yazmamanıza karşın size ben ailem de dahil bilgiler verdim. Bunu yapmamdaki amaç kendimi size ispatlamak değildir. Bu proje'nin kişi, kurum ve derneklerden çok ''İNSAN''ım diyen herkesin sorumlu olduğunu algılamanız için size yanıt yazdım.

Ailece sizi evimizde ağırlamamız ve bizi onurlandırmanız için, kimliğinizi ve telefonunuzu bekliyorum.

Machu
 
Guğoj Sami
16.06.2006 11:18:45
Sayın Jibge,

Karaağaç köyünde mezarlıkta zaten anıt mezar var.Emek verip oraya diken herkese bu vesileyle teşekkür ederim.Projede bu nedenle anıt mezar düşünülmemektedir.

Saygılarımla.
 
Şerıtı
16.06.2006 12:22:32
Kefken'le ilgili kurul kararını olumlu buldum, desteğe hazırım. Selamlar
 
Keç Süleyman Yavuz
16.06.2006 13:32:15
Sayın Jible-Sible

''Hüsnüniyetinden emin olmadığımız kişi, kurum ya da derneklerle diyaloga girmemiz MÜMKÜN DEĞİLDİR!!! ''

Demişsiniz. Güzel demişsiniz klavyenize sağlık, itirazımız yok.

Kuban beyi de sorgulamanıza itirazımız yok. Sorguladığınız Kefken katılımcı listesinde şu an itibarı ile kırk yedi kişiye de itirazımız yok. CC'deki üye sayısının tümüne de itirazımız yok.

Tek itirazım;

Kocaeli Kafkas Kültür Derneğini neden sorgularsınız?

Bir büyüğünüz olarak sizden ricam; birde kendinize öz eleştiri vermenizdir.

En az Kuban bey kadar onunla kuracağınız iletişimin takipçisi olacağımdan hiç şüpheniz olmasın.

Neden mi? İyi niyet ve dürüstlüğünüzden şüphe duymadığım içindir tabi ki.

Sevgiyle ve esen kalın.
 
Atakan Sönmez
16.06.2006 14:07:16
Sayın Jible-Sible böyle bir isim ile kimi neden merak edersiniz? Aynı şekilde bende sizi merak ettim zahmet olmasa sizde Kuban bey kadar açık ve dürüst olabilir misiniz?

Proje proje olmaktan çıktı gibi daha ne istersiniz anlamış değilim. Kuban beyi tanıyan tanıyor, bilen de biliyor. Ama rumuz ile hesap soranları anlamak mümkün değil. Kimsiniz siz? Sizde dürüst olabilecek misiniz?

Umarım Abhaz'ım diye yazanlar ve dünyanın olur olmaz laflarını söyleyenler şimdi zevkten sekiz köşe olurda ömür boyu çözülemezler.

Sayın Apsilmanra eğer azıcık dürüstlük taşıyorsanız o kelimenin anlamını biliyorsanız isminizi açık olarak sizde söyleyin. Söyleyin ki günü geldiğinde Ahbaz halkı da Adige halkı da sizi anması gereken şekli ile ansın. İçiniz rahatladı mı? Oraya gidip de çalıyı çırpıyı siz toplayın, Abhazlar maden karşı çıktı buyursunlar.

Katılımcılara saygılarımla.
 

devamı   >>>>